جواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین در گفتوگویی طولانی با خبرگزاری ایرنا، به بررسی ابعاد مختلف جنگ ۱۲ روزه، تحلیل شرایط فعلی و آسیبشناسی مسائل جاری کشور پرداخت. میزبان این گفتوگو نیز حسین جابری انصاری، مدیرعامل فعلی ایرنا و دیپلمات بلندپایه پیشین بود. این گفتوگو، اولین قسمت از برنامه جدید تلویزیون ایرنا با عنوان «به وقت ایران» است.
بخشهایی از گفتههای ظریف:
«بعضی دلخوریها، بعضی رنجشها، زمینهساز و بسترساز نفوذ میشود. تا حدی که مداح سیدحسن نصرالله میشود عامل نفوذ اسرائیل. یعنی وقتی دنبال نفوذ میگردیم بیخودی نگاه نکنیم به کسانی که قیافهشان با ما فرق میکند، نگاه کنیم ببینیم چه کسی دارد حرف اسرائیل را میزند؟ چه کسی دارد آن سیاست را دنبال میکند و چه کسی میخواهد مردم را تقسیم بر دو کند، مردم را به خودی و بیخودی و نخودی تقسیم میکند؟ چه کسانی هستند که مانع کار اساتید برجسته ما در دانشگاه میشوند و آنها را به خارج میفرستند و میگویند اینجا کشور ماست و کشور شما نیست! چه کسانی اینها را میگویند؟ چه کسی این حق را به ما داده که ما اساتید برجسته خودمان را در به در کنیم؟ اگر دنبال نفوذ میگردیم و میخواهیم بفهمیم چرا در لحظه میتوانند جابهجاییها را انجام بدهند. البته تکنولوژی مهم است، اما همه چیز تکنولوژی نیست و ما نباید سر خودمان را کلاه بگذاریم. بالاخره متأسفانه با سوار شدن بر بستر این فاصلهها و این گسلها، که آنها خودشان این گسلها را دامن زدهاند، اما ما افتادیم در بازی آنها و در زمین آنها بازی کردیم، مرتب تقسیم بر دو کردیم و هر کس آمد بقیه را حذف کرده، این بازی، به اینجا رسیده که او میتواند در لحظه اطلاعات بگیرد.»
«اگر بخواهیم جلو برویم، باید سازمان نفوذ را ببندیم. نفوذ الان از یک نفوذی بیشتر شده و الان تبدیل به یک سازمان شده است. سازمانی است که آدم دارد، ولی فکر هم دارد و القائات هم دارد. همین دو دستهکردن مردم را هم دارد. همین عجیب است که آدم یک دفعه میبیند بعضی افراد در لندن از من حزباللهیتر هستند! یا دیگری که در آمریکا نشسته و آنجا دارد زندگی میکند و حاضر هم نیست ایران بیاید، نه اینکه ما او را رد کرده باشیم، خودش رفته آنجا و از آنجا برای ما شروع میکند نسخهپیچیدن و تندترین موضعگیریها را کردن و اختلاف انداختن بین نیروهای داخل کشور که دلشان برای این مردم میتپد و جانشان برای این مردم در میرود.»
«ما باید بفهمیم نفوذ از کجا میآید. بفهمیم کاترین شکدم چطوری آمد در کشور ما!؟ چرا اینها را فراموش میکنیم؟ ببینیم و بفهمیم چه چیزی باعث شده جای فرماندهان ما را به اسرائیلیها لو میدهند و آنها دقیق میزنند و حتی با دو سه تا تحرک بعدی، باز هم میآیند و میزنند، بدانیم این نفوذ از کجا آمده؟ این از همان گسلهاست، از همین حذفها و از همین فضاهایی که ایجاد شده که ما گروهی از مردم را بیگانه کردهایم و گروهی را بیگانه خواندیم و اینگونه امکان همکاری و همبستگی را کم کردیم.»
«نگاه تهدیدمحور به خارج باعث میشود نگاه ما نسبت به محیط پیرامونیمان، نسبت به جهان، نسبت به سازمانهای بینالمللی، بر مبنای تهدید باشد. همه اینها به ما زیاد ظلم کردهاند. اگر من بخواهم در مورد جنایاتی که شورای امنیت ملل متحد علیه ایران در طول جنگ تحمیلی روا داشته صحبت کنم، هم کتاب نوشتهام و هم میشود کتابهای مفصلی نوشت و خوب هم صحبت کردهام. اما همه اینها را با قدرتی که پیدا کردهایم، میفهمند و کسی نمیتواند و حق ندارد بگوید ایران باید تسلیم بشود! کسی دیگر از این جرأتها ندارد و اگر هم این حرفها را میزنند برای شنوندگان داخلی خودشان میزنند. خودش میگوید من گفتم ما زدیم و شما هم باید بزنید، و معلوم است که شما باید بزنید و میزنید! این یعنی برای ایران شأن قائل است.»
«درست است که ما همیشه دشمنانی داریم و با ما مخالفت میکنند، اما ما خودمان توانستهایم یک سکوی بسیار محکمی بسازیم که به جلو بپریم. دیپلماسی یکی از ارکان قدرت ملی است، دیپلماسی مربوط به زمانی نیست که همه ارکان دیگر را از دست داده باشیم. خاطرم هست در یکی از دیدارهایی که با سفرا در خدمت رهبری داشتیم، گفتند معلوم است کاری را که با دیپلماسی میشود انجام داد با جنگ نباید انجام داد، حتماً کار کمهزینهتری است. هر جنگی با دیپلماسی پایان پیدا میکند، اگر در جنگ دستاوردی داشتی، دیپلماسی آن دستاورد را تثبیت میکند. اگر در جنگ کاستی داشتی، دیپلماسی باید آن کاستی را به نحوی جبران کند. چه بهتر که ما زمانی سراغ دیپلماسی برویم که در قدرت هستیم. به نظرم امروز یکی از زمانهای قدرت ماست.»
«مگر ما زمانی که برجام را شروع کردیم آمریکا دنبال غنیسازی صفر نبود؟ مگر گرفت؟ چرا ترامپ گفت سر جان کری کلاه رفته؟ بخاطر آنکه آنها با فرمان غنیسازی صفر وارد مذاکرات شدند، با همان فرمانی که الان ترامپ آمده. او یک حرفی را برای خودش میزند! الان شما به ما خسارت وارد کردهاید و باید خسارات ما را بدهید. دانش در ذهن ماست، دانش در نظام آموزشی ما گسترده شده، شما چه را دارید بحث میکنید که غنیسازی باید نابود بشود، قابل نابودی نیست. چرا ما نگرانیم؟»
«از این پنجره فرصت استفاده کنیم. یک پنجره است، چهارراه نیست، اتوبان نیست. شرایط یکسان نمیماند. قبلاً هم این را عرض کردهام. همه دنبال افزایش اهرمهای قدرت خودشان هستند، اما به نظر من الان بهترین شرایط است. اسرائیل آمد با قدرت اتمی، که زرادخانه اتمی دارد آن هم بصورت غیرقانونی، چند صد کلاهک هم دارد، ایران که همه میدانند سلاح هستهای ندارد؛ اولاً ما اسرائیل را زدیم و به دنیا ثابت کردیم که در برابر اسرائیل اتمی، اینکه این کشور اتمی است ما را به وحشت نمیاندازد، ما از خودمان دفاع میکنیم. نتوانست و رفت باباش را آورد. هم امکانش را داریم و هم اراده اِعمال قدرتمان را داریم.»
«[اسرائیل] رفت آمریکا را آورد، مگر آمریکا چکار کرد؟ دانش ما را از بین بُرد؟ فکر ما را از بین بُرد؟ انسجام مردمی ما را که افزایش داد. لذا از این پنجره فرصت استفاده کنیم و دنبال یک راهکاری بگردیم که قدرت ایران را نهادینهتر کنیم. به نظر من ابزار نهادینه کردن دستاوردها، دیپلماسی است. به دیپلماسی باور کنیم. دیپلماسی نقطه ضعف ما نیست، نقطه قدرت ماست. دیپلماتهای ما نقطه قوت و ابزار قدرت ما هستند. این از ابزار مهم قدرت معنایی است.»