عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، روز شنبه گفت که ایران قصد دارد با وجود محدودیتهای اعمال شده توسط مجلس، با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند. با اینحال او تأکید کرد که دسترسی بازرسان آژانس به سایتهای هستهای بمباران شده، مسائل امنیتی و ایمنی را ایجاد میکند.
در پی بمباران ماه گذشته مراکز هستهای ایران توسط اسرائیل و آمریکا، قانون جدیدی در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که همکاری ایران با آژانس را به حال تعلیق در آورد.
در مصوبه مجلس آمده است: «با توجه به نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا نسبت به تأسیسات هستهای صلحآمیز کشور و به مخاطره افتادن منافع عالیه ایران، مستنداً به ماده ۶۰ عهدنامه ۱۹۶۹ وین در خصوص معاهدات، دولت مکلف است بلافاصله پس از تصویب این قانون هرگونه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و پادمان مبتنی بر آن را تا حصول شروطی از جمله تأمین امنیت تأسیسات و دانشمندان به حالت تعلیق درآورد.»
این حالی است که هرگونه مذاکرهای در مورد آینده برنامه هستهای ایران احتمالاً مستلزم همکاری آن با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود.
رسانههای دولتی ایران به نقل از عراقچی گزارش دادند: «خطر پخش مواد رادیواکتیو و خطر انفجار مهمات باقیمانده... جدی است. برای ما، نزدیک شدن بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سایتهای هستهای هم جنبه امنیتی دارد... و هم ایمنی خود بازرسان موضوعی است که باید بررسی شود.»
عراقچی به دیپلماتهای مستقر در تهران گفت، همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متوقف نشده است، اما این همکاری شکل جدیدی به خود خواهد گرفت و از طریق شورای عالی امنیت ملی هدایت و مدیریت خواهد شد.
عراقچی گفت: «درخواستهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ادامه نظارت در ایران... به صورت موردی توسط شورا با در نظر گرفتن مسائل ایمنی و امنیتی تصمیمگیری خواهد شد.»
عراقچی تکرار کرد که ایران با هیچ توافق هستهای که به آن اجازه غنیسازی اورانیوم را ندهد، موافقت نخواهد کرد. ایران فقط با مذاکراتی که محدود به برنامه هستهایاش باشد و شامل مسائل دفاعی مانند موشکهایش نشود، موافقت خواهد کرد.
آکسیوس روز شنبه به نقل از منابعی گزارش داد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از ایده توافقی که در آن تهران از غنیسازی اورانیوم منع شود، حمایت کرده است. خبرگزاری نیمهرسمی تسنیم ایران به نقل از یک «منبع آگاه» گزارش داد که پوتین چنین پیامی به ایران ارسال نکرده است.
عراقچی در گفتگو با خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که ایران با دقت جزئیات هرگونه مذاکرات هستهای مجدد با ایالات متحده را بررسی میکند و به دنبال تضمینهایی است که واشنگتن دوباره به نیروی نظامی متوسل نشود. وی افزود: «ما عجلهای برای ورود به مذاکرات نسنجیده نداریم.»
عراقچی همچنین گفت که هرگونه اقدام بریتانیا، فرانسه و آلمان برای اعمال مجدد تحریمهای بینالمللی علیه ایران از طریق مکانیسم موسوم به «بازگشت خودکار تحریمها» تحت توافق هستهای قبلی (برجام)، «به نقش اروپا» در مسئله هستهای ایران «پایان میدهد».
سه کشور اروپایی یا تنها یکی از آن کشورها، پیش از پایان اعتبار برجام در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵، میتوانند تحریمهای سازمان ملل متحد علیه تهران را دوباره احیا کنند.