ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 09.07.2025, 22:47

دولت سوریه و کردها همچنان بر سر ادغام نیروها اختلاف دارند


فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه روز چهارشنبه گفت که دولت مرکزی سوریه و کردها پس از آخرین دور مذاکرات همچنان بر سر برنامه‌های ادغام نیروهایشان اختلاف دارند.

تام باراک، سفیر آمریکا در ترکیه، که فرستاده ویژه آمریکا در سوریه نیز هست، پس از دیدارهایی در دمشق، پایتخت سوریه، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که هنوز اختلافات قابل توجهی بین دو طرف وجود دارد. باراک با مظلوم عبدی، رئیس نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها و مورد حمایت آمریکا، و احمد الشرع، رئیس جمهور موقت سوریه، گفتگو کرد.

این تحول پس از آن رخ می‌دهد که دولت ترامپ این هفته اقدامی را اجرایی کرد و نام گروه شورشی سابق به رهبری الشرع را که در حمله‌ای برق‌آسا در دسامبر گذشته منجر به سرنگونی بشار اسد، دیکتاتور سابق سوریه، شد، از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد.

لغو این نام‌گذاری بخشی از تعامل گسترده‌تر ایالات متحده با دولت جدید و انتقالی الشرع بود.

توافقی که جزئیات آن مبهم است

در اوایل ماه مارس، شورشیان سابق - که اکنون مقامات جدید دمشق هستند - توافق مهمی را با نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF)، نیرویی به رهبری کردها که در کنار نیروهای آمریکایی علیه گروه شبه‌نظامی داعش جنگیده بود و بخش زیادی از شمال شرقی سوریه را کنترل می‌کند، امضا کردند.

طبق این توافق، نیروهای SDF با ارتش ملی جدید سوریه ادغام می‌شوند. این توافق که قرار است تا پایان سال اجرا شود، همچنین تمام گذرگاه‌های مرزی با عراق و ترکیه، فرودگاه‌ها و میادین نفتی در شمال شرقی را تحت کنترل دولت مرکزی قرار می‌دهد. آنها اکنون توسط SDF کنترل می‌شوند.

بازداشتگاه‌هایی که هزاران شبه‌نظامی داعش را در خود جای داده‌اند و اکنون توسط نیروهای دموکراتیک سوریه محافظت می‌شوند، نیز تحت کنترل دولت قرار خواهند گرفت.

با این حال، جزئیات این توافق مبهم باقی مانده و پیشرفت در اجرای آن کند بوده است. یکی از موانع اصلی این بوده است که آیا نیروهای دموکراتیک سوریه به عنوان یک واحد یکپارچه در ارتش جدید - که کردهای سوریه برای آن تلاش می‌کنند - باقی خواهند ماند یا اینکه این نیرو منحل شده و اعضای آن به صورت جداگانه در ارتش جدید جذب خواهند شد.

باراک گفت که این هنوز “یک مسئله بزرگ” بین دو طرف است.

”گام‌های کوچک”

باراک پس از جلسات روز چهارشنبه گفت: “فکر نمی‌کنم پیشرفتی حاصل شود. فکر می‌کنم این اتفاقات به صورت کوچک رخ می‌دهد، زیرا بر اساس اعتماد، تعهد و درک بنا شده است.”

او افزود: “برای دو طرفی که مدتی از هم دور بوده‌اند و شاید مدتی رابطه خصمانه‌ای داشته‌اند، باید این اعتماد را گام به گام ایجاد کنند.”

همچنین، جناح‌های تحت حمایت ترکیه که به دولت جدید سوریه وابسته هستند، طی سال‌ها با نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) درگیر شده‌اند. ترکیه این نیروها را به دلیل ارتباطشان با حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) که پیش از اعلام اخیر مبنی بر زمین گذاشتن سلاح‌هایشان، چندین دهه در ترکیه شورش کرده بود، یک گروه تروریستی می‌داند.

ایالات متحده نیز پ‌ک‌ک را یک گروه تروریستی می‌داند، اما با SDF متحد است.

باراک گفت اگرچه «ما هنوز به آنجا نرسیده‌ایم»، اما دمشق در ارائه گزینه‌هایی برای بررسی توسط SDF «کار بزرگی انجام داده است».

او گفت: «امیدوارم که آنها این کار را انجام دهند و امیدوارم که این کار را به سرعت انجام دهند.»

توماس باراک به نیروهای «قسد»: روند مذاکراتی به دمشق منتهی می‌شود

توماس باراک، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه، چهارشنبه ۱۸ تیر گفت که نیروهای سوریه دموکراتیک «قسد» باید سریعاً درک کنند که سوریه یک کشور واحد است و خطاب به آنها گفت «مسیر مذاکراتی به دمشق منتهی می‌شود.»

باراک افزود: «مذاکرات برای رسیدن به سوریه واحد باید با سرعت بیشتر و انعطاف‌پذیری بیشتری پیش برود.»

او توضیح داد: «در داخل یک کشور مستقل نمی‌توان موجودیتی جداگانه یا غیر ملی داشت». همه ما باید برخی از امتیازات را بدهیم تا به آن نتیجه نهایی برسیم: «یک ملت، یک مردم، یک ارتش، و یک سوریه واحد».

نماینده ویژه آمریکا در سوریه، همچنین گفت که دمشق برای ادغام نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) در ساختارهای خود اشتیاق زیادی نشان داده است.

نشست سه‌حانبه میان احمد الشرع، رئیس‌ جمهوری سوریه، مظلوم عبدی، فرمانده «نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)» و تام باراک، فرستاده ویژه آمریکا به سوریه چهارشنبه در دمشق برگزار شد.

در همین راستا یک منبع کردی در گفت‌وگو با «العربیه» ضمن اشاره به پایان یافتن نشست هیئت‌های دولت سوریه و «قسد» در دمشق، فضای حاکم بر این نشست را «مثبت» ارزیابی کرده و بدون ارائه جزئیات بیشتری درباره دستورکار و نتایج اولیه، افزود که این گفت‌وگوها متعاقبا ادامه خواهد یافت.

بیانیه دولت سوریه:

- ما به اصل سوریه متحد، یک ارتش، و یک دولت پایبندیم

- ما از پیوستن جنگجویان سوری از نیروهای دموکراتیک سوریه به صفوف ارتش سوریه در چارچوب قانون اساسی و قانونی استقبال می‌کنیم.

- ما از هر مسیری که وحدت و تمامیت ارضی سوریه را تقویت کند، استقبال می‌کنیم.

- ما قاطعانه هر نوع تجزیه یا فدرالیسم را که با حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه در تضاد باشد، رد می‌کنیم.

- ما چالش‌های پیش روی طرفین در نیروهای دموکراتیک سوریه را درک می‌کنیم و هشدار می‌دهیم که هرگونه تأخیر در اجرای توافقات به نفع منافع ملی نیست.

- ما بر لزوم بازگشت نهادهای رسمی دولتی به شمال شرقی کشور تأکید می‌کنیم.


منابع: خبرگزاری آسوشیتدپرس، العربیه فارسی، شبکه‌های اجتماعی