ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Mon, 30.06.2025, 21:59

اولین گروه از جنگجویان پ‌ک‌ک به‌زودی خلع سلاح می‌شوند


دو منبع آگاه اعلام کردند که اولین گروه از جنگجویان حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) قرار است ماه آینده در اقلیم کردستان خلع سلاح شوند. این اقدام گامی مهم در راستای پایان دادن به چهار دهه درگیری خونین محسوب می‌شود.

منابع آگاه به شرط ناشناس ماندن به شبکه خبری «روداو» گفتند که فرآیند خلع سلاح در اوایل ماه ژوئیه در اقلیم کردستان آغاز خواهد شد تا گام‌های عملی برای اجرای تصمیم پ‌ک‌ک مبنی بر انحلال و پایان مبارزه مسلحانه علیه ترکیه اجرایی شود.

یکی از منابع اظهار داشت: «طی چند روز آینده، عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ‌ک‌ک، پیامی جدید درباره این فرآیند منتشر خواهد کرد و پس از آن، فرآیند خلع سلاح آغاز می‌شود.»

پ‌ک‌ک در تاریخ ۱۲ مه انحلال خود و پایان مبارزه مسلحانه چهار دهه‌ای‌اش را اعلام کرد. این تصمیم در پاسخ به درخواست اوجالان برای پایان دادن به درگیری‌ای که حدود ۴۰,۰۰۰ کشته به جا گذاشته و پیگیری مسیر سیاسی و دموکراتیک بود.

آنکارا از این اقدامات استقبال کرده اما خواستار عملی شدن این تصمیم است. پ‌ک‌ک نیز انتظار دارد که آنکارا گام‌های دموکراتیکی بردارد.

دو منبع آگاه گفتند که بین ۳ تا ۱۰ ژوئیه، تعدادی از جنگجویان پ‌ک‌ک - بین ۲۰ تا ۳۰ نفر - در مراسمی در استان سلیمانیه سلاح‌های خود را زمین خواهند گذاشت.

یکی از منابع اظهار کرد: «چریک‌ها در این مراسم سلاح‌های خود را زمین می‌گذارند و به محل زندگی کنونی خود بازمی‌گردند، به این معنا که به شهرها بازنخواهند گشت.»

با این حال، علی‌رغم تلاش‌های جدید برای پیشبرد فرآیند صلح، آنکارا همچنان به حملات علیه مواضع مشکوک پ‌ک‌ک در اقلیم کردستان ادامه داده است. مجموعه‌ای از حملات در نزدیکی کوه متینا در استان دهوک ـــ که یکی از کانون‌های درگیری است ـــ در روز یکشنبه باعث آتش‌سوزی‌هایی شد که هنوز مهار نشده‌اند.

روز شنبه، حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (حزب دموکراتیک خلق‌ها - DEM) که حامی کردها در ترکیه است، به روداو اعلام کرد که به‌زودی پیشنهادی به رئیس پارلمان برای تشکیل کمیسیونی جهت نظارت بر فرآیند صلح با پ‌ک‌ک ارائه خواهد داد.

حزب دموکراتیک خلق‌ها واسطه اصلی گفت‌وگوها است و هیئت‌های این حزب چندین بار با اوجالان دیدار کرده و پیام‌های او را منتقل کرده‌اند.

اوزگور اوزل، رهبر حزب اصلی اپوزیسیون ترکیه، حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP)، در مصاحبه اخیر با روداو اظهار داشت که ایده تشکیل این کمیسیون ابتدا از سوی آنها مطرح شده بود. او پیشنهاد کرد که این کمیسیون شامل نمایندگان هر ۱۶ حزب سیاسی حاضر در پارلمان باشد و رئیس آن رئیس پارلمان باشد.

ذکریا یاپی‌جی‌اوغلو، رهبر حزب اسلامی کردی هودا پار (علت آزاد) ترکیه، اوایل ژوئن به روداو گفت که انتظار دارد پ‌ک‌ک در تابستان «گام‌های ملموس» برای خلع سلاح بردارد.

پ‌ک‌ک که در سال ۱۹۷۸ تأسیس شد، ابتدا به دنبال ایجاد یک دولت مستقل کردی بود اما بعدها تمرکز خود را به دستیابی به حقوق سیاسی و فرهنگی گسترده‌تر برای کردهای ترکیه معطوف کرد.

این گروه از سوی ترکیه و متحدانش به‌عنوان یک سازمان تروریستی معرفی شده است.