ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 05.08.2020, 9:28
کشته‌های انفجار بیروت از ۱۰۰ تن فراتر رفت

صلیب سرخ لبنان اعلام کرد، تعداد کشته‌های انفجار دیروز در بیروت به بیش از ۱۰۰ تن افزایش یافته است. به گزارش اسکای نیوز عربی، پیش از این تعداد زحمی‌های این انفجار هم بیش از ۴۰۰۰ تن عنوان شده بود.

طبق اظهارات مقامات رسمی، این انفجار ناشی از یک محموله ماده “نیترات آمونیوم” بوده که وزن آن ۲۷۵۰ تن تخمین زده می‌شود و بدون انجام اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی به مدت شش سال در انبار نگه‌داری شده است.

وزیر کشور لبنان در این باره گفت اطلاعات اولیه حاکی از آن است که مواد منفجره زیادی در آنجا ذخیره و منفجر شده است. وی همچنین به تلویزیون الجدید گفت که ماده نیترات از سال ۲۰۱۴ در آنجا انبار شده است.

مروان عبدود، استاندار بیروت اعلام کرد: انفجار در بندر بیروت خسارت ۳ تا ۵ میلیارد دلاری برجای گذاشته است.

اعلام وضعیت فوق العاده در بیروت طی دو هفته

در پی انفجار دیروز، در پایتخت این کشور دو هفته وضعیت فوق العاده اعلام کرد. شورای عالی دفاعی لبنان هم‌چنین به مدت سه روز عزای عمومی را در پی این انفجار اعلام و تاکید کرد که کمیته‌ای برای تحقیقات درخصوص علت انفجار بیروت مامور شده است و شدیدترین مجازات در حق عاملان آن اعمال خواهد شد.

شورای عالی دفاعی لبنان تاکید کرد، هیات عالی امدادرسانی برای کمک به خانواده‌هایی که خانه‌هایشان در پی انفجار تخریب شده است، مامور شده است. بندر طرابلس نیز برای انجام فعالیت‌های بندر بیروت مجهز می‌شود.

این شورا اعلام کرد که کمیته‌ای برای تحقیقات درخصوص دلایل این فاجعه مامور شده که باید گزارش خود را طی پنج روز ارائه دهد.

شورای عالی دفاعی توصیه کرد که بیروت شهری فاجعه زده اعلام شود و وضعیت فوق العاده به مدت دو هفته اعلام شده و ارتش مسئولیت امنیت را برعهده بگیرد.

شورای عالی دفاعی تاکید کرد که نخست وزیری بر لزوم اعمال شدیدترین مجازات‌ها در حق عاملان این فاجعه تاکید دارد. حسان دیاب، نخست وزیر لبنان نیز دستور اجرایی شدن این سفارشات را داد.

پنتاگون اظهارنظر ترامپ درباره وقوع “حمله” در بیروت را رد کرد

وزارت دفاع آمریکا به اظهارات دونالد ترامپ درباره انفجارهای بیروت که آن را یک “حمله” دانسته بود، واکنش نشان داد.

به گزارش ایسنا، سه مسؤول وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به شبکه سی ان ان گفتند: تا شامگاه سه‌شنبه هیچ دلیل و مدرکی مبنی بر اینکه انفجارهای مهیب بیروت “حمله” بوده، وجود نداشت. ما نمی‌دانیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا چه می‌گوید.

ترامپ انفجار بیروت را حمله‌ای هولناک توصیف کرد و در اظهاراتش چند بار واژه “حمله” را به کار برد.

ترامپ گفته بود که او با ژنرال‌های آمریکایی و کارشناسان نظامی دیدار کرده که معتقدند انفجار بیروت حمله بوده و احتمالا به وسیله بمب صورت گرفته است.

یکی از این منابع اشاره کرد: اگر ارتش هر گونه دلیلی درباره این‌که آنچه روی داده حمله برنامه‌ریزی شده بوده، به دست بیاورد مقامات آمریکا فورا تدابیر بیشتری برای حمایت از نیروهای مسلح خود و تاسیسات متعلق به آمریکا در منطقه در نظر خواهند گرفت.

این منبع تاکید کرد: تا الان چنین دستوراتی صادر نشده است.

***

نیترات آمونیوم، آشنایی با سوخت جهنمی انفجار بندر بیروت

نیترات آمونیوم ماده‌ای قابل اشتعال در شرایط خاص است و یکی از مواد مورد استفاده در یک بمب گذاری در اوکلاهما در سال ۱۹۹۵ بوده که منجر به کشته شدن ۱۶۸ تن شده بود.

در سال ۲۰۱۳ نیز، یک انفجار در یک کارخانه کود در غرب تگزاس رخ داد و منجر به کشته شدن ۱۴ تن و نزدیک به ۲۰۰ مجروح شد و پس از آن محققان دریافتند که این انفجار ناشی از نیترات آمونیوم بوده است.

این ماده چیست؟

طبق کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده، مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، نیترات آمونیوم یک ماده شیمیایی جامد کریستالی بی‌رنگ بوده که تجارت آن ممکن است و برای اهداف مختلفی استفاده می‌شود.

فرمول مولکولی نیترات آمونیوم “NH۴NO۳” است که قابلیت حل شدن در آب را دارد و به راحتی نمی‌سوزد اما در صورت آلوده شدن با مواد قابل اشتعال، آسان‌تر شعله‌ور می‌شود.

ماده نیترات آمونیوم هنگام سوختن اکسیدهای نیتروژن سمی تولید می‌کند.

نیترات آمونیوم در ساخت کود، مواد منفجره، تولید آنتی بیوتیک و مخمر و همچنین در ساخت کبریت و آتش‌بازی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مشخصات فیزیکی

رنگ: از سفید تا خاکستری متمایل به قهوه‌ای.
بی بو
دمای ذوب: ۱۶۹ درجه سانتیگراد (۳۳۶ درجه فارنهایت) و در ۲۱۰ درجه سانتیگراد (۴۱۰ درجه فارنهایت) تجزیه می‌شود.
طبق منشوری که در وب‌سایت گروه علوم اتمسفر و اقیانوس شناسی دانشگاه مریلند وجود دارد، نیترات آمونیوم یک اکسید کننده قوی است و در صورت تماس با سایر مواد ممکن است باعث آتش سوزی یا انفجار شود.
همچنین طبق اعلام وزارت بهداشت نیوجرسی، نیترات آمونیوم از طریق پوست قابل جذب به بدن است.

آثار آن بر سلامتی

۱ ـ استنشاق نیترات آمونیوم:
ممکن است باعث اختلال در دستگاه تنفسی شود و علائم آن شامل موارد زیر است؛
سرفه.
گلو درد.
تنگی نفس.
در دمای بالا قرار گرفتن در معرض گازهای سمی اکسید نیتروژن می‌تواند باعث مشکلات حاد تنفسی شود.
استنشاق مقادیر زیاد آن باعث بروز اسیدوز متابولیک و مشکلات هموگلوبین می‌شود.

۲ ـ بلعیدن نیترات آمونیوم؛
سرگیجه
درد شکم.
استفراغ.
اسهال خونی.
ضعف و گرفتگی عضلات.
بلعیدن نیترات آمونیوم ممکن است باعث ایجاد متهموگلوبینمی شود که به دلیل کمبود اکسیژن در خون در نهایت منجر به سیانوز می‌شود.

۳ ـ تماس پوستی؛
سوزش پوست.
سرخی.
خارش.
درد.

۴ ـ تماس با چشم؛
سوزش.
سرخ شدن.
درد.

کمک‌های اولیه

۱ ـ استنشاق نیترات آمونیوم
تهویه مناسب را برای فرد فراهم کنید.
انجام فوریت‌های پزشکی برای هرگونه مشکل در تنفس.
مراقبت پزشکی.

۲ ـ بلعیدن نیترات آمونیوم
مانع از استفراغ نشوید.
توصیه می‌شود به فرد مسموم مقادیر زیادی آب داده شود اما دادن هر چیزی از طریق دهان به فردی که هوشیاری‌اش را از دست داده باشد، ممنوع است.
مراقبت پزشکی.

۳ ـ تماس پوستی
درآوردن لباس‌های آلوده.
شستن پوست با آب و صابون دست‌کم تا ۱۵ دقیقه.
مراقبت پزشکی.

۴ ـ تماس با چشم
شستن چشم‌ها با آب خالی.
مراقبت پزشکی.