ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 21:41
فشار ترامپ بر زلنسکی، تداوم حملات روسیه به اوکراین

باراک راوید / اکسیوس

یک مقام کاخ سفید اعلام کرد که اظهارات روز یکشنبه دونالد ترامپ درباره «آتش‌بس انرژی» میان روسیه و اوکراین، به توافقی احتمالی اشاره دارد که شامل توقف حملات متقابل به پالایشگاه‌های نفت می‌شود؛ و ترامپ انتظار دارد که ولودیمیر زلنسکی به آن پایبند بماند.

این مقام افزود که در صورت توقف حملات به پالایشگاه‌های نفت، ممکن است توافقی برای توقف حملات به نیروگاه‌ها و شبکه‌های انرژی نیز در مراحل بعدی حاصل شود.

اهمیت موضوع: به نظر می‌رسد ترامپ به تنهایی در تلاش است تا یک آتش‌بس جزئی را محقق سازد. اما فعلاً روسیه هیچ‌گونه آتش‌بسی را نپذیرفته است و اوکراین خواهان آتش‌بسی است که حملات به نیروگاه‌ها را نیز ممنوع کند.

واقعیت ماجرا: پیشنهاد «پالایشگاه در برابر پالایشگاه» — عنوانی که این مقام برای طرح به کار برد — نامتوازن است. یک مقام اوکراینی به اکسیوس گفت که کشورش تنها یک پالایشگاه نفت دارد که بارها هدف حملات روسیه قرار گرفته و در حال حاضر با ظرفیت کامل کار نمی‌کند؛ در مقابل، روسیه شبکه گسترده‌ای از پالایشگاه‌ها را در اختیار دارد.

این مقام اوکراینی گفت: «ما گازوئیل و بنزین وارد می‌کنیم. آنچه نیاز داریم این است که روس‌ها دست از حمله به شبکه برق ما بردارند.»

مقام کاخ سفید اظهار داشت: «روس‌ها در حال بررسی این موضوع هستند. به‌زودی متوجه خواهیم شد که آیا آن‌ها آمادگی پذیرش آن را دارند یا خیر.»

نمونه موردی: به گزارش رسانه‌های اوکراینی، تنها چند ساعت پس از اعلام این خبر توسط ترامپ، روسیه حملاتی را علیه نیروگاه‌های برق اوکراین انجام داد.

آنچه گفته شد: پست ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) در ابتدا شبیه به یک پیشرفت بزرگ به نظر می‌رسید. او نوشت: «از همین لحظه، یک آتش‌بس انرژی در جنگ میان روسیه و اوکراین برقرار است. هر دو طرف توافق کرده‌اند. آن را نقض نکنید!»

اما وضعیت بسیار شکننده‌تر از آن است که به نظر می‌رسید. زلنسکی گفت که خبر این آتش‌بس برای او تازگی داشته است.

وضعیت کنونی: ترامپ پس از دستیابی به توافقی با روسیه در روز جمعه برای لغو تحریم‌های گازوئیل، همچنان بر توقف حملات اوکراین به پالایشگاه‌های نفت روسیه متمرکز است. او معتقد است که این حملات باعث افزایش قیمت بنزین در ایالات متحده می‌شود.

مقامات کاخ سفید هشدار می‌دهند که حملات اوکراین به پالایشگاه‌های روسیه، بیش از آنکه به روسیه آسیب برساند، به روابط زلنسکی با ترامپ لطمه می‌زند. این مقام کاخ سفید گفت: «ترامپ واقعاً عصبانی است. او احساس می‌کند که زلنسکی حمایت‌های آمریکا را بدیهی و تضمین‌شده فرض می‌کند.»

نگاهی دقیق‌تر: در بحبوحه بحران اوکراین، استیو ویتکاف و جرد کوشنر، نمایندگان ویژه رئیس‌جمهور، سفر برنامه‌ریزی‌شده خود به مسکو را به تعویق انداخته‌اند؛ دست‌کم تا زمانی که مشخص شود آیا اوکراین و اروپایی‌ها آمادگی پذیرش یک پیشنهاد واحد و جدید برای پوتین را دارند یا خیر.

یک مقام اوکراینی روز جمعه به «اکسیوس» گفت که ویتکاف و کوشنر در جریان دیدار با مذاکره‌کنندگان آمریکایی در میامی، هشدار دادند که اگر اوکراین همچنان درخواست‌های ترامپ را نادیده بگیرد، او ممکن است اشتراک‌گذاری اطلاعاتی آمریکا با این کشور را متوقف کند.

یک مقام آمریکایی این موضوع را تکذیب کرد و گفت که ویتکاف و کوشنر به طرف‌های اوکراینی خاطرنشان کرده‌اند که آمریکا شریکی قدرتمند است و مهمات و اطلاعات در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد؛ بنابراین اوکراین نباید دست به اقداماتی بزند که به مصرف‌کنندگان آمریکایی آسیب می‌رساند.

روز یکشنبه، «فایننشال تایمز» گزارش داد که آمریکا به کشورهای اروپایی اعلام کرده است در صورتی که اوکراین به حملات خود علیه پالایشگاه‌های روسیه ادامه دهد، ممکن است فروش تسلیحات به اوکراین از طریق ناتو را متوقف کند.