ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 30.04.2026, 10:26
قاچاق نفت ایران با جعل هویت نفتکش‌ها

اما بوسی / فاکس نیوز

طبق داده‌های اطلاعاتی دریانوردی، در حالی که دونالد ترامپ برای قطع شریان حیاتی نفت تهران، محاصره بنادر را تشدید کرده است، نفتکش‌های تحت تحریم با تغییر شناسه خود به عنوان شناورهای عراقی، صدها میلیون دلار نفت خام ایران را جابه‌جا می‌کنند.

شرکت اطلاعاتی «ویندوارد ای‌آی» (Windward AI) روز چهارشنبه مدعی شد گروهی از نفتکش‌های تحت تحریم ایالات متحده، با جعل داده‌های موقعیت مکانی خود، چنین وانمود می‌کنند که در سواحل عراق لنگر انداخته‌اند، در حالی که مخفیانه در بنادر ایران در حال بارگیری نفت هستند.

این شرکت به «فاکس نیوز» گفت: «در میان نفتکش‌هایی که در منطقه شناسایی‌شده توسط ویندوارد اقدام به جعل موقعیت مکانی می‌کنند، چهار نفتکش غول‌پیکر (VLCC) به نام‌های آلیسیا (Alicia)، آر-اچ-ان (RHN)، استار فارست (Star Forest) و آکوا (Aqua) با پرچم‌های مختلف، از جمله ثبت‌های جعلی متعلق به کوراسائو و مالاوی، حضور دارند.»

ویندوارد افزود: «هر یک از این چهار نفتکش غول‌پیکر ظرفیت حمل حدود ۲ میلیون بشکه را دارند؛ بنابراین، مجموع ظرفیت این چهار کشتی ۸ میلیون بشکه است که با قیمت ۱۰۰ دلار برای هر بشکه، ارزشی معادل ۸۰۰ میلیون دلار دارد.»

این گزارش در حالی منتشر شد که ترامپ روز چهارشنبه اعلام کرد محاصره دریایی ایران را تا زمانی که این کشور با قراردادی برای رفع نگرانی‌های ایالات متحده در مورد برنامه هسته‌ای خود موافقت نکند، حفظ خواهد کرد.

دولت ایالات متحده خواستار برچیده شدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران شده است، در حالی که تهران تأکید دارد غنی‌سازی حق حاکمیتی و غیرقابل مذاکره این کشور است؛ موضوعی که فضای کمی برای سازش باقی گذاشته است.

«ویندوارد ای‌آی» به وجود یک «خوشه» از نفتکش‌های تحت تحریم اشاره کرد که با جعل موقعیت مکانی در غرب تنگه هرمز مشاهده شده‌اند.

این شرکت توضیح داد: «در حالی که محاصره همچنان بنادر ایران را تحت فشار قرار داده است، خوشه‌ای متشکل از ۱۰ نفتکش تحت تحریم آمریکا که با ایران تجارت می‌کنند، اکنون در حال جعل موقعیت AIS (سیستم شناسایی خودکار) خود هستند تا به دروغ در لنگرگاه‌های بصره عراق ظاهر شوند.»

این شرکت اطلاعاتی مدعی شد: «شناورهای شناسایی‌شده توسط سیستم اطلاعاتی چندمنبعیِ ویندوارد، سیگنال‌های خود را دستکاری می‌کنند تا یک “آلیبای دیجیتال” (دلیل غیبت مجازی) ایجاد کنند. این نفتکش‌ها با ارسال پیام‌های جعلیِ مقصد به بنادر عراق، به نظر می‌رسد که در آب‌های عراق هستند، در حالی که مخفیانه برای بارگیری نفت تحریمی به سمت ایران حرکت می‌کنند.»

«این شناورها پس از بارگیری، مجدداً در سیستم AIS ظاهر می‌شوند تا مبدأ محموله را یک منبع قانونی عراقی جلوه دهند.»

محاصره بنادر ایران توسط ایالات متحده از ۱۳ آوریل به عنوان بخشی از تلاش گسترده‌تر برای فشار بر ایران جهت مذاکره مجدد بر سر محدودیت‌های برنامه هسته‌ای آغاز شد. این محاصره در مراحل مختلف، با استقرار نیروهای دریایی و اجرای محدودیت‌های دریانوردی برای کاهش صادرات نفت و فعالیت‌های اقتصادی ایران به اجرا درآمده است.

ویندوارد اعلام کرد که تا روز چهارشنبه بیش از دو دوجین نفتکش در غرب هرمز گرفتار شده‌اند و این محاصره باعث شده بارگیری و صادرات نفت ایران به بیش از نصف کاهش یابد.

این شرکت اعلام کرد: «این اقدامات فریبکارانه تحت نظارت شدید قرار گرفته است، زیرا این شناورها بخشی از گروه بزرگتری شامل بیش از ۲۴ نفتکش هستند که در حال حاضر در غرب هرمز محصور شده‌اند. از جمله این موارد می‌توان به نفتکش میان‌سایز “پائولا” (Paola) و نفتکش “آدنا” (Adena) اشاره کرد که هر دو سیگنال “مالک عراقی” ارسال می‌کنند اما با یک شبکه تحت تحریم در ارتباط هستند.»

این شرکت همچنین مدعی شد سه نفتکش میان‌برد از جمله آکوالیس (Aqualis)، کوش (Kush) و چارمینار (Charminar) و همچنین کشتی حمل گاز (LPG) به نام رویال اچ (Royal H) که به تازگی در ماه فوریه تحریم شده است، «مسیرهای سفر نامنظمی را نمایش می‌دهند تا بارگیری در بندر خورالزبیر عراق را القا کنند.»

ویندوارد تأکید کرد: «نشانه های آشکار جعل موقعیت، از جمله الگوهای حرکتی نامنظم و سیگنال‌های جعلی بندری، نشان‌دهنده تغییر تاکتیک‌های مورد استفاده توسط “ناوگان ارواح” (Dark Fleet) است؛ آن هم در شرایطی که محاصره باعث کاهش بیش از ۵۰ درصدی بارگیری و صادرات نفت ایران شده است.»

در همین حال، محمدباقر قالیباف روز چهارشنبه از سیاست‌گذاران آمریکایی، از جمله اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، بابت تأثیرات محاصره بنادر ایران به شدت انتقاد کرد. رئیس مجلس با اشاره به «توصیه‌های بی‌ارزش»، خزانه داری آمریکا را عامل افزایش قیمت نفت دانست.

قالیباف در پستی که در شبکه اجتماعی X به اشتراک گذاشت، نوشت: «سه روز گذشت و هیچ چاهی منفجر نشد.»