ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 04.03.2026, 15:19
پدافند هوایی ناتو موشک ایرانی را سرنگون کرد

وزارت دفاع ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد که یک موشک بالستیک شلیک‌شده از ایران، هنگام حرکت به سمت حریم هوایی ترکیه، توسط سامانه‌های پدافند هوایی و موشکی ناتو در شرق مدیترانه رهگیری و منهدم شده است.

براساس بیانیه این وزارتخانه که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، این موشک از فراز عراق و سوریه عبور کرده بود. در این بیانیه به هدف احتمالی موشک اشاره‌ای نشده است. بقایای موشک رهگیری‌شده در استان هاتای در جنوب مرکزی ترکیه، در نزدیکی مرز سوریه سقوط کرده اما به کسی آسیب نرسانده است.

ایران در واکنش به کارزار هوایی آمریکا و اسرائیل علیه تهران، طی روزهای اخیر موشک‌ها و پهپادهایی را به‌سوی برخی کشورهای همسایه که میزبان نیروها و تأسیسات نظامی ایالات متحده هستند، پرتاب کرده است. پایگاه هوایی اینجرلیک در جنوب ترکیه، محل استقرار بخش قابل‌توجهی از نیروهای نیروی هوایی آمریکا است، اما آنکارا تأکید کرده که اجازه نخواهد داد از حریم هوایی این کشور برای حمله به ایران استفاده شود.

حمله احتمالی به ترکیه – کشوری عضو ناتو که ۴۸۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد – می‌تواند به‌منزله‌ی تشدید چشمگیر تنش‌ها تلقی شود و احتمال فعال شدن بند دفاع جمعی ناتو را در پی داشته باشد؛ اقدامی که ممکن است پای هر ۳۲ عضو این ائتلاف را به جنگ باز کند.

«الیسون هارت»، سخنگوی ناتو، در بیانیه‌ای گفته است که این ائتلاف هدف قرار دادن ترکیه را محکوم می‌کند.

او افزود: «ناتو قاطعانه در کنار همه متحدان خود از جمله ترکیه ایستاده است، در حالی‌که ایران به حملات بی‌هدف خود در سراسر منطقه ادامه می‌دهد. توان بازدارندگی و آمادگی دفاعی ما در همه حوزه‌ها، از جمله در زمینه دفاع هوایی و موشکی، همچنان قدرتمند باقی مانده است.»

حمله‌ای علیه ترکیه می‌تواند روابط میان آنکارا و تهران را نیز دستخوش تغییر کند. دو کشور روابط دیرینه دیپلماتیک و تجاری دارند و ترکیه در هفته‌های گذشته نقش فعالی در تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از گسترش جنگ ایفا کرده است.

وزارت امور خارجه ترکیه اعلام کرد که «هاکان فیدان»، وزیر امور خارجه، در گفت‌وگویی تلفنی با همتای ایرانی خود درباره این رویداد، تأکید کرده است که باید از هر اقدامی که می‌تواند موجب گسترش درگیری شود، پرهیز کرد.

وزارت دفاع ترکیه نیز گفته است با متحدان ناتویی خود مشورت خواهد کرد و از کشور در برابر هرگونه حمله محافظت می‌کند. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «تمام اقدامات لازم برای دفاع از سرزمین و حریم هوایی ترکیه با قاطعیت و بدون تردید انجام خواهد شد.»