ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 21.01.2026, 9:12
ترامپ خواستار گزینه‌های «قاطع» در مورد ایران است

وال‌استریت ژورنال نوشته است، دولت آمریکا در بحبوحه تنش‌ها با ایران، سامانه‌های پدافند هوایی ـــ از جمله تاد (THAAD) و پاتریوت ـــ و جنگنده‌ها را با شتاب به خاورمیانه اعزام می‌کند. هم‌زمان کاخ سفید میان تغییر رژیم و حملات محدود در ایران در حال بررسی گزینه‌هاست.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در حالی که دولتش پیامدهای لغو حملات و سرکوب خونین در تهران را مدیریت می‌کند، به‌دنبال گزینه‌های نظامی «قاطع» درباره ایران است. وال‌استریت ژورنال در گزارشی نوشت؛ اگرچه رئیس‌جمهور هنوز دستور حمله صادر نکرده، اما مقام‌ها تأیید کرده‌اند که او خواستار جایگزین‌های قدرتمند و مؤثر است. این بازنگری راهبردی همزمان با استقرار سریع قدرت آتش آمریکا در خاورمیانه انجام می‌شود؛ از جمله اعزام یک ناو هواپیمابر و جنگنده‌ها که می‌تواند زمینه‌ساز یک تهاجم بزرگ باشد.

به نوشته این روزنامه، استفاده مشخص ترامپ از واژه «قاطع» باعث شده برنامه‌ریزان پنتاگون و کاخ سفید طیفی از گزینه‌ها را تدوین کنند؛ از سرنگونی دولت تا حملات محدود علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. با وجود نبود دستور حمله، مقام‌ها تأکید کرده‌اند که رئیس‌جمهور مجازات رژیم به‌دلیل کشتن هزاران معترض را منتفی نمی‌داند. برآورد آمریکا نشان می‌دهد شمار کشته‌ها بسیار بیش از گزارش‌های اولیه است؛ مایک والتز، سفیر آمریکا، با استناد به ارقام سازمان ملل، از ۱۸ هزار کشته سخن گفته است.

ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره اقدام نظامی احتمالی، موضعی مبهم گرفت. او به خبرنگاران گفت: «باید ببینیم در مورد ایران چه می‌شود»، و افزود که رژیم پس از هشدارها، اعدام‌های گسترده را متوقف کرده است. با این حال، کارشناسان به وال‌استریت ژورنال هشدار دادند که تکیه صرف بر قدرت هوایی ممکن است برای کنار زدن رژیم کافی نباشد. ژنرال بازنشسته دیوید دپتولا گفت: «گزینه‌های نظامی در جریان سرکوب حقوق بشری، کارهایی هست که می‌توانند انجام دهند و کارهایی که نمی‌توانند. می‌شود در حاشیه برخی رفتارهای رژیم را بازدارندگی کرد»، اما افزود: «اگر واقعاً هدف تغییر رژیم باشد، به عملیات گسترده هوایی و زمینی نیاز خواهد بود.»

برای آمادگی در برابر هر سناریویی، آمریکا تجهیزات خود را در منطقه افزایش داده است. بنا بر گزارش وال‌استریت ژورنال، جنگنده‌های اف-۱۵ئی به اردن رسیده‌اند و ناوگروه ضربتی یو‌اس‌اس آبراهام لینکلن در حال حرکت به سوی خلیج فارس است. برای حفاظت از این نیروها و متحدان، واشنگتن همچنین سامانه‌های موشکی پاتریوت و تاد (سامانه پدافند موشکی ارتفاع بالای پایانی) را مستقر می‌کند. این تقویت نیروها در پاسخ به نگرانی‌های اسرائیل انجام می‌شود؛ نگرانی‌هایی که مقام‌ها می‌گویند پس از مصرف بخش بزرگی از ذخایر رهگیرها در جریان جنگ ۱۲روزه سال گذشته تشدید شده است.

با وجود این آرایش نظامی، اختلاف‌نظرهای داخلی درباره هدف نهایی همچنان پابرجاست. به ترامپ هشدار داده شده که حملات هوایی «تضمینی برای فروپاشی رژیم» نیست و تحلیلگران بر نبودِ برنامه‌ای برای دوران پس از درگیری تأکید می‌کنند. رمزی مردینی به این رسانه گفت: «راهبرد قطع سر می‌تواند وانمود کند پنجره‌ای از فرصت گشوده شده، اما هیچ نیروی مخالفی روی زمین یا حتی در افق وجود ندارد که رژیم را کنار بزند، چه برسد به تثبیت کشور.» او پرسید: «چه کسی خیابان‌ها را کنترل می‌کند؟ چه کسی از سلاح‌ها، تأسیسات نظامی و سایت‌های هسته‌ای حفاظت می‌کند؟ چه کسی در مرز با عراق و افغانستان گشت‌زنی می‌کند؟ معترضان؟»

برخی مشاوران ابزارهای غیرنظامی را ترجیح می‌دهند. اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، استدلال کرد فشار مالی «کارساز بوده، چون در دسامبر اقتصاد ایران فروپاشید» و افزود: «به همین دلیل مردم به خیابان‌ها آمدند. این دیپلماسی اقتصادی است؛ بدون شلیک حتی یک گلوله، و اوضاع به‌طور بسیار مثبتی در حال پیش رفتن است.» این دیدگاه با مواضع پیشین دولت ترامپ همسوست که علیه «جنگ‌هایی که هرگز واردشان نمی‌شویم» و پرهیز از «درگیر شدن در ملت‌سازی، مداخله‌گری، جنگ‌های نامعین و تغییر رژیم» تأکید دارد؛ مواضعی که پیت هگست، وزیر دفاع، بیان کرده بود.

با این حال، لحن ترامپ تغییر کرده است. او که نسبت به چهره‌های تبعیدی بدبین است، اخیرا به پولیتیکو گفت: «وقت آن رسیده به دنبال رهبری جدید در ایران باشیم»، و رهبر جمهوری اسلامی را «مردی بیمار که باید کشورش را درست اداره کند و کشتن مردم را متوقف کند» خواند.

در واکنش، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، هشدار داد: «هرگونه تعرض به رهبر معظم کشور ما به‌منزله جنگ تمام‌عیار علیه ملت ایران است.» آمریکا پیش‌تر از هدف قرار دادن رهبر پرهیز کرده بود؛ ترامپ خرداد گذشته نوشته بود اطلاعات محل حضور آیت‌الله خامنه‌ای را شناسایی کرده اما «قرار نیست او را از میان بردارد (بکشد!) — دست‌کم فعلاً.»

به گزارش هیل، ترامپ روز سه‌شنبه اولتیماتومی تند به ایران داد و هشدار داد که تداوم طرح‌های ترور از سوی تهران، به «منفجر شدن» کشور خواهد انجامید.

او به نیوزنیشن گفت: «خب، نباید چنین کاری بکنند، اما من هشدار داده‌ام. اگر هر اتفاقی بیفتد، کل — کل کشورشان منفجر خواهد شد.» این اظهارات پس از آن بیان شد که یک رسانه ایرانی تهدیدهایی علیه او مطرح کرد.

به گزارش هیل، مقام‌های امنیتی دولت جو بایدن در جریان رقابت‌های انتخاباتی ۲۰۲۴، ترامپ را درباره تهدیدها علیه او در جریان گذاشته بودند. مریک گارلند، دادستان کل پیشین، پیش‌تر گفته بود این توطئه‌ها انتقامی برای کشتن قاسم سلیمانی، ژنرال ایرانی، توسط آمریکا در سال ۲۰۲۰ بوده است.

با وجود این توضیحات، ترامپ روز سه‌شنبه استدلال کرد که جو بایدن «باید درباره این خطر حرفی می‌زد» و افزود رهبران آمریکا در چنین شرایطی باید از یکدیگر دفاع کنند.

ترامپ تأکید کرد: «اما من دستورالعمل‌های بسیار قاطعی دارم. اگر اتفاقی بیفتد، آن‌ها را از روی زمین محو خواهند کرد.»