خبرگزاری رویترز: پژوهشگران اسرائیلی روز سهشنبه گزارشی را منتشر کردند که در آن جزئیات اتهامات تجاوز جنسی علیه شبهنظامیان حماس که در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جوامع اسرائیلی حمله کرده بودند، شرح داده شده و “طرح اولیه حقوقی” برای پیگرد قانونی احتمالی ارائه شده است.
گزارش دانشگاه بار-ایلان به حداقل ۱۷ شاهد اشاره میکند که به حداقل ۱۵ مورد جداگانه از تجاوز جنسی، از جمله تجاوز گروهی و مثله کردن اندامهای جنسی، شهادت دادهاند. این گزارش موارد متعددی از یافتن اجساد نیمهبرهنه یا کاملاً برهنه، برخی با دستبند به تیرکها یا درختان، و اجساد دارای زخم گلوله در آلت تناسلی و سایر موارد مثلهسازی اندام جنسی را ذکر میکند.
گزارشها و روایتها از تجاوزات جنسی توسط شبهنظامیان حماس در ۷ اکتبر به طور گستردهای مستند شدهاند. چندین گروگان آزاد شده از اسارت حماس گفتند که شاهد و تجربه کننده اقدامات خشونتآمیز، از جمله دخول اجباری، توسط اسیرکنندگان خود بودهاند.
حماس به طور مداوم اتهامات تجاوز جنسی را رد کرده است. باسم نعیم، مقام حماس، این گزارش را “ارزش اظهار نظر” ندانست.
رویترز نتوانست شواهد ذکر شده در این گزارش را به طور مستقل تأیید کند.
این سند، که توسط سه کارشناس حقوقی و جنسیتی نوشته شده است، چارچوب حقوقی را برای پیگرد قانونی مسئولین، حتی زمانی که “انتساب مستقیم به افراد غیرممکن است”، ترسیم میکند. این گزارش از شواهد پزشکی قانونی و بصری، شهادت شاهدان و فایلهای ضبطشده صدا استفاده میکند.
در ماه مارس، کارشناسان سازمان ملل در گزارشی اعلام کردند که اسرائیل از خشونت جنسی به عنوان یک استراتژی جنگی در غزه استفاده کرده است؛ اتهاماتی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آن را مغرضانه و یهودستیزانه خواند و رد کرد.
ارائه گزارش و درخواست اقدام قانونی
نویسندگان سند دانشگاه بار-ایلان روز سهشنبه این گزارش را به میشل هرتزوگ، همسر رئیس جمهور اسرائیل، ارائه کردند.
آنها گفتند که هدفشان این است که با شناسایی دکترینهای حقوقی که میتوانند برای «باز کردن پروندههای واقعی دادگاه» استفاده شوند، با نشان دادن چگونگی تطبیق آنها با سازوکارهای بینالمللی، اقدامات قانونی داخلی و بینالمللی را تسریع کنند.
پروفسور روث هالپرین-کاداری، عضو بنیانگذار پروژه دینا در این دانشگاه، به رویترز گفت: “هدف ما این است که بتوانیم دبیرکل (سازمان ملل) را متقاعد کنیم که حماس را در فهرست سیاه آن نهادها از آن کشورها... که استفاده از خشونت جنسی را به عنوان ابزار جنگی تأیید میکنند، قرار دهد.”
پروفسور روث هالپرین-کاداری، عضو بنیانگذار پروژه دینا در دانشگاه، به رویترز گفت: «هدف ما این است که بتوانیم دبیرکل (سازمان ملل) را متقاعد کنیم که حماس را در فهرست سیاه آن دسته از نهادهای آن کشورها قرار دهد... که از استفاده از خشونت جنسی به عنوان ابزار جنگ چشمپوشی میکنند.»
دفتر نخستوزیر بنیامین نتانیاهو بلافاصله در مورد گزارش دانشگاه بار-ایلان اظهار نظری نکرد.
بررسیهای سازمان ملل و واکنش اسرائیل
کمیسیون تحقیق سازمان ملل در مورد تجاوز جنسی در ۷ اکتبر دریافت که زنان اسرائیلی “در معرض خشونت مبتنی بر جنسیت مانند خشونت فیزیکی، جنسی و روانی، از جمله تهدید به چنین اعمالی، اجبار و سلب آزادی خودسرانه” قرار گرفتهاند.
سازمان ملل اعلام کرد که مقامات اسرائیلی از همکاری با تحقیقات آن خودداری کردهاند و “اطلاعات جمعآوری شده توسط تیم مأموریت تا حد زیادی از نهادهای ملی اسرائیل به دست آمده است.”
هیئت دیپلماتیک اسرائیل در ژنو در آوریل سال گذشته اعلام کرد که قربانیان حملات ۷ اکتبر هرگز از کمیسیون سازمان ملل و اعضای آن به عدالت نخواهند رسید و افزود که این کمیسیون سابقه اظهارات یهودستیزانه و ضد اسرائیلی دارد.