ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 06.06.2025, 7:47
کارشناسان سازمان ملل خواستار آزادی جلالی شدند

بیانیه‌های مطبوعاتی

بازداشت، فشار سنگینی بر احمدرضا جلالی وارد کرده است: کارشناسان سازمان ملل خواستار آزادی فوری او از ایران شدند 

کارشناسان سازمان ملل روز پنجشنبه ۵ ژوئن، اعلام کردند که ایران باید احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی‌تبار سوئد را که از سال ۲۰۱۶ به‌صورت خودسرانه بازداشت شده است، با توجه به هشدارهای مکرر درباره وضعیت رو به وخامت سلامتی‌اش، آزاد کند.

جلالی از سال ۲۰۱۶ در زندان بدنام اوین بازداشت بوده و ماه گذشته دچار حمله قلبی شده است. بازداشت او همچنان ناقض قوانین بین‌المللی است.

کارشناسان گفتند: “ما به ایران تعهداتشان را برای رفتار با آقای جلالی مطابق با استانداردهای حقوق بشر یادآوری کرده‌ایم.” «مقامات ایرانی در نهایت مسئول فراهم کردن شرایط انسانی بازداشت و مراقبت‌های بهداشتی با همان استانداردی هستند که برای ایرانیان در جامعه وجود دارد. متأسفانه ایران به مداخلات قبلی توجه نکرده است.»

آن‌ها افزودند: «مداخلات متعدد تغییری در وضعیت سلامتی آقای جلالی ایجاد نکرده و این وضعیت به وخامت بیشتر انجامیده و در ماه مه منجر به حمله قلبی شده است. بدون دسترسی فوری به مراقبت‌های پزشکی مناسب، ما نگرانیم که سلامتی او ممکن است به‌صورت جبران‌ناپذیری آسیب دیده باشد و  اکنون زندگی‌اش را تهدید کند.»

جلالی پزشک، مدرس و پژوهشگر است که در آوریل ۲۰۱۶ هنگام سفر به ایران برای شرکت در کارگاه‌های علمی درباره پزشکی فاجعه بازداشت شد. او به اتهام جاسوسی محکوم و به اعدام محکوم شد. این حکم بر اساس اعترافی صادر شده که گفته می‌شود تحت شکنجه اخذ شده و پس از محاکمه‌ای که ظاهراً با استانداردهای بین‌المللی مطابقت نداشته، به دست آمده است. پیش‌تر بازداشت او به‌عنوان بازداشت خودسرانه تشخیص داده شده بود.

کارشناسان به الگوی مستندی از بازداشت‌های غیرقانونی و خودسرانه در ایران برای اتباع یا ساکنان دو تابعیتی و خارجی و استفاده از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی برای اعمال فشار بر دولت‌های خارجی و در تبادل زندانیان که ممکن است جلالی را تحت تأثیر قرار دهد، اشاره کردند.

آن‌ها اظهار داشتند: «این اتهامات باید به‌طور کامل بررسی شوند. بر اساس قوانین بین‌المللی، بازداشت، محاکمه یا صدور حکم خودسرانه برای یک فرد یا استفاده از شرایط بازداشت او برای اعمال فشار بر نهاد دیگری غیرقانونی است.»

کارشناسان همچنین ابراز نگرانی کردند: «ما به‌ویژه نگران این هستیم که در صورت بی‌توجهی به درخواست‌های ما، حکم اعدام اجرا شود. از مقامات ایرانی التماس می‌کنیم که این پرونده را بازنگری کنند و مسیر خود را تغییر دهند.» 

کارشناسان به دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت سوئد نامه نوشته‌اند. ایران اعلام کرده است که اطلاعات ارائه‌شده در این گزارش را مورد مناقشه قرار می‌دهد. کارشناسان همچنان این پرونده را از نزدیک دنبال خواهند کرد.

کارشناسان امضاکننده بیانیه:
آلیس جیل ادواردز، گزارشگر ویژه شکنجه و سایر رفتارها یا مجازات‌های ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز؛
تلالنگ موفوکنگ، گزارشگر ویژه حق همه برای بهره‌مندی از بالاترین استاندارد قابل دستیابی سلامت جسمی و روانی؛
موریس تیدبال-بینز، گزارشگر ویژه اعدام‌های فراقضایی، شتابزده یا خودسرانه؛
بن سائول، گزارشگر ویژه ترویج و حمایت از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی در حین مقابله با تروریسم؛
مای ساتو، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران؛
گانا یودکیوسکا (رئیس-گزارشگر)، متیو ژیلت (معاون ارتباطات)، میریام استرادا کاستیلو (معاون پیگیری) و مومبا مالیلا - گروه کاری بازداشت‌های خودسرانه.