ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 09.05.2025, 22:30
ویتکاف: ایران نباید غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد

نئوکان‌ها به دنبال جنگ با ایران هستند

استیو ویتکاف، نماینده ایالات متحده در خاورمیانه، از کسانی که تلاش می‌کنند مذاکرات رئیس‌جمهور برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران را تضعیف کنند، انتقاد کرد و گفت آن‌ها «تمایل به اقدام نظامی» دارند. او افزود که او و ترامپ در روابط خارجی آمریکا اولویت را به دیپلماسی می‌دهند.

ویتکاف در مصاحبه با نشریه محافظه‌کار «برایت‌بارت» که بخش نخست آن روز پنجشنبه ۸ مه ۲۰۲۵ منتشر شد، گفت: «در ذهن آن‌ها، هر چیزی که ماهیت نظامی داشته باشد، راه‌حل مشکل است و به آن تمایل دارند. آن‌ها هیچ توجهی به پیامدهای این اقدامات نمی‌کنند.» او افزود: «عنصر نومحافظه‌کار معتقد است که جنگ تنها راه حل مسائل است.»

ویتکاف ادامه داد: «ترامپ به صلح از طریق قدرت اعتقاد دارد، به این معنا که توسل به خشونت و جنگ لزوماً به نفع کشور و بهترین راه برای برقراری آتش‌بس، صلح دائمی یا هر آنچه که می‌خواهیم نامش را بگذاریم، نیست. گفت‌وگو و دیپلماسی مسیری است که او هر بار می‌خواهد دنبال کند، زیرا اگر بتواند به راه‌حلی موفق برسد که به نفع ایالات متحده باشد، این بهترین گزینه است.»

اظهارات ویتکاف در حالی مطرح می‌شود که محافظه‌کاران تندروتر در حال سازماندهی کارزاری برای مخالفت با دیپلماسی دولت ترامپ با ایران هستند. اما کاخ سفید و متحدانش در حال مقاومت هستند.

اخیراً گزارش شده که ترامپ مشاور امنیت ملی خود، مایک والتز، را به دلیل فشار برای جنگ با ایران در گفت‌وگوهای داخلی برکنار کرده است. همچنین متحدان ترامپ خارج از دولت، مانند مارجوری تیلور گرین، نماینده جمهوری‌خواه جورجیا، و تامر کارلسون، ستاره رسانه‌ای محافظه‌کار، به‌طور فزاینده‌ای از جنگ‌طلبان علیه ایران انتقاد کرده‌اند.

در همین حال، جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان و سنا این هفته شروع به ترغیب همکاران خود کرده‌اند تا خواستار برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران شوند.

ویتکاف در مصاحبه خود با برایت‌بارت، ضمن تأکید بر رویکرد دیپلماسی‌محور، به نظر می‌رسد که با این تلاش مخالفت کرده است.

او گفت: «من به سیاست [ترامپ] برای حل مناقشه ایران از طریق گفت‌وگو اعتقاد دارم. اولاً، این راه‌حل دائمی‌تری برای این بحران نسبت به هر گزینه دیگری است. اگر بتوانیم آن‌ها [ایران] را به‌صورت داوطلبانه از برنامه غنی‌سازی که در آن می‌توانند سانتریفیوژ داشته باشند یا موادی که می‌توانند تا سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد غنی‌سازی شوند، دور کنیم، این دائمی‌ترین راه برای اطمینان از این است که آن‌ها هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکنند.»

ایران نباید غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد

به گزارش سی‌ان‌ان، استیو ویتکبف در ادامه مصاحبه‌اش با نشریه «برایت‌بارت» که که بخش دوم آن روز جمعه ۹ مه ۲۰۲۵ منتشر شد، گفت که ایالات متحده هفته گذشته از برگزاری دور دیگری از مذاکرات خودداری کرد «زیرا نیاز داشتیم به تفاهمات خاصی با ایران برسیم» تا مذاکرات مفید باشد.

ویتکاف هشدار داد که اگر مذاکرات روز یکشنبه با ایران سازنده نباشد، «ادامه نخواهد یافت و ما باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم.»

او گفت: «امیدواریم این یکشنبه مذاکرات سازنده باشد. امیدواریم این به این معنا باشد که مذاکرات ادامه خواهد یافت.»

مذاکرات روز یکشنبه در عمان تنها در سطح مقامات ارشد برگزار خواهد شد، که نشان می‌دهد دو طرف درباره چارچوب کلی برای پیشبرد مذاکرات بحث خواهند کرد.

منبعی آگاه به سی‌ان‌ان گفت که تیم فنی، که درباره جزئیات دقیق‌تر توافق مانند رفع تحریم‌ها مذاکره می‌کند، انتظار نمی‌رود در این نشست حضور داشته باشد.

این منبع افزود: «مناسب بود که دور بعدی مذاکرات در سطح مقامات ارشد برگزار شود.»

منبع آگاه دیگری گفت که انتظار می‌رود مذاکرات به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام شود.

ویتکاف در مصاحبه با برایت‌بارت، انتظارات ایالات متحده از مذاکرات را با جزئیات بیشتری نسبت به گذشته تشریح کرد.

او گفت: «برنامه غنی‌سازی هرگز نباید دوباره در ایران وجود داشته باشد. این خط قرمز ماست. بدون غنی‌سازی. این به معنای برچیدن است، به معنای عدم تسلیحاتی شدن است، و به این معناست که نطنز، فردو و اصفهان ــــ سه تأسیسات غنی‌سازی آنها ــــ باید برچیده شوند.»

ایران اعلام کرده که باید اجازه غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد و این موضوع غیرقابل مذاکره است.

نماینده رئيس جمهور آمریکا در خاورمیانه افزود، ایران امروز بسیار شکننده‌تر از ۱۰ سال پیش است، زمانی که در دوران اوباما توافقی حاصل شد. من معتقدم که ایران گزینه‌ای جز پذیرش شروط ما برای توافقی که منجر به انهدام کامل برنامه نظامی هسته‌ای‌اش شود، ندارد.

او تاکید کرد، آزمایش اراده رئیس‌جمهور ترامپ از سوی ایران اقدامی ناپخته خواهد بود. ما توافق ضعیف را نمی‌پذیریم و اگر توافق پیشنهادی به اندازه کافی قوی نباشد، از آن خارج خواهیم شد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، که انتظار می‌رود روز یکشنبه با ویتکاف دیدار کند، یک هفته پیش در شبکه ایکس نوشت: «ایران حق دارد چرخه کامل سوخت هسته‌ای را در اختیار داشته باشد.»

مشابه مذاکرات با روسیه، که در آن ایالات متحده مشوق‌هایی برای پایان جنگ در اوکراین پیشنهاد کرده، ویتکاف به مشوق‌های مشابهی برای تهران اشاره کرد.

او گفت: «ما از ایران دعوت می‌کنیم که عضوی از جامعه ملل باشد. به ایران می‌گوییم: شما می‌توانید کشوری بهتر باشید. ما می‌توانیم با شما تجارت کنیم. می‌توانیم روابط استراتژیک با شما داشته باشیم. اما نمی‌توانید عامل تحریک باشید.»

ویتکاف گفت که ایران به ایالات متحده اعلام کرده که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست ـــ موضعی که تهران مدت‌هاست حفظ کرده است.

او افزود که مذاکرات صرفاً بر موضوع هسته‌ای متمرکز است، تغییری نسبت به تلاش‌های دولت اول ترامپ برای رسیدگی گسترده به اقدامات تهاجمی ایران در منطقه.

او گفت: «آیا معتقدیم که آنها باید حمایت از حماس، حزب‌الله، حوثی‌ها و تحریک‌آمیز بودن را متوقف کنند؟ بله، ما این را باور داریم. این بحث ثانویه است. آیا معتقدیم که آنها نباید به کسانی که ما دشمن خود می‌دانیم سلاح بدهند؟ ما این را باور داریم. اما باز هم، نمی‌خواهیم بحث هسته‌ای را با این مسائل مخلوط کنیم، زیرا برای ما موضوع هسته‌ای مسئله حیاتی است. این مسئله‌ای است که باید امروز و به‌سرعت حل شود.»