دو مقام آمریکایی روز سهشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، قصد دارد در سفر هفته آینده خود به عربستان سعودی اعلام کند که ایالات متحده از این پس خلیج فارس را خلیج عربی یا خلیج عربی مینامد.
کشورهای عربی خواستار تغییر نام جغرافیایی این پهنه آبی در سواحل جنوبی ایران شدهاند، در حالی که ایران پیوندهای تاریخی خود با خلیج فارس را حفظ کرده است.
مقامات آمریکایی به شرط ناشناس ماندن در مورد مسائل حساس صحبت کردند. کاخ سفید و شورای امنیت ملی بلافاصله به پیامهای درخواست اظهار نظر پاسخ ندادند.
خلیج فارس از قرن شانزدهم به طور گسترده با این نام شناخته شده است، اگرچه استفاده از “خلیج عربستان” و “خلیج عربی” در بسیاری از کشورهای خاورمیانه رایج است. دولت ایران ـــ که قبلاً پرشیا نام داشت ـــ در سال ۲۰۱۲ گوگل را به دلیل تصمیم این شرکت مبنی بر عدم نامگذاری این پهنه آبی در نقشههایش تهدید به شکایت کرد.
در نقشههای گوگل در ایالات متحده، این پهنه آبی به عنوان خلیج فارس (خلیج عربی) ظاهر میشود. نقشههای اپل فقط خلیج فارس را میگویند.
ارتش ایالات متحده سالهاست که به طور یکجانبه در بیانیهها و تصاویری که منتشر میکند، از خلیج فارس به عنوان خلیج عربی یاد میکند.
نام این پهنه آبی برای ایرانیانی که تاریخ طولانی کشورشان را به عنوان امپراتوری پارس پذیرفتهاند، به یک مسئله احساسی تبدیل شده است. در سال ۲۰۱۷، در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، زمانی که او از نام خلیج عربی برای این آبراه استفاده کرد، اختلاف نظر ایجاد شد. حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، اظهار داشت که ترامپ باید «جغرافیا بخواند».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در آن زمان به صورت آنلاین نوشت: «همه میدانستند که دوستی ترامپ به بالاترین پیشنهاد دهنده فروخته میشود. اکنون میدانیم که جغرافیای او نیز همینطور است.»
ترامپ میتواند نام را برای مقاصد رسمی ایالات متحده تغییر دهد، اما نمیتواند دیکته کند که بقیه جهان چه نامی به آن بدهند.
سازمان بینالمللی هیدروگرافی - که ایالات متحده عضو آن است - برای اطمینان از بررسی و ترسیم یکنواخت تمام دریاها، اقیانوسها و آبهای قابل کشتیرانی جهان تلاش میکند و برخی از آنها را نیز نامگذاری میکند. مواردی وجود دارد که کشورها در اسناد خود به یک پهنه آبی یا نقطه عطف با نامهای مختلف اشاره میکنند.
علاوه بر عربستان سعودی، ترامپ قرار است از دوحه، پایتخت قطر و ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی، که آنها نیز در این پهنه آبی قرار دارند، نیز بازدید کند.
این سفر که در ابتدا به عنوان اولین سفر خارجی ترامپ از زمان روی کار آمدنش در ۲۰ ژانویه برنامهریزی شده بود، در حالی صورت میگیرد که ترامپ تلاش کرده است تا به کشورهای خلیج فارس نزدیکتر شود، زیرا او به دنبال سرمایهگذاری مالی آنها در ایالات متحده و حمایت آنها در درگیریهای منطقهای، از جمله حل جنگ اسرائیل و حماس در غزه و محدود کردن برنامه هستهای رو به پیشرفت ایران است.
رئیس جمهور ایالات متحده همچنین از طریق مشاغل شخصی خود، که مالکیت آنها را از دفتر بیضی شکل خود حفظ کرده است، روابط مالی قابل توجهی با این کشورها دارد.
این اقدام چند ماه پس از آن صورت میگیرد که ترامپ گفت ایالات متحده از خلیج مکزیک به عنوان خلیج آمریکا یاد خواهد کرد.
آسوشیتدپرس اوایل امسال پس از آنکه کاخ سفید خبرنگاران خود را از پوشش اکثر رویدادها به دلیل تصمیم این سازمان مبنی بر عدم پیروی از دستور اجرایی رئیس جمهور برای تغییر نام خلیج مکزیک به عنوان “خلیج آمریکا” در داخل ایالات متحده منع کرد، از دولت ترامپ شکایت کرد.
قاضی منطقهای آمریکا، ترور ان. مکفادن، که توسط رئیسجمهور دونالد ترامپ منصوب شده بود، ماه گذشته حکم داد که متمم اول قانون اساسی، آسوشیتدپرس را از تلافی دولت به دلیل انتخاب واژگانش محافظت میکند و دستور داد دسترسی این رسانه بازگردانده شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس