احمد الشرع، رئیس جمهور سوریه، روز چهارشنبه به پاریس سفر خواهد کرد، اولین سفر او به اروپا از زمان سرنگونی بشار اسد در ماه دسامبر، زیرا او به دنبال حمایت بینالمللی از تلاشهایش برای ایجاد ثبات بیشتر در کشور جنگزدهاش است.
شرع که با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، مذاکره خواهد کرد، از سازمان ملل متحد برای سفر به پاریس معافیت دریافت کرد، زیرا او همچنان به دلیل رهبری قبلی خود بر گروه مسلح اسلامگرای حیات تحریر الشام (HTS)، وابسته سابق القاعده، در فهرست تحریمهای تروریستی قرار دارد.
مقامات فرانسوی اعلام کردند که این دو رهبر در مورد چگونگی تضمین حاکمیت و امنیت سوریه، نحوه برخورد با اقلیتها پس از حملات اخیر علیه علویها و دروزیها، تلاشهای ضد تروریستی علیه شبهنظامیان داعش و هماهنگی کمکها و حمایتهای اقتصادی، از جمله کاهش تحریمها، بحث خواهند کرد.
یک مقام ریاست جمهوری فرانسه گفت: «واضح است که با توجه به چالشهای عظیم پیش روی سوریه، انتظاراتی از فرانسه و شرکای اصلی بینالمللی سوریه وجود دارد.» وی افزود که پاریس در مورد پیوندهای جهادی گذشته الشرع سادهلوح نبوده و همچنان خواستار گذار است.
این مقام فرانسوی افزوزد: «نقش روشنی برای جامعه بینالمللی در سوریه وجود دارد تا ثبات آن را فراهم کند.»
فرانسه از سقوط اسد استقبال کرد و به طور فزایندهای روابط خود را با دولت انتقالی الشرع تقویت کرده است. مکرون اخیراً به عنوان بخشی از تلاشها برای کاهش تنشها در مرز، یک جلسه ویدیویی سهجانبه با الشرع و جوزف عون، رئیسجمهور لبنان، برگزار کرد.
روابط محتاطانه
فرانسه ماه گذشته به عنوان گامی در جهت بازگشایی کامل سفارت خود، یک کاردار در دمشق به همراه یک تیم کوچک از دیپلماتها منصوب کرد.
پاریس معتقد است که در سوریه کارت بازی دارد، زیرا در سال ۲۰۱۲ روابط خود را با اسد قطع کرده و پس از آن حتی پس از شکست شدید مبارزان مخالف و محدود شدن آنها به بخشهای شمالی کشور، از برقراری مجدد روابط با دولت او خودداری کرده است.
فرانسه به طور سنتی از اپوزیسیون عمدتاً سکولار تبعیدی و نیروهای کرد در شمال شرق سوریه حمایت کرده است، جایی که پیش از این نیروهای ویژه خود را مستقر کرده بود.
در ماههای اخیر، فرانسه با کاهش حضور آمریکا و تلاش رئیسجمهور جدید سوریه برای بازگرداندن کنترل مرکزی دمشق بر این مناطق، نقش میانجی بین الشرع و کردها را ایفا کرده است.
یک مقام ریاست جمهوری فرانسه گفت که پاریس با آمریکاییها در مورد چگونگی مدیریت خروج واشنگتن و چگونگی ایفای نقش بزرگتر توسط فرانسه مذاکره کرده است.
با توجه به اینکه بانک جهانی هزینههای بازسازی در سوریه را بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار تخمین زده است، الشرع برای راهاندازی اقتصادی که ۱۴ سال جنگ داخلی را تجربه کرده است، به شدت به کاهش تحریمها نیاز دارد. در دوره حاکمیت اسد، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و بریتانیا تحریمهای سختی را علیه سوریه اعمال کردند.
اتحادیه اروپا به تازگی برخی از تحریمها را لغو کرده است، در حالی که برخی دیگر از تحریمها که افراد و نهادها را هدف قرار میدهند، قرار است در اول ژوئن منقضی شوند.
سوریه امیدوار است که اتحادیه اروپا این اقدامات را تمدید نکند. تمدید آنها نیاز به اجماع بین هر ۲۷ کشور عضو دارد، اگرچه این اتحادیه میتواند تمدید محدودی را انتخاب کند یا نهادهای کلیدی مانند بانک مرکزی یا سایر نهادهایی را که برای بهبود اقتصادی، از جمله انرژی، زیرساختها و امور مالی مورد نیاز هستند، از فهرست خارج کند.
این مقام ریاست جمهوری فرانسه گفت: «یکی از مسائل اساسی، مسئله تحریمهای ایالات متحده است که همچنان بر ظرفیت مقامات انتقالی برای ورود به چارچوب فکری بازسازی و جذب سرمایهگذاری خارجی تأثیر میگذارد.»
جان آیریش / خبرگزاری رویترز / ۷ مه ۲۰۲۵