ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 03.05.2025, 19:39
خبرنگاران صدای آمریکا قرار است به سر کار خود بازگردند

تیم بالک / نیویورک تایمز / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

صدای آمریکا، که برای هشت دهه به نقاطی از جهان که روزنامه‌نگاری قابل اعتماد در آنجا کمیاب بود، خبر می‌رساند، در ماه مارس پس از آنکه دولت ترامپ بودجه آن را قطع و کارکنانش را به مرخصی فرستاد، خاموش شد.

اما هفته آینده، به گفته مدیر این سازمان، خبرنگاران این نهاد قرار است که سر کار خود بازگردند. صدای آمریکا یک رسانه خبری بین‌المللی با بودجه ایالات متحده است. بودجه این رسانه پس از پیروزی در دادگاه در ماه گذشته، احیا شده است.

مایک آبراموویتز، مدیر این سازمان، روز جمعه در ایمیلی به کارکنان خود گفت که وزارت دادگستری به صدای آمریکا اطلاع داده است که دسترسی این رسانه به سیستم‌های رایانه‌ای آن در حال بازگردانی است. نیویورک تایمز این ای‌میل را مشاهده کرده است.

آقای آبراموویتز نوشت: «من در حال پیگیری جزئیات بیشتر هستم و به محض دریافت، آن‌ها را به اشتراک خواهم گذاشت. اما ظاهرا، این خبر یک تحول مثبت است.»

صدای آمریکا، که در سال ۱۹۴۲ برای مقابله با تبلیغات نازی‌ها تأسیس شد، پیش از آنکه رئیس جمهور ترامپ برای خاموش کردن امواج آن اقدام کند، به ۴۹ زبان برای حدود ۳۶۰ میلیون نفر در سراسر جهان برنامه پخش می‌کرد.

این رسانه مدت‌ها به عنوان ابزاری حیاتی در تلاش‌های آمریکا برای ترویج دموکراسی در سطح جهانی تلقی می‌شد و به کشورهایی مانند روسیه و ایران که آزادی مطبوعات در آن‌ها محدود بود، خبر مخابره می‌کرد.

آقای ترامپ، صدای آمریکا را به جانبداری علیه خود متهم کرده و آن را «صدای آمریکای رادیکال» نامیده است. او در اواسط ماه مارس، دستور اجرایی برای برچیدن «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» صادر کرد. «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» با مصوبه کنگره تأسیس شده و صدای آمریکا و دیگر رسانه‌های خبری بین‌المللی تحت حمایت دولت را تأمین مالی می‌کند.

طبق این دستور اجرایی، بخش‌هایی از بوروکراسی فدرال که رئیس جمهور آن‌ها را «غیرضروری» تشخیص داده بود، هدف قرار گرفتند. تقریباً بلافاصله، حدود ۱۳۰۰ کارمند صدای آمریکا به خانه‌های خود فرستاده شدند. فرستنده‌های رادیویی این شبکه قطع و سرویس‌های پخش رادیویی آن متوقف شدند.

به دنبال آن، نبردی در دادگاه‌ها شکل گرفت و صدای آمریکا و دیگر رسانه‌های خبری که از بودجه فدرال  تامین می‌شدند، استدلال کردند که آقای ترامپ اختیار سلب بودجه‌ای را که توسط کنگره تأیید شده بود، ندارد.

هفته گذشته، رویس سی. لمبرث، قاضی فدرال در واشنگتن دی.سی. که توسط رئیس جمهور سابق رونالد ریگان منصوب شده بود، با این استدلال موافقت کرد. او دستور موقتی صادر کرد که دولت را ملزم به بازگرداندن بودجه صدای آمریکا می‌کرد. دولت درخواست تجدیدنظر نسبت به این حکم را داد.

این موضوع همچنان حل نشده باقی مانده است. یک دادگاه استیناف فدرال، حکمی را که دولت را ملزم به اجازه دادن به صدای آمریکا برای از سرگیری برنامه‌های خبری خود می‌کند، به قوت خود باقی گذاشته است. اما دادگاه استیناف اعلام کرد که دولت می‌تواند فعلاً از تخصیص بودجه به سه رسانه تحت پوشش سازمان رسانه‌های جهانی خودداری کند: رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، رادیو آسیای آزاد و شبکه‌های رسانه‌ای خاورمیانه.

صدای آمریکا یک نهاد دولتی است، برخلاف سه رسانه دیگر که سازمان‌های غیرانتفاعی خصوصی با بودجه فدرال هستند.

آقای ترامپ یکی از وفاداران خود، کاری لیک، مجری اخبار سابق و نامزد سنا از آریزونا، را به عنوان مشاور سازمان رسانه‌های جهانی منصوب کرده است. خانم لیک روز شنبه در ایمیلی گفت که همواره قصد داشته «صدای آمریکا را به قرن بیست و یکم بیاورد.»

او افزود که «دعاوی بی‌اساس» تلاش‌های او برای «اصلاح» صدای آمریکا را کند کرده است، اما او مشتاقانه منتظر «روایت مؤثر داستان آمریکا برای مخاطبان جهانی» است.

خبرنگاران صدای آمریکا در مدارک دادگاه اعلام کردند که دولت ترامپ با «دستور دادن به تقریباً تمام کارکنان برای عدم حضور در محل کار، قطع سرویس و بستن درهای این سازمان»، به برچیدن «کلی» این رسانه اقدام کرده است.

آقای آبراموویتز به کارکنان خود گفت که وکلای صدای آمریکا عصر جمعه ایمیلی را از وزارت دادگستری دریافت کردند که نشان می‌دهد دولت از دستور قاضی لمبرث پیروی می‌کند.