ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 15.03.2025, 13:21
بیانیه جمعی از فعالان علیه حکم اعدام وریشه مرادی

بیانیه جمعی از فعالان سیاسی و مدنی علیه حکم اعدام وریشه مرادی فعال حقوق زنان و مبارز در جنگ علیه داعش

پس از گذشت یک سال و نیم از بازداشت وریشه مرادی رزمنده مبارز در کوبانی و روژئاوا توسط نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات، اکنون‌ وی زیر حکم اعدام قرار دارد و هر لحظه امکان تایید این حکم در دیوان عالی کشور و اجرای آن وجود‌ دارد.

وریشه مرادی سال‌ها به عنوان مربی کونگ فو برای کودکان محروم و کنشگر مدنی در حوزه زنان و دانشجویی، در سنندج مشغول فعالیت بود. او در سال ۱۳۸۹ به اقلیم کردستان عراق رفت و با فعالیت در جامعه زنان آزاد شرق کردستان (کژار) فعالیت‌های اجتماعی خود را در حوزه های جامعه شناختی، تحقیقاتی، آموزشی و شناخت و ارتباط با جنبش های زنان در خاورمیانه  ادامه داد. با حمله داعش و  شروع جنگ در شمال عراق (سنجار/شنگال) و همچنین شمال و شرق سوریه (روژئاوا) وی در سال ۱۳۹۳ در جنگ نیروهای کرد علیه داعش در روژئاوا حضور داشت و در جریان دفاع از شهر کوبانی زخمی شد.

وریشه مرادی زنی از دیار شرق کردستان که به امید رهایی زنان به صفوف مبارزان علیه داعش پیوست، در جنگ خونین کوبانی  حضور داشته و به شدت زخمی شده در طی سالهای حضور خود در مناطق کرد نشین سوریه پس از آزاد سازی کوبانی در توانمند سازی و آگاهی بخشی زنان آنجا نقش به سزایی داشته است.

این فعال کرد حوزه زنان پس از سالها حضور در روژئاوا و زخمی شدن در کوبانی برای معالجه به شمال عراق بازگشت و پس از آن برای ادامه فعالیت‌های اجتماعی به ایران آمد. در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ بدون اینکه حتی یک سلاح سرد به همراه داشته باشد توسط نیروهای امنیتی بازداشت و ۵ ماه در سلول‌های انفرادی نگهداری و تحت فشارهای روحی و جسمی قرار گرفت. پس از آن در بیدادگاه‌های ضد انقلاب توسط قاضی صلواتی در حالی که اجازه دفاع به وی و وکلایش داده نشد به اتهام بغی به اعدام محکوم شد. وریشه  در جلسه رسیدگی مورخ ۱۴ مرداد در اعتراض به احکام ناعادلانه پخشان عزیزی و شریفه محمدی در دادگاه حاضر نشد و دفاعیه اش را برای افکار عمومی نوشت. او در دفاعیه‌اش اشاره داشت که: داعش سرمان را می برید، جمهوری اسلامی سربه دارمان می کند.

صدور حکم اعدام برای وریشه مرادی در شرایطی صورت گرفته که وی پس از آخرین دفاع در شعبه ۵ بازپرسی دادسرای اوین به اتهام بغی با استناد به ماده ۲۸۸ قانون‌مجازات اسلامی تفهیم اتهام و کیفرخواست وی صادر شده بود که براساس آن  وی از بابت اتهامات منتسبی نباید با چنین حکم سنگینی روبرو شود به طوریکه این ماده قانونی اعلام میکند: “هرگاه اعضای گروه باغی، قبل از درگیری و استفاده از سلاح، دستگیر شوند، چنانچه سازمان و مرکزیت آن وجود داشته باشد به حبس تعزیری درجه سه و در صورتی که سازمان و مرکزیت آن از بین رفته باشد به حبس تعزیری درجه پنج محکوم می‌شوند”. ولی قاضی صلواتی بر خلاف کیفرخواست و در اقدامی غیرحقوقی و غیرقانونی اتهام وی را با استناد به علم قاضی، به ماده ۲۸۷ تغییر و محکوم به اعدام‌ نمود.

ما امضا کنندگان این بیانیه، ضمن محکومیت هرگونه حکم اعدام، معتقدیم که اعدام در هر شرایطی قتل عمد دولتی است. همچنین اعلام می‌کنیم که صدور چنین حکمی نه تنها علیه وریشه مرادی بلکه حکمی علیه تمام زنان جامعه و کوردستان است؛ که در ۱۰۰ سال اخیر پیشگام مبارزه با ارتجاع و فاشیسم بوده‌اند و قربانیان همیشگی حاکمان شده‌اند.

ما همچنین با محکوم کردن احکام اعدام برای پخشان عزیزی و شریفه محمدی، بیش از ۵۰ زندانی سیاسی و عقیدتی و هزاران زندانی جرایم مواد مخدر و …از تمام افرادی که دغدغه لغو اعدام دارند درخواست می‌کنیم بدون توجه به گرایش‌های سیاسی خود و دیگران، به مخالفت با این احکام ضد انسانی بپردازند و از آن‌ها می‌خواهیم به هر شیوه‌ای که می‌توانند اجازه ندهند این قتل‌های حکومتی در سکوت سپری شود؛ چرا که لغو چنین احکامی نیازمند اتحاد و همدلی یکایک اعضا جامعه می‌باشد.