اولیویا لو پویدوین / خبرگزاری رویترز
کارشناسان سازمان ملل اسرائیل را به ارتکاب اقدامات نسلکشی و خشونت جنسی در غزه متهم کردند
کارشناسان سازمان ملل در گزارشی جدید که روز پنجشنبه منتشر شد، اعلام کردند که اسرائیل در جریان درگیریهای غزه، با نابود کردن سیستماتیک مراکز بهداشت زنان، “اقدامات نسلکشی” علیه فلسطینیان انجام داده و از خشونت جنسی بهعنوان یک راهبرد جنگی استفاده کرده است.
نمایندگی دائم اسرائیل در سازمان ملل در ژنو، ادعاهای مطرحشده در این گزارش را بیاساس، جانبدارانه و فاقد اعتبار توصیف کرد.
کمیسیون مستقل بینالمللی تحقیق سازمان ملل دربارهی سرزمینهای اشغالی فلسطینی، از جمله اورشلیم شرقی و اسرائیل، در این گزارش اعلام کرد: “مقامات اسرائیلی تا حدی ظرفیت تولیدمثل فلسطینیان در غزه را بهعنوان یک گروه از بین بردهاند، از جمله با اعمال اقداماتی که بهطور هدفمند مانع از تولد کودکان میشود. این اقدامات یکی از مصادیق نسلکشی در اساسنامهی رم و کنوانسیون نسلکشی به شمار میآید.”
بر اساس این گزارش، این اقدامات در کنار افزایش چشمگیر مرگومیر مادران به دلیل دسترسی محدود به تجهیزات پزشکی، مصداق “جنایت علیه بشریت از نوع ریشهکنسازی” است.
این گزارش همچنین نیروهای امنیتی اسرائیل را به استفاده از “برهنهسازی اجباری در ملأ عام و تعرض جنسی” بهعنوان بخشی از رویههای عملیاتی استاندارد خود برای مجازات فلسطینیان پس از حملات تحت رهبری حماس به جنوب اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳ متهم کرده است.
اسرائیل این اتهامات را رد کرد.
نمایندگی دائم اسرائيل در سازمان ملل در ژنو در بیانیهای اعلام کرد: “نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) دارای دستورالعملها و سیاستهای مشخصی هستند که اینگونه رفتارهای نادرست را بهطور صریح ممنوع میکند.”
این بیانیه افزود که روندهای بررسی اسرائیل مطابق با استانداردهای بینالمللی است.
یک گزارش قبلی که کمیسیون مذکور در ژوئن ۲۰۲۴ منتشر کرد، حماس و دیگر گروههای مسلح فلسطینی را به نقض جدی حقوق بشر در حملهی ۷ اکتبر ۲۰۲۳ متهم کرده بود، از جمله شکنجه و رفتار تحقیرآمیز.
اسرائیل عضو کنوانسیون نسلکشی (کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی) است و دیوان بینالمللی دادگستری در ژانویه ۲۰۲۴ این کشور را موظف کرد که برای جلوگیری از اقدامات نسلکشی در جنگ علیه حماس اقدام کند.
این کشور اما عضو اساسنامهی رم نیست، که به دیوان کیفری بینالمللی (ICC) صلاحیت رسیدگی به پروندههای جنایی افراد متهم به نسلکشی و جنایات علیه بشریت را میدهد.
آفریقای جنوبی در دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) پروندهای علیه اسرائیل به اتهام ارتکاب نسلکشی در غزه مطرح کرده است.
در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حماس حملهای مرزی به جنوب اسرائیل انجام داد که منجر به جنگی ویرانگر در نوار غزه شد و بنا بر اعلام مقامات بهداشتی غزه، تاکنون بیش از ۴۸ هزار فلسطینی کشته شدهاند. به گفتهی مقامات اسرائیلی، در حملهی حماس ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند.