ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 16.03.2023, 14:30
پارلمان اروپا مسموم‌سازی دانش‌آموزان را محکوم کرد

هانا نویمان، از نمایندگان آلمان در پارلمان اروپا، روز پنج‌شنبه، ۲۵ اسفند، خبر داد که قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت مسمومیت مشکوک دختران دانش‌آموز در ایران با اکثریت قاطع به تصویب رسید.

او در پیامی در این مورد نوشت که این قطعنامه خواستار تحقیق بین‌المللی در مورد مسمومیت‌ها؛ اعمال تحریم‌هایی در ارتباط با این مسئله؛ پشتیبانی از شهروندان ایرانی برای دور زدن محاصره اینترنتی؛ و دسترسی راحت‌تر ایرانیان به روادید ورود به اروپا شده است.

قطعنامه پارلمان اروپا با ۵۱۶ رای موافق، ۱۴ رای ممتنع و پنج رای مخالف تصویب شد. این قطعنامه‌ ۹ بندی، مسموم‌سازی دختران دانش‌آموز را «به شدیدترین شکل» محکوم کرد. همچنین پیگرد قضایی منتشر‌کنندگان اخبار مسموم‌سازی دانش‌آموزان از جمله علی پورطباطبایی، از گردانندگان وب‌سایت قم‌نیوز نیز محکوم شد.

یک روز پیش از تصویب نیز پارلمان اروپا به مناسبت روز جهانی زن میزبان شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل بود. خانم عبادی در سخنرانی خود گفت که باید در کتاب‌های تاریخ نوشته شود جمهوری اسلامی دختران دانش‌آموز را با حملات شیمیایی مسموم کرد.

مسمومیت مشکوک دانش‌آموزان در ایران از نهم آذرماه در مدارس قم آغاز شد و با گسترش به مدارس عمدتاً دخترانه در دیگر شهرهای کشور هزاران دانش‌آموز را راهی بیمارستان کرد.

به گزارش وب‌سایت پارلمان اروپا، این قطعنامه از مقامات ایرانی می‌خواهد که تحقیقات سریع، شفاف و بی‌طرفانه در مورد مسمومیت‌ها انجام داده و مسئولان آن را مورد بازخواست قرار دهند.

قطعنامه پارلمان اروپا همچنین از هیئت حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد در مورد ایران می‌خواهد که تحقیقات مستقلی در مورد این حوادث انجام دهد.

در متن مربوط به این قطعنامه که روز ۲۴ اسفند در وب‌سایت پارلمان اروپا قرار داده شده به عنوان دلایل صدور چنین قطعنامه‌ای آمده است که «با توجه به اینکه از نوامبر ۲۰۲۲ هزاران دختر در مدارس سراسر جمهوری اسلامی ایران مورد حمله شیمیایی قرار گرفته‌اند. از آنجا که دختران در مدارس مشکلات تنفسی، سردرد، حالت تهوع، سرگیجه و فلج موقت اندام خود را گزارش کرده‌اند. از آنجا که صدها دانشجو و کارمند در بیمارستان بستری شده‌اند. از آنجا که فاطمه رضایی ۱۱ ساله ظاهراً بر اثر گازگرفتگی در مدرسه خود جان سپرده است. از آنجا که گمان می‌رود این حملات از سوی گروه‌های مذهبی مخالف آموزش دختران صورت می‌گیرد و به عنوان پاسخی به اعتراضات زنان و دختران از زمان مرگ مهسا امینی در سپتامبر ۲۰۲۲ تلقی می‌شود؛ از آنجا که والدین، دختران خود را برای محافظت از آنها در خانه نگه داشته‌اند. از آنجا که والدین نیز نسبت به این حملات اعتراض می‌کنند و بنا بر گزارش‌ها، نیروهای امنیتی تجمعات آنها را از جمله با پرتاب گاز اشک‌آور متفرق کرده‌اند» پارلمان اروپا خواستار «تحقیقات سریع، شفاف و بی‌طرفانه» از سوی جمهوری اسلامی درخصوص این رویدادها است.

در پی مسمومیت مشکوک شمار زیادی از دختران دانش‌آموز در مدارسی در ۲۸ استان ایران، درخواست‌های بیشتری از سوی نهادهای بین‌المللی برای انجام تحقیق در این باره مطرح شده است.

ادره آزوله، دبیرکل یونسکو، نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه گذشته خواهان «تحقیق کامل و اقدامات فوری برای حفاظت از مدارس و تسهیل بازگشت دانش‌آموزان آسیب‌دیده به مدارس» شد.

خانم آزوله تصریح کرد که گزارش‌های مسمومیت مشکوک دختران دانش‌آموز «نگران‌کننده» است، چرا که حق کودکان ایران را برای داشتن آموزش در فضای امن از آن‌ها گرفته است.

۲۴۰ تن از کنشگران سیاسی و مدنی ایرانی نیز در روزهای اخیر در نامه به دبیرکل سازمان ملل خواهان اعزام هیئت حقیقت‌یاب به ایران برای پی بردن به این رویدادها شدند. امضاکنندگان نامه از سازمان ملل پرسیدند آیا در قبال «این جنایات» مسئولیتی احساس می‌کند؟

مسئولان حکومتی جموری اسلامی پس از دوره‌ای از سکوت اولیه، سخنان گوناگون و متفاوتی در مورد «عوامل» این رویداد بیان کرده‌اند و در تازه‌ترین اظهارات کوشیده‌اند مسموم شدن دانش‌آموزان را به «هیستری عمومی»، «شیطنت برخی دانش‌آموزان» یا «توطئه دشمن» مربوط بدانند.

رادیو فردا،‌ ایران اینترنشنال