ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 21.06.2022, 22:10
همدلی جناحی از حزب چپ آلمان با جنگ پوتین

دویچه وله: در آستانه کنگره حزب چپ آلمان درگیری لفظی شدید در مورد همبستگی با اوکراین در این حزب در جریان است. گروهی حدود ۵۰ نفر به رهبری سارا واگن‌کنشت نمی‌خواهند حمله تهاجمی روسیه به اوکراین را محکوم کنند.

به گزارش “اشپیگل‌آنلاین” سمپاتی نسبت به دولت روسیه مدت‌هاست که بخشی از سیاست‌های حزب چپ آلمان به شمار می‌رود.

از زمان حمله تهاجمی و ناقض حقوق بین‌الملل روسیه به اوکراین، این سیاست دستخوش تغییراتی شده است. بخشی از این حزب در تلاش برای به کرسی نشاندن مواضع جدید انتقادی نسبت به تهاجم روسیه است و جناحی دیگر محکومیت روسیه از سوی حزب را کلی‌گویی ارزیابی می‌کند.

در آستانه برگزاری کنگره حزب چپ آلمان، که قرار است از جمعه تا یکشنبه، ۲۴ تا ۲۶ ژوئن (۳ تا ۵ تیر) در شهر ارفورت برگزار شود، سارا واگن‌کنشت، نماینده این حزب در پارلمان آلمان، در تلاش است از تنش‌ها بکاهد.

واگن‌کنشت که از چهره‌های شاخص و رئیس پیشین فراکسیون این حزب در پارلمان آلمان بود، هفته گذشته درخواست تغییر متن پیش‌نویس خطوط اساسی حزب را به هیأت رهبری ارائه داد تا آن را به بحث و رأی‌گیری در کنگره بگذارد. بر اساس این درخواست، اعلام همبستگی با اوکراین باید حذف می‌شد. این درخواست واگن‌کنشت و ۵۰ تن دیگر، بحث شدیدی را درون این حزب برانگیخت.

در پی این کشمکش، سارا واگن‌کنشت به نشریه “اشپیگل” گفته است که او دیگر مخالف ورود بند همبستگی با اوکراین در این درخواست نیست. حال متن درخواست جدید در اختیار اشپیگل قرار گرفته و روزنامه “نویه اوسنابروکر سایتوینگ” نیز در این باره گزارش داده است.

دعوا بر سر این بند است که می‌گوید: «همبستگی ما متوجه انسان‌های اوکراین است که رنج می‌برند، مقاومت می‌کنند و مجبور به آوارگی شده‌اند. همچنین همبستگی ما متوجه انسان‌هایی در روسیه است که با جنگ مخالفت می‌ورزند، از جبهه‌های جنگ می‌گریزند و آماج پیگرد قرار می‌گیرند؛ متوجه انسان‌هایی که در سراسر جهان با جنگ مخالفت می‌ورزند و از انسان‌های جنگ‌زده پشتیبانی می‌کنند.»

”جعل آگاهانه”

سارا واگن‌کنشت در باره علت پس‌گرفتن این بند در گفت‌وگو با هفته‌نامه اشپیگل استدلال می‌کند که او هرگز قصد نداشته همبستگی با اوکراین از متن حذف شود. او منتقدان خود را متهم می‌کند که از آغاز به دنبال یک “جعل آگاهانه” بوده‌اند.

در متن جدید درخواست واگن‌کنشت و ۵۰ رفیق او نیز نشانی از فاصله‌گیری واضح از روسیه مشاهده نمی‌شود. این گروه حول واگن‌کنشت خواستار تغییر دیگر بندهای متن خطوط اساسی حزب است که پیش‌نویس آن را هیأت رهبری حزب در اختیار دارد.

در متن درخواست جدید واگن‌کنشت و رفقایش از جمله این عبارت نیز باید حذف شود: «ما جنگ تهاجمی و جنایتکارانه روسیه را با شدت تمام محکوم می‌کنیم.» علاوه بر این، این گروه می‌خواهد فرمول‌بندی دیگر مانند “سیاست امپریالیستی” و “ناسیونالیستی، میلیتاریستی و ایدئولوژی خودکامانه و عظمت‌طلبانه” روسیه حذف شوند.

یکسان دیدن جنگ‌های روسیه و آمریکا

واگن‌کنشت در گفت‌وگو با اشپیگل تأکید می‌کند که متن درخواست جناح او می‌خواهد “جنگ بر سر قدرت، سودآوری و حوزه‌های نفوذ” را در کلیت خود محکوم کند؛ از این رو جنگ روسیه تفاوتی با جنگ‌های آمریکا و متحدان آن ندارد.

رهبر جناحی از حزب چپ آلمان می‌گوید: «حزب چپ نباید گامی عقب‌تر از پاپ بایستد که اشاره کرده بود “زنگ ناتو بر در روسیه” نیز در شروع این جنگ مسئول است.» واگن‌کنشت می‌افزاید که جنگ اوکراین را به هیچ‌وجه قابل‌توجیه نیست و احتمالا می‌شد از آن اجتناب کرد.

در کنگره سه روزه حزبی از جمعه تا یکشنبه آینده، حزب چپ می‌خواهد در پی چندین شکست انتخاباتی اخیر و مناقشه‌های شدید درونی، رویکرد تازه‌ای در پیش گیرد. تمام اعضای هیأت رئیسه و ریاست این حزب از نو انتخاب خواهند شد.

”جنگ روسیه مسئله داخلی است”

از همان آغاز تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین، گروهی از درون حزب چپ آلمان تلاش کردند به این تهاجم جنبه نسبی داده و غرب را نیز  در شروع آن مسئول بدانند.

حدود یک ماه پس از تهاجم روسیه به اوکراین، «شورای ریش‌سفیدان» حزب چپ آلمان بیانیه‌ای را درباره این تجاوز نظامی روسیه منتشر کرد که در آن با پذیرش روایت پوتین، هر گونه استقلال و موجودیت کشوری به نام اوکراین نفی شده بود.

ریاست این شورا را «هانس مودرو» ۹۴ ساله برعهده داشت که آخرین نخست‌وزیر دولت آلمان شرقی بوده است. انتشار این بیانیه در شبکه توییتر، ولوله‌ای در حزب چپ آلمان ایجاد کرد.

در متن بیانیه آمده بود: «این پرسش که آیا جنگ در اوکراین را باید لشکرکشی نیروهای روسی دانست یا آن را یک جنگ داخلی درونی نیروهای کشورهای جدید شرق و عناصر فاشیستی در غرب اوکراین ارزیابی کرد، هنوز مشخص نیست.»

این بیانیه با اعتراضات و اختلافات شدید درون‌حزبی روبرو شد و متن آن به سرعت تغییر یافت. سپس عنوان شد که این تنها یک یادداشت شخصی عده‌ای و نه موضع‌گیری رسمی بوده است. کاتارینا کونیگ-پرویس، نماینده مجلس ایالتی تورینگن آلمان در مورد این بیانیه گفته بود: «کثافتی بود که عبارت‌پردازی شد.»

در این میان هانس مودرو از ریاست «شورای ریش‌سفیدان» حزب کناره‌گیری کرده است، به عبارت دیگر او را از این شورا اخراج کرده‌اند.


هانس مودرو، آخرین نخست‌وزیر آلمان شرقی