يكشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ -
Sunday 23 March 2025
|
علی خامنهای، روز چهارشنبه و همزمان با رسیدن نامه ترامپ به ایران، ایدهی مذاکره با ایالات متحده بر سر یک توافق هستهای را رد کرد.
نامه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که خواستار چنین مذاکراتی است، امروز - چهارشنبه ۲۲ اسفند - توسط انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات عربی متحده به عباس عراقچی در تهران تحویل داده شد.
ترامپ هفته گذشته اعلام کرده بود که نامهای به خامنهای ارسال کرده و پیشنهاد مذاکرات هستهای را داده است، اما همچنین هشدار داده که “دو راه برای برخورد با ایران وجود دارد: اقدام نظامی، یا توافقی که مانع دستیابی تهران به سلاح هستهای شود.”
به گزارش رسانههای دولتی ایران، در حالی که عراقچی و قرقاش در حال دیدار بودند، خامنهای به گروهی از دانشجویان دانشگاه گفت که پیشنهاد ترامپ برای مذاکره “یک فریب برای گمراه کردن افکار عمومی” است.
خامنهای گفت: “وقتی میدانیم که آنها به تعهداتشان پایبند نخواهند بود، مذاکره چه فایدهای دارد؟ بنابراین، دعوت به مذاکره... فریبی برای افکار عمومی است.”
او همچنین گفت که مذاکره با دولت ترامپ، که به گفتهی او خواستههای بیش از حدی دارد، “گره تحریمها را محکمتر میکند و فشار بر ایران را افزایش میدهد.”
در سال ۲۰۱۸، ترامپ ایالات متحده را از توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهانی خارج کرد و تحریمهایی را دوباره اعمال کرد که اقتصاد ایران را فلج کرده است. تهران یک سال بعد با نقض محدودیتهای هستهای این توافق واکنش نشان داد.
خامنهای، که حرف آخر را در امور دولتی ایران میزند، هفته گذشته نیز گفته بود، تهران تحت فشار تهدید و خواستههای بیش از حد مجبور به مذاکره نخواهد شد.
امارات متحده عربی، که یکی از شرکای کلیدی امنیتی آمریکا در خاورمیانه و میزبان نیروهای آمریکایی است، همزمان روابط گرمی نیز با تهران دارد. علیرغم تنشهای گذشته میان دو همسایه، روابط تجاری و بازرگانی بین دو کشور همچنان قوی است و دبی یک مرکز تجاری کلیدی برای ایران است.
در حالی که ترامپ درها را برای یک توافق هستهای با تهران باز گذاشته است، همزمان اما کمپین “فشار حداکثری” که در دورهی اول ریاستجمهوری خود برای منزوی کردن ایران از اقتصاد جهانی و به صفر رساندن صادرات نفتی این کشور اعمال کرده بود، مجدداً برقرار کرده است.
ایران همواره ادعای تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده است.
خامنهای گفت: “اگر ما میخواستیم سلاح هستهای بسازیم، آمریکا نمیتوانست جلوی آن را بگیرد. ما خودمان چنین چیزی را نمیخواهیم.”
با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اواخر ماه گذشته اعلام کرد که ذخایر اورانیوم ایران با غنای تا ۶۰ درصد، که به سطح تقریباً ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای نزدیک است، افزایش یافته است.
از همینرو امروز، چهارشنبه ۱۲ مارس، شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست غیرعلنی فعالیتهای هستهای ایران مورد بررسی قرار خواهد داد.
شش کشور از ۱۵ عضو شورای امنیت - فرانسه، یونان، پاناما، کره جنوبی، بریتانیا و آمریکا - این نشست را به دلیل افزایش ذخایر اورانیوم ایران که به سطح نزدیک به درجهی تسلیحاتی رسیده است، درخواست کردهاند.
عباس عراقچی امروز در تهران نشست غیرعلنی شورای امنیت را به عنوان یک روند جدید که حسن نیت کشورهای درخواستکنندهی آن را زیر سؤال میبرد، محکوم کرد.
عراقچی اعلام کرد که ایران به زودی پنجمین دور مذاکرات خود را با فرانسه، بریتانیا و آلمان - طرفهای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران - برگزار خواهد کرد.
او گفت: “مذاکرات ما با اروپاییها ادامه داشته و ادامه خواهد داشت... اما هرگونه تصمیمگیری توسط شورای امنیت سازمان ملل یا شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اعمال فشار بر ما، مشروعیت این مذاکرات را زیر سؤال خواهد برد.”
از سوی دیگر، وزارت خارجه چین اعلام کرد که چین و روسیه روز جمعه در پکن با مقامات ایرانی دیدار خواهند کرد تا دربارهی مسئلهی هستهای ایران گفتگو کنند.
خبرگزاری رویترز
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|