پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 25 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 15.06.2014, 10:45

جابجایی دموکراتیک قدرت در افغانستان


مزدک لیماکشی

مردم افغانستان قبل از اشغال اتحاد شوروی در سال ۱۹۷۹ در صلح و آرامش زندگی می‌کردند. از این زمان جنگ‌های داخلی و دخالت دیگر کشورها اوج گرفت. در سال ۱۹۸۹ نیروهای نظامی شوروی ناچار به ترک افغانستان شدند. در سال ۱۹۹۲ دولت دکتر نجیب‌الله که در پی مصالحه ملی بود توسط گروه‌های جهادی که از کمک‌های همه جانبه غرب، پاکستان و ایران برخوردار بودند سقوط کرد.

نیروهای جهادی در یک درگیری دایمی با یکدیگر ضعیف شده و گروه بی‌بنیاد و افراطی طالبان که از حمایت پاکستان، عربستان و امارات متحده عربی برخوردار بودند در سال ۱۹۹۶ قدرت را در کابل بدست گرفتند.

در سال ۲۰۰۱  پس از حمله القاعده به مرکز تجارت جهانی، با تصمیم سازمان ملل، حکومت طالبان با حمله آمریکا و نیروهای هوادار احمد شاه مسعود از شمال افغانستان شکست خورد. نیروهای ایساف که زیر نظر سازمان ملل مشغول تامین امنیت در افغانستان هستند در پایان سال جاری میلادی افغانستان را ترک می‌کنند. نیروهای نظامی آمریکا نیز در سال ۲۰۱۶ افغانستان را به طور کامل ترک خواهند کرد.

به کمک سازمان ملل و نیروهای سیاسی افغانستان تا کنون چندین انتخابات در این کشور برگزار گردید. در دور اول انتخابات اخیر از میان چندین نماینده ریاست جمهوری آقایان عبدالله عبدالله  با ۴۵ درصد  و اشرف غنی با ۳۱ درصد به دور دوم رسیدند.  هر چند در دور اول انتخابات در برخی حوزه‌های انتخاباتی تقلب صورت گرفت اما انتخابات در مجموع خود سالم بر گزار شد.

انتخابات روز شنبه ۱۴ ژوئن ۲۰۱۴ اولین انتخاباتی است  که جا به جایی قدرت از طریق دموکراتیک و رای مردم صورت می‌گیرد و آقای کرزای پس از ۱۲ سال، جای خود را به آقای عبدالله عبدالله  و یا اشرف غنی واگذار خواهد نمود.

عبدالله عبدالله که در دور اول ۴۵ در صد آرا را بدست آورده از لحاظ روانی در موقعیت بهتری قرار دارد و  همچنین بدلیل اپوزیسیون دولت کرزای بودن، از این امتیاز برخوردار است که از حمایت مردمی که از حکومت ناراضی و خواهان تغییرات هستند بر خوردار شود. او همچنین از حمایت قبایل قدرتمند و بخش‌های دری زبان افغانستان بر خوردار است.

آقای اشرف غنی از حمایت نیروهای با نفوذ و از جمله آقای کرزای برخوردار است. حمایت جنگ‌سالار رشید دوستم شاید اشرف غنی شاید به ضرر او تمام شود، زیرا رشید دوستم هرچند در منطقه ازبک‌نشین از محبوبیت بر خوردار است در دیگر مناطق اما مردم از او متنفرند. اشرف غنی همچنین از حمایت برادر احمد شاه مسعود بر خوردار است.

انتخابات امروز افغانستان گامی است به جلو برای ملت دوست، هم‌فرهنگ و هم‌زبان افغانستان که با تمام مشکلات تلاش می‌ورزند که با شرکت در یک انتخابات دموکراتیک قدرت حکومتی را جا به جا کنند.

تغییر و جا به جایی قدرت از طریق رای آزاد مردم در پروسه خود می‌تواند کشور دوست و همسایه افغانستان را به ثبات ، پیشرفت و دموکراسی رهنمون سازد.

مزدک لیماکشی



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024