ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 15.05.2018, 21:50

محمد ثلاث: تا حد مرگ شکنجه و ضرب و شتم شدم


زینب طاهری، وکیل محمد ثلاث به کمپین گفت موکلش در ملاقات با او گفت که در زمان بازداشت شکنجه و تا سرحد مرگ ضرب و شتم شده و در شرایطی ناچار به اعتراف اجباری شده که هفده نقطه جمجمه‌اش دچار شکستگی بوده و در اثر ضربات بینایی‌اش را از دست داده و جایی را نمی‌دیده است.

سه ماه پس از بازداشت محمد ثلاث، زینب طاهری وکیل او روز ۲۴ اردیبهشت موفق شد با موکلش در زندان رجایی‌شهر کرج ملاقات کند. زینب طاهری روز ۲۵ اردیبهشت به کمپین گفت آقای ثلاث گفته در زمان بازداشت در اثر گیجی ناشی از ضربات چیزی نمی‌فهمیده و چنین اعترافاتی وجاهت قانونی ندارد.

وکیل محمد ثلاث از این که موکلش با گذشت بیش از سه ماه، بدون دسترسی به درمان مناسب برای ترمیم آسیب‌دیدگی‌های زمان بازداشت، در سلول انفرادی است، ابراز نگرانی کرد و گفت با یقین و اعتقاد قلبی به بی‌گناهی موکلش و با توجه به قابل استناد نبودن اعتراف در چنین شرایطی، با نوشتن لایحه‌ای درخواست اعاده دادرسی کرده و امیدوار است پرونده مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد.

محمدرضا ثلاث، درویش گنابادی و راننده ۵۱ ساله ساکن بروجرد که در جریان حمله پلیس‌ و لباس شخصی‌ها به دراویش گنابادی در سی‌ام بهمن ماه و به اتهام حمله با اتوبوس به سه مامور پلیس و قتل آنان بازداشت شد، در فرایندی شتابزده ، طی یک ماه و نیم حکم اعدامش (قصاص) صادر و در دادگاه تجدید نظر نیز تایید شد. سعید اشرف‌نژاد، یکی دیگر از وکلای مدافع این درویش گنابادی روز نوزدهم اردیبهشت اعلام کرد پرونده در مرحله استیذان و اجازه نهایی رئیس قوه قضائیه است و احتمال دارد او به زودی اعدام شود.

زینب طاهری روز ۲۵ اردیبهشت و پس از ملاقات با محمد ثلاث، نوشت در پی ضرب و شتم، علاوه بر شکستن جمجمه، بینایی و شنوایی موکلش نیز به طور جدی آسیب دیده است: «محمد ثلاث امروز پرده از شکنجه و ضرب و شتم خودش توسط ماموران تا سر حد مرگ برداشت، به گونه ای که براثر این ضربات ۱۷نقطه جمجمه وی دچارشکستگی شده، بینایی وی تقریبا از دست رفته است، شنوایی او آسیب جدی دیده و زیر فشار چنین شرایطی مجبور به اعتراف اجباری شده.»

این وکیل دادگستری، روند محاکمه محمد ثلاث را «یک نمایش غیرقانونی توام با بی اعتنایی کامل نسبت به حق دفاع» توصیف کرد و در حساب توییتر خود نوشت: «محمد ثلاث در جریان یک نمایش غیر قانونی توام با بی اعتنایی کامل نسبت به حق دفاع و آیین دادرسی کیفری، به اتهام واهی جرم اثبات نشده سه بار قتل عمد در دادگاه بدوی محکوم شده، و این حکم بدون رسیدگی شکلی و ماهوی در یکی از شعب دیوان عالی کشور نیز به تصویب رسیده است، درحالی که ما حتی فرصت ملاقات ،جمع آوری مستندات و نگارش لایحه دفاع در دیوانعالی کشور نداشتیم و متهم در بدترین شرایط و سلول انفرادی نگهداری می‌شد.»

محمد ثلاث در اولین اعترافات پس از بازداشت و در حالی که به شدت مجروح بود و در جریان دادگاه نیز بارها تاکید کرد به دلیل ضرب و شتم شدن از سوی پلیس و پس از یک محاصره طولانی، عصبی شده، به درستی امکان تصمیم‌گیری و فکر کردن نداشته و ناخودآگاه و غیرعمدی با اتوبوس به خیابان رفته، اما دفاعیات او در دادگاه سریع، مورد پذیرش قضات قرار نگرفت و او به اتهام سه فقره قتل عمد به سه بار قصاص محکوم شد و اینک با رد فرجام‌خواهی و ارسال پرونده به اجرای احکام، او پس از اذن رئیس قوه قضائیه در آستانه اعدام قرار دارد.  حکم قصاص محمد ثلاث، کمتر از یک ماه پس از بازداشتش در  ۲۸ اسفند ۹۶ صادر شد و ۱۶ روز بعد در تعطیلات فروردین ۹۷ از سوی دادگاه تجدیدنظر نیز تایید شد.

رسانه‌های داخلی و تلویزیون جمهوری اسلامی، تنها بخش‌های کوتاه و گزینش شده‌ ای از دفاعیات آقای ثلاث را منتشر کرده‌اند. اجرای احکام اعدام در جمهوری اسلامی پس از قطعی شدن و برای اجرا، به اجازه رئیس قوه قضائیه نیاز دارد که به این مرحله از روند دادرسی اصطلاحا استیذان می‌گویند.

پیش از برگزاری جلسات دادگاه او، سردار رحیمی فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ روز ۱۰ اسفند ماه خبر داده بود که با هماهنگی نیروی انتظامی و قوه قضاییه «راننده اتوبوسی» که ماموران ناجا را زیر گرفته تا پیش از سال جدید اعدام خواهد شد. او در گفت‌وگو با شبکه رادیویی ایران گفته بود «براساس اطلاع بنده» او (راننده اتوبوس) پیش از پایان سال به دار آویخته می‌شود، پیش‌بینی که علیرغم عجله و شتاب مقامات انتظامی و قضایی، به دلیل لزوم حفظ ظاهری مراحل دادرسی محقق نشد.

غلامحسین اسماعیلی، رییس کل دادگستری استان هم پس از اعلام حکم دادگاه بدوی گفت: «بسیار خوشحال هستیم که با کثرت پرونده‌های موجود توانستیم به این پرونده در اسرع وقت رسیدگی کنیم تا منتج به صدور رای شود.»

محمد ثلاث طی سه جلسه دادگاه در تاریخ ۲۰ ، ۲۱ و ۲۷ اسفند ماه در شعبه ۹ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی محاکمه شد. وکیل انتخابی او در جلسه دوم به دادگاه پیوست و به دلیل فرصت نداشتن برای مطالعه پرونده از دادگاه مهلت خواست تا پرونده را مطالعه و بتواند از موکلش دفاع کند.  او در مرحله تحقیقات مقدماتی وکیل نداشت و در جلسه اول نیز وکیل تسخیری او که از سوی قوه قضاییه انتخاب شده، در دادگاه حضور داشت.

یک روز پس از بازداشت محمد ثلاث فیلمی از مصاحبه او در صداوسیما پخش شد در حالی که با سر باندپیچی شده و صورت و گردن زخمی روی تخت بیمارستان بود، با تسلیت به خانواده کشته شدگان، گفت عصبی بوده و از شدت جراحات امکان فکر کردن نداشته است.

آقای ثلاث در جلسه سوم و آخرین دادگاه خود در روز ۲۷ اسفند ماه نیز اتهامات خود را «سه فقره قتل» و «اخلال در نظم عمومی از طریق جنجال و تعرض» رد کرد و گفت کار او عمدی نبوده و به دلیل ترس و فرار از ضرب و شتم دوباره توسط ماموران، ضعف بینایی و با دست شکسته کنترل خودرو را از دست داده و قصد کشتن نداشته است.

در جریان حمله ماموران پلیس و لباس شخصی‌های سپاه پاسداران به تجمع دراویش گنابادی در اواخر اسفند ۹۶، بیش از سیصد تن از دراویش پس از ضرب و شتم، بازداشت شدند و اغلب آنان همچنان بدون دسترسی به وکیل و امکانات درمانی، در زندان‌های تهران بزرگ و زندان زنان شهرری (قرچک) نگهداری می‌شوند.