ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Mon, 15.05.2017, 15:12

قالیباف به نفع رئیسی کناره‌گیری کرد


بی بی سی فارسی
محمد باقر قالیباف، نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران با اعلام انصراف از شرکت در انتخابات از هواداران خود خواست که به ابراهیم رئیسی، رأی دهند.
آقای قالیباف در این بیانیه نوشته است: “از همه حامیان مردمى خویش در سراسر کشور مى‌خواهم، که تمام ظرفیت و حمایت خود را براى موفقیت برادر ارجمندمان حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسى و به بار نشستن دولت کار و کرامت برای خدمت به مردم قرار دهند و از همه مردمی که در این مدت به تشکیل دولت مردم دل بسته بودند و از همه حامیان مردمی و یاران بی ادعای خودم، که بی هیچ چشم‌داشتی و با تمام وجود، در جهت تحقق آرمان‌های انقلاب تلاش کرده‌اند، تشکر و قدردانی می‌کنم.”
به گزارش خبرگزاری تسنیم شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی امروز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت در جلسه‌ای وضعیت رقابت‌های انتخاباتی را بررسی کرد.
بنا بر این گزارش، در این جلسه “اعلام آمادگی هر دو کاندیدای جبهه انقلاب (ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف) برای کناره‌گیری به نفع دیگری” مطرح شده و نهایتا محمدباقر قالیباف از رقابت‌های ریاست‌جمهوری اعلام کناره‌گیری کرده است.
آقای قالیباف در بیانیه خود گفته است: “انتظار ما و مردم بر این است که این تصمیم، زمینه‌ساز آغاز دورانى جدید براى یک تحول اقتصادی باشد که با قطع دست ۴ درصدی ها از اقتصاد، منتج به ایجاد اشتغال جوانان برومند این سرزمین و حمایت از مستضعفین و محرومان در ایران سربلندمان گردد.”
آقای قالیباف در بیانیه خود آقای روحانی و دولت او را تلویحا “فرصت طلبان انقلابی نمایی” خوانده که به گفته او “موریانه وار در حال خوردن ریشه های انقلاب” هستند.
او در مناظره های تلویزیونی انتخاباتی، به ویژه در سومین مناظره هم به شدت به حسن روحانی و اسحاق جهانگیری حمله کرده بود.
آقای قالیباف که شهردار تهران است، در پاسخ به اشاره آقای جهانگیری به پرونده موسوم به “املاک نجومی”، آقای روحانی و آقای جهانگیری را به دریافت زمین با تخفیف زیاد و رانت خواری متهم کرد.
او همچنین تلویحا گفت که برادر آقای روحانی و برادر آقای جهانگیری در فساد دست دارند.
آقای روحانی هم متقابلا گفت که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ که آقای قالیباف نامزد آن بود، پرونده ای در مورد او در دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی مطرح بوده که او به عنوان دبیر وقت جلوی افشای آن را در فضای انتخاباتی گرفته است.
تحلیل؛ جمشید برزگر
انصراف محمد باقر قالیباف به سود ابراهیم رئیسی غیرمنتظره نبود و در هفته های پیش نیز با استناد به شواهد موجود کناره‌گیری او را پیش‌بینی کرده بودم. در این میان، رفتار آقای قالیباف این سوال را پیش آورده بود که او تا چه اندازه می‌خواهد و می‌تواند در برابر جریان اصولگرا و نهادهای قدرتمندش مقاومت کند. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعه روحانیت مبارز تهران و جبهه پایداری به صراحت آقای رئیسی را نامزد اصلح خوانده بودند و آقای روحانی “نهادهای انقلابی و امنیتی”، که اشاره‌ای است به سپاه و بسیج، را به حمایت از او متهم کرده بود. جبهه نیروهای مردمی انقلاب اسلامی نیز از آقای قالیباف پیشاپیش تعهد گرفته بود که به سود نامزد نهایی کناره‌گیری کند؛ به این ترتیب، آقای قالیباف که خود را رقیبی واقعی خوانده و اسحاق جهانگیری را به بی‌اخلاقی متهم کرده و گفته بود صداقت او در روزهای آینده در مورد واقعی بودن نامزدی‌اش بر همه آشکار خواهد شد، حتی زودتر از آقای جهانگیری از رقابت‌ها کناره گرفت تا اولین نامزد پوششی لقب بگیرد. با این همه حضور آقای قالیباف، تاثیری تعیین کننده بر شکل‌گیری مناظره‌ها و تبلیغات انتخاباتی داشت و چه بسا بدون او، مناظره‌ها و تبلیغات انتخاباتی، وضعیت فعلی را پیدا نمی‌کرد.