پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 25 April 2024
ايران امروز
" width="800" />
iran-emrooz.net | Wed, 17.07.2019, 22:31

آمریکا ترکیه را از پروژه جنگنده اف-۳۵ حذف می‌کند

بی بی سی: وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است که ترکیه را از پروژه جت جنگنده اف-۳۵ حذف می‌کند. یکی از مقام‌های پنتاگون گفته دیگر شرکای این پروژه هم با آمریکا در این تصمیم همراه هستند.

الن لرد یکی از معاونان وزارت دفاع آمریکا گفته است که حضور ترکیه در پروژه معلق می‌شود و روند حذف ترکیه از آن به طور رسمی آغاز می‌شود.

ترکیه قرار بود که صد فروند از این هواپیماهای جنگی را بخرد. سه خریدار عمده دیگر این جنگنده‌ها عبارتند از ژاپن، استرالیا و بریتانیا. اولین جنگنده‌های ترکیه قرار بود دو فروندی باشد که تا پایان این سال به ترکیه تحویل داده می‌شود.

ده شرکت ترکیه‌ای بنا بوده نهصد قطعه مختلف برای اف - ۳۵ بسازند که قراردادشان حدود ۹ میلیارد دلار بود.

آمریکا مدت‌ها بود که تهدید کرده بود ترکیه را از این ‍پروژه کنار می‌گذارد.این واکنشی به ورود قطعات سیستم دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه به ترکیه است.

آمریکا می‌خواست جلوی این قرارداد را بگیرد. اما انتشار خبر ورود نخستین محموله از این سامانه موشکی به ترکیه برای ایالات متحده به معنای گذشتن از خطی بود که دیگر بازگشتی ندارد. ترکیه روز جمعه (۱۲ ژوئیه /۲۱ تیر) اعلام کرد که اولین محموله از تجهیزات اس-۴۰۰ وارد پایگاهی هوایی در شمال غرب آنکارا شده است.

خانم لرد گفته است خلبانانی که ترکیه برای آموزش پرواز با اف-۳۵ به ایالات متحده فرستاده، به زودی به کشورشان بازگردانده می‌شوند.

کاخ سفید در روز چهارشنبه بیانیه‌ای منتشر کرده و در آن به صراحت گفته که ترکیه نمی‌تواند هم سامانه موشکی روس‌ها را داشته باشد و هم این جنگنده آمریکایی را. در این بیانیه آمده: «اف - ۳۵ نمی‌تواند با سامانه جمع‌آوری اطلاعات روس‌ها در یک جا باشند که درباره سیستم‌های پیشرفته آن (جنگنده) اطلاعات جمع کند.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با انتقاد از رئیس جمهوری پیشین کشورش، گفته بود که اگر دولت باراک اوباما سامانه موشکی پاتریوت را به ترکیه فروخته بود شاهد این روز نبودند که ترکیه به سوی روسیه برود.

اما در واقع دولت باراک اوباما از سال ۲۰۱۳ حاضر به فروش سامانه موشکی پاتریوت به ترکیه بود اما رجب طیب اردوغان، که آن زمان نخست وزیر ترکیه بود، از آمریکایی‌ها خواسته بود که تکنولوژی ساخت موشک‌ها را هم در اختیار ترکیه قرار دهد تا آنها بتوانند موشک‌های خود را بسازند. مخالفت دولت آقای اوباما با این خواسته بود که آقای اردوغان را رهسپار خرید از مسکو کرده بود.

پیشتر آمریکا به ترکیه هشدار داده بود که خرید نظامی از روسیه مخالف نقش این کشور در ناتو و ساخت جنگنده‌های اف - ۳۵ است. سرپرست پیشین وزارت دفاع آمریکا در نامه‌ای که ماه پیش به وزیر دفاع ترکیه نوشته بود، از آنها خواسته بود که تا دیر نشده از خیر خرید سامانه موشکی اس - ۴۰۰ بگذرند. در همین حال در آن نامه نوشته شده بود که اگر ترکیه نظرش را عوض نکند، از برنامه ساخت اف - ۳۵ کنار گذاشته می‌شود.

دولت آقای ترامپ به جز کنارگذاشتن شرکت‌های ترکیه‌ای از قراردادهای مربوط به این جنگنده به تحریم‌های اقتصادی علیه ترکیه هم فکر می‌کند.

آقای اردوغان در روز یکشنبه سعی کرده بود با نرم‌خویی دل آقای ترامپ را به دست آورد، او به دیدارش با همتای آمریکایی در حاشیه اجلاس گروه بیست اشاره کرده و گفته بود که بعید می‌داند آقای ترامپ بر خلاف اطرافیانش علاقه‌ای به تحریم ندارد.

رئیس جمهوری آمریکا هم به نظر می‌رسد که با ترکیه سر محبت دارد. او گفته که «ترکیه با ما خیلی خوب بوده» و بعد اضافه کرده که ممکن است راهی برای بازگرداندن ترکیه به قرارداد اف - ۳۵ وجود داشته باشد. آقای ترامپ گفته که مشغول سبک و سنگین راه‌های موجود هستند.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024