شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Saturday 20 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 23.06.2017, 7:07

دوگزینه جدی شهرداری تهران

فرارو- همچنان صحبت‌ها در خصوص شهردار آینده پایتخت از مباحث داغ و مهم این روزها است و برخی می گویند نام پنج نفر در این میان مطرح است و عده دیگر رقابت بر سر صندلی اول بهشت را میان دو نفر می دانند.

به گزارش فرارو بیش از دو دهه از ریاست محمدباقر قالیباف و جریان اصولگرایی در شهرداری تهران می‌گذرد و حالا اصلاح‌طلبان موق شدند تمامی کرسی های شورای شهر در پنجمین دوره انتخابات را از آن خود کنند و حالا زمان آن رسیده که تغییراتی نیز در مدیریت شهرداری ایجاد کنند.

البته آنها در دوره چهارم هم تلاش هایی در این زمینه انجام دادند اما با وقوع اتفاق‌های عجیب با محوریت الهه راستگو، نتوانستند اکثریت را به دست بیاورند و قالیباف در بهشت ماند. اما این‌بار شرایط متفاوت است و از همان ایام انتخابات صحبت های بسیاری  در خصوص رفتن قالیباف از شهرداری شنیده  و از محسن هاشمی به عنوان گزینه احتمالی برای جایگزینی وی نام برده می‌شد.

بعد از پیروزی لیست اصلاح‌طلبان، اعضای منتخب شورای پنجم اعلام کردند که محسن هاشمی با توجه به اینکه میثاقنامه اصلاح طلبان را امضا کرده و در آن آمده است که هیچ کدام از اعضای شورای شهر نمی توانند به عنوان شهردار فعالیت کنند، نمی تواند میان گزینه های احتمالی برای جایگزینی قالیباف قرار بگیرند.

با اینحال همچنان برخی رسانه‌ها نام او را به عنوانی یکی از گزینه های اصلاح‌طلبان در گزارش های خود منتشر می‌کردند. اما آنچه که بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت مسئله لابی‌هایی بود که در خصوص انتخاب شهردار انجام می‌شد. همین مسئله موجب شد برخی اعلام کنند که میان اصلاح‌طلبان  نوعی جنگ قدرت درخصوص شهردار تهران در جریان است.

به هرحال شهرداری تهران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است از یک سو به عنوان یک نهاد شهری تاثیر و نفوذ بسیاری در مسائل اقتصادی و سیاسی دارد و از سوی دیگر یک پایگاه قوی رسانه‌ای در اختیار دارد و می تواند تا حدودی شرایط سال‌های میان ۸۴ تا ۹۲ که اصلاح‌طلبان رسانه و تریبونی در اختیار نداشتند را جبران کند و دیدگاه‌های آنها را در اختیار عموم قرار دهد.

با همه این تفاسیر اولین گمانه زنی ها، اوایل خرداد انجام شد نام ۹ نفر از جمله اسحاق جهانگیری، عباس آخوندی، صفایی فراهانی، محسن مهرعلیزاده، حسین  مرعشی و.... در گزارش ها و اخبار شنیده می‌شد. اما آرام آرام این تعداد کم و کمتر شدن تا جایی که الیاس حضرتی نماینده مردم تهران  در توییت خود نوشت محمدعلی نجفی، حسین مرعشی، حبیب‌الله بیطرف، محسن هاشمی و محمود حجتی از گزینه‌های جدی برای شهرداری تهران هستند که دو نفر آخر یعنی هاشمی و حجتی شانس بیشتری دارند.

البته واکنش‌ برخی رسانه‌های اصولگرا به احتمال حضور محمود حجتی در شهرداری تهران، خبر از آن می‌داد که وی ممکن است از شانس بیشتری برخوردار باشد. این رسانه‌ها مدعی شدند در حالیکه این روزها با نامه‌ جمعی از اصلاح طلبان به خاتمی و مصاحبه‌ حسین مرعشی در انتقاد به حزب اتحاد، معادلات شورای شهر پنجم پیچیده‌تر به نظر می‌رسید، شنیده‌ها از توافق نمایندگان دو حزب کارگزاران و اتحاد بر روی «محمود حجتی به عنوان گزینه‌ نهایی شهرداری تهران حکایت دارد.

حتی آنها حمله به حجتی را نیز آغاز کردند و یکی از سایت های آنها گزارشی منتشر کرد و که در آن آمده بود: محمود حجتی، یکی از اعضای جبهه مشارکت به شمار می رود که پس از حوادث فتنه سال ۸۸ منحل شد. با این حال، نکته قابل تامل در سوابق حجتی، ارادات ویژه وی به آیت الله منتظری است. این موضوع به اندازه‌ای پررنگ است که حتی برخی فعالان رسانه‌ای اصلاح طلب در سال ۹۲ با این فرض که حجتی تا پایان حصر منتظری در کنار او مانده بود، امیدوار بودند با ورود او به کابینه روحانی، زمینه رفع حصر  رهبران جنبش سبز نیز فراهم شود.

با اینحال بعد از این ماجرا حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران در گفت‌وگویی عنوان کرد که نام پنج نفر برای جایگزینی قالیباف مطرح است و گفت: آقایان نجفی، حجتی، بی‌طرف و حتی خود بنده برای شهرداری تهران مطرح شده‌ایم و نام آقای محسن هاشمی هم در کنار این اسامی قرار دارد.

اما این هم پایان ماجرا نبود، زیرا بعد از صحبت های مرعشی، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه اعضای منتخب شورای شهر تهران در یک توافق جمعی متعهد شدند در طول ۴ سال نمایندگی مردم در این شورا هیچ‌گونه مسئولیتی که قابل جمع با عضویت در شورا نباشد، بر عهده نخواهند گرفت. این به آن معنی بود که محسن هاشمی از لیست گزینه های احتمالی کنار می‌رود و این یک تصمیم نهایی بود.

با حذف قطعی محسن هاشمی از لیست چهار گزینه احتمالی باقی ماند. محمدعلی نجفی، محمود حجتی، حسین مرعشی و بیطرف گزینه هایی بودند که بعد از حذف و اضافه های متعدد نامشان همچنان مطرح است. اما صحبت های نجفی مشاور رئیس جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت هم در نوع خودش جالب توجه بود و افکار عمومی را به سمت خود متمرکز کرد.

او در این جلسه عنوان کرد که در بین اعضای جدید شورای شهر وقتی صحبت از كاندیداهای بالقوه برای شهرداری تهران مطرح بوده اسم من هم مطرح شده است و اگر پیشنهادی برای شهرداری تهران داشته باشم به آن فكر میكنم اما هنوز فكر نكردم. این پیشنهاد قابل فكر كردن است.

این اظهار نظر نجفی دو نکته مهم در خود داشت. اول اینکه او به وضوح نشان داد که علاقه مند حضور در شهرداری است و دوم صحت لیست‌ نهایی را تائید کرد این مسئله انتخاب شهردار تهران را وارد فاز جدیدی خواهد کرد. او یکی چهره‌های محبوب میان اصلاح‌طلبان و افکار عمومی جامعه است.

او هرچند موفق به کسب رای اعتماد برای وزارت آموزش و پرورش دولت یازدهم نشد اما سابقه قابل توجهی در حوزه‌های مختلف دارد. او مشاور امور اقتصادی رئیس جمهور، عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری و عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی است.
وی دبیر سابق ستاد هماهنگی اقتصادی، سرپرست سابق وزارت علوم و از موسسان حزب کارگزاران سازندگی، عضو هیات علمی دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف و رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
همچنین نجفی در اوایل دهه ۶۰  در دولت‌های شهید باهنر، مرحوم مهدوی کنی و موسوی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و از ۶۷ تا ۷۶ در دولت‌های میرحسین موسوی و مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی وزیر آموزش و پرورش بود و در دولت اول سید محمد خاتمی رئیس سازمان برنامه و بودجه بود. در ادامه نیز نجفی به عنوان یکی از اعضای اصلی وارد شورای شهر تهران شد که البته به دلیل انتصاب به عنوان مشاور رئیس جمهور، استعفا کرد.

به هرحال به نظر می‌رسد که نجفی و حجتی از گزینه هایی هستند که شانس بیشتری برای حضور در شهرداری تهران دارند اما با اینحال همچنان معمای بهشت حل نشده است. ضمن اینکه فرایند انتخاب شهردار هم قطعا می تواند داستان ساز شود. زیرا در این فرایند قرار بود تا ۳۱ خرداد هر کدام از اعضا سه نفر را به عنوان نامزد به شورای شهر معرفی کنند. هر نامزد برای آنکه وارد مرحله بعد شود باید حداقل رای ۵ نفر از اعضا را داشته باشد. این رای گیری تا اوایل تیرماه ادامه خواهد یافت و لیست مرحله دوم تا ۳ تیر مشخص می‌شود.

در مرحله بعد به یک لیست ۵ نفره خواهند رسید و این ۵ نفرموظفند تا چهارم تیرماه تفاهم نامه یا میثاق‌نامه‌ای را که توسط اعضای شورا تنظیم شده، امضا کنند.
نامزدها تا ۲۰ تیرماه فرصت دارند برنامه و کادر پیشنهادی خود را برای شهرداری تهران ارائه دهند. این برنامه‌ها به مدت یک هفته توسط نامزدها در جلسه شورای شهر مطرح و مورد بررسی قرار می‌گیرد و در ۲۸ تیرماه رای گیری خواهد شد و تعداد نامزدها از ۵ نفر به دو نفر می‌رسد. در مرحله بعد قصد داریم تا هفته اول مرداد به نامزد نهایی دست پیدا کنیم. البته دو نامزد در اولین جلسه رسمی شورای شهر حضور خواهند یافت تا برنامه‌های خود را ارائه داده و رای گیری در جلسه علنی شورا صورت خواهد گرفت.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024