ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 04.01.2020, 13:36
تصمیم ترور قاسم سلیمانی چگونه گرفته شد؟

روزنامه «لس‌آنجلس‌تایمز» نوشت: روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی درباره چگونگی اتخاذ تصمیم برای کشتن قاسم سلیمانی نوشت: وقتی تیم امنیت ملی دونالد ترامپ روز دوشنبه به «مار ئه لاگو» در «پالم بیچ» رفتند اصلا انتظار نداشتند که عملیات هدف قرار دادن قاسم سلیمانی مورد تایید قرار بگیرد.

براساس این گزارش، مایک پامپئو وزیر خارجه، مارک اسپر وزیر دفاع و مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز دوشنبه گذشته به اقامتگاه ترامپ در فلوریدا رفتند تا درباره حمله هوایی پنتاگون علیه مواضع الحشد الشعبی در عراق و سوریه به ترامپ گزارش دهند.

یک مقام ارشد آمریکایی که با این مباحث آشنا و آگاه است و نخواسته نامش فاش شود گفت: «یک مجموعه اسلاید توضیحی به ترامپ ارائه شد و به دنبال آن چندین گام که آمریکا می‌تواند اتخاذ کند نیز مطرح شد، یکی از این گامها هدف قرار دادن سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران بود.»

وی در ادامه افزود، کاملا غیرمنتظره، ترامپ این گزینه را انتخاب کرد و  اضافه کرد که این تصمیم به تحریک مشاوران جنگ‌طلب ترامپ اتخاذ شده است.

این گزارش افزود: این بدان معنی بود که پنتاگون ناگهان با یک وظیفه هولناک برای اجرای دستورات ترامپ روبرو شده است. دقایقی بعد از پایان جلسه، اولین اشاره‌ها درباره احتمال گام‌های بیشتر از سوی آمریکا مطرح شد.

مارک اسپر در نشست خبری بعد از این جلسه به خبرنگاران گفت: «در رایزنی‌های امروز ما با رئیس جمهور، ما درباره دیگر گزینه‌های در دسترس نیز صحبت کردیم. و تاکید کردیم که اقدامات بیشتر در دستور کار قرار دارد اگر نیاز باشد.»

روزنامه لس آنجلس تایمز در ادامه نوشت: از سلیمانی به عنوان یک هدف احتمالی به صورت عمومی اسم برده نشد، اما در پشت صحنه، تلاشهای شدیدی از سوی پنتاگون، سازمان سیا و دیگران برای مکان یابی دقیق ژنرال سلیمانی و بسیج امکانات نظامی برای کشتن وی آغاز شده بود.

سازمانهای اطلاعاتی آمریکا که سالها سردار سلیمانی را ردگیری می‌کردند، می‌دانستند که او در یک سفر طولانی در خاورمیانه به سر می‌برد و به سوریه و لبنان برده شده است. آنها متوجه شدند که او طی روزهای آینده از دمشق به بغداد پرواز خواهد کرد.

مقامات آمریکایی متذکر شدند که به نظر می‌رسد او به طور غیرمعمول درباره پوشش مسیرهای سفرش نگران نبود. مقامات ایرانی نیز روز جمعه گفتند که او با یک پرواز که محرمانه نبود از سوریه به بغداد پرواز کرد، ظاهرا برای جلسه با مقامات عراقی.

براساس گزارش این روزنامه آمریکایی، وقتی سردار سلیمانی روز پنج شنبه به بغداد رسید، یک پهپاد و دیگر هواپیمای نظامی در حال چرخش نزدیک فرودگاه بین المللی بغداد بودند. سلیمانی و چندین فرد دیگر وارد دو خودرو شدند و در مسیر فرودگاه به سمت مرکز شهر بغداد، راهی شدند که موشک از پهپاد آمریکایی شلیک شد.

مشخصات پهپادی که در هدف قرار دادن سلیمانی استفاده شد

هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی آر- کیو ۹ (RQ-9) بامداد روز جمعه گذشته در سکوت به اهداف مشخص شده در نزدیکی فرودگاه بغداد هجوم برد و با شلیک «موشک‌های لیزری ضدتانک» فرمانده پیشین نیروی قدس و همراهان وی را هدف قرار داد.

روزنامه دیلی میل امروز به نقل از ابومنتصر الحسینی از فرماندهان محلی بسیج مردمی عراق خبر داد: دو موشک به خودرو حامل سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس برخورد کرد. یک موشک نیز به خودرو دوم اصابت کرد. گفته می‌شود که این موشک‌ها از پهپاد ام کیو ۹ شلیک شدند.

این پهپاد رزمی حداکثر ۳۷۰ کیلومتر درساعت سرعت داشته و تیمی دو نفره آن را از فاصله  دور هدایت می کردند. ام کیو ۹ می تواند حملات دقیق انجام داده و تصاویرشان را به فرماندهان نظامی در سراسر دنیا ارسال کند. هر فروند از این پهپاد ۶۴ میلیون دلار ارزش داشته و می تواند ۴ فروند موشک ضد تانک هدایت لیزری هلفایر با کلاهک ۲۰ کیلوگرمی را حمل نماید.

به گفته کارشناسان، پرواز این پهپاد تقریبا در سکوت انجام شده و اهداف مورد نظر، از نزدیک شدن آن خبردار نمی‌شوند.


جزئیاتی از آخرین لحظات ورود قاسم سلیمانی به بغداد

یک منبع عراقی روز شنبه جزئیات جدیدی از لحظات ورود قاسم سلیمانی فرمانده سابق قدس در بامداد جمعه به فرودگاه بین‌المللی بغداد تا لحظه کشته‌شدنش را با استناد به فیلم دوربین های مدار بسته فاش کرد.

به گزارش ایرنا، این منبع عراقی که با روسیه الیوم مصاحبه کرده است، گفت که هواپیمای حامل قاسم سلیمانی متعلق به شرکت سوری «اجنحه الشام» بوده، حال آنکه مقامات عراقی نمی‌دانستند سلیمانی در این هواپیما حضور دارد.

به گفته این منبع، زمان رسیدن هوایپما به فرودگاه بغداد ساعت ۱۱:۳۰ شامگاه شب جمعه بود اما به دلیل تاخیر در بلند شدن هواپیما از فرودگاه سوریه، هوایپما یک ساعت پس از زمان مشخص شده به فرودگاه بین المللی بغداد رسید.

این منبع مطلع ادامه داد: هواپیما جلوی درب شماره ۲۱ فرودگاه بین‌المللی بغداد توقف کرد، اما قاسم سلیمانی از ورودی‌های رسمی فرودگاه عبور نکرد بلکه دو خودرو نزدیک هواپیما منتظرش بودند که سوار یکی از آنها شد و قبل از مسافران باند فرودگاه را ترک کرد.

بنابر گفته این منبع، زمانی که حمله صورت گرفت، مقام‌های امنیتی در فرودگاه به طور غیررسمی از مسافران پرسیدند که آیا شخص مهمی هم در هواپیما بود یا نه؟ برخی گفتند بله ما قاسم سلیمانی را دیدیم. سپس مقام‌های امنیتی در همان ساعت شروع به بازجویی از برخی مسافران و نماینده شرکت هواپیمایی کردند که گفت من مسافران را نمی‌شناسم و همه مثل هم هستند.

این منبع افزود، بعد از بازنگری دوربین‌های فرودگاه بغداد، دو خودرو مشاهده شد که در انتظار قاسم سلیمانی بودند. هیچ کس بعد از این حادثه دستگیر نشد اما تحقیقات در سطح عالی ادامه دارد.


روزنامه انگلیسی: پهپاد آمریکایی از قطر کنترل می‌شده

روزنامه دیلی‌میل لندن به‌نقل‌از یک مقام نظامی محلی عراقی که از او نامی نبرده، مدعی‌شده «پهپادی که آمریکایی‌ها با آن فرمانده نیروی قدس سپاه  و نیز جانشین فرمانده حشد الشعبی را ترور کرده‌اند»، از پای‌گاه فرماندهی نیروهای نظامی آمریکا در قطر کنترل می‌شده.

بنابر ادعای این نشریه، این پهپاد دو موشک به خودروهای که این دو فرمانده نظامی ایرانی و عراقی در آن‌ها بوده‌اند زده.

امروز رسانه‌ها خبر دادند، وزیرامورخارجی قطر، در دیداری از پیش اعلام‌نشده، به تهران سفر کرده و مذاکره‌هایی پشت‌درهای بسته با جواد ظریف، هم‌تای ایرانی‌اش داشته.

مقام‌های قطری به‌ويژه پس‌از اختلاف‌های تند میان این کشور با عربستان سعودی و امارات، میانه خوبی با ایران داشته‌اند.

قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون حشد الشعبی عراق به همراه ۸ نفر دیگر بامداد دیروز (جمعه) در مسیر فرودگاه بغداد به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و با شلیک موشک های پهپاد وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) هدف قرار گرفته و کشته شدند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفت که حمله به خودروی حامل قاسم سلیمانی در بغداد به شکل یک حمله دقیق پهپادی انجام شد.

منابع: جماران، ‌ایرنا

****

ردگیری اطلاعاتی که قاسم سلیمانی را به کشتن داد

رادیو فردا / فرنوش رام

رسانه‌های اسرائیل که سازمان‌های اطلاعاتی و نظامی کشورشان تجربه‌ای طولانی در کشتن سران و فعالان گروه‌های مسلح فلسطینی در «ترورهای هدفمند» دارند و گاه نیز سازمان‌های اطلاعاتی و نظامی خود را یکی از پیشاهنگ‌های سوءقصدهای نوع مدرن به‌ویژه با استفاده از پهپاد قلمداد می‌کنند، جزئیاتی از نحوه ردگیری اطلاعاتی را منتشر کرده‌اند که مدعی‌اند به کشته شدن شناخته‌شده‌ترین نظامی ایرانی در منطقه و جهان منجر شد.

بر اساس این گزارش‌ها، یک سلسله خطاهای فنی، اطلاعاتی و مراقبتی مربوط به فرمانده شاخه قدس سپاه پاسداران ایران، معاون مجموعه حشدالشعبی عراق و نیروهای زیر امر آن‌ها، و نیز رصد اطلاعاتی از نیروهای ارشد حزب‌الله لبنان، به موفقیت طرح‌های ردگیری که سرانجام به طرح کشتن آن‌ها در فرودگاه بغداد منجر شد، کمک کرده است.

پروازهای مسافری و نظامی در فضای سوریه، لبنان و عراق، مورد نظارت دقیق و دائمی است. به نوشته اینتلی‌تایمز، حساسیت این پروازها به‌ویژه از این نظر است که نیروهای ارشد حزب‌الله برای سفر به تهران، معمولاً از طریق پروازهایی از دمشق ابتدا به بغداد و سپس از آن‌جا به ایران می‌روند.

به احتمال زیاد، یک مهره ارشد حزب‌الله که به طور اطلاعاتی و دائم تحت نظر و تعقیب است، در پرواز پنجشنبه‌شب از دمشق به بغداد حضور داشت. این فرد را مسئول روابط خارجی حزب‌الله لبنان و مهره مسئول ارتباط حزب‌الله با شبه‌نظامیان شیعی عراقی تشخیص داده‌اند. حضور این نیروی ارشد حزب‌الله در مأموریت در منطقه، حساسیت بیشتری به تحرکات اطلاعاتی داده بود.

در برخی گزارش‌های اولیه ادعا شد که شیخ نعیم قاسم، معاون حسن نصرالله، مسافر این پرواز و همراه قاسم سلیمانی بود اما این خبر تأیید نشد. در برخی گزارش‌های تأییدنشده دیگر نیز ادعا شد که این مهره حزب‌الله سامر عبدالله، از نزدیکان عماد مغنیه، بوده که او نیز کشته شده است. حزب‌الله لبنان یا دولت عراق این خبر را تایید نکرده‌اند.

بر اساس بررسی اینتلی‌تایمز، هواپیمای مسافربری ایرباس ای‌۳۲۰ متعلق به شرکت هوایی سوری «شام ‌وینگز ایرلاینز» در پرواز ۶کیو۵۰۱ در ساعت ۱۰ و نیم پنجشنبه‌شب (به وقت سوریه، ۱۲ نیمه‌شب ایران) از دمشق برخاست و دقایقی پیش از نیمه‌شب (به وقت سوریه، کمی مانده به یک و نیم بامداد جمعه ایران که چند دقیقه به یک بامداد جمعه به وقت عراق بود) در بغداد فرود آمد.

پرواز قاسم سلیمانی با هواپیمای مسافربری سوری که به‌سادگی تحت تعقیب است، آن ‌هم در روزهایی که بیشترین رصد اطلاعاتی در مورد او و همکارانش نظر به رویدادهای دو هفته اخیر عراق وجود داشته، و احتمالاً افرادی هم در سوریه و هم در عراق از حضور قاسم سلیمانی در این پرواز آگاه بوده‌اند، ممکن است مهلک‌ترین اشتباه مراقبتی از سوی شخص او بوده باشد.

به گزارش رسانه‌ها، از ساعاتی قبل از ورود هواپیما به بغداد، نشانه‌های زیادی از نزدیک بودن زمان ورود یک شخصیت مهم در این فرودگاه دیده شده بود؛ بعدا معلوم شد که نیروهای حشد الشعبی در فرودگاه زمینه استقبال ابومهدی المهندس از قاسم سلیمانی را فراهم می‌کردند.

دقایقی پس از فرود هواپیما و پس از آن‌که ابو مهدی المهندس از قاسم سلیمانی و همراهانش استقبال کرد، سلیمانی و المهندس و سه تن دیگر سوار یک تویوتا شده و پنج تن دیگر در تویوتای دوم نشسته، به سوی شهر حرکت کردند.

هنوز لحظاتی از آغاز حرکت هر دو خودرو سپری نشده بود که -به ادعای این رسانه‌ها- پهپادهای آمریکایی با شلیک راکت نقطه‌زن و دقیق، جز آهن‌پاره‌ای از خودروها باقی نگذاشتند.

فیلم‌های ثبت‌شده توسط نخستین افرادی که به محل رسیدند، نشان می‌دهد که جسدها در لای آهن‌ها و یا پرتاب‌شده در نزدیکی محل در شعله‌های آتش می‌سوزند و دست‌کم سر یکی از افراد از بدنش جدا شده است. دست و پای قاسم سلیمانی قطع شده و یک دستش با انگشتر معروف در آن نزدیکی به روی زمین افتاده است؛ انگشتری که احراز هویت او را آسان کرد.

به ارزیابی اینتلی‌تایمز، لحظه فرود هواپیما تا شلیک راکت از پهپادها، بیش از ۱۵ دقیقه طول نکشیده است.

براساس گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های آمریکایی، پهپادهای مدل ام‌کیو‌۹ چهار موشک از نوع موسوم به هل‌فایر (آتش جهنمی) به سوی دو خودرو شلیک کردند.

به نوشته اینتلی‌تایمز، رفت‌وآمدهای مکرر قاسم سلیمانی به عراق، نوع خودروها و تجهیزات ارتباطی مورد استفاده او و سران حشد الشعبی زیر نظر گرفته شده بود؛ بررسی این تجهیزات و رهگیری امواج آن‌ها بخشی از کار نیروهای اطلاعاتی بود.

بر اساس این گزارش، یکی از فیلم‌های فعالیت ابومهدی المهندس رصد زیربنای تجهیزات مرکزی مخابراتی او و نیروهایش را فراهم کرد. از جمله می‌شد دید که دستگاه‌های در حال شارژ شدن در این فیلم، که از نوع چینی است، همان‌هاست که در زمان حضور قاسم سلیمانی در منطقه عراق در دست او و ابومهدی المهندس نیز هست.

به نوشته اینتلی‌تایمز، این تجهیزات ارتباطی همچنین در دست نیروهایی دیده شده بود که در دوره اخیر در مرز عراق و سوریه حضور دارند. اسرائیل می‌گوید ایران و حشد الشعبی، از طریق منطقه مرزی القائم عراق با ابوکمال سوریه، در حال تکمیل امکانات برای «تثبیت حضور نظامی» در «حلقه آتش» به دور اسرائیل در سوریه است و از طریق این گذرگاه، تجهیزات نظامی زیادی به منطقه وارد کرده است.

تجهیزات مخابراتی در دست این نیروها در این ناحیه مرزی، بر روی خودروهایی هم که شبه‌نظامیان شیعی عراق از آن برای تردد در منطقه استفاده می‌کنند، نصب شده است. خودروهای زرهی عملیاتی نوع SUV در اختیار قاسم سلیمانی و مشاوران و نیروهای اصلی اطراف او بوده است. همچنین آنتن‌هایی که ارتباط‌گیری بدون سیم را فراهم می‌کند و در این خودروها نصب بوده، در مدار رصد اطلاعاتی قرار داشت.

اینتلی‌تایمز خودروهای تویوتای مورد استفاده را نیز تجهیز شده به امکانات ضد گلوله توصیف کرده اما ضربه راکت‌های شلیک شده، بختی برای زنده ماندن هیچیک از سرنشینان دو خودرو باقی نگذاشت.

به گزارش رسانه‌ها، رصد تمامی جزئیات زندگی و افراد و همراهان یک مهره مورد تعقیب، برای به دست آوردن نقاط ضعفی که به موفقیت طرح سوء‌قصد کمک کند، بخشی از الفبای کار اطلاعاتی است.

دونالد ترامپ روز جمعه در فلوریدا گفت که آمریکا دارای «بهترین» تشکیلات اطلاعاتی در جهان است.

بعد از کشته شدن سردار سپاه، محمدعلی الله‌دادی، در حمله اسرائیل به قنیطره در جولان در پنج سال پیش، که در آن جهاد مغنیه، فرزند عماد مغنیه، مسئول ارشد عملیاتی حزب‌الله و شماری از همراهان آن‌ها کشته شدند، رسانه‌های اسرائیل نوشتند که تلفن همراه روشن الله‌‌دادی نقش مهمی در رهگیری اطلاعاتی این کاروان داشت.

بعد از کشتن یحیی عیاش، ملقب به «مهندس» که از پایه‌گذاران یگان‌های عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس، بود، رسانه‌های اسرائیل تأیید کردند که سازمان امنیت داخلی کشورشان در سال ۱۹۹۶ با کارگذاری بمب در یک تلفن همراه، او را از پای درآورد. این سازمان از طریق یک فلسطینی که ظاهراً مورد اطمینان اطرافیان یحیی عیاش بود، این تلفن همراه را به او داده بود.

کشتن عماد مغنیه در فوریه ۲۰۰۸ در دمشق در انفجار خودرویی که در اختیار او بود، نتیجه سال‌ها رصد اطلاعاتی بود. حزب‌الله هنوز ظاهراً نتوانسته وعده خود را برای گرفتن انتقام از اسرائیل در کشتن عماد مغنیه عملی کند.

جروزالم پست نیز جمعه نوشت که مقایسه عملیات آمریکا در کشتن قاسم سلیمانی با عملیات متعدد اسرائیل در کشتن مخالفانش، تفاوت‌های متعدد از جمله در زمینه تاکتیکی را میان سی‌آی‌ای و موساد نشان می‌دهد.

براساس رشته ترورهای منتسب به اسرائیل در سال‌های اخیر، از تونس گرفته تا مالزی، اسرائیل معمولاً در خارج از مدارِ توجه کار می‌کند و ردپایی از خود به جا نمی‌گذارد؛ به‌گونه‌ای که حتی برخی ناظران را در مورد نسبت دادن این عملیات به اسرائیل به شک می‌اندازد.

به نوشته جروزالم پست، موساد اهداف خود را به صورت تک به تک از بین می‌برد نه جمعی، در اماکن غیرعمومی و در عملیاتی هر چه بیش‌تر خاموش و خارج از مدار توجه و نگاه‌ها؛ به گونه‌ای که گاهی جسد افرادی پیدا می‌شود که هرگز نمی‌توان گفت کی و کجا و چگونه هدف قرار گرفته‌اند.

جروزالم پست افزود اما این نوع عملیات مطلوب دونالد ترامپ در کشتن قاسم سلیمانی نبود. در حالی که مقامات اسرائیل در باره عملیات موساد سکوت می‌کنند، آقای ترامپ پرچم آمریکا را توئیت کرد و پنتاگون نیز سریعاً مسئولیت کشتن او را برعهده گرفت.

به نوشته جروزالم پست، دولت آقای ترامپ خواسته است با این شیوه و حتی در حالی که ممکن است تأثیرات مهمی در مورد حضور آمریکا در عراق داشته باشد، نشان دهد که آمریکا قدرت اول جهان است و ایران با وجود نیروهای نیابتی، وزنه‌ای محسوب نمی‌شود.

سی‌ان‌ان گزارش داده که عصر جمعه (به وقت فلوریدا)، زمانی که گزارش کشته شدن قاسم سلیمانی در جهان طنین‌ انداخت، آقای ترامپ در کنار دوستانش، از جمله کوین مک‌کار‌ثی، رئیس اقلیت جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان، در اقامتگاه شخصی‌اش در مارالگو در حال قدم زدن بود و بستنی‌اش را لیس می‌زد.