ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 02.06.2019, 15:10
آمریکا آماده گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط با ایران است

در آستانه سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران با هدف میانجی‌گری میان جمهوری اسلامی و آمریکا، وزیر خارجه ایالات متحده به صراحت اعلام کرد کشورش آماده مذاکره بی‌قید و شرط است. حسن روحانی نیز پیش از این چراغ سبز مذاکره را داده بود.

ایالات متحده آمریکا آمادگی خود را برای یک گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط با جمهوری اسلامی اعلام کرد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه ۱۲ خرداد (دوم ژوئن) در سوئیس خطاب به رهبری جمهوری اسلامی گفت: «ما آماده‌ایم با شما بر سر یک میز بنشینیم.»

او تأکید کرد که ایالات متحده هم‌زمان به مبارزه علیه «فعالیت‌های شرورانه» ایران ادامه خواهد داد.

حسن روحانی، رئیس ‌جمهوری اسلامی نیز شامگاه شنبه ۱۱ خرداد گفته بود: «ما اهل منطق و مذاکره‌ایم اگر با احترام کامل و در چارچوب مقررات بین‌المللی سر میز مذاکره بنشینند، نه اینکه فرمان مذاکره صادر کنند؛ در آن صورت ما تابع نخواهیم بود.»

پمپئو روز یکشنبه در سفرش به سوئیس با ایگناسیو کاسیس، وزیر امور خارجه سوئیس دیدار و در رابطه با مسئله ایران گفت‌وگو کرد.

وزارت امور خارجه سوئیس اعلام کرد که در این گفت‌وگوها به سازوکارهای ارسال مواد غذایی و دارو به ایران که شامل تحریم نمی‌شوند نیز پرداخته شده است.

وزیر خارجه سوئیس در این رابطه گفت که کشورش می‌خواهد سهمی داشته باشد در این‌که مردم ایران از تحریم‌های تازه زیر فشار قرار نگیرند و مهم‌ترین نیازهای روزمره آنها تأمین شود.

شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن نیز قرار است در اواسط ماه ژوئن (اواخر خرداد) راهی ایران شود و با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی دیدار و گفت‌وگو کند.

آبه که هفته گذشته گفت‌وگوهایی با دونالد ترامپ داشته‌ است، امیدوار است بتواند نقش میانجی‌گرانه خود را در حل مناقشه میان آمریکا و جمهوری اسلامی با موفقیت ایفا کند. در پی گفت‌‌وگوی آبه با رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ اعلام کرد کشورش آماده مذاکره است و قصد براندازی نظام جمهوری اسلامی را ندارد.

مخالفت صریح علیه خامنه‌ای با مذاکره

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی پیش از این با صراحت تمام گفته بود جمهوری اسلامی «مطلقا» با آمریکا مذاکره نخواهد کرد. او تأکید کرد که «موضوعات ناموسی و اساسی انقلاب» نمی‌توانند موضوع مذاکره باشند.

رهبر جمهوری اسلامی شامگاه چهارشنبه هشتم خرداد (۲۹ ماه مه) با اشاره به اینکه «مذاکره تاکتیک آمریکا برای تکمیل راهبرد فشار به ایران است»، گفت: «راه مقابله هم این است که طرف مقابل‌شان، از ابزار فشار خود استفاده کند تا فشار روی خود را کم کند؛ اما اگر چنانچه فریب دعوت به مذاکره را بخورد و بگوید پس احتیاجی به استفاده از اهرم‌های فشار من نیست، آن‌وقت لغزیده و رفته و این به معنای باخت قطعی است.»

احتمال داده می‌شود که نخست‌وزیر ژاپن حامل پیامی از سوی ترامپ برای خامنه‌ای باشد.


از شروط ۱۲ گانه تا آمادگی برای مذاکره بدون پیش‌شرط

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا یک سال پیش (اول خرداد ۱۳۹۷) اعلام کرد که واشنگتن آماده مذاکره با تهران در صورت تغییر رفتار رژیم ایران است.

پمپئو جزئیات تغییر رفتار ایران را در ۱۲ بند به شرح زیر بر شمرد:

۱- ایران باید کلیه جزئیات ابعاد نظامی برنامه پیشین هسته‌ای خود را به آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کند.

۲- ایران باید غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند و هرگز به دنبال فرآوری تولید پلوتونیم نرود؛ این شامل بستن رآکتور آب سنگین نیز می‌شود.

۳- ایران باید به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی بدون محدودیت از همه مراکز و تاسیسات را در سراسر کشور بدهد.

۴- توسعه برنامه موشکی بالیستیک ایران باید متوقف شود و پرتاب سامانه‌های موشکی جدید با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای، دیگر انجام نشود.

۵- همه شهروندان آمریکا و همچنین شهروندان دیگر کشورهای دوست و متحد ما، که به اتهامات ساختگی در ایران زندانی هستند، باید آزاد شوند.

۶- ایران باید از حمایت از گروه‌های تروریستی در منطقه خاور میانه – از جمله حزب الله لبنان، حماس و گروه فلسطینی جهاد اسلامی – دست بردارد.

۷- ایران باید حاکمیت دولت عراق را به رسمیت شناخته و اجازه دهد شبه نظامیان شیعه آن کشور خلع سلاح و منحل شود و دوباره آنها را بسیج نکند.

۸- ایران باید از حمایت نظامی از شبه نظامیان شیعه حوثی دست بردارد و به سمت دست یافتن به یک راه حل سیاسی مسالمت آمیز در یمن گام بردارد.

۹- کلیه نیروهای نظامی تحت امر ایران در سراسر سوریه باید از آن کشور خارج شوند.

۱۰- ایران باید به حمایت از طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان و منطقه، و پناه دادن به رهبران ارشد القاعده پایان دهد.

۱۱- حمایت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از تروریسم و متحدان شبه نظامی اش در سراسر جهان باید متوقف شود.

۱۲- ایران همچنین باید به رفتار تهدیدآمیز در برابر همسایگانش – که بسیاری از آنها متحدان آمریکا هستند – پایان دهد، از جمله تهدید اسرائیل به نابودی و پرتاب موشک به عربستان سعودی و امارات متحده عربی. این شامل تهدید کشتیرانی بین المللی و عملیات خرابکارانه سایبری نیز می‌شود.


دویچه وله فارسی، صدای آمریکا