ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 28.08.2018, 7:40
فقط یک پاسخ روحانی نمایندگان را قانع کرد

حسن روحانی برای پاسخگویی به سوالات پنجگانه نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح روز سه‌شنبه در صحن علنی این نهاد قانونگذاری حاضر شد و به سوالات آنها پاسخ داد اما نهایتا نمایندگان تنها نسبت به یکی از پاسخ های وی قانع شدند.

سوال ۸۲ نماینده از رییس جمهور درباره‌ی عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، استمرار تحریم‌های بانکی، عدم اقدام شایسته دولت در خصوص کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی شدید چندین ساله و افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش خرید ارزش پول ملی است.

پس از پایان توضیحات طراحان سوال از حسن روحانی و همچنین پاسخ‌های او، علی لاریجانی رئیس مجلس از طراحان سوال پرسید که آیا از پاسخ‌های رئیس‌جمهور قانع شدند یا نه که طراحان اعلام کردند قانع نشدند و خواستار رأی‌گیری از صحن علنی مجلس شدند.

بدین ترتیب رئیس مجلس نیز طبق آیین‌نامه داخلی پارلمان، تک‌تک سوالات را به صورت جداگانه به رأی وکلای ملت گذاشت که نتایج این رأی‌گیری‌ها به شرح ذیل است:

سوال اول: چرا دولت جنابعالی در کنترل قاچاق که یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی است، موفق نبوده است؟

نمایندگان مجلس با ۱۲۳ رأی موافق، ۱۳۸ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخ‌های رئیس‌جمهور به این سوال را قانع‌کننده ندانستند.

سوال دوم: علت استمرار تحریم‌های بانکی با گذشت بیش از دو سال و علیرغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟

نمایندگان مجلس با ۱۳۷ رأی موافق، ۱۳۰ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخ‌های رئیس‌جمهور به این سوال را قانع‌کننده دانستند.

سوال سوم: چرا دولت تدبیر و امید نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایسته‌ای ندارد؟

نمایندگان مجلس با ۷۴ رأی موافق، ۱۹۰ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخ‌های رئیس‌جمهور به این سوال را قانع‌کننده ندانستند.

سوال چهارم: علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله، در دولت جنابعالی، علی‌رغم وعده‌ها و اعلام‌های عبور از رکود چیست؟

نمایندگان مجلس با ۱۱۶ رأی موافق، ۱۵۰ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخ‌های رئیس‌جمهور به این سوال را قانع‌کننده ندانستند.

سوال پنجم: علت افزایش شتابان ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی چیست؟

نمایندگان مجلس با ۶۸ رأی موافق، ۱۹۶ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن علنی، پاسخ‌های رئیس‌جمهور به این سوال را قانع‌کننده ندانستند.


***


بخش‌هایی از سخنان حسن روحانی در پاسخ به پرسش‌های نمایندگان

منبع: ایرنا

* به نظر من سوال نمایندگان محترم که در ۵ بند تدوین شده و بسیاری از سوالات دیگر مشابه این سوالات، سوالات ملت ایران هم هست. نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس شورای اسلامی این سوالات را دارند بلکه به اعتقاد من بسیاری از مردم این سوالات را دارند چرا بیکاری، چرا وضع بانک این چنین، و چرا قاچاق آن چنان، چرا رکود و رونق شرایطی را طی می‌کنند که مورد انتظار مردم نیست و چرا رشد قیمت ارز. شما به هر کوچه و خیابانی بروید باید بخشی از سولات مردم همین گونه سوالات باشد.

* مردمی که دردولت یازدهم و در طول چهارسال و ماههای اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد، فرهنگ، مسایل اجتماعی، امنیت ملی و در سیاست خارجی و داخلی بوده‌اند امروز برایشان این سوال مهم مطرح شده که چه شده است که باید از آینده زندگی خود وکشور نگران باشند.

* سوال اصلی این است که چرا در طول چهار سال و نیم حرکت ما به سرعت رو به جلو بود. در رشد اقتصادی، تورم، اشتغال وتعادل قیمت ارز ورونق اقتصادی همه آمار و ارقام وجود دارد و چیزی مخفی نیست اما در این هفت هشت ماهه اخیر چرا ناگهان شرایط نویی آغاز شد، ممکن است بفرمائید که این شرایط از اشتغال، ارز و رکود و قاچاق و یا سیستم بانکی بود.

* به نظر بنده اشکال از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده ایران بود، ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد و این درد بزرگ است.

اشتغال بسیار مهم وبیکاری درد بزرگی است، قبول دارم و نابسامانی بانکی هم مشکل است. قبول دارم مساله رونق هم مهم و قیمت ارز هم مهم است اما همه اینها در برابر اعتماد و امید مردم ناچیز است.

* چرا امید مردم تغییر کرده است. چرا نسبت به آینده ایران دچار تردید شده‌اند و بالاتر حتی عده‌ای نسبت به عظمت نظام و قدرت نظام و رشد و توسعه آینده دچار شک شده‌اند و این شک را باید درمان کنیم.

* ما باید با زبانی درست و صحیح به گونه‌ای با مردم سخن بگوییم که مردم قانع شوند که مشکلات ایران چند ماهه زود گذر است،کلید مساله در همین است. ما باید برای مردم توضیح دهیم که از مشکلات با هدایت رهبری و هماهنگی قوا و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد.

* باید به ملت ایران بگوییم ما نخواهیم گذاشت توطئه‌های امریکا پیروز شود. ملت مطمئن باشد ما نمی‌گذاریم یک مشت ضد ایرانی که امروز در کاخ سفید جمع شده‌اند علیه ما توطئه کنند.

* در پنج سئوال اول به طور اختصار توضیح خواهم داد و از دستگاههای مربوطه گزارش گرفته و همراهم است که اگر مجلس مایل باشد گزارشات را در زمینه قاچاق، اشتغال، برجام، بانک و رکود که وزارتخانه‌های آن مسئولین اصلی در برابر این سئوالات هستند پاسخ دادند و می‌توانیم در اختیار نمایندگان قرار دهیم.

* اولین سئوال این است که در زمینه قاچاق کالا و ارز چرا دولت موفق نبوده است. وقتی به کالاها یارانه می‌دهیم قیمت کالاها بالا می‌رود. هرچه قیمت ارز پایین برود واردات قاچاق بیشتر می‌شود و برعکس هر چه قیمت ارز بالا برود واردات قاچاق نیز کاهش می‌یابد. برای جلوگیری از قاچاق باید از تولید داخلی حمایت کنیم و اگر از تولیدکنندگان دفاع کنیم معنی ندارد قاچاق وارد شود.

* در قاچاق خروجی که عمدتا سوخت است اقدامات ما باعث شد ۲۵ میلیارد دلار سال ۹۲ تا الان به ۱۲ میلیارد دلار رسیده است. دولت با برنامه‌ریزی برای کنترل پیمایش خودروها و دادن گازوییل برمبنای پیمایش، قاچاق ۷٫۸ میلیارد دلار به نیم میلیارد در سال ۹۵ رساند.

برجام برای چه بود؟

* من از شما می‌پرسم برجام برای چه بود؟ برجام برای این بود که ما به دنیا بگوبیم که فعالیت صلح آمیز هسته‌ای که آن‌ها به دروغ گفتند غیر صلح آمیز است، و بر مبنای همین دروغ و اتهام ناروا قطعنامه‌های فراوانی را علیه ما تصویب کردند و به ذهن دنیا این چنین رسانده‌اند که برنامه هسته‌ای ایران خطر برای صلح جهانی است؛ لذا ما را به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند.

* قطعنامه گذشته شورای امنیت این است که ایران صلح و امنیت را تهدید می‌کند، بعد از برجام قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت این گونه تغییر کرد که ایران باید فعالیت هسته‌ای داشته باشد و از دنیا هم می‌خواهد که در کنار ایران حضور داشته باشد. این اساس یک کلمه می‌شود: برجام.

* در برجام ما دستاوردهایی داشتیم که هیچگاه از بین نمی‌رود. دستاورد بین‌المللی، دستاورد سیاسی، اخلاقی و پی ام دی را از بین بردیم. این‌ها دستاورهایی است که وجود دارد. تحریم تسلیحاتی کشور را که می‌گفت ایران نه حق خرید و نه حق فروش سلاح را دارد، این تحریم را به پنج سال تقلیل دادیم که دو سال و نیم آن گذشته و دو سال و نیم دیگر آزاد خواهد شد، این کار برجام است و کار برجام روشن است.

* در زمینه اقتصادی هم برجام گشایش‌هایی را به وجود آورد. شما همه می‌دانید و اگر تا دیروز تردید بود امروز می‌دانید که وقتی این شرکت‌ها از ایران می‌روند معلوم است که روزی آمده‌اند که امروز می‌روند. اگر گفته می‌شود فلان بانک با ما از دیروز کار نمی‌کند، معلوم می‌شود که با ما کار می‌کرده است، اگر کار نمی‌کرده که ادبیات و زبان فارسی را باید از نو بنویسیم.

* برجام آمده، بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را هم حل کرده، تحریم‌های مربوط به برنامه هسته‌ای بعد از امضای برجام و اجرایی شدن آن لغو شد. اما تحریم‌های ما بخشی هسته‌ای بود، بخشی از آن تحریم‌های اولیه آمریکا بود. بخشی از آن مربوط به سیستم بانکی است، تحولاتی که سیستم بانکی نیاز دارد همه این‌ها هست و علیرغم این ما امروز با حدود ۲۸۷ بانک رابطه کارگزاری داریم و هزاران حواله و گشایش اعتباری از طریق بانک‌های خارجی انجام دادیم. گزارشی بانک مرکزی به من داده است که در این مدت از سال ۹۴ تا امروزچیزی حدود ۷۰ میلیارد دلار پول از طریق سیستم بانکی تبادل شده و بنابراین روابط اولیه در حوزه بانک برقرار است.

لوایج ضد تروریسم و ضد پولشویی

* در زمینه بانک ما چهار لایحه تقدیم مجلس کردیم این چهار لایحه نه تنها برای روابط بانکی که برای حیثیت ایران اساسی است، ما کشوری هستیم ضد تروریسم و ضد پولشویی، بنابراین برای ما مهم است. بنابراین لوایح شما می‌تواند در زمینه روبط بانکی بسیار به ما کمک کند. یکی از این چهار لایحه تصویب شده و سه لایحه دیگر باقی مانده است که من از ریاست محترم مجلس و نمایندگان محترم درخواست می‌کنم تسریع بفرمایید در تصویب این لوایح که می‌تواند در روابط بانکی ما بسیار تاثیرگذار باشد.

* شما می‌دانید که ما سرمایه و فاینانس زیادی در این مدت از کشورهای خارجی گرفتیم که موارد اجرا شده آن‌ها بیش از ۲۲ میلیارد دلار است. البته در شرایط فعلی که آمریکا تحریم‌ها را آغاز کرده مشکلات جدیدی برای ما به وجود آورده که باید از آن‌ها عبور کنیم.

درباره اشتغال و بیکاری

* کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است و جزء کارنامه‌هایی است که در کمتر کشوری می‌توانید بیابید. اشتغال خالص ما در ر سال‌های ۸۴ تا ۹۱  این قدر کم بوده است که نمی‌توانم بگویم، اشتغال خالص ما در آن زمان فقط ۱۰ هزار نفر بوده است، ولی امروز اشتغال خالص کشور در طول ۵ سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بوده است که یک افتخار بزرگ برای کشور است.

* البته اشتغال سرمایه خارجی، امنیت داخلی و شرایط خاص سکون و آرامش سیاسی می‌خواهد.

* در زمینه اشتغال موفقیت بسیار بزرگی داشتیم، برای اولین بار در بهار ۹۷ بیش از آن چه که داوطلب کار بودند، ما کار و اشتغال ایجاد کردیم. طبق آمار ۷۱۱ هزار جویای کار بودند و ۷۵۶ هزار اشتغال ایجاد شده است، از نظر بیکاری کارنامه خوبی داریم، اما البته مردم ما قانع نیستند و این حرف درست است. هنوز بیکاری فراوان است این هم درست است.

* این که ما بیکاری مزمن چند ساله داریم درست است.رقم بیکاری ما ۱۲٫۱ دهم است که بسیار زیاد است و قابل قبول نیست. اما من از شما خواهش می‌کنم به یک نکته توجه داشته باشید.اگر دولت یازدهم و دوازدهم مثل دولت نهم و دهم در اشتغال کار می‌کرد امروز رقم بیکاری ما به جای ۱۲ درصد ۲۲ درصد بود. این هنر دولت یازدهم و دوازدهم است. البته قوای دیگر مجلس شورای اسلامی همه کمک کردند.

* در زمینه رکود چندین ساله ، ما بعد از جنگ اولین دولتی بودیم که با رشد منفی روی کار آمدیم.تنها دولتی هستیم بعد از جنگ که با رشد منفی ۷٫۷ در سال ۹۱ و در سال ۹۲ هم رشد منفی داشتیم. ما در سال ۹۳ رشد مثبت داشتیم در ۹۴ قیمت نفت کاهش یافت. از آخرین فصل ۹۴ تا امروز ۹ فصل متوالی پشت هم ما دارای رشد اقتصادی هستیم. رشد اقتصادی سال ۹۵ ما ۱۲٫۵ درصد بوده که در دنیا کم نظیر بوده است. رشد متوسط ما در ۵ سال بالای ۴ درصد است رشد متوسط دو دولت قبلی ما ۲٫۲ هست بنابراین ما در زمینه رونق تلاش کردیم.

وضعیت ارز

* به چه دلیل وضعیت ارز امروز این چنین شد؛ آیا عامل اقتصادی بود، یا عامل سیاسی بود، یا عامل روانی بود و یا همه اینها بود. من در نوبت دوم اشاره بیشتری به این سوال می‌کنم که در زمینه ارز مسائل اجتماعی، روانی و مسائل سیاست خارجی آثارش بیشتر بوده است تا مسائل اقتصادی. این که ما در یک مقطعی تصمیم گرفتیم و تصمیم مان را بعدا عوض کردیم، خیلی طبیعی است.ما قبل از تحریم آمریکا یک جور تصمیم گرفتیم بعد از تحریم آمریکا جور دیگری تصمیم گرفتیم. اگر در تصمیم قبلی خود مانده بودیم اشکال بود.در تصمیم قبلی هم اجماع همه اقتصاددانان ما در آن شرایط بود یعنی ۲۰ فروردین که ما باید یک نرخ واحدی را اعلام کردیم.

* ما می‌دانستیم اجرای آن مشکلاتی دارد اینکه می‌گویید چرا به مسافر ارز‌ دادید خوب وقتی به مسافر ارز ندهیم ارز خود را از کوچه پس کوچه‌ها تهیه می‌کند و همان ارز کوچه پس کوچه است که تبدیل به یک نرخی می‌شود که روی زندگی و کسب و کار مردم تاثیر می‌گذارد. البته هر برنامه جدید سوء استفاده می‌شود انجام داد که برای این سوء استفاده‌ها پیش بینی‌های خوبی انجام داده ایم

حادثه دیماه ترامپ را به طمع انداخت

* نکته اساسی این است که چه شد کشور، کشوری که در یک مسیر کاملا آرامی حرکت می‌کرد و حتی همین ترامپ هم سرکار آمده بود در منطقه خلیج فارس آمد و در عربستان وهمان ایام انتخابات بود که مردم حماسه بزرگ را آفریدند و ضربه محکمی را به ترامپ و کشورهای کوچکی که دور ترامپ جمع شده بودند، زدند، چه شد یک مرتبه جو تغییر کرد.

* تاریخ این تغییر ۵ دی ماه سال ۹۶ است و هر کس تاریخ دیگری دهد به اعتقاد من آدرس غلط به مردم داده است. مردم ناگهان دیدند در خیابان‌ها عده‌ای آمدند و شعار می‌دهند و شعارها کم کم تبدیل شد به شعارهای هنجار شکنانه و غیرقابل قبول برای همه مردم و مردم دچار حیرت شدند.

* حادثه دی ماه آقای ترامپ را به طمع انداخت تا اینکه در اواخر دی ماه اعلام کند من در برجام نمی‌مانم مگر آنکه اروپا و دیگران با من راجع به بند غروب و مساله موشک همراه شوند و اگر همراه نشوند یک جانبه خارج می‌شوم و بعد از این تهدید می‌بینیم با آن ناآرامی داخل و تهدیدات بیرون، مردم نگران شدند.

* برادران وخواهران بدانید تخریب خرابی می‌آورد، بدانید سیاه نمایی زندگی مردم را به سمت سیاهی می‌برد و کلام نیست، فقط اجتماع نیست فقط، شعار در گوشه و کنار نیست. البته اگر شعار علیه فردی مثل حسن روحانی باشد اهمیتی ندارد نوکری است مثل نوکرهای مردم و سربازی است از سربازها. دلم برای اینها نمی‌سوزد و اگر من تهدید به ترور شوم برای من مهم نیست، همه ماه رمضان‌ها همه خواندیم که آرزوی ما است که این را داشته باشیم.

چه شد که رییس جمهور را تهدید به مرگ کردند

* اما چه شد عده‌ای جرات کردند رییس جمهوری کشور را تهدید به مرگ کنند؟ چون حس کردند بین ما و شما فاصله است و به غلط فکر کردند بین مجلس و دولت و قوه قضاییه فاصله است.

* شما می‌گویید چرا قیمت ارز بالا رفت و می‌فرمانید چرا برجام هم جایش اجرا نشد قبول داریم که طرف ما در برجام تخلفاتی انجام داده بویژه امریکایی‌ها وبارها اعلام کردیم اما همه ما منصفانه قضاوت کنیم اگر برجام هیچ بود پس چه غصه‌ای امروز داریم.

* شما می‌گفتید هیچ شرکتی نیامده ایران، خوب نیامده؛ پس چرا می‌گویید شرکتها چرا دارند بیرون می‌روند؟ شما که گفتید نیامدند. شما گفتید هیچ هواپیمایی نیامده یا گفتید هواپیما کاغذی است حال می‌گویید می‌روند.

* شما اعلام کردید این برجام هیچ رابطه بانکی را درست نکرد حتی وقتی ما گفتیم سوئیفت برقرار شده ناچار شدیم خبرنگاران را در بانک مرکزی ببریم تا با چشم ببینند. می‌گفتند امکان ندارد آقایی که متخصص این امور هم هست نوشته بود هرچه بشود سوئیفت امکان ندارد. این شد.  شما می‌گویید آیا به صد درصد اهداف رسیدید نه نرسیدیم؛ در بعضی زمینه‌ها ۱۰۰ درصد بعضی ۸۰ درصد و بعضی ۶۰ درصد. اما ما در بسیاری از زمینه‌ها به صد درصد رسیدیم.

* تمام کارشناسان می‌گفتند پی ام دی (پرونده ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران) چیزی بود که از محالات است بتوانید حل کنیم اما حل شد تمام شد. قطعنامه‌ها علیه ایران برچیده شد تحریم نظامی بلند مدت تبدیل به ۵ ساله شد دو و نیم سال دیگر برداشته می‌شود. در زمینه اقتصادی هم خیلی قدم‌ها برداشته شد بله بعضی قدمها برداشته نشد عمدتا تحلف آمریکا در این زمینه بود. باید چه کار کنیم. مردم باید نسبت به آینده خودشان آرامش داشته باشند.

* شما می‌فرمایید مردم زندگیشان مطلوب نیست و ناراحتند کاملا این حرف درست است. اما من می‌پرسم آیا دولت یازدهم برای رفاه مردم کاری نکرد آیا اگر تورم در طول چهار سال سرجمع حدود ۶۰ و چند رصد شد، حقوق کارمند به دو برابر افزایش نیافت اگر زندگی مردم سخت شد برای مبارزه با فقر مطلق آیا پرداختی مستمری بگیران را سه و چهار دهم برابر و در بعضی موارد به چهار برابر افزایش ندادیم.

*  اگر بناست به اینها تکیه کنیم باید همه را بگویم. دوستان می‌گویند عده‌ای هم از اشتغال خارج می‌شوند من می‌گویم اشتغال خالص. یعنی حساب کردیم کل آنهایی که وارد شدند و آنهایی که خارج شدن منها کردیم، شده اشتغال خالص. این را مرکز آمار و بانک مرکزی به عنوان مراجع رسمی آماری کشور اعلام می‌کنند گفته من و یکی دیگر نیست.

* آنچه من قول دادم و در انتخابات ۹۲ و ۹۶ قول دادم و گفتم راه من راه اعتدال است. باز هم می‌گویم ملت ایران با تند روی ما به جایی نمی‌رسیم. تند روی از راست باشد یا چپ باشد فرق نمی‌کند. راهی جز اعتدال نداریم. راهی جز دوستی و برادری نداریم راهی جز وحدت نداریم. اشکال ندارد شما مخالف دولت باشید این حق شماست اما برای منافع ملی کنار هم باشیم.

* دولت نقص دارد حتما نقص دارد، تردید نکنید، ما هم دولتی مثل همه دولت‌ها هستیم. تلاش من این بوده است که بهترین‌ها را جمع کنم و ممکن است نقص داشته باشیم و به همین دلیل هم شما استیضاح می‌کنید و حق شما است و اشکالی هم ندارد، شما بگویید وزیری نباشد یا وزیری باشد، این جزو حقوق شما است، اینها مهم نیست.  آنچه مهم است اینکه همه برای حل مشکل مردم دست به دست هم دهیم. مردم از ما نمی‌خواهند که شما از من بپرسید و من هم در اینجا آمار و ارقام به ارائه دهم و جزوه‌ها را بخوانم. مردم این را نمی‌خواهند. مردم درد را می‌دانند و از من و تو بهتر می‌دانند. مردم مشکلات اقتصادی خود را روزمره و لحظه‌ای درک می‌کنند، صبح با سوار شدن به تاکسی و اتوبوس، وارد شدن به مغازه و غیره می‌بیند.

* مردم درمان دائم را می‌خواهند. درمان دائم چگونه درست می‌شود؟ با کار دولت، حتما نه. با کار تنها مجلس یا قوه قضاییه به تنهایی؟ حتما نه. ولی اگر همه با هم و کنار هم باشیم حتما از مشکلات عبور می‌کنیم. چرا از مشکلات عبور نکنیم.

* پشت تریبون‌ها نگوییم؛ والله ما دچار بحران نیستیم اول مساله است و بعد به آسیب و تهدید تبدیل می‌شود و سپس بحران تبدیل می‌شود. ما در مرحله آسیب هستیم و در بعضی موارد در لبه تهدید. چرا می‌گوییم بحران. ما مشکل داریم و البته مشکل داریم، مردم ما مشکل دارند و همه آن مواردی که شما در سوالات خود گفتید بی‌مشکل نیست، ما باید همه دست به دست هم دهیم و ممکن است کاری هم کرده باشیم که دقیق نبوده است، به ما بفرمایید، باید اصلاح کنیم. ما معصوم نیستیم.

* من به شما قول می‌دهم به ملت ایران قول می‌دهم هیچ گاه کاری بدون مشورت و خرد جمعی انجام نداده‌ام. من تمام دولت، تمام کارشناسان را به شهادت می‌طلبم که هیچ وقت حتی تصمیم قاطع صدرد صد داشته اما زمانی که به جلسه‌ای آمده و دیده ام که همه نظر مخالف دارند، نظر آنان را قبول کرده ام. اینکار نادرست وخودسری و به معنای استبداد رای است. حتما ما اشتباه داشته و داریم و باید آن را با هم جبران کنیم

* در مساله ارز آن‌هایی که ارز برای واردات کالا گرفتند و وارد نکردند، وزارت صمت و بانک مرکزی موظف هستند که به قوه قضاییه بدهند و ما با آن‌ها برخورد خواهیم کرد. قوه قضاییه ما با آن‌ها برخورد خواهد کرد. اگر کسی کالایی را کم وارد کرده است، با آن‌ها برخورد می‌شود. اگر کسی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی گرفته و اکنون کالای آن‌ها در گمرک است ما از آن‌ها ما به التفاوت می‌گیریم.

* رانت در مواردی بوده است اما نه به آن وسعت. شما را به خدا، مساله و مشکل را در حد خود آن ببینیم؛ وقتی مشکل را اضافه می‌کنیم به تبع در حل آن عاجز می‌شویم، ما مشکل داریم و آن را می‌توانیم حل کنیم چرا نتوانیم. شما ممکن است بگویید رابطه مجلس و دولت ضعیف است که ممکن است این حرف درست باشد.

* اگر رابطه مجلس و دولت ضعیف است، اگر رابطه وزرای ما با مجلس کم است، آن را بیشتر می‌کنیم. ما چند هفته پیش از نمایندگان مجلس دعوت کردیم که جلسه‌ای باهم داشته باشیم. رئیس مجلس زمان را مناسب ندید تاخیر انداختیم. بنا بود ما شما را دعوت کنیم، شما ما را دعوت کردید. ما حتما باید روابط خود را قوی و نزدیک کنیم. برای اینکه بتوانیم مسائل خود را حل و فصل کنیم.

* برادران عزیز، شما می‌فرمایید دو راه بیشتر نداریم یا باید در برجام بمانیم یا خارج شویم. بله در ظاهر همین دو راه را داریم اما راه سومی هم وجود دارد. من دیروز با رئیس جمهوری فرانسه صحبت می‌کردم و گفتم اگر اروپا به تعهدات خود عمل نکند ما شیوه جدید را به شما اعلام می‌کنیم که راه سوم است. حالا اگر به آن مقطع رسیدیم ولازم شد همه نمایندگان محترم هم مطلع خواهند شد که ما راه سوم هم داریم.

* (خطاب به مردم) مردم مشکلات اقتصادی و اجتماعی ما قابل حل است. ما همه توان خود را به کار گرفتیم تا کالاهای ضروری با قیمت مناسب در اختیار شما قرار گیرد. تمام تلاش مان را انجام دادیم که تولید بتواند به مسیر خود ادامه دهد. همه تلاش ما بر این است محصولات داخلی با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد. ما بسیاری از قیمت‌ها را در آب در برق در گاز و در سوخت در بسیاری از موارد حمل و نقل آن چه مربوط به دولت بوده، دست نزدیم تا مردم در رفاه بیشتر باشند.

* این همه تلاشی که امسال در زمینه برق انجام شد با همکاری مردم به موفقیت رسید. اگر مردم با دولت و وزارت نیرو همکاری نمی‌کرد ما دچار مشکل بزرگی در تابستان می‌شدیم، همکاری کردیم، عبور کردیم. اگر ما در زمستان زمینه گاز همکاری کنیم صادرات گاز ما بیشتر خواهد شد. اگر ما در مصرف نفت صرفه جویی کنیم فراورده نفتی ما بیشتر صادر می‌شود.

* دوران تحریم در اختیار من و شما و ملت ایران است. اگر متحد باشیم و در کنار مردم و اگر مردم با ما باشند به سرعت عبور می‌کنیم. اگر باهم نباشیم و فاصله بگیریم، زمان طولانی خواهد گذشت. برادران وخواهران گرامی، نمایندگان محترم و ملت ایران، مسئله اول مردم این است که ما با هم اختلاف نداشته باشیم مردم از آمریکا، تحریم و تهدیدات خارجی نمی‌ترسند. مردم از دعوای بین خودمان می‌ترسند، اگر همه گروه‌ها و جناح‌ها، تمام نمایندگان امروز دست به دست هم دهیم، برای حل معضلات و مشکلات مردم و مردم مطمئن شوند ما با هم هستیم، می‌فهمند که مشکل حل می‌شود. علامتی که ما باید بدهیم همین است.