ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 18.04.2018, 10:19
فراخوان مدیر تلگرام به مقاومت دیجیتالی

پاول دوروف، مالک تلگرام درباره فیلترینگ تلگرام روسیه در بیانیه‌ای نوشت:  در ۲۴ ساعت گذشته، تلگرام از سوی ارایه دهندگان اینترنت در روسیه مسدود شده است. به این دلیل که ما درخواست آژانس‌های امنیتی روس را برای در اختیار گذاردن کلیدهای رمزگشایی پیام‌ها را رد کردیم. با وجود ممنوعیت، تاکنون در روسیه کاهش محسوسی در تعداد کاربران‌مان نداشته‌ایم. من برای حمایت از آزادی اینترنت در روسیه و هر جای دیگر، با بیت‌کویین، به اشخاص و شرکت‌هایی که وی‌پی‌ان و پروکسی راه انداخته‌اند، کمک مالی‌ کرده‌ام. خیلی خوشحالم که امسال میلیون‌ها دلار به این موضوع کمک کرده‌ام و امیدوارم که دیگران نیز کمک کنند. من این مقاومت دیجیتالی را یک جنبش نامتمرکز که برای آزادی دیجیتال و پیشرفت جهان مقاومت کرده می‌نامم.

آیا تلگرام بدون فیلتر واقعیت دارد؟
میلاد نوری، کارشناس فناوری در کانال تلگرامی خود نوشت: در برخی کانال‌های تلگرامی خبری مبنی بر نسخه ضد فیلتر تلگرام دست به دست می‌شود که نحوه عملکرد این نسخه تلگرام رو توضیح می‌دهم:

هم‌زمان با فیلتر شدن تلگرام در روسیه، تلگرام امروز نسخه ۴.۸.۶ خود را از طریق گوگل پلی (فقط برای کشور روسیه) منتشر کرد. این نسخه از تلگرام با استفاده از تکنیک Domain Fronting سعی در بالا بردن هزینه فیلترینگ را دارد.

در این روش اپلیکیشن تلگرام به جای اتصال مستقیم به سرورهای تلگرام، ابتدا به سرورهای گوگل، آمازون و مایکروسافت (بعنوان خدمات دهندگان خدمات ابری) متصل می‌شود و برای فیلتر کردن آن باید سرورهای آمازون و گوگل و مایکروسافت نیز فیلتر شوند و فیلتر شدن این دو سرویس باعث مختل شدن خدمات اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های دیگری نیز می‌شود و به همین دلیل هزینه این فیلترینگ برای دولت روسیه افزایش خواهد یافت. تا جایی که می‌توان گفت روسیه برای مقابله با تلگرام مجبور شد بخش زیادی از اینترنت خود را مختل کند!

در واقع این نسخه از تلگرام ضد فیلتر نیست. بلکه فیلتر کردن آن باعث مختل شدن خدمات اپلیکیشن‌ها و سایت‌های دیگری نیز خواهد شد. نسخه ۴.۸.۶ هنوز برای عموم کاربران در کشورهای مختلف منتشر نشده است و آخرین نسخه روی مارکت‌های ایرانی نسخه ۴.۸.۵ بود که ظاهرا امروز این نسخه از کافه‌بازار حذف شده و یک نسخه قدیمی‌تر یعنی نسخه ۴.۸.۴ بر روی بازار قرار گرفته است.

***

امنیت‌کاربران و سانسور:
چرا کافه‌بازار نسخه قدیمی تلگرام را جایگزین نسخه جدید آن کرد؟

کمپین حقوق بشر در ایران

هفته‌نامه پیوست که در حوزه تکنولوژی فعال است، روز ۲۹ فروردین ۱۳۹۷ اعلام کرد که به دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، کافه بازار آخرین نسخه‌ اپلیکیشن تلگرام را از فروشگاه خود حذف و نسخه ما قبل آخر را به جای آن در دسترس کاربران خود قرار داده است. بر اساس توییتی که این هفته‌نامه منتشر کرد «روابط عمومی کافه بازار در گفتگو با @Peivast اعلام کرد حذف آخرین نسخه تلگرام به دستور کمیته مصادیق محتوای مجرمانه صورت گرفته و دلیل آن از سوی این کمیته اعلام نشده است.» این هفته نامه در توییت دیگری نوشت: «شنیده‌ها حاکی از آن است که حذف آخرین نسخه تلگرام به این دلیل احتمال تمهیداتی است که تلگرام در آخرین نسخه خود برای دورزدن فیلترینگ درنظرگرفته است.»

آخرین نسخه اپلیکیشن تلگرام که در فروشگاه اپلیکیشن‌های گوگل به نام گوگل پلی وجود دارد، نسخه‌ی ۴.۸.۵ است، در حالی که در کافه بازار آخرین نسخه که دسترس کاربران است، نسخه‌ی ۴.۸.۴ است و کاربران ایرانی باید نسخه‌ آخر و اصلی تلگرام را از فروشگاه اپلیکیشن گوگل تهییه کنند.

اپلکیشن تلگرام که به دستور دادگاهی در روسیه طی روزهای اخیر فیلتر شده است، در آخرین نسخه خود، از یک برنامه فیلترشکن در داخل خود اپلیکیشن استفاده می‌کند تا کاربران بتوانند سیستم فیلترینگ روسیه را دور بزنند. به نظر می‌رسد نگرانی از اینکه همین الگو برای ایران در زمان فیلتر کردن تلگرام انجام شود، مقامات ایرانی را واداشته است که از فروشگاه اپلیکیشن ایرانی کافه بازار بخواهند تا نسخه نهایی تلگرام را در اختیار کاربران ایرانی قرار ندهد.

انجام چنین عملی یکی از جدید‌ترین روش‌های جلوگیری از دسترسی به محتوای اینترنتی است. این اقدام کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، همچنین اقدامی بر علیه امنیت کاربران ایرانی نیز تلقی می‌شود. یکی از تغییرانی که همراه نسخه جدید تمام نرم‌افزار‌های منتشر می‌شود، رفع باگ و مشکلات امنیتی و آسیب‌پذیری‌های آنها است، به این ترتیب کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با از دسترس خارج کردن نسخه جدید تلگرام، عملا امنیت کاربران را نیز در معرض خطر قرار داده است.

کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، اصلی‌ترین نهاد تصمیمگیر در مورد فیلتر و سانسور اینترنت در ایران است. دبیر این کارگروه عبدالصمد خرم‌آبادی معاون رییس قوه قضاییه در امور فضای مجازی است. این کارگروه شامل ۱۲ عضو است که شش عضو آن  از اعضای کابینه و عضو دولت هستند، این اعضا عبارت‌اند است:

۱) دادستان کل کشور (رییس کارگروه)، ۲) وزیر یا نماینده‌ی وزیر اطلاعات، ۳) وزیر یا نماینده‌ی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۴) وزیر یا نماینده‌ی وزیر دادگستری، ۵) وزیر یا نماینده‌ی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ۶) وزیر یا نماینده‌ی وزیر علوم تحقیقات و فناوری، ۷) وزیر یا نماینده‌ی وزیر آموزش و پرورش، ۸) فرمانده نیروی انتظامی، ۹) یک نفر خبره در فناوری اطلاعات و ارتباطات به انتخاب کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی،۱۰) یک نفر از نمایندگان عضو کمیسیون قضایی و حقوقی به انتخاب این کمیسیون به تایید مجلس شورای اسلامی، ۱۱) رییس سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۲) رییس سازمان صدا و سیما

اقدام این کارگروه در حالی رخ می دهد که مقامات عالی‌رتبه به صورت روزافزونی از افزایش احتمال فیلتر کردن تلگرام در ایران خبر می‌دهند. در آخرین اظهارنظرها، ابوالفضل ابوترابی عضو هیئت رئیسه «فراکسیون ولایی» در مجلس، روز ۲۸ فروردین ماه تاریخ فیلتر شدن تلگرام را اوایل اردیبهشت ماه اعلام کرده بود. او به خبرگزاری ایسنا گفت: «بر این اساس طبق شنیده‌ها در آینده نزدیک و احتمالا اوایل اردیبهشت تمامی پیام رسان‌های خارجی و در وهله اول تلگرام در صورت عدم پذیرش قوانین کشورمان بسته می‌شوند.»

او در ادامه خبر از برنامه زمانبندی شده برای مسدود کردن سایر اپلیکیشن‌های پیام‌رسان داد و اعلام کرد: «دلیل برنامه زمان بندی وجود دارد تا بعد از تلگرام سایر پیام رسانها همچون اینستاگرام و واتس آپ در صورت عدم پایبندی به قوانین ایران به مرور زمان بسته شوند.»

او همچنین اعلام کرد نسخه‌های فارسی تلگرام، مانند «موبوگرام و تلگرام طلایی» مسدود نخواهند شد. نسخه کلاینت ساید اپلیکیشن تلگرام که بر روی گوشی‌های کاربران نصب می‌شود، کی برنامه متن باز است که افراد می‌توانند کد این برنامه را دریافت و بر اساس سلایق خود آن را اصلاح کنند. موبوگرام و تلگرام طلایی از این دست برنامه‌ها هستند که با اصلاح کد تلگرام نسخه‌ای جدید از آن را منتشر کردند. این نسخه‌ها همچنان باید با سرور‌های اصلی تلگرام که در دسترس دولت ایران قرار ندارد کار کنند اما ایران قادر خواهد بود تا در سطح اپلیکیشن سانسور محتوای اینترنتی را اعمال کند.

به عنوان نمونه در طول اعتراض‌های دی ماه که اپلکیشن اصلی تلگرام فیلتر شده بود، اپلیکیشن هات‌گرام فیلتر نبود. بررسی محققین امنیت اینترنت نشان داد که سازنده‌های این اپلیکیشن در سطح اپلیکیشن و قبل از آنکه درخواست‌های کاربران را به سرور‌های اصلی تلگرام ارسال کنند، آنها را بررسی و سانسور می‌کردند.

ابوترابی از دو نسخه‌ی مشخص به نام‌های «موبوگرام و تلگرام طلایی» نام برد و گفت: «موبوگرام و تلگرام طلایی که تحت لیسانس تلگرام فعالیت می کنند فعلا در فاز بسته شدن قرار ندارند چون آنها داخلی تر بوده و بک‌آپ داخلی دارند. به همین دلیل تصمیمی برای بسته شدن آنها وجود ندارد.»