ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 25.10.2017, 16:36
«بارزانی با واگذاری اختیاراتش موافقت کرده است»

یک منبع کرد امروز (چهارشنبه) مدعی شد، مسعود بارزانی با انتقال اختیاراتش به دو قوه مقننه و مجریه در کردستان عراق موافقت کرده است.

به گزارش ایسنا، این منبع به خبرگزاری عراقی الغد پرس گفت: پارلمان کردستان عراق روز گذشته به طور محرمانه انتقال اختیارات رئیس اقلیم کردستان را که دوره فعالیتش به لحاظ قانونی خاتمه یافته است، بررسی کرد.

وی افزود: فراکسیون‌های سیاسی به شرطی با تمدید دوره پارلمان کردستان برای هشت ماه دیگر موافقت کردند که بارزانی بپذیرد اختیاراتش را به دو قوه مقننه و مجریه واگذار کند.

این مقام کرد عراق تاکید کرد: بارزانی گروه‌های سیاسی اصلی در اقلیم را مطلع کرده که موافق انتقال اختیاراتش به این دو قوه است که پارلمان و دولت کردستان عراق هستند. البته بخش اعظم اختیاراتش به پارلمان این منطقه واگذار خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: دو روز آینده شاهد تحولات سیاسی غیرمنتظره در اقلیم بوده و پارلمان طی هشت ماه آینده منبع تصمیم‌گیری در اقلیم خواهد بود.

شروط بارزانی برای استعفا

در عین حال خبری دیگر از شمال عراق حکایت از شرط گذاشتن بارزانی برای استعفایش است.

یک منبع مطلع امروز گفت: مسعود بارزانی با تشکیل دولت نجات و تقدیم استعفایش به این شرط موافقت کرده است که نیچروان بارزانی ریاست دولت را برعهده بگیرد همچنین درخواست کرده پست ریاست اقلیم از داخل پارلمان لغو شود.

این منبع افزود: بخش‌های مربوطه بر مسعود بارزانی فشار وارد کرده‌اند که استعفا کند و دولت نجات ملی تشکیل شود و بارزانی هم با تشکیل دولت نجات ملی به این شرط موافقت کرده که برادرزاده‌اش یعنی نیچروان بارزانی نخست وزیر موقت شود.

وی افزود: تمدید دوره پارلمان اولین گام در جهت اجرای این پیشنهاد بود.

این منبع خاطرنشان کرد، بارزانی از ملک سلمان، پادشاه عربستان خواسته بود برای گشودن باب مذاکره با حیدر العبادی برای حل مشکلات وساطت کند اما العبادی درخواست مذاکره با بارزانی را رد کرده و به ملک سلمان گفته بود تنها در صورت استعفای بارزانی راه حل با اربیل ممکن است.

این منبع تاکید کرد: بارزانی به حزبش گفته تصمیم استعفا یا لغو پستش از داخل پارلمان را اجرایی می‌کند تا گفته نشود که تحت فشارهای بین‌المللی و داخلی استعفا کرد.

به گفته این منبع، تمدید دوره پارلمان کردستان برای دو دوره، هر دوره چهار ماهه به منزله تمدید دوره ریاست اقلیم بود اما طرف‌های بین‌المللی و منطقه‌ای به بارزانی گفتند، مشکلات اقلیم با بغداد تا زمانی که او استعفا نکند، حل نمی‌شود.

این مقام ادامه داد: بارزانی موافقت کرده استعفایش را تقدیم کند و احتمالا ظرف ۴۸ ساعت آینده این مساله اعلام شود.

این در حالی است که یک منبع حزب دموکرات کردستان عراق استعفای بارزانی را از ریاست اقلیم کردستان عراق ظرف ۴۸ ساعته آینده رد کرد و گفت: دوره ریاست بارزانی پایان ماه جاری میلادی خاتمه می‌یابد.

اشواق جاف، از رهبران حزب مذکور اظهار داشت: اول ماه نوامبر دوره ریاست اقلیم خاتمه می‌یابد و بارزانی صراحتا گفته تمدید دوره خود با نامزدی‌ مجدد را نمی‌پذیرد.

وی گفت: تعیین رئیس اقلیم بعد از پایان مدت قانونی ریاست اقلیم از اختیارات پارلمان کردستان عراق است.

***

سه حزب کرد انحلال ریاست اقلیم کردستان عراق و تشکیل دولتی موقت را خواستار شدند

با ادامه تنش میان اربیل و بغداد اکنون دیگر سه حزب کرد عراق یعنی «جنبش تغییر»، «ائتلاف دموکراسی و عدالت» و «جماعت اسلامی»  در بیانیه مشترکی خواستار انحلال ریاست اقلیم کردستان و تشکیل دولتی موقت شده‌اند.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط، دو حزب کرد «جماعت اسلامی» و «ائتلاف دموکراسی و عدالت» که برهم صالح، نخست وزیر پیشین اقلیم کردستان عراق ریاست آن را برعهده دارد، به طرح مشترک و پنج بندی جنبش تغییر برای عبور از بحران فعلی اقلیم پیوستند.

این سه تشکل سیاسی با انتشار بیانیه مشترکی حوادث اخیر در کرکوک و دیگر مناطق را «بحران، شکست و فاجعه‌ای سیاسی و نظامی توصیف کرده و خواستار انحلال پست ریاست اقلیم شدند.

در این طرح راه مقابله با بحران‌ها، حفاظت از دستاوردها، تصحیح مسیر روند سیاسی و عادی سازی شرایط در طوزخورماتو، کرکوک، خانقین و دیگر مناطق مورد اختلاف پیشنهاد داده شد.

این سه حزب در بیانیه مشترک خود بر حمایت از گروه‌های سیاسی، وحدت میان گروه‌های مردمی در اقلیم و دور نگه داشتن کردها از خطرات اختلاف و جدایی و جنگ داخلی تاکید کردند.

آنها در ادامه تاکید کردند که تلاش‌ها با همکاری قدرت‌ها و طرف‌های سیاسی در اقلیم کردستان جهت تشکیل دولتی موقت از طریق پارلمان که مسؤولیت‌های اصلی را بر عهده گیرد، ادامه خواهند یافت و این مسؤولیت‌ها شامل مدیریت گفت‌وگوی چند جانبه با دولت مرکزی، آمادگی برای برگزاری انتخاباتی شفاف با نظارت کارشناسان سازمان‌های خارجی ویژه، تکمیل پیش‌نویس قانون اساسی به شکلی که ساختار پارلمانی تقویت شود، آمادگی برای برگزاری همه‌پرسی برای تصویب قانون اساسی و تعیین برنامه‌ها و طرح‌هایی جهت بهبود شرایط معیشتی شهروندان هستند.

همچنین این سه حزب کرد در ادامه تعامل با دولت عراق در مناطق مورد مناقشه مطابق با قانون اساسی، تلاش برای بازگردان شرایط به حالت عادی در این مناطق و بازگشت آوارگان به خانه‌هایشان، انحلال موسسه ریاست اقلیم کردستان، اعطای اختیارات به نهادهای مسؤول طبق قوانین و اینکه پارلمان منبع صدور تصمیمات و قوانین بوده و هیچ قدرت سیاسی بالاتر از آن نباشد را خواستار شدند.

***

اولین واکنش بغداد به پیشنهاد اخیر اربیل

یک منبع نزدیک به دولت عراق امروز (چهارشنبه) اعلام کرد، بغداد خواهان لغو کامل نتایج همه‌پرسی است نه تعلیق آن.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه اسکای نیوز عربی، در اولین واکنش رسمی به پیشنهاد اخیر کردستان عراق دولت بغداد اعلام کرد، خواهان لغو نتایج همه‌پرسی است نه تعلیق آن.

پیشتر دولت اقلیم کردستان عراق تعلیق همه‌پرسی برگزار شده در سوم مهر ماه را اعلام و پیشنهاد برقراری آتش بس و مذاکره با بغداد را مطرح کرده بود.

دولت اقلیم ادامه جنگ را به نفع دو طرف نداسته بود.

کفاح محمود، مشاور مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق امروز گفته بود، هنوز اربیل هیچ پاسخی از سوی بغداد در زمینه پیشنهادات مطرح شده دریافت نکرده است.

وی گفت: ما سه نکته را مطرح کردیم آغاز مذاکرات با دولت فدرال، آتش بس و تعلیق نتایج همه‌پرسی. البته مذاکره باید براساس قانون اساسی باشد.

***

درگیری پیشمرگ‌ها و ارتش عراق در محور نینوا در شمال عراق

منابع محلی در استان نینوا از حمله خمپاره‌ای پیشمرگ‌ها به شهرک «تللسقف» در این استان خبر دادند.

به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سومریه نیوز، ظافر لویس، سخنگوی جنبش بابلیون در نینوا گفت: بعد از مخالفت پیشمرگ‌ها با عقب‌نشینی از شهرک تللسقف، نیروهایی از جنبش بابلیون و مبارزه با تروریسم امروز (چهارشنبه) عملیاتی را برای بازپس‌گیری این شهرک و شهرک القوش آغاز کردند.

به گفته این سخنگو، پیشمرگ‌ها با چندین خمپاره به شهرک تللسقف حمله کردند که به زخمی شدن تعدادی غیرنظامی منجر شد. پیشمرگ‌ها همچنین به نیروهای عراقی که عملیات آزادی این منطقه را آغاز کرده‌اند، حمله کردند.

ظافر لویس گفت: هدف از این عملیات بازپس گیری مناطقی است که مسیحیان در آنجا زندگی می‌کنند چراکه این مناطق باید از سوی نیروهای فدرال اداره شود و پیشمرگ‌ها باید به مناطق خود در اقلیم کردستان بازگردند.

منابع نظامی عراق گفته‌اند، نیروهای عراقی از نیروهای پیشمرگ خواسته‌اند مواضع خود را در منطقه فیشخابور بین زاخو و ربیعه که مثلث عراقی، ترکیه‌ای و سوری بوده و در دورترین نقطه شمال غرب عراق واقع است تحویل دهند.

همچنین منابع به خبرگزاری آلمان گفتند، مختار موسوی، فرمانده نیروهای حشد شعبی و سرتیپ کریم الشویلی محور ارتش و حشد و سرلشگر ثامر الحسینی محور واکنش سریع و پلیس فدرال را برعهده دارند.

این منابع گفتند، نیروهای عراقی خواهان بازگشایی گذرگاه مرزی جایگزین به جای خابور با ترکیه به منظور اقدامات بغداد با هماهنگی آنکارا و تهران هستند.

علاوه بر آن، تجمع گسترده نیروهای حشد شعبی و نیروهای عراقی در مناطق مخمور در جنوب غرب اربیل و محمودیه در غرب موصل و تلسقف در شرق آن باعث نگرانی پیشمرگ‌ها شده است.

یک منبع نظامی عراق اظهار داشت:‌ نیروهای فدرال عراق در شهر مخمور در استان نینوا در شمال عراق تجمع کرده‌اند تا دو روستای دیبکه و الکوبر را برعهده بگیرند.

اخیرا در پی برگزاری همه پرسی اقلیم کردستان عراق درگیری‌های شدیدی میان نیروهای عراقی و کردها در کرکوک رخ داد و نیروهای عراقی کنترل این شهر را در دست گرفتند. این درگیری‌ها به مرزهای اقلیم کردستان عراق نیز رسید. کردستان عراق روز سه شنبه نتایج همه پرسی را تعلیق کرد و از آمادگی‌اش برای مذاکره با بغداد خبر داد.