ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 29.09.2016, 9:14
شکایت از عربستان برای ۱۱ سپتامبر قانونی می‌شود

صدای آمریکا: مجلس نمایندگان ایالات متحده  با تصویب مصوبه سنا، امکان وتوی طرح شکایت از عربستان در دادگاه‌های آمریکا را از باراک اوباما گرفت. عصر چهارشنبه، ۳۳۸ عضو مجلس نمایندگان در مقابل ۷۴ رای منفی، طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» را تصویب کرد.

رای گیری مجلس نمایندگان بعد از مصوبه صبح چهارشنبه ۷ مهر در سنای آمریکا صورت می گیرد. سنا با ۹۷ رای موافق در مقابل یک رای منفی، وتوی رئیس جمهوری آمریکا را رد کرد.

هفته پیش کنگره آمریکا طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» را تصویب کرد که براساس آن به قربانیان خانواده حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر حق قانونی برای شکایت از عربستان سعودی برای نقش احتمالی این کشور در آن حملات را می دهد.

این تصمیم کنگره توسط آقای اوباما وتو شد اما نمایندگان جمهوریخواه و حتی هم حزبی های آقای اوباما در کنگره گفتند که دوباره آن را به رای می گذارند.

در صورتی که دو سوم اعضای سنا با وتوی رئیس جمهوری مخالفت می کردند، این وتو بی اثر می شد که صبح چهارشنبه ۹۷ نفر از ۱۰۰ سناتور به آن رای مثبت مثبت دادند.

این تصمیم سنا ضربه ای به سیاست خارجی باراک اوباما در پایان دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به شمار می رود.

این اولین باری در دوره ریاست جمهوری اوباما است که سنای آمریکا به آرای لازم برای لغو یک فرمان وتوی ریاست جمهوری دست یافته است. اگر دو سوم اعضای سنا به مصوبه ای که پیشتر توسط رئیس جمهوری وتو شده، رای دهند، وتوی رئیس جمهوری بی اثر می شود.

به گزارش هیل، نشریه ای که اخبار سیاسی دولت آمریکا را پوشش می دهد حتی یک سناتور دمکرات در حمایت از موضع اوباما به صحن سنا پا نگذاشت.

چند هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و در زمان اوج گیری نگرانی مردمی از تروریسم اسلامی، قانونگذاران آمریکایی با این رای در مقابل افکار عمومی موضعی محکم دربرابر تروریسم را به نمایش گذاشته اند.

سناتور جمهوریخواه جان کورنین و سناتور دمکرات چاک شومر از چهره های شاخص رای گیری سنا درباره وتوی ریاست جمهوری بودند.

سناتور کورنین قبل از رای گیری گفت: «این که سناتورهای دمکرات و جمهوریخواه با طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» اتفاق نظر دارند ... شبیه به معجزه است.»

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته هشدار داده بود که ابطال وتوی ریاست جمهوری در سنا به مصونیت نظامیان و دیپلمات های آمریکایی و همچنین سرمایه های آمریکا در عرصه بین الملل آسیب می زند.

سنای آمریکا پیشتر ابراز آمادگی کرده بود تا لابی گری ها و تلاش های کاخ سفید و عربستان سعودی برای جلوگیری از ابطال وتوی اوباما را بی اثر می کند.

لغو طرح قبلی -که توسط اوباما وتو شده بود-امکان می دهد تا عربستان سعودی به دلیل دخالت در حملات ۱۱ سپتامبر در دادگاه های آمریکا مورد شکایت قرار گیرد.

توجیه دولت

این اولین بار در دو دوره هشت ساله رهبری باراک اوباما است که یکی از وتوهای ریاست جمهوری او لغو می شود.

باراک اوباما هنگام وتوی این لایحه هشدار داد کشورهای دیگر می توانند از این لایحه به عنوان بهانه برای شکایت از کارمندان نظامی و ارتش این کشور، دیپلمات ها و دیگر شهروندان استفاده کنند.

آقای اوباما روز جمعه گفت این طرح در صورت قانونی شدن تاثیر عمل دولت علیه تروریسم را کاهش می دهد.

جان برنن مدیر سیا -سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا- روز چهارشنبه ۲۸ سپتامبر ضمن تاکید بر دردی که ۱۱ سپتامبر به جاگذاشته و ابراز همدردی با خانواده قربانیان گفت: «معتقدم که رای سنا تاثیر زیادی بر امنیت ملی ایالات متحده خواهد داشت. مقامات دولت آمریکا که از سوی کشور ما در خارج از کشور کار می کنند، بیشترین آسیب را خواهند دید.»

خانواده قربانیان

خانواده قربانیان ۱۱ سپتامبر می گویند توجیه دولت برای وتوی این طرح مبالغه آمیز است و مصونیت امری مطلق نیست. آنان می گویند آنچه که طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» انجام می دهد این است که به صدای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر فرصتی برای شنیده شدن در دادگاه می دهد.

واکنش اوباما

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا می گوید اقدام کنگره آمریکا در رد وتوی او برای طرح شکایت از عربستان در دادگاه های آمریکا یک «رای سیاسی» و «اشتباه» است.

آقای اوباما که روز چهارشنبه مهمان شبکه سی ان ان بود، به رای کنگره آمریکا واکنش نشان داد. او گفت:‌«گاهی لازم است که کار سخت را انجام بدهید و امیدوار بودم که کنگره امروز کار سخت را انجام می‌داد. کار اشتباهی بود. می‌دانم چرا این اتفاق افتاد. روشن است که همه ما هنوز هم جراحت و زخم یازده سپتامبر را با خود به همراه داریم. قربانیان این حادثه نیازمند حمایت و دریافت غرامت هستند، اما مصوبه جدید می‌تواند برای آمریکا تبعاتی منفی داشته باشد.»

باراک اوباما در گفت‌وگو با سی‌.ان‌.ان اعلام کرد، این طرح می‌تواند باعث مطرح شدن پرونده‌های حقوقی علیه شرکت‌های آمریکایی، نیروهای ارتش و مقام‌های این کشور در خارج از آمریکا شود.

جان برنان، رئیس سازمان سیا نیز گفته است این مصوبه پیامدهای سنگینی برای امنیت ملی آمریکا به دنبال خواهد داشت.

مطابق مصوبه کنگره آمریکا  اگر نقش دولت عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر اثبات شود، خانواده‌های قربانیان اجازه دارند از این دولت شکایت کنند.

دولت باراک اوباما نگران آن بوده است که این مصوبه روی روابط آمریکا و عربستان تاثیر منفی بگذارد.

اوباما روز سه‌شنبه در نامه‌ای به رهبران دو حزب در سنا مجددا نسبت به عواقب قانونی شدن این مصوبه هشدار داد و گفت: نقض اصل مصونیت دولت‌‎ها عملیات ضدتروریستی آمریکا در مناطق مختلف جهان را به خطر می‌اندازد. اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا نیز روز دوشنبه هشدار مشابهی داد.

با این حال سناتورهای حامی مصوبه گفته‌اند که به رسمیت شناختن حق شکایت احترام به خانواده‌های قربانیان بوده است. یکی از سناتورهای دموکرات حامی مصوبه گفت، این که تروریست‌ها تحت تعقیب قرار نگیرند خطری بزرگتر از آن است که این مصوبه متوجه عملیات خارجی آمریکا می‌کند.

۱۵ نفر از ۱۹ هواپیماربایی که حملات به برج‌های تجارت جهانی را انجام دادند، شهروند سعودی بودند. یک گزارش کنگره، که به تازگی از طبقه‌بندی محرمانه خارج شده، نشان می‌دهد، هواپیمارباها در زمان حضور در آمریکا ظاهرا با افرادی در ارتباط بودند که با حکومت عربستان رابطه داشتند.

یکی از افرادی نیز که به نقش خود در حملات ۱۱ سپتامبر اعتراف کرده، ادعا کرده که تأمین مالی حملات با کمک یکی از شاهزادگان سعودی انجام شده بود.