ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 15.10.2015, 9:51
اجرای برجام از سه روز دیگر آغاز می‌شود

لاریجانی قانون برجام را به رئیس جمهور ابلاغ کرد

به گزارش خانه ملت، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای، قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» را برای اجرا به دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ابلاغ کرد.

این ابلاغیه پس از آن صورت گرفت که احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در نامه‌ای به رئیس مجلس اعلام کرد مصوبه مجلس درخصوص «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» بدون هیچ گونه تغییری به تایید شورای نگهبان رسیده است.

یادآور می‌شود کلیات طرح «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» در جلسه علنی روز یکشنبه (۱۹مهر) به تصویب رسیده بود و جزئیات آن نیز در روز سه شنبه (۲۱مهر) مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت و روز گذشته، شورای نگهبان نیز مصوبه مجلس را بدون هیچگونه تغییری تایید کرد.

متن این مصوبه مجلس که وکلای ملت ماده واحده و بندهای آن را با ۱۶۱ رای موافق، ۵۹ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر تصویب کردند، به شرح زیر است:

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ماده واحده این طرح مقرر کردند که دولت در چارچوب مصوبات شورای‌عالی امنیت ملی درصورتی می‌تواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اجراء کند که احکام و تکالیف زیر را در فرآیند اجراء رعایت نماید:

۱- براساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و به‌کارگیری سلاح هسته‌ای را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته‌ای جهانی را به‌طور فعال دنبال کند و در کلیه تلاش‌های بین‌المللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح‌های هسته‌ای و اشاعه آن‌ها، از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاح‌های کشتار جمعی به‌ویژه در ایجاد ائتلاف منطقه‌ای خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای به خصوص در زمینه خلع سلاح هسته‌ای رژیم صهیونیستی، فعالانه مشارکت نماید.

۲- پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و احترام متقابل قرار دارد و هرگونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر بهانه‌ای به خاطر اجرای برجام و یا غیر آن با تشخیص شورای‌عالی امنیت ملی موجب تجدیدنظر در این همکاری می‌شود و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورا اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.

۳- دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو مؤثر تحریم‌ها یا بازگرداندن تحریم‌های لغوشده و یا وضع تحریم تحت هرعنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به‌طوری‌که ظرف مدت دوسال ظرفیت غنی‌سازی کشور به یکصد و نودهزار سو افزایش یابد. شورای‌عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می‌باشد. دولت باید ظرف مدت ۴ ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورا ارائه نماید.

۴- دولت موظف است برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را با چشم‌انداز تجاری- صنعتی، از جمله در حوزه غنی‌سازی و تحقیق و توسعه منطبق با طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی کشور دنبال کند. سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت پانزده‌ساله کشور در حوزه غنی‌سازی و تحقیق و توسعه را حداکثر ظرف مدت دوماه پس از ابلاغ این قانون به‌تصویب شورای‌عالی امنیت ملی برساند و به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه نماید به‌نحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت راکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشد.

۵- بازطراحی راکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنی‌شده، منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و حصول اطمینان نسبت به اجرای آن‌ها باشد.

۶- نظارت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چهارچوب مقررات بین‌المللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای‌عالی امنیت ملی مشخص می‌کند، انجام پذیرد و دولت باید مراقبت نماید که در مسیر اجرای برجام و پس از آن، حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقه‌بندی‌شده به‌ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت گیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر، توسط آژانس است. همچنین هیچ‌گونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نمی‌باشد مگر آنکه موارد به‌صورت جداگانه و با جزئیات به‌تصویب شورای‌عالی امنیت ملی برسد.

۷- دولت و قوای مسلح کشور موظفند به‌منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریسم، تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندی‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌های آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هسته‌ای و ساخت پیش‌ران‌ها، باطری‌های هسته‌ای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هسته‌ای با قوت و جدیت برنامه‌ریزی و اقدام کنند.

۸- دولت و سایر دستگاههای حاکمیتی و عمومی موظفند در چهارچوب مصوبات شورای‌عالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا در اثر اجرائی‌شدن برجام به هیچ‌وجه اجازه فرصت‌طلبی و سوءاستفاده در داخل کشور به آمریکا یا دیگر دولتهای خارجی داده نشود و فرصتی برای نفوذ یا سوءاستفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.

۹- دولت موظف است منابع مالی آزادشده را در چارچوب قانون در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایه‌گذاری‌های ضروری و با اولویت نیازهای بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی، صرف کند.

تبصره ۱- وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سه‌ماه یک‌بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موظف است هر شش‌ماه یک‌بار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.

تبصره ۲- با اجرای این قانون، «قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع و یا گزارش روند هسته‌ای به شورای امنیت» مصوب ۱/۹/۱۳۸۴، «قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» مصوب ۶/۱۰/۱۳۸۵، «قانون صیانت از دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران» مصوب ۲۹/۴/۱۳۸۹ و «قانون الزام دولت به حفظ دستاورد‌ها و حقوق هسته‌ای ملت ایران» مصوب ۲/۴/۱۳۹۴ لغو می‌شود.


اجرای برجام از سه روز دیگر آغاز می‌شود

اعتماد

فرجام خوش «برجام» با رسیدن به ایستگاه شورای نگهبان تكمیل شد. برجام كه در سه‌شنبه‌ای تاریخی به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید، از آن دست مصوباتی است كه بدون فوت وقت، در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت تا هر چه زودتر وارد مرحله اجرایی شود. حال برجام با تمام فراز و نشیب‌های خود، از بعدازظهر دیروز به قانونی تبدیل شده است كه دولت را موظف به اجرای آن می‌كند. قانونی كه هرچند در فرآیند تبدیل به مصوبه، فرصت چهار ماهه‌ای را به خود اختصاص داد و صحنه‌ای از اشك‌ها و لبخندها را در آخرین روز تصویب، به نظاره نشست، اكنون تایید فقها و حقوقدانان بالاترین نهاد نظارتی كشور را به همراه دارد. اعضایی كه با رای خود صراحتا اعلام كردند كه نتایج كار دو ساله سرداران دیپلماسی ایران نه خلاف شرع و نه خلاف قانون اساسی است.

دیروز سخنگوی شورای نگهبان تنها پس از ۲۴ ساعت از ارسال مصوبه مبنی بر اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام مجلس شورای اسلامی به این نهاد، خبر از تایید آن داد. نجات‌الله ابراهیمیان در گفت‌وگو با تسنیم در توضیح رسیدگی به این مصوبه در شورای نگهبان گفت: در جلسات صبح و بعد از ظهر روز چهارشنبه شورای نگهبان درباره مصوبه مجلس در مورد برجام، بحث و تبادل نظر میان اعضا صورت گرفت كه بر اساس آن، مصوبه مجلس درباره اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام، مغایر شرع و قانون اساسی شناخته نشد كه معنای آن این است كه اكثریت اعضا، این مصوبه را تایید كردند.

این در حالی است كه شورای نگهبان قانونا ۱۰ روز برای بررسی مصوبات مجلس فرصت داشته و پس از آن نیز می‌تواند برای ۱۰ روز دیگر تقاضای استمهال كند. اما اعضای این شورا همچون برخی دیگر از مصوبات كه به قید فوریت نیاز به اعلام نظر فوری شورای نگهبان داشته، آن را مورد تصویب قرار دادند تا هرچه زودتر در چرخه اجرایی كشور قرار بگیرد.

با تبدیل برجام به یك قانون لازم‌الاجرا، می‌توان گفت كه از هم‌اكنون كار دولت برای اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترك آغاز شده است. اگرچه از سوی مسوولان دولت یازدهم عنوان شده كه برای آغاز این زمان فرصت پنج ماهه دیگری نیاز است اما سخنگوی سازمان انرژی اتمی از آغاز اجرای تعهدات متقابل ایران و ۱+۵ از ۲۶ مهر خبر داد.

بهروز كمالوندی در گفت‌وگو با صدا و سیما گفت: البته اجرای تعهدات طرف مقابل تا حدی راحت است زیرا آنان تعهدات‌شان را باید روی كاغذ انجام دهند و طبعاً انتظار داریم در نخستین فرصت لغو تحریم‌ها علیه كشورمان را اعلام كنند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام كرد: با سپری شدن روند قانونی تصویب برجام در دوره ۹۰ روزه، ۲۶ مهر روز تصویب توافق هسته‌ای تلقی می‌شود. وی در عین حال گفت: اجرای این تعهد آنان منوط به انجام اقدامات ما است به نحوی كه تعیین زمان لغو تحریم‌ها در اختیار جمهوری اسلامی است. كمالوندی افزود: آنان موافقت‌شان را با لغو تحریم‌های ما اعلام خواهند كرد اما تاریخ لغو آن در اختیار ما است، مانند چكی كه صادر شده اما زمان وصول آن درج نشده باشد.

معاون حقوقی و امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینكه فرایند اجرای تعهدات ما حدود دو تا سه ماه زمان می‌برد، گفت: بخشی از تعهدات كشورمان شامل اقدامات فنی و مرتبط با رآكتور، سانتریفیوژها و مواد غنی شده و بخش دیگر اقدامات فنی و حقوقی است.

وی گفت: در چارچوب اقدامات فنی و حقوقی، اسنادی باید در رابطه با رآكتور امضا شود كه انجام آن شامل سه مرحله است كه دو مرحله آن انجام شده است و اكنون در حال اجرای مرحله سوم هستیم.

كمالوندی افزود: پس از آن قراردادهای تجاری امضا می‌شود، البته برای امضای این قراردادها زمان كافی خواهیم داشت اما قبل از آن، سند رسمی كه تعهدات و نقشه راه كشورها و مسوولیت هر یك را مشخص می‌كند باید به امضا برسد كه درباره آن مذاكره می‌كنیم. وی گفت: پس از آن اقدامات فنی مانند اقدامات مرتبط با حوزه اراك را آغاز خواهیم كرد و تا چند ماه آینده كارهای اجرایی نیز به اتمام خواهد رسید.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره نقش آژانس و مختومه كردن پرونده ادعای ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران نیز گفت: آنچه را مرتبط با تعهدات ما در این زمینه بوده است در چارچوب بندهای ۲، ۴ و ۵ نقشه راه همكاری ایران و آژانس كه تا قبل از ۱۵ اكتبر باید انجام می‌شد، انجام داده‌ایم.

كمالوندی اضافه كرد: جلسه دیگری نیز به‌زودی خواهیم داشت و عملا كار ما درباره نقشه راه و پرداختن به مسائل گذشته به اتمام خواهد رسید و دیگر موضوعاتی شامل بازدید، بازرسی، نمونه‌گیری و پاسخ به سوالات نخواهیم داشت. وی گفت: پس از این مرحله، آژانس گزارش نهایی‌اش را تهیه می‌كند و به اطلاع شورای حكام می‌رساند.

كمالوندی افزود: با توجه به توافق با آژانس و قول آقای آمانو در نشست كمیسیون ویژه برجام، پیش بینی می‌شود كه پرونده این موضوع تا پیش از پایان سال میلادی جاری بسته شود كه بر این اساس تا دو و نیم ماه آینده پرونده ۱۴ ساله ما در زمینه مسائل مربوط به گذشته یك بار برای همیشه بسته می‌شود.

دوشنبه خبر لغو تحریم‌ها اعلام می‌شود

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: دوستان ما روز دوشنبه هفته آینده برای پیاده‌سازی و اجرای برجام وارد وین خواهند شد و اگر همه چیز طبق روال پیش برود، مقام‌های آمریکایی و اروپایی همان روز خبر لغو تحریم‌ها علیه ایران را اعلام خواهند کرد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در حاشیه یازدهمین مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران با تقدیر از حرکت نمایندگان مجلس در تصویب برجام گفت: از نمایندگان متشکریم ضمن آنکه توصیه‌های بسیار خوبی مطرح شد و باعث شد با چشم باز احتیاط لازم را در اجرای برجام داشته باشیم و به منافع ملی ایران خدشه‌ای وارد نشود.

وی افزود: دوستان ما روز دوشنبه هفته آینده برای پیاده‌سازی و اجرای برجام وارد وین خواهند شد و اگر همه چیز طبق روال پیش برود، مقام‌های آمریکایی و اروپایی همان روز خبر لغو تحریم‌ها علیه ایران را اعلام خواهند کرد.

صالحی افزود: البته آغاز و شروع برجام نیاز به اجرای تهدات ایران در نطنز، فردو و اراک دارد. اما هفته آینده رسما اعلام خواهد شد که تحریم‌ها به زودی لغو خواهند شد.