ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 07.01.2015, 19:54
فرانسه در شوک حمله اسلام‌گرایان به دفتر «شارلی ابدو»

منبع: دویچه وله

هزاران پلیس در تعقیب ضاربان عملیات تروریستی پاریس

حمله تروریستی به دفتر مجله فکاهی “شارلی ابدو” در پاریس بسیار حرفه‌ای و با سنگدلی کامل صورت گرفت. هزاران پلیس و از جمله ماموران واحد ویژه در تعقیب ضاربان هستند. این حادثه تا کنون ۱۲ کشته برجای گذاشته است.

فرانسوا مولن دادستان پاریس شامگاه چهارشنبه گفت، در حمله تروریستی به دفتر مجله “شارلی ابدو” ۸ ژورنالیست و ۲ پلیس کشته شده‌اند. همچنین یک کارمند دفتر پذیرایی و میهمانی که در آنجا حضور داشته‌اند هدف گلوله قرار گرفته و جان باخته‌اند.

شمار مجروحان این حادثه ۱۱ نفر ذکر شده است که از میان آنان جراحت ۴ تن شدیدتر از آن است که در آغاز گمان می‌رفت. هزاران پلیس که در میان آنان ماموران واحد ویژه ضدترور نیز حضور دارند، در پی یافتن رد ضاربان هستند.

پنج دقیقه وحشت

به گفته دادستانی، مهاجمان حدود ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه در حالی که لباس سیاه بر تن و ماسک بر چهره داشتند و به سلاح کالاشنیکف و آر پی جی مجهز بودند وارد دفتر مجله در قلب پاریس شدند و نخست در بخش پذیرایی آتش گشودند. سپس به طبقه دوم شتافته‌اند، در جایی که جلسه هیئت تحریریه برگزار می‌شده است. ضاربان در آنجا ده تن را به رگبار بسته‌اند که هشت تن آنان روزنامه‌نگار، یک تن میهمان و یک تن پلیس محافظ سردبیر مجله بوده است.

به گفته شاهدان عینی ضاربان شعار “الله اکبر” سر داده و گفته‌اند که انتقام پیامبر اسلام را گرفته‌اند. دادستانی گفته است که مهاجمان با خودروی خود گریخته‌اند. در جریان فرار آنان دوبار با ماموران گشت پلیس تبادل آتش داشته‌اند. بار نخست کسی مجروح نشده، ولی کمی دورتر و بار دوم پلیسی که مجروح شده و بر زمین افتاده بوده هدف گلوله یکی از مهاجمان قرار گرفته و کشته شده است. یک فیلم ویدیویی آماتوری این صحنه‌ها را ضبط کرده است.

خودروی ضاربان در جریان فرار با خودروی زنی تصادف کرده و او را مجروح ساخته است. ضاربان سپس خودروی یک نفر دیگر را در اختیار گرفته و با آن گریخته‌اند. پلیس با شدت در تعقیب آنان است. تصاویر تلویزیونی جنب و جوش صدها پلیس را در پاریس نشان می‌دهد. در فرانسه بالاترین وضعیت هشدار ترور اعلام شده است.

تعداد مهاجمان در آغاز دو نفر اعلام شده بود ولی بعدا وزارت کشور فرانسه از ۳ ضارب سخن به میان آورد.

یک شاهد عینی به نام کورین ری که خود کاریکاتوریست است در گفت‌وگویی با روزنامه “اومانیته” گفته است که حمله مهاجمان حدود پنج دقیقه به طول انجامید و او ناچار بود در این مدت خود را در زیر یک میز تحریر پنهان کند.

ضاربان کارکشته و با تجربه

یک مقام پلیس فرانسه به روزنامه فیگارو گفته است که روش آرام و موثر و هدفمند مهاجمان نشان می‌دهد که آنان می‌توانند آموزش نظامی اساسی دیده باشند. کارشناسان آلمانی حدس می‌زنند که مهاجمان به گروه‌های رادیکال اسلام‌گرا وابسته‌اند و می‌توانند از کسانی باشند که از جنگ در سوریه و عراق بازگشته‌اند.

یک کارشناس ترور آلمانی به “اشپیگل آنلاین” گفت: «ویدیوها دو ضاربی را نشان می‌دهند که در کار با سلاح سنگین بسیار ورزیده و کارکشته هستند. یک چنین تجربیات عملی و کار با اسلحه را نمی‌توان در اروپا به دست آورد».

این کارشناس می‌افزاید، سنگدلی ضاربان حتی کارشناسان را نیز شوکه کرده است. “اعدام بی‌رحمانه” مامور پلیس مجروحی که روی زمین افتاده بود و با شلیک گلوله‌ای به سرش کشته شد، یادآور ویدیوهای شوکه‌کننده گروه تروریستی “دولت اسلامی” هستند. این صحنه نشان می‌دهد که نقشه این عملیات از مدتها پیش کشیده شده بود و امروز بی‌وقفه به اجرا گذاشته شده است. چنین طرحی تنها هنگامی ممکن است که ضاربان آموزش نظامی و تجربه عملیات چریکی داشته باشند.

برای شامگاه چهارشنبه تظاهراتی برای همبستگی فراخوانده شده است. در شهرهای پاریس، نانت، تولوز، لیل، استراسبورگ، لیون و بوردو میتینگ‌هایی برگزار شده است. هزاران نفر از طریق پیام‌های توییتری با قربانیان این حادثه که در راه آزادی مطبوعات جان باخته‌اند ابراز همدردی کرده‌اند.

***

فرانسه در شوک حمله تروریستی اسلام‌گرایان

حمله تروریستی به دفتر نشریه “شارلی ابدو” مردم فرانسه را در شوک فرو برده است. فرانسویان در حال سوگواری برای قربانیان این حادثه‌اند. به زودی ممکن است مسلمانان در جامعه فرانسه منزوی شوند و قوانین این کشور تشدید گردد.

صبح روز چهارشنبه (۷ ژانویه / ۱۷ دی) سه مرد مسلح به کالاشنیکف و موشک‌انداز به دفتر مجله طنز “شارلی ابدو” (Charlie Hebdo) هجوم بردند، ۱۲ نفر را کشتند و چندین نفر را به شدت زخمی کردند. مهاجمان متواری هستند. صدها پلیس برای یافتن و دستگیری آنان بسیج شده‌اند.

وحشت فرانسه را در برگرفته است. ماموران پلیس در برابر فروشگاه‌های بزرگ و کلیساها و سربازان در اطراف مدارس و ایستگاه‌های قطار و مترو به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. دولت فرانسه و احزاب اپوزیسیون با نظر به “بربریتی”‌ که شاهد آن بوده‌اند خواستار همبستگی میان ملت فرانسه هستند.

حمام خون در دفتر نشریه “شارلی ابدو” بدترین سوءقصد در تاریخ جمهوری فرانسه است و همزمان یک نقطه عطف در این تاریخ.

در گذشته همیشه شایعاتی و نیز شواهدی وجود داشته مبنی بر اینکه ممکن است در فرانسه حمله‌ای تروریستی صورت گیرد. فرانسه در کنار آمریکا همواره از سوی تروریست‌ها تهدید می‌شده است. از گروه‌های وابسته به القاعده گرفته تا اسلام‌گراهای آفریقایی، خاورمیانه‌ای یا جانیان حرفه‌ای و مزدور داعش جزو تهدیدکنندگان فرانسه بوده‌اند.

چند ماه پیش که نخست وزیر کنونی فرانسه، مانوئل والس، سمت وزارت کشور را بر عهده داشت، نسبت به خطر “جهادگرایان” هشدار داده بود. ماموریت نظامی فرانسه علیه شورشیان در کشور مالی احتمال حمله تروریستی در این کشور را افزایش داد. رسانه‌های فرانسه به نقل از نیروهای امنیتی این کشور می‌گویند که چندین طرح حمله تروریستی در هفته‌‌های اخیر در فرانسه خنثی شده‌اند.

شوکی که بر فرانسه وارد آمده بسیار عمیق است: چون حمله به “شارلی ابدو” تنها دربرگیرنده “عمل تروریستی علیه آزادی مطبوعات” نیست آن گونه که رئیس جمهور فرانسه، فرانسوا اولاند گفته است.

فریادهای “الله اکبر” و “ما انتقام پیامبر را گرفتیم” ارزش‌های بنیادین جمهوری فرانسه را آماج حمله خود قرار داده‌اند. موضوع بر سر درگیری با ملتی سکولار است که به طور تاریخی هدف‌های خود را “آزادی، برابری و برادری” تعریف کرده است.

حال ممکن است شکاف میان گروه‌های مختلف قومی و دینی در جامعه فرانسه عمیق‌تر شود. تا کنون هم بحث درباره اسلام‌گرایی و پیوستن شماری از کسانی که در این کشور زندگی می‌کنند به “جهادگرایان”، باعث مسموم شدن جو سیاسی داخل فرانسه شده است.

حتی آخرین رمان نویسنده فرانسوی “میشل ولبک” به نام “تسلیم” که در آن “سلطه مخوف” اسلام‌گرایان بر فرانسه تصویر شده است، خشم اسلام‌گرایان را برانگیخته است. این رمان یکی از موضوع‌های مورد بحث در “شارلی ابدو” هم بود.

تاثیر حمله اسلام‌گرایان بر رأی مردم

پس از رخداد روز چهارشنبه، آن گروه از شهروندان فرانسوی که تا کنون حزب راست‌گرای “جبهه ملی” لوپن را انتخاب می‌کردند، به احتمال در باورهای خود به لزوم منزوی کردن خارجی‌ها و مهاجران یقین حاصل می‌کنند. مسلمانان فرانسه نیز احساس می‌کنند که قربانی و شهروند درجه دو هستند.

در سال ۲۰۱۲ نیز “محمد مراح” در شهر تولوز هفت نفر را که بیشترشان یهودی بودند به قتل رساند. اما در آن مورد پلیس فرانسه بر این گمان بود که تنها یک نفر عامل قتل بوده است. همچنین مهدی نموش، کسی که به موزه یهودیان در بروکسل حمله کرد، به احتمال به تنهایی دست به این عمل زده بود.

اما حمله به دفتر نشریه “شارلی ابدو” به نظر کاملا سازمان‌یافته و حرفه‌ای صورت گرفته است. قاتلان همدستان کسانی هستند که می‌خواهند منتقدان پیامبر اسلام در سراسر دنیا را از بین ببرند.

این امر موجب می‌شود که همبستگی ملت فرانسه به عنوان ملتی که همه شهروندان آن با هم برابرند به خطر بیفتد.

همبستگی ملت به هنگام سوگواری

موقع مناسبی است که رهبران جامعه مسلمانان فرانسه با اکثریت مردم این کشور ابراز همدردی و همبستگی کند. و این کاری بود که مدیر مسجد جامع پاریس انجام داد. او حمله تروریستی اسلام‌گرایان به دفتر نشریه “شارلی ابدو” را محکوم کرد و گفت که هدف این افراد به هم زدن صلح و همبستگی میان گروه‌های مختلف جامعه فرانسه است.

همچنین امام مسجد منطقه “درانسی” در حومه پاریس عمل ترویست‌ها را “بربریت” خواند و گفت که “همه فرانسه دردی مشترک را حس می‌کند و بدین سبب می‌گرید.» او که خود از سوی اسلام‌گرایان تهدید شده و تحت حفاظت پلیس به سر می‌برد، مسلمانان فرانسه را فراخواند با نشان دادن همبستگی با همه ملت فرانسه در برابر خواست اسلام‌گرایان برای شکاف‌اندازی در جامعه فرانسه ایستادگی کنند.