ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 16.11.2014, 9:00
بدرقه‌ تأمل‌برانگیز مرتضی پاشایی

یکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳

منطقه‌ای مرکزی در تهران یکی از پرازدحام‌ترین روزهایش را با حضور هزاران نفر در خیابان‌های منتهی به تالار وحدت، برای تشییع پیکر یک خواننده‌ی جوان به سوی خانه‌ی ابدی‌اش تجربه کرد.

به گزارش خبرنگار بخش موسیقی ایسنا، از همان نخستین ساعت‌های امروز، گروه‌های چند نفری از دوستداران مرتضی پاشایی - خواننده موسیقی پاپ - در مناطق مختلف تهران و حتی استان‌های نزدیک مانند استان البرز، با استفاده کردن از نمادهایی به رنگ سیاه، به ایستگاه‌های مترو و خیابان‌ها آمدند تا برای حضور در مراسم تشییع این خواننده به مرکز شهر تهران بیایند.

خط ۴ متروی تهران و بخصوص ایستگاه‌های فردوسی و ولیعصر که منتهی به خیابان حافظ و تالار وحدت بودند، با ازدحام بی‌سابقه‌ی جمعیت مواجه شد، به‌طوری که خروج مردم از این ایستگاه‌ها حتی از طریق پله‌های اضطراری هم با دشواری همراه بود.

از ساعتی پیش از شروع رسمی مراسم تشییع پیکر مرتضی پاشایی، خیابان‌های شهریار و حافظ به‌دلیل ازدحام مردم بسته شد و این وضعیت تا یک ساعت بعد از انتقال پیکر پاشایی به بهشت زهرا (س) نیز ادامه داشت.

پس از اعلام این‌که پیکر پاشایی به بهشت زهرا (س) منتقل شده و متفرق شدن مردم، گروهی از دوستداران این خواننده در مقابل تالار وحدت جمع شدند و با در دست داشتن شاخه‌های گل، قطعه‌هایی از آهنگ‌های معروف پاشایی را به‌صورت دسته‌جمعی خواندند. همچنین «میم مثل مرتضی»، «مرتضی ... چه پرواز باشکوهی!»، «کاش می‌شد صدایت را بوسید»، «نگران منی»، «یکی هست، که دیگه نیست ...»، «یکی هست... که همیشه هست» و «نگو خسته شدی»‌ روی پلاکاردهایی که مردم در این مراسم در دست داشتند به چشم می‌خورد. به علاوه، طراحی‌هایی از چهره‌ی پاشایی که تصویر آن روی کاور نخستین آلبوم این خواننده با عنوان «یکی هست» چاپ شده بود، در دست مردم دیده می‌شد.

هنگام پخش شدن دو قطعه‌ی «نگران منی» و «یکی هست» در میان حاضران، جمعیت به‌شدت احساساتی شد و ترانه را با صدای بلند خواند.

حضور کسانی که از شهرهای مختلف برای شرکت در این مراسم به تهران آمده بودند، از نکات قابل توجه بود؛ «حمید» یکی از کسانی بود که دوستانش بعد از اعلام خبر درگذشت پاشایی، از تبریز به سمت تهران حرکت کرد. او با صدایی بغض‌آلود به خبرنگار ایسنا گفت: مرتضی پاشایی برای ما فقط یک خواننده نبود، او خاطره‌ساز شد. وقتی خبر درگذشتش را شنیدم، با دوستانم تصمیم گرفتیم برای تشییع به تهران بیاییم.

پس از پایان مراسم تشییع در تالار وحدت، مردم برای حضور در بهشت زهرا (س) و تدفین این خواننده‌ی موسیقی پاپ، به سمت ایستگاه‌های مترو هجوم بردند که این موضوع باعث شد تا مأموران مترو برای دقایقی جلو ورود مردم را به ایستگاه بگیرند. در این مسیر، اتومبیل‌هایی نیز به‌دلیل قفل شدن خیابان‌های این منطقه، در ترافیک مانده بودند و برخی از آن‌ها، آهنگ‌هایی از این خواننده را با صدای بلند پخش و در مواردی نیز مردم با آن‌ها هم‌خوانی می‌کردند.

یک موضوع دردسرساز دیگر، زیرگذر چهارراه ولیعصر بود، چون افرادی که از شهرهای دیگر به تهران آمده بودند، در مسیر بازگشت در زیرگذر چهارراه دچار سردرگمی شده و نمی‌دانستند از کدام ورودی و خروجی باید استفاده کنند.

به گزارش ایسنا، مرتضی پاشایی از حدود یک سال پیش و در پی ابتلا به بیماری سرطان معده بیشتر از گذشته مورد توجه رسانه‌ها و مردم قرار گرفت و در این مدت، بارها شایعه‌هایی مبنی بر وخامت بیماری یا حتی فوت این هنرمند منتشر و باعث رنجش خاطر او و خانواده‌اش شد. هرچند در سال‌هایی که پاشایی به‌شکل حرفه‌ای به فعالیت موسیقی و برگزاری کنسرت می‌پرداخت، تا این حد با استقبال از سوی مردم مواجه نمی‌شد، اما در طول مدتی که او در بیمارستان بستری بود و همچنین پس از فوتش، موجی در راستای هم‌دردی با او و خانواده‌اش شکل گرفت.

پاشایی در مدت کوتاه فعالیت هنری‌اش تعداد کمی آلبوم موسیقی به بازار عرضه کرد و البته در مقایسه با دیگر خوانندگان پاپ، تعداد کنسرت‌هایش کمتر بود. پاشایی بعد از ابتلا به بیماری نیز چند کنسرت داشت که نشان‌دهنده‌ی حرکت روبه رشد او در حوزه‌ی موسیقی پاپ بود.

از سوی دیگر، اگر مراسم تشییع پیکر پاشایی در مرکز شهر تهران را در کنار نمونه‌های مشابه قرار دهیم، این موضوع روشن می‌شود که مدیریت شهری در این‌گونه موارد به‌شدت با مشکل و ضعف روبه‌روست و گویا هیچ‌گونه پیش‌بینی و چارچوب از پیش تعیین‌شده‌ای برای سامان‌دهی چنین مراسمی در دستگاه‌های مربوط وجود ندارد.

هرچند حضور گسترده‌ی مردم در مراسم امروز از قبل قابل پیش‌بینی بود و حتی در محل برگزاری مراسم (تالار وحدت) مسوولان برای تجمع حدود ۱۵ هزار نفر تمهیداتی اندیشیده بودند، اما در سطح کلان، عملا خیابان‌های منتهی به تالار وحدت و حمل‌ونقل عمومی شهری از ساعت‌ها پیش از آغاز مراسم تا چند ساعت پس از آن، کاملا غیرقابل استفاده شده بودند.

ضمن آن‌که رفتار مردمی، چه در زمان وخامت حال و چه پس از درگذشت او، و نیز برخی رفتارهای قابل تأمل در برخورد با حرکت‌های جمعی، بی‌شک، از منظر‌های مختلف جامعه‌شناختی، تحلیل مدیریت کلان سیاسی و نگاه‌های مدیریت استراتژیک قابل بررسی و ارزیابی است. شرایطی که بار دیگر این تلنگر را وارد کرد که انگار سیاست‌گذاری‌های ما همچنان در این زمینه، به تعمق و همت بیشتری نیاز دارد.


مرتضی پاشایی روی دوش هزاران نفر

یکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳

پیکر «مرتضی پاشایی» با حضور هزاران نفر از دوستداران این خواننده‌ی جوان موسیقی پاپ تشییع شد.

به گزارش خبرنگار بخش موسیقی ایسنا، صبح امروز (یکشنبه، ۲۵ آبان‌ماه) هزاران نفر در مراسم تشییع پیکر «مرتضی پاشایی» حضور یافتند و برگزاری این آیین را با دشواری روبه‌رو کردند.

آیین تشییع پیکر پاشایی امروز از مقابل تالار وحدت در تهران آغاز شد و به‌دلیل ازدحام بیش از حد و غیرقابل پیش‌بینی مردم، بسیار بیشتر از زمان تعیین‌شده به طول کشید و در نهایت، پیکرش به سمت بهشت زهرا منتقل شد.

جمعیت علاوه بر محوطه‌ی تالار وحدت، خیابان‌های استاد شهریار، حافظ، انقلاب و چهارراه ولیعصر را نیز مسدود کردند، به اندازه‌ای که تردد اتومبیل‌ها و مردم در این مسیر دچار مشکل شد. همچنین از ساعت‌ها پیش از آغاز مراسم تشییع، کار مترو در ایستگاه‌های نزدیک به این محل به‌شدت با اخلال مواجه شده بود.

در این مراسم، مردم در مسیرهای مسدودشده آهنگ‌های این خواننده را به‌شکل دسته‌جمعی می‌خواندند. این در حالی بود که در حریم تئاترشهر نیز بسیاری از مردم حضور یافته بودند و با تشکیل دادن حلقه‌ای بزرگ و در دست داشتن تصاویری از پاشایی، آهنگ «نگران منی» را می‌خواندند.

تعداد زیادی از هنرمندان نیز در میان ازدحام جمعیت که بخشی از آن‌ها دوستداران این خواننده بودند که از شهرستان‌های مختلف به تهران آمده‌اند، متوقف شدند و نتوانستند در مراسم داخل محوطه‌ی تالار وحدت حضور یابند.

در حالی که دوستداران پاشایی برای بدرقه‌ی این هنرمند به سمت قطعه‌ی هنرمندان بهشت زهرا در تالار وحدت جمع شده بودند، محمد علیزاده - خواننده‌ی پاپ - با بغض، قطعه‌ی «هواتو کردم» را برای دوست درگذشته‌اش خواند و مردم نیز با صدای بلند این قطعه را هم‌خوانی کردند.

اجرای این مراسم نیز برعهده‌ی سیدعباس سجادی - رییس بنیاد آفرینش‌های فرهنگسرای نیاوران - بود که پیام تسلیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - علی جنتی - را خواند.

همچنین در فیسبوک منسوب به جنتی پیامی با این مضمون منتشر شده است: «درگذشت جانگداز هنرمند محبوب ملت ایران، مرتضی پاشایی را به همه فرهیختگان، هنرمندان و علاقه‌مندان آن فقید سعید، بویژه خانواده معزز وی تسلیت می‌گویم و از خداوند متعال برای آن مرحوم مغفور علودرجات و برای همه بازماندگان صبر جمیل آرزومندم. یادش گرامی باد».

سپس معاون امور هنری وزیر ارشاد پشت تریبون قرار گرفت و با بیان این‌که این روزها شاهد تجلی احساسات مردم بوده است، گفت: حدود یک‌ماه پیش، همراه با مرتضی پاشایی در مشهد بودیم و همراه با او جایزه‌ی هنرمندان تئاتر را اهدا کردیم. در حالی که خیلی برای هنرمندان تئاتر جالب بود که یک هنرمند موسیقی جایزه‌ی آن‌ها را می‌دهد.

علی مرادخانی افزود: از خداوند می‌خواهم، روح متعالی این خواننده‌ی عزیز را با اولیا محشور کند. شوری که در این مراسم هست، به من ثابت کرد که این ملت به دنیا نشان می‌دهد که همه‌ی ما برای ستاره‌ها و کسانی که برای فرهنگ و هنر این سرزمین تلاش می‌کنند، احترام قائلیم.

او از مردم خواست تا امروز کاری کنند که روح مرتضی پاشایی شاد شود.

همچنین محمد علیزاده با صدایی بغض‌آلود در سخنانی گفت: خوشحالم که دوستم، مرتضی پاشایی، به یک اسطوره تبدیل شده است.

این خواننده‌ی پاپ اضافه کرد: رفیق عزیزم، خوشحالم که لحظات تلخ و شیرین زندگی‌ام را با تو تجربه کردم و از شنیدن موسیقی‌ات بسیار لذت بردم. اگر امروز گریه می‌کنم، این اشک‌ها را در مقام «محمد علیزاده» نمی‌ریزم، من برای برادرم گریه می‌کنم. برای کسی که تا ابد به یادش خواهم بود.

بنیامین بهادری نیز در کنار پیکر پاشایی، قطعه‌های «صدای بی‌صدا» و «یکی هست» را خواند.

به گزارش ایسنا، عموی مرتضی پاشایی هم در این مراسم سخن گفت و در حالی که مقابل تابوت برادرزاده‌اش ایستاده بود، اظهار کرد: شما مرتضی را بهتر از من می‌شناسید، عاشق او بودید و اتفاقا او هم عاشق شما بود. یادم می‌آید، وقتی برای ملاقاتش به بیمارستان می‌رفتم، با این‌که ناخوش بود، باز هم نگران مردمی بود که در آن هوای سرد در محوطه‌ی بیمارستان حضور داشتند.

او افزود: مطمئن باشید که مرتضی اکنون ما را نگاه می‌کند. او فقط متعلق به ما نیست، بلکه روح او در دل همه‌ی شما مردم مهربان است.

در این مراسم، چهره‌هایی مانند ایرج نوذری، بنیامین بهادری، بهنام صفوی، سیروان و زانیار خسروی، سینا حجازی، محمدرضا گلزار، اعضای گروه «سون» و ... حضور داشتند.

مرتضی پاشایی - خواننده پاپ - متولد سال ۱۳۶۳ از چندی پیش به‌دلیل بیماری سرطان معده در بیمارستان بستری شده بود. او که در زمان بیماری نیز کنسرت‌هایی برگزار کرد، صبح روز جمعه (۲۳ آبان‌ماه) در تهران درگذشت.