ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 05.03.2014, 15:43
چهار دلیل شکست اقدام نظامی پوتین در اوکراین

العربیه فارسی

تصمیم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای مداخله نظامی احتمالی در اوکراین، مسکو را با خطرهای بزرگی روبرو خواهد کرد. این باور آنچنان در روسیه قوت گرفته که اینک خیلی‌ها معتقدند روسیه نمی‌تواند در اوکراین دست به اقدام نظامی بزند. به خصوص پوتین که تقریبا ۱۴ سال به طور متوالی قدرت را در روسیه قبضه کرده، نمی‌تواند به راحتی آینده سیاسی خود را به خطر بیاندازد.

مجله آمریکایی «تایم» طی گزارشی ۴ دلیل عمده شکست پوتین در صورت مداخله نظامی در اوکراین را ذکر کرده است.

این مجله در گزارش خود نوشته است که پوتین با توجه به درک این واقعیت که نمی‌تواند با اقدام نظامی در اوکراین پیروزی نهایی را تضمین کند، ناچار خواهد بود که طی چند روز آینده، موضع خود را در این باره مشخص نماید.

روس‌ها با اقدام نظامی مخالفند

از نظر این مجله یکی از ۴ دلیل عمده شکست پوتین در صورت مداخله نظامی احتمالی در اوکراین، مخالفت عمومی مردم روسیه با اقدام نظامی است. این مجله به یک نظر سنجی که اخیراٌ توسط کرملین منتشر شد اشاره کرده است. این نظر سنجی نشان می‌دهد که ۷۳ درصد از روس‌ها با اقدام نظامی علیه اوکراین مخالفند. در نظر سنجی مذبور فقط ۱۵% از روس‌ها با اقدام نظامی برای تغییر حکومت در اوکراین موافق هستند. درصد بالای مخالفت‌های عمومی با اقدام نظامی در روسیه می‌تواند به تاریخ سیاسی و آینده پوتین لطمه بزرگی وارد کند. به نوشته این روزنامه با همه برنامه‌های تبلیغاتی و مغز شویی‌ای که رسانه‌های دولتی روسیه برای مردم این کشور به راه انداخته بود با این حال نظر سنجی مخالفت بالای روس‌ها را نشان داده است و این بیانگر کاهش محبوبیت و شکست هیبت ولادیمیر پوتین در روسیه است.

زیان‌های اقتصادی

دلیل دومی که مجله تایم آن را ذکر کرده، زیان‌های اقتصادی است که به دنبال هر گونه اقدام نظامی به روسیه خواهد رسید. به طوری که هم اکنون با اولین نمایش قدرت روسیه روز دوشنبه ارزش سهام در بازار تجاری مسکو ۱۰٪ کاهش داشته است. این کاهش همزمان با تحرکات نظامی روسیه در بخشی از کریمه اوکراین صورت گرفت.

کاهش ۱۰ درصدی ارزش سهام در بازار مسکو بیش از ۶۰ میلیارد دلار به روسیه زیان رساند. این مبلغ بیش از هزینه‌هایی است که اخیرا در بازی‌های المپیک «سوچی» صرف شد.

افزایش خسارات وارده به ارزش بازار سهام روسیه باعث شد که شرکت «گازپروم» روسیه به تنهایی بیش از ۱۵ میلیارد دلار ضرر کند و این شرکت به تنهایی حدود یک چهارم درآمدهای مالیاتی کل روسیه را تامین می‌کند.

به نوشته «تایم» روبل، واحد پول روسیه نیز طی چند روز اخیر سقوط فاحشی در برابر دلار آمریکا داشته که در تاریخ بی‌سابقه بوده است. همین امر باعث شد که بانک مرکزی روسیه ۱۰ میلیارد دلار وارد بازار ارز کرد تا سقوط ارزش «روبل» در بازار روسیه جلوگیری کند.

در همین حال «تیموثی ‌اش» مدیر تحقیقات بازارهای در حال توسعه در «استاندارد بانک»، با اشاره به اوضاع بحران اوکراین و روسیه گفت: «آنچه در روسیه بر اثر بحران اوکراین پیش آمده، باعث می‌شود که بسیاری از سرمایه‌گذاران و موسسات تجاری دیگر در رتبه بندی اعتباری روسیه تجدید نظر کنند».

وی افزود: «ماجراجویی‌های نظامی اخیر روسیه باعث افزایش مهاجرت سرمایه داران و در نتیجه تضعیف قیمت دارایی‌های روسیه، کاهش سرعت سرمایه گذاری، و کاهش رشد فعالیت‌های اقتصادی خواهد شد».

عقب نشینی هم‌پیمانان روسیه

سومین دلیلی که مجله «تایم» در گزارش خود به آن اشاره می‌کند، عقب نشینی همپیمانان روسیه و حمایت آن‌ها از اوکراین در برابر مسکو است.

کشور نفت خیز قزاقستان که متحد مهم روسیه در منطقه، و جهان است روز دوشنبه با محکومیت اقدام روسیه در کریمه جهان را شگفت زده کرد. این اولین باری است که قزاقستان از زمان استقلال و جدایی از اتحاد جماهیر شوروی، روسیه را محکوم می‌کند.

به نظر می‌رسد که بسیاری از کشورهای همسایه و متحد روسیه از این بیم دارند که روسیه در آینده با آن‌ها برخوردی شبیه برخورد با اوکراین داشته باشد، لذا آن‌ها مسیر خود را از هم اکنون جدا کرده و اقدام نظامی روسیه را محکوم کردند.

انزوای بین المللی روسیه

انزوای بین‌المللی روسیه و قطع روابط با غرب در صورت ادامه بحران در اوکراین می‌تواند به عنوان چهارمین دلیل شکست مداخله نظامی پوتین در اوکراین باشد. قرار است پوتین در ماه ژوئن میزبان رهبران کشورهای گروه ۸ در کنفرانس «سوچی» در روسیه باشد. اما همه این کشور‌ها که بجز ژاپن اغلب کشورهای غربی هستند پس از مداخله نظامی روسیه در اوکراین، اعلام کردند که در جلسات مقدماتی نشست «سوچی» شرکت نخواهند کرد.

انتظار می‌رود که با عدم شرکت کشورهای غربی و ژاپن در نشست «سوچی» روسیه منزوی‌تر خواهد شد و این می‌تواند به عنوان ضربه محکمی به ولادیمیر پوتین تلقی شود. بویژه که وی مدت زیادی تلاش کرد تا توانست در میان کشورهای غربی برای خود جایی باز کند.

خط قرمز از نظر پوتین

برغم این چهار دلیل اما مجله تایم در گزارش خود نوشته است که اگر دولت انقلاب در اوکراین گام‌هایی برای اتحاد با اتحادیه اروپا و یا عضویت با ناتو بردارد، روسیه این اقدام اوکراین را نه تنها یک تهدید استراتژیک برای خود تلقی می‌کند بلکه آن را خط قرمز خود می‌داند. به همین دلیل پوتین و ژنرالهای اطراف او غیر ممکن است که تن به این شرایط بدهند.