ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 27.08.2013, 6:42
آمریکا: بمباران شیمیایی کار دولت سوریه است

رادیو فردا: جان کری وزیر مور خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه جنگ افزارهای شیمیایی به طور حتم در سوریه به کار رفته است، نظام بشار اسد رئیس جمهوری این کشور را به تلاش برای از میان بردن دلایل و نشانه‌ها در مناطق مورد حمله متهم کرد.

جان کری که شامگاه دوشنبه ۴ شهریور در کنفرانسی خبری در واشینگتن سخن می‌گفت، آنچه که در سوریه روی داد را «جنایتی بزدلانه» توصیف کرد که «باید وجدان همه جهان را تکان دهد.» او کشتار غیر نظامیان را رفتاری «رذل و غیر اخلاقی» توصیف کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا به گزارش‌های منتشره از حمله شیمیایی چهارشنبه گذشته به مناطقی در حومه دمشق پایتخت سوریه اشاره می‌کند که طی آن، بیش از ۱۳۰۰ نفر از ساکنان منطقه، کشته شدند. دولت و مخالفان در سوریه، یکدیگر را متهم به انجام این حمله می‌کنند.

آقای کری، به کارگیری جنگ افزارهای شیمیایی در سوریه را، فرا‌تر از جنگ داخلی این کشور دانست. او گفت که جهان متمدن، بر مخالفت با به کارگیری این نوع از جنگ افزار‌ها اتفاق نظر دارد و «باراک اوباما مساله ممنوعیت انتشار این اسلحه و از میان بردن مخازن آن در جهان را در راس اولویت‌های خود قرار داده است.»

وزیر امور خارجه آمریکا، با انتقاد شدید از کشورهایی که به گفته او، درباره وقوع حمله شیمیایی تشکیک می‌کند گفت: «هرکس مدعی شود که این حمله ساختگی است، باید در وجدان و اخلاق خود تجدید نظر کند». او به تصاویری اشاره کرد که خانواده‌ها و کودکان را نشان می‌دهد در حالی که حتی یک قطر خون از آنها بیرون نیامده است.

او گفت: «تصاویری که دیدم وجدان را تکان می‌دهد، نشان‌دهنده رنج‌های انسانی است که نمی‌توان فراموششان کرد. این تصاویر را نمی‌توان ساخت و نشان می‌دهد که یک مساله حقیقی و قطعی روی داده است.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود عوارضی که در گزارش سازمان پزشکان بدون مرز و دیگر سازمان‌های پزشکی سوری به آنها اشاره شده و آنچه که تصاویر نشان می‌دهد، نشانگر آن است که این گونه جنگ افزار‌ها به کار رفته است.

سازمان پزشکان بدون مرز روز شنبه در گزارشی اعلام کرد که پس از هدف قرار گرفتن مناطقی در حومه دمشق، حدود ۳۶۵۰ نفر به سه بیمارستان منتقل شدند که در معرض گازهای شیمیایی قرار گرفته بودند. این گزارش می‌افزاید که ۳۵۵ نفر از این افراد، در بیمارستان‌ها جان خود را از دست دادند.

جان کری از در اختیار داشتن «اسنادی قاطع» سخن گفت که آمریکا آنها را پس از مشورت با همپیمانانش ارائه خواهد داد.

جان کری به شدت از نظام حاکم بر سوریه انتقاد کرد و آن را به تلاش برای از میان بردن دلایل و نشانه‌های به کارگیری جنگ افزارهای شیمیایی متهم کرد. او بار دیگر نظام سوریه را به در اختیار داشتن این جنگ افزار‌ها متهم کرد و گفت که این نظام می‌تواند این جنگ افزار‌ها را سوار موشک کند.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین نظام بشار اسد را به مانع تراشی به رسیدن بازرسان به منطقه قرار گرفته در معرض حمله و تلاش برای از میان بردن دلایل و نشانه‌ها در این منطقه از راه بمباران شدید متهم و این سوال را مطرح کرد: «آیا این رفتار نظامی نیست که چیزی برای مخفی کردن دارد؟»

بازرسان سازمان ملل متحد سرانجام دوشنبه از مناطقی در حومه دمشق که گفته می‌شود هفته گذشته در معرض حمله شیمایی قرار گرفتند، بازدید کردند. بازرسان که در شش خودرو به حومه دمشق رفته بودند، با برخی از آسیب‌دیدگان حمله و پزشکان در منطقه معضمیه دیدار و اقدام به نمونه‌برداری از آسیب‌دیدگان کردند.

او افزود: «اگر دست داشتن نظام سوریه در به کارگیری این جنگ افزار‌ها ثابت شود، این به معنی انجام جنایت علیه بشریت است.»

کاروان حامل بازرسان در ورودی منطقه معضمیه در معرض شلیک آتش از سوی تک تیرانداز‌ها قرار گرفت که در پی آن، یکی از خودروهای آنها آسیب دید. در این حادثه هم دولت و مخالفان، یکدیگر را متهم می‌کنند.

جان کری حمله به کاروان بازرسان را «یکی دیگر از کارشکنی‌های نظام سوریه» توصیف کرد.

او افرود تحقیقی که سازمان ملل متحد در حال انجام آن است، تنها نشان می‌دهد که آیا جنگ افزارهای شیمیایی مورد استفاده قرار گرفته یا نه اما طرفی را که که اقدام به این حمله کرده است را مشخص نمی‌کند.

وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که واشینگتن به مشورت‌های خود با کنگره و همپیمانانش برای دستیابی به تصمیمی درباره واکنش به حمله شیمیایی در سوریه ادامه خواهد داد و تاکید کرد که در ‌‌نهایت «مجازاتی» وجود خواهد داشت.

از سویی کاخ سفید آمریکا پس از سخنان کری اعلام کرد که هیچ راهی برای انکار به کارگیری جنگ افزارهای شیمیایی در سوریه وجود ندارد و شک چندانی هم نیست که این جنگ‌افزار‌ها را دولت سوریه استفاده کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جی کارنی سخنگوی کاخ سفید آمریکا گفت که باراک اوباما در حال ارزیابی پاسخ مناسب به استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه است اما هنوز تصمیمی درباره چگونگی پاسخ گرفته نشده است.

کارنی افزود: «هیچ شکی نداریم که دولت سوریه گناهکار است».


واشنگتن پست:
امکان حمله هوایی محدود آمریکا علیه سوریه

صدای آمریکا: روزنامه واشنگتن پست در شماره روز سه شنبه خود نوشته است باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در حال بررسی یک حمله هوائی علیه سوریه با دامنه و مدت محدود است با این هدف که سوریه را بخاطر استفاده از سلاح شیمیائی تنبیه کند.

روزنامه واشنگتن پست  به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا خاطرنشان کرده است این حمله احتمالی صرفا جنبه «بازدارندگی» دارد و این در حالی خواهد بود تا از درگیری عمیقتر ایالات متحده درجنگ داخلی سوریه جلوگیری کند.

در این حمله که احتمالا زمان آن بیش از دو روز نخواهد بود از موشکهای بلند بردی که از ناوگان آمریکا در منطقه پرتاب خواهد شد استفاده میشود و  مراکز نظامی سوریه را که مربوط به تسلیحات شیمیایی آن کشور نیست هدف قرار میدهد.

واشنگتن پس در بخش دیگری از این خبر آورده است در عین حال چنین حمله ای بستگی به سه عامل زیر خواهد داشت:

تکمیل گزارش اطلاعاتی آمریکا با این ارزیابی که دولت سوریه را مسئول حمله شیمیایی هفته گذشته تشخیص دهد؛
تداوم رایزنی ها با متحدان آمریکایی و کنگره؛
و نهایتا تشخیص و توجیه این اقدام تا بر اساس قوانین بین المللی باشد.


***

بحث در واشنگتن: تنبیه اسد اما چگونه؟

کامبیز فتاحی بی بی سی، واشنگتن

در محکمه افکار عمومی آمریکا و در محضر دولت باراک اوباما، دفاعیات بشار اسد در مورد کشتار شیمیایی اخیر در حوالی دمشق، خریداری ندارد.

هنوز تحقیقات سازمان ملل متحد در مورد آن حملات مرگبار به پایان نرسیده، اما مقام‌های ارشد دولت باراک اوباما در اظهاراتی تند و صریح، جرم حکومت سوریه را تقریبا محرز اعلام کرده اند و در پی مجازات او هستند.

آنچه ناظران و چهره‌های فعال در عرصه سیاست خارجی را این روز‌ها در آمریکا به بحث و گمانه زنی کم سابقه ای کشانده، نه نوع اقدام تنبیهی احتمالی واشنگتن بلکه شدت و زمان به اجرا در آمدن آن است.

اکثر کار‌شناسان در عین حال بعید می‌دانند که دست کم در مرحله اول، ایالات متحده دست به بمباران وسیع اهداف نظامی و استراتژیک در سوریه بزند تا ضربه‌ای مهلک به حکومت وارد کرده باشد.

ژنرال بازنشسته آمریکایی جک کین انتظار دارد که دولت باراک اوباما به «حداقل قوه قهریه» برای دستیابی به «اهدافی محدود» متوسل شود.

او به بی‌بی سی می‌گوید: «اسد محاسبه می‌کند که اگر ما واکنش نشان بدهیم حمله‌ای در حد یک هشدار خواهد بود، با این هدف که اعتبار ایالات متحده و غرب حفظ شود، نه اینکه آسیب جدی به توانایی‌های نظامی واقعی سوریه وارد بیاید. بشار اسد روی این سناریو حساب می‌کند و به نظر من، این دقیقا چیزی است که باید منتظرش باشد.»

’تغییرمحاسبات شیمیایی’

طرفداران سرسخت حمله به سوریه از جمله سناتور جمهویخواه جان مک کین ماه هاست که خواهان نابود کردن نیروی هوایی سوریه از طریق بمباران گسترده و سپس اعمال منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه بوده‌اند.

اما در حال حاضر، کمتر کسی در واشنگتن انتظار برآورده شدن این درخواست در آینده نزدیک را دارد.

ژنرال کین می‌گوید: «ما می‌توانیم بمب‌ها، ذخایر سوخت هواپیما‌ها، ستاد فرماندهی و پایگاه‌های هوایی و هواپیماهای سوریه را در ظرف یک یا دو شب نابود کنیم. چنین کاری بر بشار اسد تاثیر جدی خواهد گذاشت و اوضاع را به سود شورشیان تغییر خواهد داد. اما به نظر من، چنین اتفاقی نخواهد افتاد.»

به باور اکثر ناظران، رئیس جمهوری محتاط آمریکا که دو سال است از دخالت نظامی مستقیم در سوریه پرهیز کرده و از ارسال تسلیحات سنگین به مخالفان ابا دارد، نمی خواهد که با سرنگون کردن بشار اسد، راه را برای به قدرت رسیدن گروه‌های اسلامگرای تندرو در سوریه هموار کند.

جاشوا لندیس، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما، نیز معتقد است هرگونه حمله به سوریه با هدف مشخص تغییر محاسبات شیمیایی آینده بشار اسد انجام خواهد شد، تا نیروهای تحت امر او بار دیگر از آنچه باراک اوباما سال گذشته «خط قرمز» اعلام کرده بود، عبور نکنند.

آقای لندیس به بی‌بی سی فارسی می‌گوید: «باراک اوباما می‌تواند به موشک‌های کروز متوسل شود و اهدافی که برای بشار اسد مهم هستند را بمباران کند تا به او نشان دهد که استفاده از سلاح‌های شیمیایی هزینه بسیار سنگینی دارد و محاسباتش درباره به کارگیری تسلیحات شیمیایی را تغییر بدهد.»

او می‌افزاید: «اما سوال این است که آیا باراک اوباما خواهد توانست محاسبات بشار اسد در مورد کشتن مردم را تغییر بدهد؟ من پاسخی برای این سوال ندارم.»