ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Mon, 24.09.2012, 22:53
«شرکت نفت ایران با سپاه پاسداران ارتباط دارد»

منبع: صدای آمریکا

یک مقام رسمی ایالات متحده خبر داد دولت اوباما امروز گزارشی را منتشر خواهد کرد که براساس آن یک شرکت نفت دولتی ایران با یک واحد نظامی در ارتباط است که به دلایلی همچون مشارکت در تکثیر سلاح های کشتار جمعی٬ تروریسم و موارد نقض حقوق بشر مشمول تحریم شده است.

این مقام رسمی که به دلیل علنی نشدن یافته‌ها نخواست نامش فاش شود گفت «تیموتی اف. گایتنِر»، وزیر خزانه داری آمریکا در یک گزارش محرمانه به کنگره این کشور٬ شواهد و مدارک مربوط به نقش شرکت ملی نفت ایران٬ معروف به «NIOC» را به عنوان «مامور یا همکار» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را تسلیم خواهد کرد.

به گفته این مقام٬ وزارت خزانه داری هنوز مدارک و اسناد کافی برای ارتباط «شرکت ملی نفتکش ایران» با سپاه پاسداران و در نتیجه تحریم این شرکت به دست نیاورده است. این شرکت مهمترین حامل مواد خام ایران است.

حتی با وجود یافتن پیوند های شرکت نفت و سپاه پاسداران٬ کشورهایی که بخاطر کاهش چشمگیر واردات مواد خام مشمول معافیت شده‌اند براساس قانون مجاز خواهند بود تا همچنان به خرید این مواد ادامه دهند. شرکت‌های آمریکایی و اشخاص حقیقی تقریبا از هرگونه فعالیت تجاری با ایران منع شده ‌اند.

براساس قانونی که ١٠ اوت به تصویب رسید٬ کنگره تا امروز به دولت اوباما مهلت داده بود تا مشخص کند شرکت نفت ایران توسط سپاه کنترل می شود یا خیر. قانونگذاران به دنبال بستن مجراهای درآمد سپاه هستند. این سیاست در راستای تحریم هایی است که به هدف فشار بر علی خامنه‌ای، رهبر ایران برای توقف برنامه هسته‌ای- تسلیحاتی این کشور اعمال شده اند.

تصویب معافیت‌ها

«مارک دابوویتچ»٬ یکی از هواداران اعمال تحریم علیه این شرکت و فردی که گزارش‌های مربوط به ارتباط سپاه پاسداران و شرکت نفت را برای کنگره و دولت تدوین کرده بود٬ گفت این ارتباطات باید پالایشگاه‌های قانون مدار را تشویق به یافتن تامین کنندگان دیگری کند.

دابوویتچ٬ مدیرعامل «بنیاد دفاع از مردم سالاری‌ها» طی مصاحبه‌ای گفت : «این تصمیم باید برای تمام شرکت‌های خارجی که همچنان با شرکت ملی نفت ایران و ده‌ها شرکت متبوعش داد و ستد دارند، حائز اهمیت باشد.» او این تصمیم را یک اخطار آشکار علیه «خرید٬ تامین مالی٬ بیمه و هرگونه معامله با نفت ایران» نامید، به ویژه اکنون که قانون ایالات متحده در حال مشخص کردن ارتباط با آنچه وی «خطرناکترین سازمان و گسترش دهنده تروریسم در جهان» می نامد، است.

بر پایه اعلام «اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده»٬ در شش ماه اول سال گذشته٬ چین بزرگترین وارد کننده نفت ایران و ژاپن٬ هند و کره جنوبی در رده‌های بعدی قرار دارند. اوایل سال جاری٬ هر چهار کشور شامل معافیت قابل تمدید و ١٨٠ روزه از تحریم های اقتصادی آمریکا برای خرید نفت از ایران شدند.

قیمتهای نفت

طبق اطلاعاتی که گمرک چین در ٢١ سپتامبر منتشر کرد٬ واردات نفت خام ایران توسط چین در ماه آگوست ٢٠ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته، که کمترین میزان در پنج ماه گذشته است.

قیمت نفت خام که در ماه نوامبر ١̷٢٣ دلار بود ؛ ١̷٣ درصد کاهش یافت و به قیمت هر بشکه ٩١̷٦٦ دلار رسید.

مقامات رسمی آمریکا از جمله هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده سپاه پاسداران را به تسخیر تمام بخش های پر منفعت اقتصاد ایران متهم کرد. این واحد نظامی و زیرشاخه‌هایش بخاطر فعالیت های هسته‌ای و موشکی از طرف آمریکا٬ سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا تحریم شده است.

تامین بودجه

نفت اصلی ترین منبع درآمد ایران است و طبق اطلاعات صندوق بین‌المللی پول بیشتر از پنجاه درصد از بودجه ملی را تامی می کند. به گفته وزارت نیروی آمریکا٬ فقط در سال ٢٠١١ ایران از نفت ٩٥ میلیارد دلار درآمد داشته است.

طرفداران تحریم های اقتصادی و مربوط به انرژی معتقدند ایجاد اخلال در درآمد نفتی ایران، بهترین روش برای کند کردن پیشرفت های هسته‌ای ایران و به تاخیر انداختن اقدام نظامی اسراییل یا آمریکا است. ایران مدعی است هدف توسعه برنامه هسته‌ای‌ این کشور فقط تامین انرژی و تحقیقات پزشکی است.

شرکت ملی نفت ایران که متعلق به دولت است٬ پس از شرکت نفت عربستان سعودی دومین شرکت بزرگ نفتی به لحاظ میزان تولید به حساب می آید. شرکت ملی نفتکش ایران٬ پیش از این زیرمجموعه ای از شرکت ملی نفت بود که دوازده سال پیش خصوصی شد. این شرکت چهارمین ناوگان بزرگ نفتکش جهان را داراست.

در آگوست ٢٠١١ رستم قاسمی٬ یکی از فرماندهان سابق سپاه و فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیا٬ به عنوان وزیر نفت و رییس شرکت ملی نفت انتخاب شد. قاسمی و خاتم الانبیا بخاطر رابطه‌شان با سپاه، از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم شده‌اند.

انکار روابط

در یک گفتگوی تلفنی٬ عبدالصمد تعقل٬ مدیرکل برنامه ریزی شرکت نفتکش ایران٬ هرگونه ارتباط نظامی با این شرکت را نفی کرد. او گفت شرکت ملی نفتکش ایران مستقل عمل می کند و هیچگونه ارتباط اجرایی٬ مالی یا سیاسی با سپاه پاسداران ندارد.

پیش از این، آمریکا شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را بخاطر شرکت در برنامه موشکی و حمل و نقل بارهای نظامی تحریم کرده بود.

باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در ۶ فوریه دستور مسدود کردن دارایی های تمام موسسات اقتصادی و دولتی ایران در آمریکا را صادر کرد٬ که شامل شرکت نفت هم می شود.

ایران که بعد از عربستان سعودی دومین تولیدکننده نفت در اوپک است٬ ۲̷٧٥ میلیون بشکه نفت در ماه آگوست استخراج کرد که این رقم ٣٥٠ هزار بشکه در روز و کمتر از ماه جولای است.