ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 10.06.2012, 16:18
عبدالباسط سیدا رئیس جدید شورای ملی سوریه

دویچه وله: یک فعال سیاسی کرد به رهبری "شورای ملی سوریه" برگزیده شد. عبدالباسط سیدا گفته است می‌خواهد ساختار شورا را تغییر دهد، میان رزمندگان درون سوریه و نهادهای خارج کشور پیوند زند و گروه‌های دیگری را هم وارد شورا کند.

نمایندگان گروه‌های مختلف عضو "شورای ملی سوریه" روز شنبه (۹ ژوئن/۱۸ خرداد) در نشست خود در استانبول عبدالباسط سیدا، فعال کرد سوری را به ریاست این شورا برگزیدند.

آقای سیدا که ۵۶ ساله است یگانه کاندیدای احراز مقام رهبری شورا در این نشست بود که با اتفاق نظر جناح‌های مختلف برگزیده شد.

عبدالباسط سیدا که به مدت دو دهه در تبعید در کشور سوئد به سر برده، از فعالان کرد سوری است که پیش از انتخابش عضو کمیته اجرایی "شورای ملی سوریه" و رئیس دفتر این شورا در امور حقوق بشر بوده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، عبدالباسط سیدا به عنوان فردی "مستقل"، "صادق و منزه" و شخصیتی "آشتی‌طلب" شناخته می‌شود.

این دکتر فلسفه در برابر وظیفه‌‌ای خطیر قرار گرفته است. وی می‌خواهد دست به اصلاحات در ساختار درونی "شورای ملی سوریه" بزند.

جامعه بین‌الملل "شورای ملی سوریه" را به عنوان یگانه نماینده معتبر، متحد و قابل اعتماد اپوزیسیون این کشور به رسمیت می‌شناسند.

ارتش آزاد سوریه" که به عضویت این شورا درآمده، همواره نارضایتی و انتقاد خود را از این بابت ابراز داشته که جایگاهی که شایسته‌ آن است را در این شورا ندارد.

عبدالباسط سیدا جانشین برهان غلیون شد که در پی انتقادهای پی در پی در اواخر ماه مه از مقام خود کناره‌گیری کرده بود. منتقدان می‌گویند آقای غلیون در زمینه ایجاد پیوند میان جناح‌های مختلف اپوزیسیون سوریه و نیز پیوند میان رزمندگان داخل و خارج از کشور فاقد از توانمندی ضرور برخوردار نبوده است.

از سوی دیگر برهان غلیون مورد انتقاد است که برای جناح اخوان المسلمین جایگاه وزین‌تری قائل بوده و زمینه‌ی تأثیرگذاری بیش از حد آنها را در شورای ملی سوریه فراهم کرده است.

آقای سیدا پس از انتخاب خود گفت: «رژیم بشار اسد مراحل پایانی خود را می‌گذراند و کنترل دمشق و چند شهر دیگر را از دست داده است.»

بر اساس آخرین گزارش‌ها، در شب شنبه به یکشنبه (۱۰ ژوئن) درگیری‌های سختی میان نظامیان ارتش و رزمندگان مسلح مخالف رژیم در مناطقی از دمشق صورت گرفت. گفته می‌شود تانک‌ها وارد صحنه نبرد در خیابان‌ها شده بودند و صدای تیراندازی تا سحرگاه به گوش می‌‌رسیده است. شاهدان عینی از چهار کشته خبر می‌دهند.

رئیس جدید "شورای ملی سوریه" افزود: « ما وارد مرحله حساسی شده‌ایم. قتل‌‌عام‌های پی در پی و بمباران مناطق مسکونی بیانگر سردرگمی رژیم است.»

این رهبر جدید مخالفان سوریه گفت: «ما پیوند با فعالان داخل کشور و "ارتش آزاد سوریه" را تقویت خواهیم کرد و از آنها با تمام امکانات خود حمایت می‌کنیم.»

عبدالباسط سیدا در رابطه طرح صلح کوفی عنان اظهار داشت که «طرح عنان وجود دارد ولی اجرا نشده است». وی افزود: «ما در راستای این طرح فعالیت خواهیم کرد تا در چارچوب فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد باقی بمانیم، ولی در عین حال تمام گزینه‌ها را باز می‌گذاریم.»

در اواخر ماه مارس (اوایل فروردین ۱۳۹۱) بخش بزرگی از نیروهای اپوزیسیون "شورای ملی سوریه" را به عنوان نماینده رسمی مخالفان رژیم بشار اسد به رسمیت شناختند.

در آوریل سال جاری نیز نمایندگان کشورهای حامی مردم سوریه، موسوم به گروه "دوستان سوریه"، شورای ملی سوریه را به عنوان "نماینده مشروع تمام سوری‌ها" به رسمیت شناختند. از زمان آغاز ناآرامی‌ها در سوریه تاکنون ۱۴۱۰۰ نفر کشته شده‌اند.



چهره ای مورد قبول نیروهای مختلف

العربیه: گفتنی است دکتر عبدالباسط سیدا یک مبارز کُرد سوری است که در سال ۱۹۵۶ در شهرعمودا واقع در شمال شرق سوریه چشم به جهان گشود. او مبارزه خود را دردفاع از حقوق کردها در آن منطقه شروع کرد.

وى اما با فرهنگ عربی بزرگ شده است. انتخاب او به اعتقاد همه سیاستمداران سوریه نقطه عطفی در تاریخ شورای ملی سوریه خواهد بود. زیرا او به اعتدال گرایی معروف است ودر بین همه سوریها چهره محبوبی به شمار می آید. لذا همه طیف های سیاسی برای او احترام قائل هستند.

او کتابهای متعددی در باره تاریخ و خصوصیات ملت کرد منتشر کرده است و کردهای سوریه او را دوست دارند. سیدا دارای دکترای فلسفه از دانشگاه دمشق است و سالها درلیبی با این مدرک فلسفه درس داده است. اما پس از مهاجرت به سوئد در باره تاریخ تمدن های قدیم به پژوهش پرداخت و کتابهایی در این زمینه نیز منتشر کرد.

به گفته تحلیگران انتخاب عبدالباسط سیدا در راس برجسته ترین نهاد سیاسی مخالف رژیم اسد در این برهه از زمان پیام مثبتی را برای اقلیت های سوری به همراه دارد. زيرا سال هاست كه اقليت هاى رانده شده به حاشیه توسط حکومت سوریه، از وضع خود رنج می برند.

یکی از انتقادهایی که پیشتر به شورای ملی سوریه وارد می شد عدم حضور مخالفان از قومیتهای مختلف سوریه در ساختار تشکیلاتی این شورا بود. اما سپردن رهبری شورا به یک فعال سیاسی كُرد کارکشته ومحبوب این ضعف را برطرف خواهد كرد.

تحلیل گران عقیده دارند که سیدا می تواند خلاء موجود بین مخالفان سوریه را پر کند. زیرا که همه سوری ها از اخوان المسلمین گرفته تا نیروهای چپ و میانه رو با او رابطه داشته و او را به عنوان یک سوری مبارز محترم می شمارند.