ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 08.02.2011, 16:22
معترضان هم‌چنان خواهان برکناری مبارک هستند

ایران امروز: روز سه شنبه ۸ فوریه، در پانزدهمین روز تظاهرات مخالفان رژیم مبارک، بیش از ۱۰۰ هزار نفر تحریر قاهره تجمع کردند. تجمع امروز، برخلاف انتظارها، به حدی گسترده بوده که بی‌بی‌سی این تجمع را «بزرگ ترین تجمع معترضان» توصیف کرده، العربیه تاکید کرده که جمعیت حاضر در میدان تحریر از روزهای قبل بیشتر است و دیگر منابع خبری هم از تجمع میلیونی مصریان در روز سه شنبه سخن گفته‌اند.

این هفته از سوی مصریان به عنوان هفته مقاومت نامگذاری شده و در چهارمین روز از این هفته، آنطور که الجزیره گزارش داده، تظاهرکنندگان در برابر ساختمان هیات وزیران مصر در مرکز قاهره تحصن کردند، خواستار کناره‌گیری احمد شفیق نخست وزیر مصر و کابینه وی شدند و از ورود احمد شفیق، نخست وزیر، به محل کار خود نیز ممانعت کردند.

بر اساس گزارش الجزیره، شهرهای اسماعیلیه، الوادی الجدید، المنصوره و دقهلیه نیز امروز شاهد تظاهرات گسترده علیه حسنی مبارک و نظام حاکم مصر بودند.

جمعیت معترض روز سه‌شنبه همچنین از یکی از سازمان‌دهندگان اصلی تظاهرات ضد دولتی در مصر استقبال کرد. وائل غُنیم که ۱۲ روز پیش بازداشت شده بود، امروز میدان تحریر حاضر شد و برای مردم سخنرانی کرد.

وائل غُنیم گفت، ما از خواست اصلی خود برای برکناری رژیم مبارک عقب نخواهیم نشست. غنیم خطاب به جمعیت ۱۰۰ هزارنفری حاضر در میدان تحریر گفت، من قهرمان نیستم. قهرمان شمایید و باید مقاومت کنید تا خواست اصلی شما برآورده شود.

حضور مجدد وائل غُنیم نیروی تازه‌ای به معترضان، به ویژه جوانان داده است. آزادی او از زندان، روز دوشنبه، شادی و حمایت گسترده فعالان سیاسی و بلاگرهای این کشور را به‌دنبال داشت. رسانه‌های بین‌المللی شمار جمعیت حاضر در میدان تحریر در روز سه شنبه را بیش از ۱۰۰ هراز نفر گزارش کرده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد که «بسیاری از معترضان، اعتقادی به گروه‌های سنتی اپوزیسیون که در حال گفت‌وگو با دولت حسنی مبارک هستند ندارند» و وائل غنیم را به عنوان سخنگوی خود پذیرفته‌اند.

به گزارش این خبرگزاری، تا روز سه‌شنبه در حدود ۹۰ هزار نفر با عضویت در یک گروه فیس‌بوکی، وائل غنیم را به عنوان سخنگوی خود نامزد کرده‌اند.

وائل غنیم ۳۰ ساله، مدیر ارشد بازاریابی شرکت گوگل در خاورمیانه، فردی است که با ایجاد صفحه‌ای در شبکه اجتماعی فیس‌بوک، موفق شد معترضان را برای آغاز راهپیمایی‌ها در مصر بسیج کند. وی روز ۲۸ ژانویه توسط مأموران دولتی دستگیر شد و روز دوشنبه از زندان آزاد شد.

گزارش‌ها حاکی است آزاد شدن وائل غنیم، «موج تازه‌ای از امید» را در میان معترضان برانگیخته و این معترضان خواستار ادامه راهپیمایی‌های گسترده در خیابان‌های سراسر مصر شده‌اند.

شبکه خبری الجزیره، آزادی او از زندان را «دارای اهمیت بسیار زیاد» نامیده که می‌تواند باعث «وارد شدن شمار بسیاری از افراد تازه در راهپیمایی‌ها» شود.

الجزیره می‌افزاید «در حالی که وائل غنیم، خود گفته که نمی‌خواهد به او به چشم یک قهرمان نگاه کنند» اما معترضان که مدتی است به دنبال یک رهبر می‌گردند می‌گویند که «غنیم به نحوی برای آنان حکم رهبر را دارد.»

خبرگزاری فرانسه نیز در خبری از وائل غنیم به عنوان «قهرمان تازه اعتراضات» نام برده و می‌نویسد که بازداشت او باعث شده‌است تا وی در مرکز توجهات معترضان قرار بگیرد.

وائل غنیم پس از آزاد شدن، در مصاحبه با یکی از کانال‌های تلویزیونی مصری، به یاد کشته‌شدگان اعتراضات دو هفته اخیر در مصر، اشک ریخت و گفت که ۱۲ روز زندان را با چشمان بسته و در بی‌خبری به‌سر برده‌است.

وی در این مصاحبه افزود: «من قهرمان نیستم، من ۱۲ روز در خواب بودم، قهرمان آنهایی هستند که در خیابان‌ها بودند، کسانی که در راهپیمایی‌ها شرکت کردند، جان خود را فدا کردند، کتک خوردند، دستگیر شدند و جانشان به خطر افتاد.»

مچ‌بند سبز وائل غنیم

نکته خیلی مهم در حوادث روز سه‌شنبه قاهره، حضور وائل غنیم با مچ‌بند سبز در میان جمعیت و میدان تحریر بود. مچ‌بند سبز نشان اصلی جنبش اعتراضی ایرانیان در سال ۸۸ بود. رواج این نشان در میان جوانان معترض مصری، نشان روشن هم‌پیوندی این جنبش‌هاست. هم نیروی اصلی اعتراض‌ها، هم شعارها و مطالبات و هم ابراز اصلی ارتباطی آنها یکسان است.

آیت‌الله خامنه‌ای در نماز جمعه هفته گذشته جنبش اعتراضی مردم مصر را «بیداری اسلامی» توصیف کرد که از الگوی «انقلاب اسلامی» پیروی می‌کند. وائل با بستن مچ بند سبز سخنان میرحسین موسوی و مهدی کروبی را تایید کرد که بنظر انها جنبش جوانان مصر در ردیف و هم‌پیوند با جنبش سبز جوانان ایران است.



وائل غنیم ۳۰ ساله، مدیر بازاریابی شرکت گوگل در خاورمیانه با مچ‌بند سبز در میدان تحریر

کمیته ویژه برای اصلاح قانون اساسی

اعتراض ها در مصر در حالی ادامه دارد که حسنی مبارک، رئیس جمهوری مصر، فرمان تشکیل کمیته ویژه ای را داده که به بررسی اصلاحات در قانون اساسی مصر خواهد پرداخت.

این کمیته ویژه، تا قبل از برگزاری انتخابات مصر در سال جاری میلادی، پیشنهادات مربوط به اصلاح قانون اساسی را ارائه خواهد کرد. تشکیل این کمیته یکی از مواردی بود که گفته می شد در مذاکرات نمایندگان مخالفان دولت مصر با معاون رئیس جمهوری این کشور مورد توافق طرفین بوده است.

تشکیل این کمیسیون نشانه‌ای از نرمش حسنی مبارک در برابر خواست‌های ملت تلقی شده است. در دستورالعمل مبارک آمده که این کمیسیون باید «خشونت اسفناک و غیرقابل پذیرش» روز چهارشنبه‌ی گذشته در میدان تحریر را که «قربانیان بی‌گناهی در میان تظاهرکنندگان» برجای گذارد، مورد رسیدگی قرار دهد.

روز چهارشنبه‌ی گذشته هنگامی که طرفداران مبارک با خشونت تمام علیه تظاهرکنندگان به میدان تحریر هجوم آوردند، شمار زیادی از تظاهرکنندگان کشته شدند.

حسنی مبارک چند روز پیش اعلام کرده بود که در انتخابات ریاست جمهوری ماه سپتامبر (شهریورماه) نه خود وی و نه پسرش کاندیدای ریاست‌جمهوری نخواهند بود. مبارک گفته بود که دو ماده ‌۷۶ و ۷۷ قانون اساسی اصلاح خواهند شد. در این مواد قانون اساسی، موانع متعددی برای کاندیداتوری ریاست‌جمهوری مخالفان در نظر گرفته شده و آمده که رئیس‌جمهور می‌تواند بدون محدودیت دوره‌ای، خود را کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری کند.

عمر سلیمان، معاون رئیس جمهوری مصر که خبر تشکیل این کمیته را در تلویزیون دولتی این کشور اعلام کرد، همچنین گفت که حسنی مبارک از نخست وزیر مصر خواسته است که کمیته جداگانه‌ای را تشکیل دهد تا اصلاحات پیشنهادی را اجرایی کند.

به گفته خبرنگاران، اعلام خبر تشکیل این دو کمیته، تازه ترین امتیازهایی است که مقامات رسمی مصر برای پایان دادن به اعتراضات ضددولتی در این کشور به مخالفان داده‌اند. مخالفان بدبینی خود را نسبت به مدیریت انتقال قدرت در کشور توسط دولت ابراز داشته‌اند.



پنهان‌سازی آمار واقعی کشته‌شدگان

بر اساس اعلام سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در جریان اعتراض‌های ضددولتی در مصر، نزدیک به ۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند، اما به نظر می رسد مراکز ارائه‌دهنده خدمات درمانی در مصر سعی کرده‌اند واقعیت را درباره وسعت و میزان تلفات پنهان کنند.

یک سخنگوی دیده‌بان حقوق بشر گفته است که مسئولان بیمارستان‌های مصر تحت فشار بوده‌اند تا تعداد تلفات را کمتر از میزان واقعی نشان دهند، چون بیم آن می‌رفته که در صورت اعلام تعداد واقعی کشته‌شدگان، اعتراض‌ها شدت بیشتری پیدا کند.

هبه مرایف، از پژوهشگران دیده‌بان حقوق بشر به سرویس جهانی بی‌بی‌سی گفته است که بیشترین آمار تلفات در جریان اعتراض‌های اخیر در مصر، متعلق به روزهای جمعه و شنبه (۲۸ و ۲۹ ژانویه) بوده است و بیشتر کشته‌شدگان هم بر اثر اصابت مستقیم گلوله جان خود را از دست داده‌اند.

به گفته خانم مرایف، "شلیک گلوله‌های گاز اشک آور از فاصله نزدیک" علت مرگ تعدادی از معترضان بوده است؛ به این ترتیب که "نیروهای پلیس به جای شلیک این نوع گلوله‌ها به هوا، آنها را مستقیم به داخل جمعیت معترضان شلیک کرده‌اند."

سازمان دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که اطلاعات مربوط به تعداد تلفات در جریان اعتراض‌های اخیر مصر را با بررسی و جمع‌آوری تدریجی از غسالخانه های قاهره، اسکندریه و سوئز به دست آورده است.

«عمرسلیمان، گزینه مناسب اسرائیل»

بر اساس مدارکی که به تازگی توسط سایت ویکی‌لیکس و در روزنامه بریتانیایی دیلی‌تلگراف منتشر شده است، در یکی از پیام‌هایی که بین دیپلمات‌های آمریکایی ردوبدل شده، آمده است که دولت اسرائیل، عمر سلیمان، معاون جدید رئیس جمهوری مصر را گزینه مناسبی برای جایگزینی حسنی مبارک می‌داند.

در این پیام که در سال ۲۰۰۸ میلادی ارسال شده، به نقل از یک مقام رسمی آمریکا آمده است که دولت اسرائیل، با دورنمای این‌که آقای سلیمان رهبر آینده مصر شود، مشکلی ندارد.

همچنین در این مدارک که بعد از مذاکرات نمایندگان دولت‌های اسرائیل و مصر تنظیم شده‌اند، به نقل از یکی از مقامات رسمی اسرائیل آمده است که اعضای هیات اسرائیلی از ظاهر سالخورده و سخنرانی بریده بریده حسنی مبارک شگفت زده شده بودند.

فراخوان تازه برای «راهپیمایی میلیونی»

براساس گزارش‌]ا، معترضان ضد رژیم مبارک که روز سه‌شنبه نیز در میدان تحریر قاهره گرد آمدند فراخوانی برای یک «راهپیمایی میلیونی» دیگر صادر کرده‌اند.

این فراخوان در حالی صورت می‌گیرد که حسنی مبارک، رئیس جمهور این کشور در تلاش‌های تازه‌ای برای آرام کردن معترضان، روز سه‌شنبه کمیته‌ای را برای بحث پیرامون انجام اصلاحات در قانون اساسی مصر برپا کرده و هم‌چنین پیشنهاد افزایش دستمزد کارگران را داد.

اعتراض‌کنندگان مصری از فراخوان برای ادامه تظاهرات در روزهای آینده و به ویژه روزهای پنج‌شنبه و جمعه نیز خبر داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بامداد سه‌شنبه هزاران معترض با ورود به میدان تحریر در این میدان چادر زده و یا در اطراف تانک‌های دولتی بست نشسته‌اند.

منابع: رادیو فردا، بی بی سی،‌ دویچه وله

گزارش تصویری از تظاهرات روز سه شنبه ۸ فوریه در میدان تحریر قاهره














تشکر مبارک، که ما را به هم نزدیک کردید!
(اشاره طعنه‌آمیز به همبستگی مسلمانان و مسیحیان مصر در برابر رژیم پلیسی مبارک)

نشان‌های مسلمانان و مسیحی‌ها در دست کودک





تصاویر زیر که از روزهای پیشین تظاهرات جوانان در میدان تحریر قاهره است، گوشه‌هایی از حضور فعال دختران جوان مصری را در جنبش ضد رژیم مبارک نشان می‌دهند: