ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 06.11.2008, 0:26
دلایل پیروزی اوباما

دویچه وله / عبدی کلانتری

باراک اوباما پیروز شد زیرا دولت آمریکا به رهبری جورج بوش در مهمترین وظیفه‌ی خود یعنی دفاع و حراست از شهروندان و بهزیستی آنها ناموفق بود. این نتیجه‌ای است که بر زبان بسیاری از تحلیلگران جاری است.

اوباما به مردم گفت به هنگام دست تنگی و تیره روزی، آنها نباید تنها به امکانات فردی خود وانهاده شوند، این وظیفه‌ی دولت است که آنها را تحت حمایت خود بگیرد. نظارت و حسابرسی در اقتصاد بازار، مالیات عادلانه، امکانات بهداشتی برای مردم کم درآمد و طبقه‌ی متوسط و تسهیلات آموزشی برای کودکان آنها، همه در حیطه‌ی مسؤلیت رهبری کشورند.

در همه پرسی‌های هنگام انتخابات، از هر ده نفر، شش نفر خود را نگران اوضاع اقتصادی می‌دانست، در حالیکه از همان ده نفر تنها یک نفر جنگ عراق را مهمترین مسأله آمریکا تلقی می‌کرد.

بدبینان گفتند این فقط بودجه‌ی عظیم کارزار انتخاباتی اوباما و تبلیغات بی‌سابقه‌ی او بود که آراء مردم را به خود جلب کرد. در حالیکه جان مک کین به زحمت حدود ۷۰ میلیون دلار بودجه برای کارزار خود تدارک دیده بود، باراک اوباما با ده برابر این مبلغ یعنی بودجه ای که نزدیک به یک میلیارد دلار بود به نبرد با رقیب خود پرداخت.

برای نخستین بار نامزد حزب میلیونرها و مردم مرفه، یعنی حزب جمهوریخواه، از بی پولی حزب خود شکایت می‌کرد! اما بودجه‌ی اوباما را اعانه های شهروندان حامی او فراهم کردند. مردم از هر رسته و قماش با چکهای پنجاه دلاری و صد دلاری و بیشتر می‌خواستند که او جلو بیفتد. میلیونها داوطلب بدون دریافت مزد به کارزار تبلیغاتی او پیوستند و با تلفن های مکرر به شهروندان و مراجعه‌ی خانه به خانه در نقاط دورافتاده و در میان مردمی که به ندرت رأی می دادند، آنها را امیدوار و راغب به مشارکت کردند.

مشارکت سیاهپوستان و اقلیت‌های نژادی در این انتخابات در مقایسه با سالهای پیش، چند درصد بالا رفت. در برخی از ایالتهای جنوبی که طی چهل سال اخیر بدون استثنا در آنها حزب جمهوریخواه اکثریت را داشت، توازن قوا به هم خورد.

یکی از هوشیارانه‌ترین تاکتیکهای باراک اوبامادر تمام طول کارزار آن بود که در شعارها و سخنرانی‌های خود حساب جورج بوش و کابینه‌ی او را از حساب حزب جموریخواه جدا کرد. او از حمله به حزب جمهوریخواه خود داری کرد و با همدلی با اعضای رسته‌های پایین آن حزب و سفیدپوستان فقیری که در حزب جمهوریخواه از جورج بوش سلب امید کرده بودند، آنها را با پیام‌های خود امیدوار ساخت. اوباما همواره بر اتحاد فراسوی دسته‌بندی‌های حزبی تأکید داشت.

باراک اوباما در آغاز دور مقدماتی مسابقه تبلیغاتی نه از لحاظ بودجه و نه حمایت سیاسی قدرتمندان حزبی و روابط پشت پرده‌ی واشنگتن، در موقعیت خوبی نبود. او می بایست در حزب خود با کارکشتگانی چون هیلاری کلینتون و حامی زبده او بیل کلینتون و بودجهء بزرگ شان مبارزه کند.

بسیاری از مردم تصور می‌کردند اوباما مسلمان است و به همین دلیل او را جدی نمی‌گرفتند. اما با کمک تکنولوژی اینترنت و شبکه‌ی حامیان جوان و پرانرژی خود در این فضای مجازی، و روش‌های سـنتی رفتن به میان مردم کوچه بازار در مکانهای دور افتاده و کم جمعیت، او پیام‌اش را به میان مردم برد و از پایین شبکه‌ی حمایتی وسیعی ساخت که او را از لحاظ مالی پشتیبانی کند. آنگاه با بودجه بزرگ جمع شده، شهرها و ایالتهای جمهریخواه را با تبلیغات بی‌سابقه‌ی رسانه‌ای خود بمباران کرد.


سخنرانی اوباما پس از پیروزی

باراک اوباما در سخن‌رانی‌ای پس از اعلام پیروزی خود، به صدها هزار تن از طرفدارانش در شیکاگو گفت: «نقطه‌ی قدرت آمریکا نه در بازو‌، بلکه در ایده‌آل‌های آن، چون اصل دموکراسی است.»

رئیس‌جمهور آینده‌ی ایالات متحده‌ی آمریکا، باراک اوباما، بلافاصله پس از اعلام پیروزی برای صدها هزار تن از طرفداران خود در شیکاگو سخن‌رانی کرد. او در میان فریادهای شادی آنان، ابتدا گفت: «زمانه‌ی دگرگونی در آمریکا فرارسیده است.» اوباما تأکید کرد، نتیجه‌ی این انتخابات نشان می‌دهد که سرزمینی به نام آمریکا، بر فراز تمام مرزهای اجتماعی و قومی آن، وجود دارد. او گفت برگزاری چنین انتخاباتی: «دلیل قدرت دموکراسی است.»

اوباما هم‌چنین در این سخن‌رانی به توضیح اوضاع کنونی جهان و نقش آمریکا در آن اشاره کرد و گفت که «چالش بزرگی» در انتظار این کشور است: «آمریکا در حال حاضر در حال جنگ در دو کشور به‌سر می‌برد و با بزرگترین بحران اقتصادی روبرو است.» او ضمن اشاره به این که باید از شمار بیکاران آمریکایی کاست، گفت: «ولی این به زمان نیاز دارد. ما حداقل به یک سال وقت احتیاج داریم.» اوباما تأکید کرد: «ولی قول می‌دهم که از عهده‌ی این کار برخواهیم آمد.»

اوباما در این سخن‌رانی به طرفداران خود قول داد: «من همواره با شما صادق خواهم بود.» او از مردم آمریکا، از جمله از کسانی که به او رای ندادند، خواست با یکدیگر همکاری و از او پشتیبانی کنند. اوباما خطاب به آنان گفت: «من به کمک شما نیاز دارم.» او در میان فریاد‌های تأئیدآمیز هواداران خود گفت: «نقطه‌ی قدرت آمریکا نه در بازو‌، بلکه در ایده‌آل‌های آن، چون اصل دموکراسی است.»

اوباما که پیش‌تر سناتوری از ایالت ایلی‌نویز بود، اکنون اولین رئیس‌جمهور سیاه‌پوست آمریکا خواهد شد. جان مک‌کین، رقیب جمهوری‌خواه اوباما، بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات به سود اوباما، به شکست خود اعتراف کرد. اوباما گفت که مک‌کین در مکالمه‌ای تلفنی، به او قول همکاری داده است.

اوباما از دوستان و خویشان خود به‌خاطر پشتیبانی همه‌جانبه از وی ابراز تشکر کرد. او همسر خود، میشل اوباما، را به عنوان "بانوی اول" ایالات متحده‌ی آمریکا اعلام نمود. اوباما هم‌چنین از رئیس برنامه‌های کارزار انتخاباتی خود، دیوید آکسلرود، تشکر کرد و از او به عنوان «مردی که بهترین مبارزه‌ی انتخاباتی را در تاریخ آمریکا رهبری کرده است.» نام برد.