جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 29 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 21.01.2021, 1:11


جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، ساعتی پس از ادای سوگند، چند فرمان اجرایی را امضا کرد. در یکی از اولین فرمان‌هایی که بایدن امضا کرد «منع ورود شهروندان چند کشور مسلمان‌نشین، از جمله ایران، به آمریکا» را لغو کرد.

دونالد ترامپ، رییس جمهوری سابق آمریکا، در نخستین ماه‌های ریاست‌جمهوری خود با صدور فرمانی اجرایی، دستور ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور ایران، سوریه، عراق، سودان، سومالی، لیبی و یمن را به مدت ۹۰ روز به آمریکا امضا کرده بود.

فرمان ترامپ در همان زمان در دادگاه‌های ایالتی آمریکا مورد اعتراض قرار گرفت و به حالت تعلیق درآمد اما رییس جمهور سابق آمریکا در  ۱۶ اسفندماه ۹۵، ششم ماه مارس ۲۰۱۷، با تجدیدنظر در فرمان قبلی، فرمان اجرایی تازه‌ای را صادر کرد.  فرمانی که در آن با حذف عراق، تعداد کشورهای مشمول ممنوعیت صدور ویزا به ۶ کشور کاهش پیدا کرد و در ضمن افرادی که ویزای معتبر آمریکا داشتند، از ممنوعیت ورود مستثنی ‌شده بود.

دموکرات‌ها در زمان صدور این فرمان دونالد ترامپ با آن به مخالفت کردند. جو بایدن نیز در جریان رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری  تاکید کرده بود که  ممنوعیت ورود ورود شهروندان شش کشور ایران، سوریه، عراق، سودان، سومالی، لیبی و یمنبه آمریکا را لغو خواهد کرد.

بنابر گزارش‌ها بایدن ۱۷ فرمان اجرایی امضا کرد که سه تا از آنها «الزامی کردن ماسک در اماکن و ساختمان‌های فدرال»، «تضمین برابری نژادی» و «بازگشت به پیمان پاریس برای مقابله با تغییرات اقلیمی» هستند. گفته می‌شود ۹ فرمان اجرایی امضا شده توسط جو بایدن برای «تغییر» تصمیم‌های دولت گذشته آمریکا بوده است.

همچنین فرمان‌های اجرایی دیگری را از جمله برای لغو بودجه ساخت دیوار در مرز مکزیک و لغو مجوز خط لوله نفت کی‌استون را نیز امضا کرد.

رئیس جمهور جدید آمریکا در یکی از فرمان‌های اجرایی خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی را که به دستور دونالد ترامپ، رییس جمهوری سابق، انجام شده بود، لغو کرد. آمریکا در سال ۲۰۱۷ و با فرمان دونالد ترامپ از این توافق خارج شده بود.

بایدن حین امضای این دستورات، به رسانه‌ها گفت: «امیدوارم دستوراتی که امضا کردم، مسیر [مقابله] با همه‌گیری کووید۱۹ و تغییرات اقلیمی را تغییر دهد».

رئیس‌جمهور آمریکا در نخستین روز کاری، محدودیت‌های سراسری اخراج مستاجران و ضبط املاک را برای بیش از ۲۵ میلیون آمریکایی تمدید کرد.

وی همچنین درباره یادداشت ترامپ روی میزش توضیح داد: «ترامپ برای من یک نامه بسیار دوستانه نوشته بود، اما تا قبل از اینکه با او صحبتی داشته باشم، جزئیات نامه را نمی‌گویم».

مرسوم است که در حین انتقال قدرت، رئیس جمهوری قبلی برای نفر بعد از خود روی میز کارش یک نامه می‌گذارد و ضمن تبریک به او، برای او آرزوی موفقیت می‌کند.

سی ان ان همچنین گزارش داد که خانم ملانیا ترامپ همسر دونالد ترامپ در اقدامی مشابه، برای خانم جیل بایدن همسر جو بایدن و بانوی اول آمریکا در دولت جدید، نامه گذاشته است.

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل نیز در واکنش به دستور بایدن برای بازگشت آمریکا به توافق پاریس گفت: «من به گرمی از تصمیم رئیس‌جمهور بایدن برای عضویت مجدد در توافق پاریس درباره تغییرات اقلیمی استقبال می‌کنم».

اولین نشست خبری سخنگوی کاخ سفید

شامگاه چهارشنبه به وقت واشنگتن «جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید در دولت جدید آمریکا اولین نشست خبری این دولت را برگزار کرد.

ساکی با اشاره به دستورات اجرایی که بایدن ساعتی پیش امضا کرد، گفت: «رئیس‌جمهور بایدن به منع مهاجرتی مسلمانان و تبعیض دینی پایان داد. او لایحه تغییر قوانین مهاجرتی را به کنگره ارسال کرد».

وی ادامه داد: «بایدن، آمریکا را به توافق اقلیمی پاریس بازگرداند... با دستور رئیس‌جمهور، از امروز همه کسانی که قصد ورود به وسایل حمل‌ونقل عمومی، ساختمان‌های فدرال و مکان‌های عمومی را دارند باید ماسک تنفسی استفاده کنند».

سخنگوی کاخ سفید گفت که بایدن، دستور دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا مبنی بر «وضعیت اضطراری» در مرز با مکزیک که با هدف تأمین بودجه برای ساخت دیوار مرزی بود، لغو کرده است.

ساکی همچنین خبر داد که اولین تماس بایدن با سران کشورهای خارجی، روز جمعه با «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا خواهد بود و قرار است درباره تصمیم بایدن برای لغو طرح ساخت خط لوله انتقال گاز «کی‌اِستون» صحبت کنند.

وی در پاسخ به خبرنگاران درباره اینکه آیا اقدامات دولت بایدن برای مقابله با ویروس کرونا در ایالت‌های جمهوری‌خواه هم خواهد بود، تصریح کرد: «این همه‌گیری، هم بر دموکرات‌ها اثر گذاشته هم جمهوری‌خواهان، هم در ایالت‌های قرمز و هم در ایالت‌های آبی آسیب زده است... از جمهوری‌خواهان انتظار داریم که برای بسته کمکی درخصوص کرونا با ما همکاری کنند».

سخنگوی کاخ سفید ضمن اجتناب از ارائه پاسخ مستقیم به سوالی درباره اینکه آیا بایدن قصد دارد به توافق هسته‌ای با ایران بازگردد، گفت: «رئیس‌جمهور از ابتدا به تشدید محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران معتقد بوده است».

ساکی با بیان اینکه بایدن قصد دارد درباره موضوع ایران با شرکای آمریکا صحبت کند، افزود: «ایران باید به تبعیت از محدودیت‌های هسته‌ای قابل توجه ذیل توافق بازگردد تا بتوانیم در این زمینه پیشرفتی داشته باشیم».



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024