جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 29 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 23.11.2020, 17:28


وزیر خارجه عربستان گزارش‌های متعدد رسانه‌ها درباره دیدار “مخفیانه” بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در حضور مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا را تکذیب کرده است.

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در توییتی نوشت: “من گزارش‌ رسانه‌ها درباره دیدار ادعایی ولیعهد با مقام‌های اسرائیلی در جریان سفر مایک پومپئو (وزیر خارجه آمریکا) را دیده‌ام. چنین دیداری رخ نداده است. تنها مقام‌های رسمی حاضر آمریکایی و سعودی بودند.”

بنیامین نتانیاهو این گزارش‌ها را تایید یا رد نکرده و گفته است: “سال‌هاست که من در قبال چنین مسائلی سکوت می‌کنم و الان هم قصد ندارم سکوتم را بشکنم. سال‌هاست که من از هیچ تلاشی برای تقویت اسرائیل و توسعه حلقه صلح فروگذار نکرده‌ام.”

صبح امروز چند رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه در سفری “مخفیانه” و بی‌سابقه به عربستان سعودی رفته است.

این گزارش‌ها می‌گوید آقای نتانیاهو در این سفر با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرده است. این اولین سفر نخست وزیر اسرائیل به عربستان است که گزارش آن منتشر می‌شود.

بنا بر این گزارش‌ها یوسی کوهن، رئیس موساد، سازمان اطلاعات و امنیت اسرائیل، هم در این دیدار حضور داشته است اما بنی گانتز، وزیر دفاع و گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل در جریان این سفر نبوده‌اند.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال به نقل از مقام‌های سعودی گزارش داده است که بنیامین نتانیاهو و محمد بن سلمان در این دیدار درباره عادی سازی روابط و همین طور مسئله ایران صحبت کرده‌اند اما توافقی بین دو طرف صورت نگرفته است.

اسرائیل ایران را بزرگ‌ترین دشمن خود می‌داند و عربستان که از چهار سال پیش روابط خود را با ایران قطع کرده جمهوری اسلامی را رقیب و تهدیدی جدی برای خود می‌بیند.

تا کنون هیچ مقام اسرائیلی به صورت رسمی سفر آقای نتانیاهو به عربستان را تایید نکرده اما یکی از مشاوران او در توییتی کرده که از آن برداشت می‌شود که چنین سفری انجام شده است.

گزارش شده که هواپیمای آقای نتانیاهو ساعت هفت و نیم بعد از ظهر یکشنبه ۲۲ نوامبر به سمت شهر نیوم در عربستان پرواز کرده و بعد از نیمه‌شب به اسرائیل بازگشته است.

خبرنگاران می‌گویند پرواز آقای نتانیاهو به شهر نیوم در ساحل دریای سرخ در سایت‌های ردیابی پرواز رصد شده است.

عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان، به عنوان یکی از مهم‌ترین کشورهای مسلمان خاورمیانه، همواره در دستور کار دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بوده است. ترامپ امیدوار است در اقدامی مشابه آنچه در عادی‌سازی روابط میان اسرائیل با امارات متحده و بحرین رخ داد، عربستان و اسرائیل را هم به پای میز توافق بکشاند.

حدود دو ماه پیش امارات و بحرین در واشنگتن بیانیه مشترکی برای تعهد به صلح با عنوان “توافق ابراهیم” با اسرائیل امضا کردند. این توافق به عنوان نقطه عطف و تحولی تاریخی در روابط رسمی کشورهای عربی و اسرائیل در طی ده‌های اخیر توصیف شد.

بعد از اعلام این توافق ملک سلمان، پادشاه عربستان از تلاش آمریکا برای بهبود روابط اسرائیل با کشورهای عربی استقبال کرد اما تاکید کرد که کشورش خواهان حل دائمی و عادلانه مسئله فلسطین است.

از سوی دیگر خبر دیدار آقای نتانیاهو با محمد بن سلمان و مایک پومپئو در حالی منتشر می‌شود که حدود دو هفته پیش رسانه‌ها گزارش دادند که دولت ترامپ قصد دارد در هفته‌های پایانی کار خود، با هماهنگی اسرائیل و چند کشور عربی خلیج فارس مجموعه‌ای از تحریم‌های تازه و غیرمرتبط با برنامه هسته‌ای علیه ایران اعمال کند.

در آن گزارش‌ها دلیل چنین اقدامی جاری کردن “سیلی” از تحریم‌های غیرهسته‌ای و افزایش فشار بر ایران برای سخت‌تر شدن بازگشت دولت جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا، به برجام عنوان شده بود.

منبع: بی‌بی‌سی

***

نظر احمد زیدآبادی درباره  اهداف سفر مخفیانه نتانیاهو و رئیس موساد به عربستان

همۀ داستان به ایران برمی‌گردد!

سفر محرمانۀ بنیامین نتانیاهو و رئیس موساد به عربستان و مذاکرۀ آنها با ولیعهد سعودی و مایک پمپئو، به معنای آن است که آنچه دولت ترامپ می‌خواست در دور دوم ریاست جمهوری خود به انجام برساند، اینک پس از ناکامی در انتخابات می‌خواهد در دو ماه باقیمانده از دور نخست ریاست جمهوریش جامۀ عمل بپوشاند!

این دیدار سه جانبه، بدون تردید گامی بزرگ در جهت عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل است و معادلۀ بغرنج خاورمیانه را به کلی تغییر خواهد داد. آنچه سبب این ماجرای غیرمترقبه شده است، به نظرم نفع استراتژیک مشترکی است که سعودی‌ها و دولت راستگرای اسرائیل آن را در سایۀ حمایت دولت ترامپ دنبال می‌کنند. آن نفع مشترک اما به طور دقیق چیست؟

همۀ داستان متأسفانه به ایران بر می‌گردد! از نگاه سعودی‌ها و نتانیاهو گویا جمهوری اسلامی خطر مشترکی است که هر نوع همکاری را برای مقابله با آن توجیه می‌کند و این همکاری هم باید پیش از عزیمت ترامپ از کاخ سفید صورت رسمی به خود گیرد.

نوع مقابله با ایران در این فرصت اندک اما محل تأمل است. آیا دو طرف و یا به عبارتی سه طرف، قصد دارند صحنۀ خاورمیانه را به گونه‌ای آرایش دهند که دولت جو بایدن پس از استقرار در کاخ سفید با عمل انجام شده روبرو شود و چاره‌ای جز ادامۀ سیاست دولت ترامپ را در همۀ ابعاد آن نداشته باشد؟ و یا اینکه خواب‌های دیگری هم دیده‌اند؟

عربستان بنا به اظهارات رسمی مقام‌های آن، قراری به برقراری رابطه و تماس مستقیم با اسرائیل در آینده‌ای نزدیک نداشت و هرگونه عادی‌سازی رابطه را به چشم‌انداز شکل‌گیری کشور فلسطینی در مرزهای قبل از جنگ ژوئن ۱۹۶۷ مشروط می‌کرد. حال چه شده است که آنها با این عجله میزبان نتانیاهو رئیس موساد در کشورشان شده‌اند؟

شاید پمپئو آنها را متقاعد کرده است که دولت بایدن ممکن است از تعهدات خود در برابر نیازهای امنیتی عربستان بکاهد و تنها راه تضمین تداوم تعهدات آمریکا، پیوند خوردن سعودی‌ها با اسرائیل است چرا که در آن صورت، لابی‌های قدرتمند یهودی در آمریکا اجازۀ کاهش تعهدات امنیتی دولت بایدن در برابر عربستان را به آن نخواهند داد.

پمپئو قاعدتاً موضوع ایران را هم پیش کشیده و احتمالاً تأکید کرده است که اگر سعودی‌ها می‌خواهند بر سیاست دولت بایدن در برابر جمهوری اسلامی تأثیر جدی بگذارند، مسیرش از طریق تماس مستقیم با نتانیاهو و تشکیل جبهه‌ای  مشترک با اسرائیل عبور می‌کند! ازنگاه پمپئو، دولت بایدن یارای مقاومت در برابر موضع مشترک اسرائیل و کشورهای حاشیۀ جنوبی خلیج فارس نسبت به ایران را ندارد و در صورت ورود به مذاکره با جمهوری اسلامی، مجبور است شرایط این کشورها را در نتیجۀ مذاکرات لحاظ کند!

تا اینجا تازه جنبۀ خوشبینانۀ ماجراست! جنبۀ بدبینانۀ آن نوعی هماهنگی برای تغییر توازن قوا در خاورمیانه از طریق ضربۀ نظامی تعیین‌کننده‌ای به گروه‌های متحد ایران در خاورمیانه و با احتمالی کمتر به خودِ ایران است به طوری که جمهوری اسلامی مجبور شود در همین مدت دو ماهه به پای میز مذاکره رود تا بدین ترتیب، حرف ترامپ مبنی بر کشاندن ایران به مصالحه زمین نماند!

در حال حاضر، گمان من بر این است که همان جنبۀ اصطلاحاً خوشبینانه بر جنبۀ بدبینانۀ حادثه غلبه دارد، اما از چهره‌هایی که در عربستان گردهم آمده اند، برای رسیدن به اهدافشان هر کاری برمی‌آید ولو با عقل سلیم سازگار نیاید!



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024