جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 19 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 24.09.2020, 16:28

اعتراض روسای ۷ انجمن تخصصی علوم اجتماعی و تاریخ به آموزش و پرورش


روسای ۷ انجمن تخصصی علوم اجتماعی و تاریخ در نامه‌ای خطاب به وزیر آموزش و پرورش به استخدام طالب‌های حوزه‌های علمیه به عنوان دبیران تاریخ و علوم اجتماعی دبیرستان‌های کشور، اعتراض کردند. نویسندگان نامه این تصمیم وزارت آموزش و پروزش “غیرحرفه‌ای، نسنجیده و غیر کارشناسی” خوانده و خواستار لغو آن شده‌اند.

نویسندگان این نامه با  “غیرحرفه‌ای، نسنجیده و غیر کارشناسی” خواندن این تصمیم آن را “نشانۀ بهاندادن به دانش‌‌آموختگان مجموعۀ رشته‌‌های علوم اجتماعی و تاریخ و بی‌توجهی کامل به دانش و تخصص در تصدی نقش مهم معلمی” دانسته و با اعلام “مخالفت شدید” با آن از وزیر آموزش و پرورش خواستند که “هر چه زودتر نسبت به اصلاح آن اقدام” کند.

امضا کنندگان نامه برخی از نتایج و پیامدهای “بسیار زیانبار” استخدام طلاب حوزه علمیه به عنوان دبیر تاریخ و علوم اجتماعی را «هدر رفتن سرمایه گذاری های انجام شده برای تربیت دانشجویان؛ القای این پیام به جامعه که “در نظام مدیریتی کشور، تصدی مسئولیت‌‌های آموزشی و سایر مسئولیت‌‌ها، دانش تخصصی اهمیت ندارد”؛ کاهش انگیزه و رغبت در دانشجویان؛ از بین رفتن فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی تاریخ و علوم اجتماعی و ایجاد تعارضات غیراصولی بین نظام حوزوی و دانشگاهی برشمرده‌اند.

گفتنی است پیش از این «انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی» نسبت به اجازه استخدام طلاب حوزه های علمیه به عنوان دبیر ادبیات فارسی نیز اعتراض شده بود.

متن کامل نامه اعتراضی روسای ۷ انجمن تخصصی علوم اجتماعی و تاریخ به شرح زیر است:

به نام خداوند جان و خرد

جناب آقای محسن حاجی‌میرزایی
وزیر محترم آموزش و پرورش
با سلام و احترام

همان طور که استحضار دارید، در آستانۀ بازگشایی دانشگاه ها، دانش آموختگان رشته­‌های علوم اجتماعی و تاریخ با خبری دور از انتظار و نگران کننده روبرو شدند. بر اساس مندرجات دفترچه راهنمای آزمون استخدامی کشوری که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور منتشر شده است، برای استخدام به‌ عنوان دبیر تاریخ، و علوم اجتماعی، علاوه بر دانش‌آموختگان کارشناسی وکارشناسی ارشد این رشته‌ها، دانش‌­آموختگان سطح ۲و ۳حوزه علمیه هم واجد شرایط اعلام شده‌اند. اتخاذ این تصمیم غیرحرفه‌ای که نشانۀ بهاندادن به دانش‌‌آموختگان مجموعۀ رشته‌های علوم اجتماعی و تاریخ و بی‌توجهی کامل به دانش و تخصص در تصدی نقش مهم معلمی در آموزش و پرورش است، نتایج بسیار زیانباری در آموزش و پرورش و جامعه خواهد داشت که به بخشی از آنها اشاره می‌‌شود:

مقایسۀ واحدهای درسی دانشجویان رشته‌های اعلام شده و دانش‌آموختگان حوزوی نشان از فقدان نخستین و مهمترین شایستگی علمی برای آموزش این دروس در دانش‌‌آموختگان حوزوی دارد.

دانش‌آموختگان رشته‌­های علوم‌اجتماعی و تاریخ بیش از صد واحد تخصصی و پایان‌نامه پژوهشی مرتبط با حوزه تخصصی خود می‌گذرانند. این در حالی است که چنین درس‌هایی در برنامه آموزشی حوزه‌­ها وجود ندارد. در نتیجه، گویی این‌همه سرمایه گذاری و صرف وقت در دانشگاه‌­ها برای آموزش تخصصی این درس‌‌ها ضرورتی نداشته است.

این تصمیم غیرکارشناسی، موجب می‌شود اهمیت رشته‌های علوم‌اجتماعی و تاریخی، که برای تربیت شهروند آگاه و مسئول و بهبود نظام حکمرانی بسیار با اهمیت هستند، نزد دانش‌آموزان کم شود؛ و در عین حال این پیام نادرست به آنان داده می‌شود که در نظام مدیریتی کشور، برای تصدی مسئولیت‌های آموزشی و شاید سایر مسئولیت‌‌ها، دانش تخصصی اهمیت چندانی ندارد.

بر رغبت و انگیزه دانشجویان رشته­‌های علوم‌­اجتماعی اثر منفی داشته و باعث می‌شود وظایف تحصیلی خود را چندان جدی نگیرند.

با این اقدام فرصت‌های شغلی اندک دانش‌آموختگان این رشته‌ها که هم اکنون نیز بسیار محدود و بحرانی است، باز هم محدودترمی‌شود.

علاوه بر موارد فوق، قرار گرفتن دانش‌آموختگان حوزوی در جایگاهی که دانش تخصصی آن را ندارند، از اعتبار اخلاقی و اجتماعی آنها می‌کاهد و به تعارضات غیر اصولی بین نظام حوزوی و دانشگاهی دامن می‌زند، که به هیچ عنوان به نفع این دو نهاد مهم علمی و آموزشی جامعه ایران نیست. به همین دلیل بسیار بعید است که حوزویان مسئول و متعهد هم خود راضی به پذیرش نقشی باشند که دانش تخصصی آن را ندارند.

بنا به دلایل ذکر شده، انجمن­‌های علوم اجتماعی و تاریخی امضاکننده این نامه، مخالفت شدید خود را با این تصمیم نسنجیده و غیرکارشناسی اعلام می‌کنند و از جنابعالی به عنوان وزیر آموزش و پرورش و همچنین سازمان اداری و استخدامی کشور انتظار دارند، برای احترام گذاشتن به دانش تخصصی دانشگاهی و جایگاه علوم اجتماعی و تاریخی، جلوگیری از تعارضات غیراصولی بین نظام حوزوی و دانشگاهی، و رفع نگرانی دانش­‌آموختگان این رشته‌­ها، دستور فرمایید هر چه زودتر نسبت به اصلاح آن اقدام نمایند و نتیجه را به اطلاع این انجمن­‌ها و آگاهی عمومی برسانند.

با تجدید احترام و آرزوی توفیق در خدمت به آموزش و پرورش کشور

▪️ سیدحسین سراج زاده، رئیس انجمن جامعه شناسی ایران
▪️ هادی خانیکی، رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات
▪️ مهرداد عربستانی، رئیس انجمن انسان شناسی ایران
▪️ کیومرث اشتریان، رئیس انجمن علوم سیاسی ایران
▪️ ذکرالله محمدی، رئیس انجمن ایرانی تاریخ
▪️ سید احمدرضا خضری، رئیس انجمن ایرانی تاریخ اسلام
▪️ سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

رونوشت:
▫️ جناب آقای جمشید انصاری، معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، جهت استحضار
▫️ جناب آقای دکتر منصور غلامی، وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، جهت استحضار

***

بیانیه انجمن [استادان]زبان و ادبیات فارسی در محکومیت اقدام وزارت آموزش و پرورش
در خصوص احراز شرایط نامتعارف برای تصدی دبیری زبان و ادبیات فارسی

در آستانه بزرگداشت روز شعر و ادب فارسی و در اقدامی ناباورانه و نسنجیده در دفترچه آزمون استخدامی کشوری متنی منتشر شد که نگرانی و اعتراض جمع زیادی از استادان، معلمان، دانش آموختگان و دانشجویان زبان و ادبیات فارسی را موجب شد.

بر اساس دفترچه راهنمای این آزمون، برای احراز شغل دبیری رشته زبان و ادبیات فارسی ، دارندگان مدارک سطح ۲و ۳حوزه با دانش آموختگان کارشناسی و کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی از نظر تخصص در حوزه زبان و ادبیات فارسی برابر دانسته شده اند تا سند دیگری باشد بر مظلومیت معیار تخصص آن هم در رشته زبان و ادبیات فارسی در آموزش و پرورش.

انجمن علمی [استادان] زبان و ادبیات فارسی به نمایندگی از استادان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه های کشور ضمن محکوم کردن قاطع این اقدام، از وزارت آموزش و پرورش می خواهد نسبت به اصلاح بند مذکور، اقدام مقتضی و عاجل انجام دهد.

ای کاش متولیان امور در این وزراتخانه از اشتباهات گذشته درس می گرفتند و پیش از اتخاذ چنین تصمیمی به تبعات فرهنگی و آموزشی و عواقب ناگوار آن نیز می اندیشیدند.

ای کاش این کارگزاران دلسوز، پاسخ خردپسندی برای این پرسش می آوردند که چگونه می شود برای احراز سمت دبیری ادبیات فارسی ، دانش آموخته کارشناسی ارشد ادبیات فارسی که نزدیک به ۲۰۰ واحد درسی مرتبط با رشته را گذرانده و پایان نامه نوشته است، با عزیزانی که درسهای تخصصی رشته زبان و ادبیات فارسی را نخوانده اند، برابر دانست؟

این متولیان کاردان ، برخلاف تاکیدات و رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت زبان و ادبیات فارسی و ضرورت توجه به آن و بی اعتنا به مندرجات اسناد بالادستی نظام ( نقشه جامع علمی کشور، سند تحول راهبردی علم و فناوری و برنامه پنجم توسعه) در باره آموزش و گسترش زبان فارسی، با اقداماتی از این دست، به قلع و قمع آموزش روشمند و تخصصی زبان فارسی در مدارس کمر بسته اند.

بدون شک ادامه چنین اقداماتی نه تنها موجب کم رنگ شدن زبان و ادبیات فارسی در مدراس خواهد شد که انگیزه و اشتیاق جوانان را برای تحصیل دانشگاهی و کسب تخصص علمی در رشته ای که مبنای هویت ملی ،زبانی و فرهنگی ایرانیان است بر باد خواهد داد.

این تصمیم نسنجیده موجب شده، در این وانفسای نبود شغل مناسب ، همین کورسوی امید هم از دانش آموختگان پرشمار و مظلوم رشته زبان و ادبیات فارسی دریغ شود و موجی از یاس و اندوه و حرمان وجودشان را فراگیرد.

وقتی معنای تخصصی بودن رشته های دانشگاهی با تصمیم نا معقول و غیر کارشناسانه جماعتی همه چیز دان ، از معنا و اعتبار می افتد، دیگر این همه آموزش و تتبع و پژوهش به چه کار می آید؟ استادان این رشته که متاعشان به ثمن بخس در چهار سوق منفعت طلبی و بی تمییزی عده ای کارناشناس کارنابلد حراج شده، دیگر با چه استدلالی دانشجویانشان را به ضرورت خواندن دهها درس تخصصی برای آماده شدن در تدریس درسهای زبان و ادبیات فارسی ترغیب و تشویق کنند.

انجمن [استادان] زبان و ادبیات فارسی بار دیگر در پاسداشت زبان و ادبیات فارسی و در دفاع از منافع دانش آموختگان این رشته، این تصمیم نسنجیده را محکوم کرده، از وزارت آموزش و پرورش مصرانه می خواهد با در نظر گرفتن مصالح عالی نظام آموزشی و در دفاع از جایگاه زبان و ادبیات فارسی، با صدور اطلاعیه ای نسبت به لغو تصمیم مذکور اقدام کند و از تداوم تبعات و اعتراض های بیشتر استادان، معلمان، دانشجویان و دوستداران زبان و ادب فارسی به این تصمیم ناروا جلوگیری نماید.


منتشر شده در تاریخ ۲۶ تیر ۱۳۹۹
منبع: سایت «انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024