پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 25 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 20.09.2020, 7:27


صدای آمریکا: مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده شامگاه شنبه ۲۹ شهریور در بیانیه‌ای بازگشت تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران را ، که پس از اجرای توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ / ۲۰۱۵ بین جمهوری اسلامی و قدرت‌های جهانی برچیده شده بودند، رسما اعلام کرد.

به گفته آقای پمپئو تاریخ نشان داده که مماشات با حکومت‌هایی مثل جمهوری اسلامی آنها را «فقط گستاخ‌تر می‌کند».

وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت که اگر کشورهای عضو سازمان ملل متحد در اجرای وظایف خود در اجرای این تحریم‌ها کوتاهی کنند، ایالات متحده آمادگی دارد برای اعمال عقوبت از اختیارات خود استفاده کند.

متن کامل بیانیه اعلام بازگشت تحریم‌ها به این شرح است:

دولت پرزیدنت ترامپ همواره درک کرده است که بزرگترین تهدید علیه صلح در خاورمیانه از ناحیه جمهوری اسلامی ایران می‌آید، که اقدامات خشونت‌بارش برای گسترش انقلاب هزاران تن را به کشتن داده و زندگی میلیون‌ها انسان بی‌گناه را به فروپاشی کشانده است.

تاریخ نشان می‌دهد که مماشات اینگونه رژیم‌ها را فقط گستاخ‌تر می‌کند. از این رو، امروز، ایالات متحده از بازگشت کمابیش تمامی تحریم‌های لغو شده سازمان ملل متحد بر جمهوری اسلامی ایران، بزرگترین حامی حکومتی تروریسم و یهودستیزی در جهان، استقبال می‌کند.

تحریم‌ها در پی روند بازگرداندن فوری تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بار دیگر اعمال می‌شوند. در روز ۲۰ اوت، ایالات متحده به رئیس شورای امنیت در مورد عدم پیروی ایران از تعهداتش در برجام اطلاع داد. آن اطلاعیه، روند ۳۰ روزه‌ای که به بازگرداندن فوری تحریم‌های قبلا برچیده شده سازمان ملل متحد می‌انجامد و در ساعت ۸ شب ۱۹ سپتامر به وقت شرق ایالات متحده اجرایی می‌شود را کلید زد.

این بدان معناست که از ابتدای امروز، همه بندهای قطعنامه‌های ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۸۳۵ و ۱۹۲۹ که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ ملغی شده بودند، بار دیگر معتبر شده و به اجرا در می‌آیند. افزون بر این، تدابیر مندرج در پاراگراف‌های ۷، ۸، و ۱۶ تا ۲۰ قطعنامه ۲۲۳۱ از هم‌اکنون پایان می‌یابند.

ایالات متحده این اقدام قاطع را انجام داده است چون، علاوه بر ناکامی ایران به اجرای تعهدات برجامی‌اش، شورای امنیت نیز نتوانست تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران را، که برای ۱۳ سال به قوت خود باقی مانده بود، تمدید کند. بی‌عملی شورای امنیت، راه را برای ایران در روز هجدهم اکتبر جهت خرید همه نوع سلاح‌های متعارف هموار کرده است. مایه خوشبختی جهان است که ایالات متحده برای جلوگیری از رخ دادن چنین اتفاقی، دست به اقدامی مسئولانه زد. بر اساس حقوق‌مان تحت قطعنامه ۲۲۳۱، ما روند بازگشت فوری تحریم‌ها جهت بازگرداندن کمابیش همه تحریم‌های متوقف شده قبلی سازمان ملل متحد را، از جمله تحریم تسلیحاتی، آغاز کردیم. جهان در نتیحه این اقدام امن‌تر خواهد شد.

ایالات متحده انتظار دارد همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد بطور کامل به تکالیف خود برای اجرای این تدابیر عمل کنند. علاوه بر تحریم تسلیحاتی، این اقدام شامل محدودیت‌هایی نظیر منع ایران از غنی‌سازی و فعالیت‌های مرتبط، منع آزمایش و توسعه موشکی بالیستیک توسط ایران، و تحریم انتقال فناوری‌های مرتبط هسته‌ای یا موشکی به ایران نیز هست.

اگر کشورهای عضو سازمان ملل متحد در اجرای وظایف خود در اجرای این تحریم‌ها کوتاهی کنند، ایالات متحده آمادگی دارد برای اعمال عقوبت آن بر آنهایی که کوتاهی کرده‌اند و اطمینان از این که ایران از فعالیت‌های ممنوعه سازمان ملل متحد بهره‌ای نخواهد برد، از اختیارات داخلی خود استفاده کند.

بازگشت تحریم‌ها در امروز یک گام به جلو به سمت صلح و امنیت بین‌المللی است. توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، آنطور که وعده داده بود، ایران را مجاب نکرد که به «جامعه ملل» بپیوندد. در عوض، ملاها ثروت باد آورده خود را برداشته و از آن برای دامن زدن به مرگ و ویرانی از یمن تا عراق تا لبنان و سوریه استفاده کردند؛ پیامدی که قابل پیش‌بینی بود.

اگر ایالات متحده برای بازگرداندن تدابیر سازمان ملل متحد دست به اقدام نمی‌زد، رژیم خیلی زود می‌توانست آزادانه‌تر به خرید و فروش سلاح در سراسر جهان بپردازد. به دلیل ناکامی برجام، ایران حدود پنج سال به انقضای محدودیت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانیوم و فعالیت‌های مرتبط با آن نزدیک‌تر شد و به طرز غیرقابل پذیرشی آن را به نقطه خطرناک توانایی هسته‌ای نزدیک‌تر کرد.

در هر حال، به لطف بازگشت تحریم‌های سازمان ملل متحد، ایران اکنون موظف است غنی‌سازی، بازفراوری، و فعالیت‌های مرتبط با آب سنگین را تعلیق کند. ما هرگز نمی‌گذاریم که حامی نخست حکومتی ترور در جهان، به مرگبارترین سلاح جهان دست یابد.

در روزهای پیش رو، ایالات متحده طیفی از تدابیر اضافی برای تقویت اجرای تحریم‌های سازمان ملل متحد و پاسخگو نمودن ناقضان آن را اعلام خواهد کرد. کارزار فشار حداکثری ما بر رژیم ایران، تا آن زمان که ایران به یک توافق جامع با ما، برای مهار تهدیدهای ناشی از تکثیر (سلاح‌های کشتار جمعی)، توقف آشوب‌افکنی، خشونت، و خون‌ریزی دست یابد، ادامه خواهد یافت.


دبیرکل سازمان ملل: نمی‌توانم اقدامی برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران انجام دهم

یورونیوز: به گزارش خبرگزاری رویترز آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با ارسال نامه‌ای به رئیس شورای امنیت گفته است که وی نمی‌تواند هیچ اقدامی برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان علیه ایران انجام دهد.

در این نامه که به دست خبرگزاری رویترز رسیده است دبیرکل سازمان ملل گفته است که بر سر روند فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های این سازمان «تردید» وجود دارد و وی «به عنوان دبیرکل» نمی‌تواند «این تردیدها را نادیده» بگیرد.

شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل هر کدام از کارشناسان حقوقی سازمان خواسته‌اند تا قانونی بودن یا نبودن فعال کردن مکانیسم ماشه توسط آمریکا را بررسی کنند. آقای گوترش با اشاره به همین موضوع در نامه خود گفته است که «تا روشن شدن نتیجه» نمی‌تواند هیچ اقدامی انجام دهد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز شنبه رسما از بازگشت تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران خبر داد.

بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران محل اختلاف واشنگتن با سایر طرف‌های برجام است.

ایران و سایر اعضای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ می‌گویند که آمریکا از برجام خارج شده و نمی‌تواند از مکانسیمی که در این معاهده گنجانده شده استفاده کند.

در مقابل آمریکا می‌گوید که برجام ضمیمه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و این کشور به عنوان عضو شورا بر اساس متن قطعنامه عمل می‌کند.

مکانیسم ماشه، ساز و کاری است که به اعضای دائم شورای امنیت اجازه می‌دهد تا در صورت تخطی ایران از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ تمام تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران را بازگرداند. بر اساس این ساز و کار هیچیک از اعضای دائم شورای امنیت نمی‌توانند با استفاده از حق وتو روند بازگرداندن تحریم‌ها را متوقف کنند.


واکنش ایران و نامه به سازمان ملل متحد؛ مقابل اقدامات آمریکا بایستید

بی بی سی: همزمان با بیانیه آقای پومپئو، مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد طی نامه‌ای که برای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت فرستاده خواستار آن شده که این نهاد بین‌المللی در برابر اقدامات آمریکا بایستد و نگذارد که «برجام متلاشی» شود.

خبرگزاری فارس بخشی از نامه را چنین نقل کرده است: «با توجه به اینکه هدف اعلامی آمریکا، نابودی کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بوده و برای آن هدف نیز استراتژی‌اش ایجاد پیچیدگی حقوقی از طریق ارائه تفسیرهای خودسرانه یکجانبه و استدلال‌های شبه‌قانونی است، جمهوری اسلامی ایران به اعضای شورای امنیت اعتماد می‌کند که بار دیگر تلاش مکرر ایالات متحده برای سوءاستفاده از فرایند شورای امنیت و به تبع آن تضعیف قدرت و اعتبار شورا و سازمان ملل را رد کند».

آقای تخت روانچی همچنین در حساب توییتری خود یک بار دیگر با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام این کشور را فاقد قدرت استفاده از مکانیسم ماشه دانسته و گفته این اقدام آمریکا به «انزوای بیشتر» این کشور خواهد انجامید.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ یک‌طرفه از برجام خارج شد و تحریم‌های شدید و وسیعی را در راستای سیاست “فشار حداکثری” علیه ایران به اجرا گذاشت.

ایران یک سال بعد از خروج آمریکا، تعهدهای برجامی خود را در پنج مرحله کنار گذاشت و فعالیت‌های هسته‌ای خود را از سر گرفت.

آمریکا بیش از یک سال است در صدد تمدید این تحریم‌هاست و می‌گوید لغو تحریم تسلیحاتی ایران باعث افزایش درگیری در خاورمیانه می‌شود.

اما اعضای شورای امنیت و امضاکنندگان دیگر برجام از جمله چین، روسیه و کشورهای اروپایی می‌گویند واشنگتن با خروج از برجام دیگر حق استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد و نمی‌تواند با استناد به قطعنامه ۲۲۳۱ آنها را بازگرداند.

در تازه‌ترین واکنش، سه عضو اروپایی برجام اعلام کردند با وجود مخالفت آمریکا معافیت ایران از تحریم‌های سازمان ملل متحد لغو نمی‌شود.

دولت‌های بریتانیا، آلمان و فرانسه در نامه‌ به شورای امنیت که دیروز، جمعه ۱۸ سپتامبر، منتشر شد اعلام کردند تعلیق تحریم‌های ایران در چارچوب برجام، بعد از تاریخ ۲۰ سپتامبر ادامه خواهد یافت.

این سه کشور در نامه‌ای به ۱۵ عضو شورای امنیت که نسخه‌ای از آن در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته گفتند هر تصمیم یا اقدام برای ازسرگیری تحریم‌های ایران، فاقد “تاثیر قانونی” خواهد بود.

نمایندگان فرانسه، آلمان و بریتانیا در نامه خود گفتند به طور “خستگی ناپذیر” برای حفظ برجام تلاش کرده‌اند و به این کار همچنان “متعهد” هستند.

این سه کشور قبلا در عین حال نگرانی خود را از رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران اعلام کرده‌اند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024