سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 15.11.2019, 10:25


کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پیش نویس قطعنامه پیشنهادی کانادا را تصویب کرد که به موجب آن، پرونده حقوق بشری ایران برای یکسال دیگر مفتوح می‌ماند. ۸۴ کشور به این قطعنامه رای مثبت دادند، ۳۰ کشور رای مخالف و آرای ۶۶ کشور هم ممتنع بود.

قطعنامهٔ مصوب کمیتهٔ سوم مجمع عمومی نقض حقوق اولیه انسانی و آزادیهای اساسی و شمار بالای اعدامها و به‌ویژه اعدام نوجوانان و هم‌چنین شکنجه و رفتار بیرحمانه در زندانها در عمل و در قوانین فاشیسم مذهبی حاکم بر ایران را محکوم کرده است.

در این قطعنامه که توسط کانادا ارائه و تصویب شد، جامعه بین‌المللی «نگرانی جدی خود را نسبت به تعداد بالای اعمال و اجرای مجازات اعدام در ایران، از جمله اعمال مجازات اعدام علیه افراد زیر سن قانونی و اعدام علیه افراد بر اساس اعترافات اجباری را که با نقض قوانین بین‌المللی صورت می‌گیرد» ابراز کرده و خواستار لغو اعدام‌های وحشیانه در ملأعام شده است.

قطعنامهٔ کمیتهٔ سوم مجمع عمومی هم‌چنین از دولت ایران می‌خواهد «چه در قانون و چه در عمل، هیچ‌کس مورد شکنجه یا سایر رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی یا اهانت‌آمیز» قرار نگیرد و «استفاده گسترده و سیستماتیک از باز داشت‌های خودسرانه، از جمله استفاده از این عمل برای هدف قرار دادن افراد دو تابعیتی و شهروندان خارجی» را متوقف کند و «در قانون و در عمل، تضمینهای رویه‌یی برای اطمینان از استانداردهای دادرسی عادلانه را حفظ کند».

قطعنامهٔ مصوب کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد، به موارد قتل بازداشت شدگان در زندانها و استفاده مفرط از زور و قهر علیه معترضان اشاره می‌کند و دولت ایران را به آزاد کردن کسانی که به‌دلیل فعالیت برای «حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی» باز داشت شده‌اند، از جمله «کسانی که تنها به‌خاطر شرکت در اعتراضات » دستگیر شده‌اند فرامی‌خواند.

در بخش پایانی قطعنامهٔ کمیتهٔ سوم مجمع عمومی ملل ‌متحد ضمن تأکید بر لزوم بازدید گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل ‌متحد از ایران، آمده است: «(مجمع عمومی) تصمیم دارد تا بررسی وضعیت حقوق‌بشر در ایران را ادامه دهد».

این قطعنامه باید در صحن مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم به تصویب برسد. به موجب این قطعنامه، ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشری ایران برای یکسال دیگر تمدید می شود.

«اسحاق آل حبیب» نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد هم پیش از  رای گیری از آنچه که او  «سیاسی کاری و استفاده ابزاری از  فرایند حقوق بشری» خواند انتقاد کرد و گفت: «ایران همچنان خواستار گفت‌وگو، احترام و تفاهم متقابل است. بر خلاف بانیان این قطعنامه، ایران به طور واضح طرفدار چند جانبه گرایی و حقوق بین الملل است و دست خود را برای همکاری با دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر دراز می‌کند.»

وی افزود: ما همچنان این قطعنامه را به عنوان یک حرکت کاملاً سیاسی و غیرسازنده می‌دانیم. هیچ مقداری از کارزار تطمیع یا کارزار فشار و ارعاب برای جمع آوری رای به این قطعنامه، این واقعیت بدیهی را تغییر نمی دهد که این متن هیچ ارتباطی با مساله حقوق بشر ندارد.

دولت‌های چین، روسیه، کره شمالی، بلاروس، کوبا، پاکستان، سوریه، بروندی و ونزوئلا که پرونده حقوق بشری مشابه جمهوری اسلامی دارند در مخالفت با این قطعنامه صحبت کردند و به آن رای منفی دادند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024