جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 29 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 23.07.2019, 12:32


بوریس جانسون با رای اعضای حزب محافظه‌کار بریتانیا رهبر این حزب و نخست‌وزیر بریتانیا شد. مراسم رسمی تصدی این پست قرار است فردا چهارشنبه (۲۴ ژوئیه/۲ مرداد) برگزار شود.

بوریس جانسون، وزیر امور خارجه قبلی از رقیب دیگر خود، جرمی هانت، وزیر امور خارجه کنونی برای تصدی مقام نخست‌وزیری براساس نظر سنجی‌ها جلوتر بود و انتظار می‌رفت که نخست‌وزیر آینده بریتانیا شود.

نخست‌وزیر جدید جانشین ترزا می می‌شود که به علت ناتوانی در جلب حمایت پارلمان از طرح خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت) اعلام کرد از سمت خود کناره‌گیری می‌کند.

اعضای حزب محافظه‌کار بریتانیا که در انتخابات برای برگزیدن رهبرشان (و نخست‌وزیر بعدی بریتانیا) شرکت کردند، حدود ۱۶۰ هزار نفر بودند که برگه‌های رای پیشتر برای این گروه ارسال شده بود. آنها تا روز ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیرماه) فرصت داشتند تا به یکی از دو نامزد نهایی (بوریس جانسون و جرمی هانت) رای بدهند.

فرایند انتخاب نخست‌وزیر در بریتاینا

انتخابات حزب محافظه کار از دهم خرداد ماه گذشته در پی استعفای ترزا می از مقام رهبری حزب محافظه کار آغاز شد. در این انتخابات جمعاً ۱۰ نفر نامزدی خود را برای رهبری حزب محافظه‌کار رسماً اعلام کردند که از جمله مهم‌ ترین چهره‌های این جمع می‌توان به افرادی چون: مت هنکوک وزیر بهداشت و درمان؛ دومینیک راب نماینده پارلمان و وزیر اسبق برگزیت؛ مایکل گوو وزیر محیط‌زیست، غذا و امور روستایی؛ ساجد جاوید وزیر کشور و روی استوارت وزیر امور توسعه بین‌الملل اشاره کرد.

رویه انتخابات به این صورت است که همه نمایندگان پارلمانی حزب می‌توانند نامزد شوند، به این شرط که دست‌کم دو نماینده دیگر از آنها حمایت کنند.

اگر نامزدها بیش از سه نفر باشند، هرچند بار که لازم باشد از نمایندگان محافظه‌کار مجلس عوام رأی می‌گیرند تا فقط دو نامزد باقی بمانند. با تعیین دو نامزد نهایی، انتخاب به اعضای حزب در سراسر بریتانیا واگذار می‌شود.

جانسون و هانت در مرحله ماقبل آخر موفق شدند تا مایکل گوو را از دور کنار زده و در یک ماه گذشته برنامه‌های خود را برای اداره کشور ارائه دادند.

اصلی‌ترین چالش بوریس جانسون، کسب موافقت پارلمان بر سر نحوه خروج این کشور از اتحادیه اروپا است. پیش نویس طرح خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا آذر سال گذشته به تأیید ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا رسید اما پارلمان بریتانیا سه بار به این طرح رأی مخالف داد. جانسون ۳ ماه فرصت دارد تا برای تحقق برگزیت از سد پارلمان عبور کند.

نزدیکان او چندی پیش از برنامه وی برای تعلیق پارلمان خبر دادند. جانسون که از طرفداران خروج سخت بریتانیا از اتحادیه اروپا به شمار می‌رود، گفته بود اگر نخست وزیر شود، این آمادگی را دارد تا بدون دستیابی به توافق از اتحادیه اروپا خارج شود. این در حالی است که نمایندگان مجلس بریتانیا پیشتر طرحی را به تصویب رساندند که با خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا مخالفت شده است.

طبق رویه‌های سیاسی، تعلیق پارلمان به درخواست دولت و پس از موافقت ملکه بریتانیا امکان پذیر است. با این حال، جانسون قصد دارد پارلمان کمی دیرتر از موعد مرسوم بازگشایی شود تا از این فرصت برای تحقق برگزیت بدون مزاحمت پارلمان بهره برداری کند.

جانسون پیشتر نیز طرح تعلیق پارلمان را به عنوان گزینه‌ای برای خروج از بن بست برگزیت با ترزا می نخست وزیر بریتانیا مطرح کرده بود که با مخالفت رئیس مجلس و شمار زیادی از نمایندگان مواجه شده بود.


۱۲ نکته درباره نخست وزیر جدید بریتانیا

«بوریس دو ففل جانسون» سیاستمدار محافظه‌کار بریتانیایی امروز (دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۸) با رای بیش از ۹۲ هزار عضو حزب محافظه‌کار به رهبری این حزب رسید و به تبع آن فردا به نخست‌وزیری بریتانیا برگزیده خواهد شد.

انتخاب این سیاستمدار جنجالی بریتانیا از مدت‌ها پیش قابل پیش‌بینی بود. رقیب او در انتخابات داخلی حزب محافظه‌کار، «جرمی هانت» وزیر خارجه کنونی بریتانیا بود که نصف جانسون رای آورد و بدین ترتیب فردا رسما جانسون با حضور در کاخ باکینگهام و دریافت حکم از ملکه بریتانیا، به مقام نخست‌وزیری بریتانیا خواهد رسید.

درباره نخست وزیر جدید بریتانیا نکات زیر قابل توجه است:

۱- او زاده شهر نیویورک آمریکاست (در سال ۱۹۶۴ ) و ۵۵ سال سن دارد و تا سال ۲۰۱۶ تابعیت آمریکایی – بریتانیایی داشته است اما در سال ۲۰۱۶ از تابعیت آمریکایی خود صرف‌نظر کرد.

۲- او فعالیت سیاسی و اجتماعی خود را در سال ۱۹۸۷ و در کسوت یک روزنامه‌نگار در روزنامه تایمز بریتانیا آغاز کرد و بعد از اخراج از این روزنامه به روزنامه «دیلی تلگراف» رفت و مدتی را در آن روزنامه به کار مشغول بود.

۳- جانسون از سال ۲۰۰۱ و از زمان راه‌یابی به پارلمان بریتانیا به طور رسمی وارد  دنیای سیاست شد. او از ابتدا در قالب حزب محافظه‌کار فعالیت کرده اما رویکردی لیبرال دارد و در دسته‌بندی‌های داخلی سیاسی یک «لیبرتارین» محسوب می‌شود.

۴- او ۴ فرزند دارد که حاصل دو ازدواج پیشین او هستند اما در حال حاضر او متاهل نیست؛ اما با یک شریک زندگی خود در رابطه است، که ماه پیش ماجرای دعوای احتمالی او با شریک زندگی‌اش، در رسانه‌های بریتانیایی خبرساز شد.

۵- جانسون دستی نیز در تاریخ‌نگاری دارد و بورسیه‌ای مطالعاتی برای تحصیل در حوزه بررسی متون کلاسیک دارد. او مدرک لیسانس دانشگاه آکسفورد بریتانیا را دارد.

۶- پدر پدربزرگ بوریس جانسون، «علی کمال» آخرین وزیر کشور دولت عثمانی بوده است که پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی به دلیل اینکه مدتی «مصطفا کمال پاشا» (از رهبران انقلابی جوان موسس جمهوری نوین ترکیه) را دستگیر و زندانی کرده بود، از ترکیه گریخته و به بریتانیا رفت و در آنجا نام خانوادگی خود را تغییر داد. بنابراین جانسون علاوه بر اینکه یک بریتانیایی است، ریشه ترکیه‌ای نیز دارد.

۷- نظرات و دیدگاه‌های خاص جانسون درباره موضوعات مختلف داخلی و خارجی بریتانیا همواره جنجال‌ساز بوده است. برای مثال او با وجودی که مخالف ممنوع  کردن پوشش «برقع» برخی زنان مسلمان در بریتانیاست اما بارها این نوع پوشش را تحقیر کرده و آن را خنده‌دار توصیف کرده است. او زنان برقع‌پوش را به «صندوق پست» و « دزدان نقاب‌دار بانک» تشبیه کرده است.

۸- اظهارات پیشین او درباره «نقش اسلام» در عقب‌ماندگی کشورهای مسلمان هم جنجال‌ساز شده بود. جانسون در پی‌نوشتی که به چاپ جدید کتابش با عنوان «رویای روم» (۲۰۰۶) اضافه کرد، نوشته بود: ماهیت اسلام به گونه‌ای است که جلوی پیشرفت را می‌گیرد و در نتیجه، می‌بینیم که عامل تمام درگیری‌ها «نارضایتی مسلمانان» بوده‌ است. یک سال بعد (۲۰۰۷) در مطلبی با عنوان «و سپس مسلمانان آمدند»، که به چاپ جدید کتابش اضافه کرد، نوشت: «باید چیزی در اسلام باشد که واقعا برای ما توضیح دهد چرا در دنیای مسلمانان هرگز شاهد ظهور طبقه بورژوا، سرمایه‌داری لیبرال و در نتیجه گسترش دموکراسی نبوده‌ایم.»

۹-  جانسون در کنار «نایجل فاراژ» (سیاستمدار ملی‌گرای بریتانیایی) از رهبران و طرفدار کمپین خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) است. او پس از تصویب همه‌پرسی برگزیت در سال ۲۰۱۶ به مدت ۲ سال در سمت وزارت امور خارجه بریتانیا مشغول به کار شد و پس از اینکه طرح «برگزیت» به در بسته خورد به نشانه اعتراض به سیاست‌های «ترزا می « (نخست وزیر مستعفی بریتانیا) در زمینه مذاکرات بی‌نتیجه با اتحادیه اروپا بر سر برگزیت، از مقام خود استعفا کرد.

۱۰- او در فاصله سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ نیز در سمت شهردار لندن فعالیت می‌کرد. المپیک لندن در سال ۲۰۱۲ در زمان شهرداری او برگزار شد.

۱۱- جانسون روابط نزدیکی با ترامپ دارد و ترامپ بارها از او ستایش کرده و از نخست‌وزیری او بر بریتانیا حمایت کرده است. انتظار می‌رود در دوران جانسون روابط دو متحد سنتی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا به نزدیک‌ترین حالت خود بازگردد. شاید بتوان این نزدیکی را به دوره تاچر- ریگان در دهه ۱۹۸۰ میلادی تشبیه کرد. از این منظر شاید به قدرت رسیدن او خبر خوبی برای جمهوری اسلامی نباشد.

۱۲-  از زمان ایجاد پست نخست وزیری در نظام سیاسی بریتانیا در قرن هجدهم (در سال ۱۷۲۱ و در دوران پادشاهی جورج اول) بوریس جانسون هفتادوهفتمین نخست وزیر تاریخ بریتانیا خواهد بود. از زمان پایان جنگ دوم جهانی نیز (پس از نخستین دوره نخست وزیری وینستون چرچیل از سال ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵)،  جانسون شانزدهمین نخست وزیر تاریخ معاصر بریتانیا خواهد بود.


منابع: بی‌بی‌سی، ایرنا، عصر ایران



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024