پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - Thursday 28 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 07.09.2018, 13:24

بیانیه پایانی نشست سه‌جانبه ترکیه، ایران و روسیه در تهران


گزارش خبرگزاری آناتولی:

نشست سه جانبه سران کشورهای ترکیه، ایران و روسیه درباره سوریه در تهران برگزار شد.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران طی سخنانی در این نشست گفت: ما نگرانی‌های برخی کشورهای منطقه از خطر تروریسم و جدایی‌طلبی را درک می‌کنیم.

سخنان رئیس جمهور ایران در نشست مذکور به شرح زیر است:

- روشن است که از دولت آمریکا با حضور غیرقانونی در سوریه و اقدامات تجاوزگرانه، اشغال و حمایت از رژیم آپارتاید صهیونیستی، نباید انتظار داشت که در این زمینه نقش مثبت و سازنده ای ایفا کند.

- دخالت‌های غیرقانونی آمریکا در سوریه با هیچ یک از قواعد بین المللی سازگار نیست و بر مشکلات موجود در آن كشور می افزاید.

- ادامه حضور صدها هزار آواره سوری در کشورهای همجوار، آثار و تبعات منفی بر آنها خواهد داشت؛ لذا باید زمینه را برای بازگشت فوری آوارگان فراهم کنیم.

- بازگشت آوارگان و بازسازی سوریه بی ترديد به روند آتش بس و گفتگوی ملی و تسریع در فرایند آشتی و مصالحه کمک خواهد کرد.

- دخالت‌های غیرقانونی آمریکا در سوریه روند دستیابی به صلح پایدار در این کشور را با چالش جدی مواجه می‌کند.

- در شرايط كنونی، كمک به بازگشت آوارگان و بازسازی سوريه بايد در دستور كار جامعه بين المللی قرار گيرد، ایران آماده است نقش سازنده خود را در اين زمينه ايفا كند.

- باید ادلب را هم از تروریست‌ها پس بگیریم و هم به غیرنظامیان آسیب نرسد.

***

ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز در این نشست گفت: تصمیمات کشورهای ضامن که در نشست های آستانه اتخاذ شده است، اجرایی می شود.

سخنان رئیس جمهور روسیه در نشست مذکور به شرح زیر است:

-  اجرایی شدن تصمیمات قبلی در راستای دست یابی به راهکار سیاسی در سوریه کمک کرده است.

- شرایطی ایجاد کردیم که سوری‌ها سرنوشت خود را تعیین کنند.

- اقدامات مشترک در بازسازی سوریه در عرصه‌های صنعتی، کشاورزی و غیره می‌تواند به بازگشت آوارگان سوریه به کشورشان کمک کند.

- سه کشور تا کنون خوب عمل کرده‌اند و این موضوع به حل بحران سوریه کمک می‌کند.

- با اردوغان در خصوص آتش‌بس موافق هستم.

***

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در نشست مذکور گفت: نتایجی که در این نشست اعلام خواهد شد، در کانون توجه افکار عمومی جهانیان قرار خواهد گرفت.

سخنان رئیس جمهور ترکیه در نشست مذکور به شرح زیر است:

- با آغاز این مسئله، موضوعات انسانی در سوریه را اولویت قرار دادیم و به بهای خون شهدایمان، مناطق جرابلس، الباب را از وجود تروریست ها پاکسازی کردیم.

- ما نمی‌خواهیم ادلب تبدیل به دریای خون شود.

- ادلب تنها موضوع آینده سوریه نیست بلکه مربوط به امنیت ملی ما شده و بسیار اهمیت دارد. هر نوع حمله به ادلب موجب تراژدی انسانی بزرگ خواهد شد.

- همکاری ما در زمینه ادلب تضمین‌کننده همکاری‌های ما در زمینه سوریه خواهد بود.

- به افکار عمومی می‌گوییم که اجازه نمی‌دهیم حادثه تلخی در ادلب رخ دهد.

- اجازه نمی‌دهیم ساختارهایی که در سوریه امنیت ملی ما را تهدید می‌کند، ادامه پیدا کند.

- باید در مقابل گروههای تروریستی پ.ی.د و ی.پ.گ و گروه های تروریستی که به سوریه آسیب می رسانند، موضع مشترکی اتخاذ کنیم.

- نشست بعدی سه کشور در روسیه برگزار خواهد شد.

- ما در نظر داریم مسئله کشته شدن انسان‌ها چه با سلاح‌های متعارف و چه با سلاحهای نامتعارف را به سازمان ملل متحد ارائه دهیم.

- توقف بمباران در ادلب و حصول آتش بس از اهمیت بالایی برخوردار است.

- اگر در اینجا آتش بس اعلام کنیم، یکی از مهم‌ترین گام‌های نشست بوده و آرامش و راحتی را برای غیرنظامیان به ارمغان خواهد آورد.

- در صورت تسریع اقدامات مربوط به قانون اساسی مردم سوریه شاهد حرکت به سوی برآورد انتظارات اصلی خود خواهند بود.

- سلاح‌های خود در ادلب را بر زمین بگذارید.

***

بیانیه مشترک روسیه و جمهوری ترکیه

۷ سپتامبر ۲۰۱۸- تهران

رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران حسن روحانی، رئیس جمهور فدراسیون روسیه ولادیمیر پوتین و رئیس جمهور جمهوری ترکیه رجب طیب اردوغان به منظور برگزاری نشست سه‌جانبه‌‌ سران در تاریخ ۷ سپتامبر ۲۰۱۸ در تهران گرد هم آمدند.

روسای جمهور:

۱. رضایت خود را از دستاوردهای فرمت آستانه از ژانویه ۲۰۱۷ به ویژه پیشرفت بدست‌آمده در کاهش خشونت در سرتاسر جمهوری عربی سوریه و کمک به صلح، امنیت و ثبات در آن کشور ابراز داشتند.

۲. بر پایبندی مستحکم و مستمر خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و همچنین اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکید ورزیده و تصریح نمودند که این اصول از سوی همگان باید محترم شمرده شود. روسای جمهور تصدیق نمودند که هیچ اقدامی، فارغ از عامل/عاملان آن، این اصول را نباید تضعیف نماید. آنها تمامی تلاش ها به منظور ایجاد واقعیات جدید در صحنه میدانی به بهانه مبارزه با تروریسم را مردود شمرده و اراده خود برای ایستادگی در برابر مقاصد تجزیه طلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و همچنین امنیت ملی کشورهای همسایه را ابراز نمودند.

۳. وضعیت میدانی کنونی را مورد بحث قرار داده، به ارزیابی از تحولات جمهوری عربی سوریه پس از آخرین نشست خود در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۱۸ در آنکارا پرداخته و موافقت نمودند همکاری های سه جانبه را در تطابق با توافق های خود استمرار بخشند. در این ارتباط، آنها وضعیت منطقه کاهش تنش ادلب را دنبال کرده و تصمیم گرفتند تا همسو با اصول فوق الذکر و روح همکاری که در فرمت آستانه شکل گرفته است، به این موضوع بپردازند.

۴. بر عزم خود مبنی بر ادامه همکاری برای نابودی نهایی داعش، جبههالنصره و تمامی دیگر افراد، گروه‌ها، تشکل‌ها و موجودیت‌های وابسته به القاعده یا داعش در سوریه که از سوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شده‌اند، تصریح کردند. روسای جمهور تاکید نمودند در جنگ علیه تروریسم، جداسازی بین گروه های تروریستی مذکور و گروه های معارض مسلح که به رژیم آتش بس پیوسته اند یا خواهند پیوست، از جمله با توجه به جلوگیری از تلقات غیرنظامی، بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

۵. بر این باور خود تصریح نمودند که منازعه سوریه هیچ راه‌حل نظامی نمی‌تواند داشته باشد و تنها از راه طریق یک فرایند سیاسی مذاکراتی می‌توان به آن پایان داد. روسای جمهور بر اراده خود جهت ادامه همکاری فعالانه به منظور پیشبرد فرایند سیاسی همسو با تصمیمات کنگره گفتگوی ملی سوریه در سوچی و قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل تاکید ورزیدند.

۶. بر اراده خود به منظور استمرار تلاش های مشترک با هدف پیشبرد فرایند با راهبری سوری و مدیریت سوری به منظور دستیابی به حل و فصل سیاسی تصریح کردند و بر تعهد خود در کمک به ایجاد و آغاز کار کمیته قانون اساسی تاکید نمودند. روسای جمهور نسبت به رایزنی های مفید بین مقامات ارشد خود و فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه ابراز رضایت کردند.

۷. بر ضرورت حمایت از تلاش‌ها برای کمک به تمامی سوری‌ها به منظور اعاده به زندگی عادی و صلح‌آمیز و نیز تسکین آلام آن ها تأکید کردند. در این ارتباط، روسای جمهور از جامعه بین‌المللی، به‌ ویژه سازمان ملل و نهادهای بشردوستانه آن خواستند تا کمک های خود به سوریه را از طریق ارائه کمک‌های انساندوستانه بیشتر، تسهیل مین‌زدایی انسان‌دوستانه، احیای امکانات زیربنایی اصلی از جمله تأسیسات اجتماعی و اقتصادی و حفظ میراث تاریخی افزایش دهند.

۸. بر اراده خود به منظور استمرار تلاش های مشترک با هدف حمایت از شهروندان و بهبود وضعیت انسانی از طریق تسهیل دسترسی های سریع، ایمن و بدون مانع به تمامی سوری های نیازمند تاکید نمودند.

۹. بر ضرورت ایجاد شرایط لازم به منظور بازگشت ایمن و داوطلبانه آوارگان و اشخاص بی خانمان شده داخلی به اقامتگاه های اصلی خود در سوریه تاکید کردند. بدین منظور، روسای جمهور بر ضرورت هماهنگی میان تمامی طرف های ذیربط از جمله دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و دیگر آژانس های تخصصی بین المللی تاکید ورزیدند. روسای جمهور موافقت کردند تا ایده برگزاری یک کنفرانس بین المللی در خصوص مهاجران و اشخاص بی خانمان شده داخلی سوری را بررسی نمایند.

۱۰. از پیشرفت امور انجام شده در کارگروه آزادی بازداشت‌شدگان/ ربوده‌شدگان و تحویل اجساد و شناسایی مفقودان با مشارکت کارشناسان سازمان ملل و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ استقبال نمودند.

۱۱. بنا به دعوت جناب آقای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور فدراسیون روسیه، تصمیم گرفتند نشست بعدی خود را در فدراسیون روسیه برگزار نمایند.

۱۲. روسای جمهور فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه تشکر صمیمانه خود را به جناب آقای حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به منظور میزبانی نشست سه جانبه سران در تهران ابراز نمودند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024