جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 19 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 12.07.2018, 14:35


عباس امیرانتظام، سیاستمدار ایرانی، معاون و سخنگوی دولت موقت مهدی بازرگان در سن ۸۶ سالگی در تهران درگذشت. امیرانتظام سال‌های طولانی به اتهام اثبات‌نشده “همکاری با سیا” در زندان به‌سر برد.

عباس امیرانتظام، سیاستمدار ملی‌گرای ایرانی، روز پنجشنبه ۲۱ تیر (۱۲ ژوئیه)  در سن ۸۶ سالگی در تهران درگذشت. امیرانتظام در ۱۳۱۱ در تهران به دنیا آمد. در دانشکده فنی دانشگاه تهران مهندسی برق خواند و در آمریکا در رشته ساختمان ادامه تحصیل داد.

او فعالیت سیاسی خود را از سال‌های پس از سقوط دولت محمد مصدق در سال ۱۳۳۲ به هواداری از مصدق آغاز کرد. سال‌های بعد به مهدی بازرگان نزدیک شد و در کنار او به فعالیت سیاسی خود ادامه داد.

امیرانتظام در دولت موقت مهدی بازرگان، معاون نخست‌وزیر و سخنگوی دولت بود. دولت بازرگان تنها ۹ ماه دوام آورد و با اشغال سفارت آمریکا از سوی  “دانشجویان خط امام” و در اعتراض به این اقدام دانشجویان هوادار آیت‌الله خمینی، استعفا داد.

پس از استعفای دولت بازرگان، عباس امیرانتظام به عنوان سفیر ایران در کشورهای اسکاندیناوی تعیین شد، اما کمی بعد به تهران فراخوانده و بازداشت شد. مقام‌های امنیتی و قضایی ایران او را به همکاری با سازمان جاسوسی سیا و ارتباط پنهانی با آمریکا متهم ‌کردند. اتهامی که هیچگاه اثبات نشد.

امیرانتظام در کتاب خاطراتش درباره بازداشت خود نوشته است، پس از چهار صد و پنجاه و چهار روز اقامت در سلول انفرادی بدون ملاقات با کسی در روز ۲۶ اسفند ۱۳۵۹ محاکمه‌اش شروع شد و در تمام این مدت از حق ملاقات و امکان مشاوره با وکیل محروم بوده ‌است. امیرانتظام در کتاب خاطرات خود با عنوان “آنسوی اتهام” ماجراهای اتهام‌ها و بازداشت خود را به تفصیل تشریح کرده است.

امیرانتظام در سال ۱۳۷۷ و پس ۱۹ سال حبس برای حدود دو سال از زندان آزاد شد، اما در سال ۱۳۷۸ دوباره به زندان بازگشت. اواخر سال ۱۳۸۲ به دلیل وضعیت وخیم جسمی و نیاز به عمل جراحی فوری از زندان آزاد شد، بدون آن که پرونده قضایی او پایان یابد.

در گفت‌گویی ویدیویی که امیرانتظام اخیرا با حسین دهباشی داشت، جزئیات تکان‌دهنده‌ و تاثرآوری از دوران حبس و رفتار زندانبانان با خود را در دوره بازداشت بازگو کرده است.

این سیاستمدار ملی در سال‌های اخیر در کنار جبهه ملی ایران و به عنوان عضوی از شورای رهبری آن فعالیت سیاسی داشت.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024