سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Tuesday 23 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 24.04.2018, 21:35


امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه آماده همکاری با آمریکا برای توافق جدیدی با ایران است که علاوه بر فعالیت های هسته ای ایران شامل برنامه موشک‌های بالستیک این کشور و نفوذ منطقه‌ای آن باشد.

آقای مکرون که سه شنبه در کنفرانس خبری مشترک با دونالد ترامپ در کاخ سفید صحبت می کرد، تاکید کرد گفت و گوهای صریحی با آقای ترامپ درباره سرنوشت توافق هسته ای با ایران داشته است و اختلاف نظر او و آقای ترامپ بر سر برجام بر کسی پوشیده نیست.

به گفته آقای مکرون نباید از برجام خارج شد بلکه باید در پی توافق جدیدی با ایران بود.

آقای مکرون گفت: «(در توافق جدید) باید چهار موضوع را پوشش دهیم. اولین موضوع ممانعت از هرگونه فعالیت هسته ای ایران تا سال ۲۰۲۵ است. این امر به خاطر برجام امکان پذیر شده است. موضوع دوم اطمینان خاطر از این است که ایران در بلندمدت هم برنامه هسته ای نخواهد داشت. مورد اساسی سوم متوقف کردن فعالیت های موشکی بالستیک ایران در منطقه است و موضوع چهارم دستیابی به یک راه حل سیاسی برای مهار ایران در منطقه، در یمن، سوریه، عراق و لبنان است.»

به گفته آقای مکرون، علاوه بر آمریکا و متحدان اروپایی اش، کشورهای منطقه، روسیه و ترکیه هم باید در این مذاکرات شرکت داشته باشند.

آقای ترامپ هم ضمن انتقاد مجدد از توافق هسته ای با ایران، برجام را توافقی »احمقانه» خواند که نفوذ منطقه ای ایران را محدود نکرده است.

آقای ترامپ همچنین به ایران هشدار داد که اگر آمریکا را تهدید کند، آن گاه بهایی را خواهد پرداخت که تا به حال کشور دیگری آن را تجربه نکرده باشد.

دونالد ترامپ بدون اشاره به آینده حضور آمریکا در برجام گفت: «خواهیم دید ... آیا یک توافق جدید مبتنی بر اصول محکم امکان پذیر خواهد بود یا نه؟ چرا که این توافق (برجام) بر پایه های پوسیده ای استوار شده است، توافق بدی است، در حال فروپاشی است و نباید هیچ وقت صورت می گرفت. ولی می گویم اگر ایران به هر نحوی ما را تهدید کند، آن گاه آنها هزینه ای را پرداخت خواهند کرد که تاکنون کمتر کشوری با آن مواجه شده باشد.»

به گفته آقای ترامپ، آمریکا به ایران اجازه نمی دهد از تلاش های آمریکا و متحدانش که علیه داعش صورت گرفته نفع ببرد و با گسترش حضورش در سوریه به دریای مدیترانه دست پیدا کند.

او پیش از آغاز گفت و گوهای امروزش با آقای مکرون هم به خبرنگاران گفته بود اگر ایران برنامه هسته‌ای خود را از سر بگیرد، با مشکلات بزرگ‌تری روبرو خواهد شد که پیش از این با آن مواجه نشده است.

شمخانی: گزینه محتمل ما  خروج از ان‌پی‌تی است

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز سه‌شنبه (۴ اردیبهشت/ ۲۴ آوریل) در رابطه با خروج احتمالی آمریکا از برجام گفت: «جمهوری اسلامی ایران توانمندی‌های لازم را دارد و حتما اقدامات تعجب‌برانگیزی را برای طرف مقابل در دستور کار قرار می‌دهد».

شمخانی در واکنش به مواضع دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مورد توافق هسته‌ای با ایران گفت: «متاسفانه از روز آغاز اجرای تعهدات، طرف مقابل به اشکال مختلف کارشکنی انجام داده است. البته بر اساس معاهده ان‌پی‌تی کشورهای متعارف این حق را دارند که اگر احساس کنند منافع ملی‌شان در گرو ادامه وضعیت نیست، می‌توانند به راحتی از آن خارج شوند و این گزینه محتمل جمهوری اسلامی ایران است».

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در ادامه افزود: «آمریکا چه خارج شود و چه اجرا نکند، چه این قرارداد یکپارچه را با تعلل و تاخیر اجراکند، برای ما چنین مسئله‌ای به مصلحت نیست».

بر اساس پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای یا ان‌پی‌تی، آن دسته از کشورهای عضو این معاهده که فاقد سلاح هسته‌ای هستند، متعهدند که در راه دستیابی به تسلیحات اتمی تلاش نکنند. گذشته از هند، پاکستان و اسرائیل که از ابتدا به این معاهده نپیوسته‌اند، کره شمالی تنها کشوری است که از آن خارج شده است.

گرچه ایران همواره تأکید کرده که به دنبال ساخت و دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست، اما خروج‌اش از ان‌پی‌تی می‌تواند مناقشه جمهوری اسلامی با آمریکا و متحدان‌اش را وارد مرحله‌ی به‌مراتب پیچیده‌تری کند. قدرت‌های اروپایی که برخلاف ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) حمایت می‌کنند، تاکنون رفتار خود با ایران را با سنجه‌ی میزان همکاری جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر پایه ان‌پی‌تی تنظیم کرده‌اند.

سه گزینه ایران

پیش از شمخانی، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز از سه گزینه جمهوری اسلامی در مقابل خروج احتمالی آمریکا از برجام خبر داده بود. گزینه نخست ایران به گفته ظریف، دست کشیدن جمهوری اسلامی از پایبندی به برجام، از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم و حتی از سرگیری شدیدتر آن است. گزینه دوم استفاده از ساز و کارهای برجام برای طرح شکایت رسمی در کمیسیون رسیدگی به نقض توافق هسته‌ای و گزینه سوم، خروج ایران از ان‌پی‌تی است. ظریف البته، برخلاف شمخانی و بدون اشاره به اولویت ایران در میان گزینه‌های موجود، تأکید کرده بود که تهران هنوز تصمیم خود را نگرفته است.

علی شمخانی در سخنان امروز خود، همانند دیگر مقام‌های دولتی و حکومتی ایران، همچنین تأکید کرد که جمهوری اسلامی »از قدرت کامل برای از سرگیری مطلوب فعالیت‌های هسته‌ای» برخوردار است.

نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره‌رویکرد ایران نسبت به مواضع طرف‌های اروپایی در خصوص باقی ماندن در برجام گفت: «ما از این رویکرد اروپا استقبال می‌کنیم، اما اگر آنها تصور می‌کنند مفهوم استقبال ما از این رویکرد، دادن باج به آنهاست، خطای راهبردی می‌کنند. جمهوری اسلامی ایران اجازه نمی‌دهد هیچ کشوری از خطوط قرمزش عبور کند».

ترامپ خواستار فشار طرف‌های اروپایی برجام بر جمهوری اسلامی برای گنجاندن اصلاحاتی در متن برجام است و فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز بر سر برنامه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی و نقش ایران در بحران خاورمیانه به تهران فشار می‌آورند.

در این میان امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز گذشته وارد آمریکا شد. مهم‌ترین موضوع بحث او با همتای آمریکایی‌اش دونالد ترامپ، توافق هسته‌ای با ایران است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز جمعه آینده با هدفی مشابه به واشنگتن خواهد رفت.

رئیس جمهوری آمریکا بارها تهدید کرده است که ایالات متحده در صورت عدم اصلاح برجام، از این توافق خارج خواهد شد. او روز ۱۲ ژانویه سال جاری (۲۰۱۸) با تعلیق تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران برای یک دوره ۴ ماهه دیگر موافقت کرد، اما هم‌زمان، با اشاره به اینکه این «آخرین باری» است که تعلیق تحریم‌ها را تمدید می‌کند، برای ماندن در برجام شروطی گذاشت.

شروط ترامپ برای ماندن در برجام گنجاندن چهار نکته اصلاحی در این توافق است. این اصلاحات شامل اجازه بازرسی از تمام سایت‌های مورد درخواست آژانس، تضمین تعهد ایران به چشم‌پوشی از تملک سلاح هسته‌ای، دائمی شدن محدودیت شدید غنی‌سازی اورانیوم در ایران و گنجاندن برنامه موشک‌های دوربرد ایران در متن برجام هستند.

آمریکا تهدید کرده است که چنانچه این شروط تأمین نشوند، از برجام خارج شده و تحریم‌ها علیه ایران مجددا از روز ۱۲ ماه مه (۲۲ اردیبهشت) اعمال خواهند شد.


منابع: بی بی سی، دویچه وله



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024