پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - Thursday 28 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 02.01.2017, 13:28


صادق لاریجانی در پاسخ به سخنان اخیر حسن روحانی درباره پرونده فسادهای اقتصادی گفت: پرونده‌های پشت پرده بابک زنجانی بسته نشده است و رسیدگی خواهد شد اما هدف اصلی ما فعلاً بازگرداندن پول‌های مردم است.

لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی برخورد با مفاسد به ویژه مفاسد اقتصادی و کارهای قوه قضائیه در این حوزه را افتخارآمیز توصیف کرد.

گزیده سخنان صادق لاریجانی را در ادامه می‌خوانید:

* در قوه قضائیه سابقه نداشته است که پرونده‌های کلانی مانند پرونده ۳ هزار میلیاردی و یا پرونده بابک زنجانی رسیدگی شده باشد و این دو پرونده بخاطر کلان بودنش بر سر زبان‌ها افتاده است والا صد‌ها پرونده قابل توجه دیگر در قوه قضائیه رسیدگی می‌شود که براساس آن حقوق بیت المال برگردانده می‌شود.

* قوه قضائیه در چارچوب وظایفش کار را دنبال می‌کند و به دنبال تبلیغات نیست وظیفه اصلی این قوه را رسیدگی عادلانه خواند. نمی‌خواهیم رسیدگی‌هایمان را با برخی تبلیغات نادرست آلوده کنیم و اینکه برخی با اطلاع و یا با مقاصد سوء و یا بدون اطلاع به قوه قضائیه تعرض می‌کنند کار درستی نیست.

* در پرونده ۳ هزار میلیاردی و بابک زنجانی کارهای قوه قضائیه بسیار عظیم بود که هنوز ابعادش به اندازه کافی تبیین نشده است که از سخنگوی قوه قضائیه خواسته‌ام در فواصل و ایام مختلف و هر کجا که مناسبتی وجود داشت زحمات قوه قضائیه را تبیین کند.

* برای مثال در پرونده ۳ هزار میلیاردی هزاران ساعت نفر کار صورت گرفت و قوه قضائیه براساس اطلاعات روزنامه‌ها درباره اشخاص قضاوت نمی‌کند چراکه برخی اوقات رسانه‌ها جریانی را بزرگ و یا کوچک می‌کنند اما قوه قضائیه براساس اسناد کار می‌کند.

* به دست آوردن اسناد در این پرونده کار بسیار دشواری بود چراکه خیلی اوقات مفسدان اقتصادی راه‌شان را بلدند و خیلی از اموالشان به نام دیگران است و قوه قضائیه با صرف ساعت‌ها وقت از طریق کار‌شناسان باید مسیر را ردیابی کند تا بتواند مستند درباره اموال نظر دهد.

* این شخص (بابک زنجانی) اموال زیادی از اموال دولتی را به یغما برده است و البته خودش در ابتدای کار می‌گفت از دولت طلبکار است اما بررسی‌ها نشان داد حدود ۲ میلیارد دلار به نظام بانکی و شرکت‌های وزارت نفت بدهکار است.

* اقدام نخست قوه قضائیه این بود که این فرد از کشور فرار نکند. قوه قضائیه زمانی سراغ این شخص رفت که مستندات کافی در مورد او به قوه قضائیه نداده بودند و ما هم باید بحث کیفری و هم حقوقی را دنبال می‌کردیم.

* آنچه که در وهله نخست مدنظر قوه قضائیه بود بازگرداندن اموال به بیت المال بود و اینکه گاهی گفته می‌شود چرا پشت پرده این پرونده معلوم نشده است و چرا قوه قضائیه پاسخگو نیست حرف نادرستی است.

* اولاً علاوه بر حکمی که درباره این شخص داده شد افراد مرتبط با این پرونده از وزرای سابق تا رئیس سابق بانک مرکزی مکرر به دستگاه قضایی احضار شدند و ساعت‌ها مورد تحقیق قرار گرفتند و این پرونده همچنان مفتوح است و هیچکس نگفته است که این وزرا یا دیگران تبرئه شده‌اند و یا منع تعقیب خورده‌اند.

* عدم رسیدگی سریع به این علت است که بحث اموال بابک زنجانی تحت الشعاع قرار نگیرد چراکه اموال بسیار زیادی از جیب مردم رفته است و ابتدا باید این اموال برگردد و حاشیه سازی‌های سیاسی مانع این کار می‌شود.

* نه پرونده‌های پشت پرده بابک زنجانی بسته شده است و نه قصد عدم رسیدگی را داریم اما نخستین هدف بازگرداندن پول مردم است. ما هیچ چیز مخفی نداریم اما طوری القا می‌شود که گویی قوه قضائیه پرده پوشی می‌کند.

* البته حرمت برخی‌ها را حفظ کردیم چراکه آقای بابک زنجانی خیلی مطالب گفته است که ما برای آبروی عده‌ای تحفظ کرده‌ایم چون تهمت‌هایی هم زده شده است.

* بابک زنجانی گفته است که میلیارد‌ها تومان به انتخابات رئیس جمهور کمک کرده است؛ ما سخنان او را عین واقع نمی‌دانیم و ایشان حرف زیاد می‌زند و ادعا زیاد می‌کند والا اگر می‌خواستیم رسیدگی کنیم باید همه کسانیکه مرتبط بودند احضار می‌کردیم.

* نمی‌خواستیم حاشیه‌های فوق متن را باز کنیم و اولین کار بازگرداندن پول مردم بود؛ حالا می‌فرمایید پشت پرده‌ها را دنبال کنیم؛ حرفی نداریم؛ تمام کسانیکه ایشان در همین رابطه گفته است احضار می‌کنیم و اگر لازم شد بازداشت می‌کنیم تا معلوم شود قضیه چه بوده است.

* اما درباره بازگرداندن اموال طوری القا می‌شود که قوه قضائیه راه خود را می‌رود و با وزارت اطلاعات همکاری نکرده است که این حرف نادرستی است.

* در پرونده بابک زنجانی جای شاکی و مشتکی عنه عوض شده است و دولت و وزارت امور خارجه باید پاسخگو باشند.

* ما در اینباره شاکی هستیم دلیلش این است که بابک زنجانی در سال ۹۲ بازداشت شد و در سال ۹۴ آقای رئیس جمهور در جواب وزیر اطلاعات مطلبی نوشتند که خوب است دراختیار وزیر اطلاعات قرار بگیرد؛ من هم دو سه روزه بعد این را برای دادستان ارسال کردم که پیشنهاد خوبی است و این کار را انجام دهید اما بعد مکشوف شد که موانعی سر این کار است و این موانع هم از ناحیه قوه قضائیه نبوده است.

* الان نمی‌توانم باز کنم که این موانع چه بوده است؛ موانع و مشکلاتی در درون و در وزارتخانه‌ها و نیروهای امنیتی است که در جای خودش توضیح داده خواهد شد.

* اضافه بر این، در سال ۹۲ و ۹۳ بیش از سی چهل جلسه مشترک میان دادستان و معاون وزیر اطلاعات، اطلاعات سپاه و بانک مرکزی برگزار شده است و دائماً مجموعه داده‌هایی را که از تحقیقات از او صورت می‌گرفته است رصد می‌کردند.

* چطور می‌گویند قوه قضائیه با وزارت اطلاعات همکاری نکرده است؟ بله آن چیزی که بخواهد دراختیار ما قرار گیرد دو سال بعد به ما گفتند و در آن زمان مطالبی پیش آمد که در وقت مقتضی، سخنگوی قوه قضائیه اعلام خواهد کرد.

* نکته مهم‌تر که از دولت شاکی هستیم این است که قضیه بابک زنجانی دو طرف دارد؛ یکی شخص خودش است و هر آنچه قوه قضائیه می‌توانست تحقیق کند انجام داده است. چراکه این شخص حرف‌های خلاف زیادی می‌زد و هر کدام از این حرف‌ها دنبال می‌شد به نتیجه نرسیدیم.

* مسئله بسیار مهم‌تر ان است که پول‌هایی که به صورت ارز به او داده شده از طریق بانک مرکزی و بانک‌های خارجی بوده است و ما مکرر از ابتدا گفتیم و جلساتی تشکیل دادیم و سه سفر خارجی با حضور نمایندگان قوه قضائیه، وزارت خارجه و وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه برای پیگیری این کار در مالزی، تاجیکستان و ترکیه انجام دادند.

* سخن این است که رد پول‌هایی که داده شد به آسانی دراختیار بانک مرکزی و وزارت خارجه است؛ این به قوه قضائیه ربطی ندارد.

* مثلاً اگر پولی در مالزی، چین، تاجیکستان و یا ترکیه به آن آقا واگذار شده است باید از دولت‌ها بخواهند رد پول را معلوم کنند و ما از ابتدا گفتیم وزارت خارجه باید پای کار باشد و اینکه به قوه قضائیه ربطی ندارد.

* این فرمولش بسیار آسان است که از آن دولت‌ها پیگیری کنند آن پولی که بانک مرکزی ایران به صورت دلار واریز کرده کجا رفته است؟ مسئله این است که اینجا متأسفانه، دولت باید پاسخگو باشد اما قضیه برعکس شده و جای شاکی و مشتکی عنه عوض شده است؛ ما شاکی هستیم.

* ظاهراً آقایان، دیپلماسی را به مسئله برجام محصور کرده‌اند آن هم برجامی که نتیجه‌اش این طور شده است. ظاهراً کارهای دیگری هم وجود دارد و این کار، کار دیپلماسی کشور بود.

* این‌ها در معیت چند نفر از وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه سفری کردند که به آن‌ها اعتنا نشد اما قوه قضائیه باید پیگیر این موضوع باشد؟ دولت و وزارت خارجه باید دنبال کنند که چرا دولت مالزی، چین، تاجیکستان و ترکیه پاسخگو نیست؟

* شما مرتب با هم گفتگو می‌کنید؛ سر سفره، شام میل می‌فرمایید؛ این مطلب را حل کنید که این پول‌هایی که بانک مرکزی به بانک‌های آن‌ها داده است چه کرده‌اند؟ این آسان‌ترین کار است و اگر در داخل کشور بود رد این پول‌ها چند ساعته مشخص می‌شد و همین مطلب را از کشورهای خارجی بخواهید.

* اینکه متأسفانه از زبان مردم کار تبلیغاتی کنیم و بگوییم مردم از قوه قضائیه پاسخ می‌خواهند و بگوییم قوه قضائیه باید موضوع را برای مردم روشن کند، این‌ها همه مورد اعتقاد ما هم هست و باید پیگیری شود.

* وی افزود: باید روشن شود برای مردم که چه کسی کوتاهی کرده است؟ آیا قوه قضائیه‌ای که سه سال یک پروژه را دنبال می‌کند کوتاهی کرده است؟

* وی گفت: باید روزانه، ماهانه، هفتگی و جلسات متعدد با همه اطراف موضوع و یا با آن‌ها که در خارج از کشور هستند برگزار می‌کردند که نکردند؛ ان شاءالله معلوم می‌شود و مسئله مشخص خواهد شد.

* رئیس دستگاه قضا گفت: سخنگوی قوه قضائیه باید با اسناد و تاریخ، قضیه را معلوم کند که از چه زمانی اقدام کردیم؛ چند جلسه برگزار شد و تحقیقات چه بوده است؟ آقای بابک زنجانی درباره ریاست جمهوری و اطراف آنچه مطالبی گفته‌اند؟ مردم که نامحرم نیستند؛ همه این‌ها گفته شود و در قوه قضائیه هم رسیدگی می‌شود.

* ما برای حفظ حرمت و عدم اختلاف، خیلی‌ها را الان دنبال نکردیم و گفتیم اصل مال برگردد و بعد حواشی بررسی شود، حالا آقایان اصرار می‌کنند رسیدگی شود ما حرفی نداریم.

* می‌فرمایند که قوه قضائیه حکم اعدام داده است پس پول‌ها چه می‌شود؟ اتفاقاً این نکته اصلی ماست و ما ابتدایی‌ترین هدفمان این است که اموال مردم به بیت المال برگردد منتهی سؤال ما این است که دولت چه نقشی ایفا کرده است؟

* کاری که دولت باید کند قوه قضائیه نمی‌تواند انجام دهد؛ ردیابی اموال در خارج از کشور با دولت است نه قوه قضائیه؛ چرا انجام نمی‌دهید؟ این پول‌ها در داخل کشور نبوده است و باید ببینید این ارز‌ها را شرکت نیکو که تابعه شرکت نفت است به کجا فرستاده و به چه کشوری تحویل داده است؟ این‌ها در داخل کشور تحویل نشده است بروید سراغ آن کشور‌ها.

* ما الان سه سال است به دولت این‌ها را می‌گوییم اما گوش نمی‌کنند این‌ها را مردم باید بدانند و البته بعداً بیشتر از این هم خواهیم گفت.

* ما اتفاقاً دنبال شفافیت هستیم و می‌فرمایند مردم باید بدانند پول‌ها کجا هزینه شده است؟ اتفاقاً ما هم دنبال همین هستیم که معلوم شود که پول‌ها کجا خرج شده است؟ پول‌های نهاد ریاست جمهوری کجا خرج می‌شود؟

* ما حرفی نداریم که هم در قوه قضائیه و هم در نهاد ریاست جمهوری معلوم شود که این تجهیزات بسیار فنی مربوط به امنیتی را بدون اطلاع نیروهای امنیتی به داخل ریاست جمهوری بردند، با اجازه که بوده است؟ به چه وجهی بوده است؟ پولش از کجا آمده است؟ عین همین حرف‌ها را در قوه قضائیه هم قبول داریم و هر آنچه که در اینجا رخ می‌دهد در جای دیگر هم آشکار شود. منتها حرفهای تبلیغاتی نزنیم.

* متأسفانه مد شده است به هر کسی که از گوشه قوه قضائیه رد می‌شود لگدی می‌زنند و به جای اینکه از این همه خدمت قوه قضائیه تقدیر کنند حرفهای تبلیغاتی می‌زنند که درست نیست.

* مثلاً می‌گویند قوه قضائیه چه کرده است؟ آیا این قوه در پرونده بابک زنجانی خوابیده بوده است؟ اگر اطلاع ندارید سخن نگویید و اگر اطلاع دارید که واویلا.

* مطلب زیاد است و بنا نداریم مطالبی را که علیه قوه قضائیه گفته می‌شود یک یک جواب دهیم اما واقعاً انسان از این نحوه ارزیابی و نحوه برخورد متأسف می‌شود و امیدوارم همه، ملاحظات خود را داشته باشند.

روحانی چه گفته بود؟

حسن روحانی هفته پیش در نشست جامعه نظارت و بازرسی دولت درابهر صدور حکم اعدام در پرونده‌های فساد اقتصادی گفت: «چرا با این همه دستگاه نظارتی در کشور باز هم شاهد تخلفات بزرگ هستیم و می‌بینیم، چگونه می‌شود یک تخلف عظیم و بزرگ حدود ۳ میلیارد دلار در دولت قبل اتفاق بیفتد. این همه دستگاه نظارتی بودند دیگر، کدام یکی نظارتش دقیق نبوده؟ یا قوانین و مقررات نظارتی ما اشکال دارد و یا افرادی که مسئولیت‌های نظارت را برعهده دارند دارای اشکال هستند»

روحانی اظهار کرد: «مگر یک نفر خودش به تنهایی می‌تواند ۳ میلیارد دلار به جیب بزند. به کجا وصل بوده؟ چه کسانی به او کمک کردند؟ شریک‌ها چه کسانی بودند؟ در چه رده‌هایی بودند؟ چگونه نفت در اختیار فرد قرار گرفته؟ چگونه اموال در اختیار یک فرد قرار گرفته؟ چگونه میلیارد دلار و صد‌ها میلیون دلار غیر از نفت پول در اختیار او قرار گرفته؟ دستگاه قضایی رسیدگی کرده و به حکمی رسیده که بنده راجع به دستگاه قضایی یا حکم آن فرد بحثی ندارم. آن مربوط به دستگاه قضایی است. به هر حال قاضی مربوطه و دستگاه قضایی رسیدگی و بررسی کرده و به حکمی رسیده است اما سوال مردم همچنان باقی است. حالا یک فردی اعدام شود خیلی خب اعدام شد. پول چی شد؟ پولی که در اختیار این آقا بود چی شد و کجا رفت؟ چه کسانی موثر بودند و نقش داشتند»

او تاکید کرد: «بنده از آغاز این پرونده پیشنهاد کردم این فرد به جای اینکه مستقیم در اختیار دستگاه قضا قرار بگیرد در اختیار وزارت اطلاعات قرار بگیرد تا اطلاعات این موضوع کاملا آشکار شود و پرونده پخته شود بعد در اختیار دستگاه قضا قرار بگیرد. حالا به هر دلیلی این نظر عملی نشد، انتظار مردم چیست؟ انتظار مردم این است که ماجرا برای مردم روشن شود، مردم سوالاتی دارند، سوال مردم باید پاسخ داده شود»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024